Tešanjski dnevnik 29.10.-05.11.2012. godine

Nakon lijepe i sunčane prošle sedmice, ova započe prvim ovogodišnjim snijegom. Počeo padati zajedno sa kišom, a onda predveče pređe u onaj mokri snijeg velikih pahulja koga kod nas zovu „hljopo“. Malo je i zabijelio, a onda ga sutradan sunce otopi. Ostao je samo tamo gdje ga sunce nije moglo obasjati. Jutranji mraz mu još produži život. Važno je da je prije snijega pala i obilnija kiša, jer bi bilo jako loše po vodosnabdjevanje da sada naglo zahladni i da zemlja ostane ljetošnjom sušom osušena. Poslije opet dođoše topli dani.

Prvi ovogodišnji snijeg je pao 29.10.2012. godine, a u ponedeljak 05.11. temperatura je bila 25ºC

I mene se dokopa Angina (Pektoris), pa sam proveo zadnja tri dana u Kliničkom centru za srce u Tuzli i ugradio stent. Tako sam propustio zabilježiti događaje koji su se za to vrijeme dogodili (ali rekoše mi da ih i nije bilo).

Zerina Zeničanin u reality show

Već nekoliko godina televizija Hayat organizuje reality show pod nazivom Zvijezda možeš biti ti. Sa tešanjskog prostora do sada niko nije učestvovao u ovoj zabavnoj emisiji (nekada davno u Karaokama na FTV je učestvovao poznati svirač i zabavljač Almir Kerić Kera). Sada se svakog petka i subote pojavljuje jedna Tešanjka, Zerina Zeničanin. Zerina je uspjela od 8 600 kandidata do sada stići do TOP 30.
Zerina je kćerka Omera i Esme Zeničanin iz prigradskog naselja Marin Han. Učenik je trećeg razreda Srednje medicinske škole u Tešnju. Članica je Omladinskog ansambla iz Tešnja od samog osnivanja, a to znači već godinu dana.

Tešanj nekad i sad

Sa table na Gornjoj čaršiji

H.G.

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *