Tešanjski dnevnik 5.11.-12.11.2012. godine

Aktuelna kasetna municija i nakon 20 godina

Dobih  informaciju da je pronađena kasetna municija i potražim informacije u Civilnoj zaštiti. Tamo me veoma ljubazno primiše, a Bahrudin Nočić, rukovodilac operativnog centra Civilne zaštite, objasni mi o čemu se radi.

Općina Tešanj je kandidovala 4 projekta iz oblasti uništavanja kasetne municije. Projekti se odnose na prostore:Vukovo, Trepče, Tešanjka i Tešanj. Na ovim prostorima tokom rata poginulo je 9 lica od kasetne municije, a ranjeno 51. Na osnovu ovih podataka Tešanj je općina koja je bila najugroženija od ove municije. Finansiranje projekta vrši Norveška narodna pomoć. Naime, Norveška je zemlja koja je zadužena za BiH kada su upitanju čišćenja zaostale kasetne municije. Aktivnosti na Vukovu i Trepču su završene. Na sadašnjoj lokacijido sada su pronađeno 11 kom ove municije. U četvrtak su se čule detonacije kada je uništavana. Mene sjećanje vrati u to vrijeme.

 

Deminiranje prostora iznad Vatrogasnog doma

 

Još je početak rata. Strah veliki. Prema tešanjskom prostoru moćne JNA djeluju iz njarazličitija oružja od haubica, preko raketnih lansera do aviona. Bio je 3.august 1992. god. Sjećam se da je iznad Marin Hana avion je istovario tovar kasenih bombi (po nekima su kasetne bombe „dopremljne“ iz raketnog lansera 260mm Orkan koga je proizvodila namjenska industrija bivše Jugoslavije). Jedna je pala na tarasu brata Enesa, a druge su padale po Krndiji, Škapurevom brdu do Bukve. Jedna „pronađe“ u zaklonu mog nastavnika Saliha Hadžimehića i usmrti ga. Bilo je to u sadašnjoj ulici Ali-paše Hećimovića.

Da bih provjerio tačan datum odem do Salihovog sina Arna u njegov ugostiteljski objekat kod Opće bolnice.

       To je bilo 3.8.1992. godine. Sjećam se dobro jer se te večeri u komunikaciji sa ocem dogodile dvije neobične stvrai. Prvo je prvi put razgovarao samnom i sestrom o ozbiljnim stvarima kao što je rat i vjera, a uz to izvadio je dvije cigarete i mene sa jednom ponudio. Sklonio se sa nekim Čabrićem pod tarasu kuće u izgradnji Milenka Šumića, ali im je kasetna pala pod noge i obadvojicu usmrtila. Interesantno je za Čabrića da je već dva puta bio ranjavan i da ga je jedan projektil „pronašao“ i nakon smrti u mezaru.Jednu kasetnu sam našao i ispred stana, na njoj je nešto pisalo na engleskom.

 

Obzirom na datum kada se ovo desilo i činjenicu da je ovom municijom pokriven prostor od Gornje čaršije Šakapurevog Brda i Bukve ne treba ni postavljati pitanje kome je bila namijenjena. Civilima Tešnjacima, da izazove strah i da se pokrene sa ovog prostora. Na tom prostoru nije bilo vojne formacije, komande, vojske, a bilo je veoma malo i na cijeloj općini.

 

Susret sa pjesnikom

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održan je Susret sa pjesnikom pod nazivom Nebo iznad moje kuće. Pjesnik je Franjo Bratić,  koga dobro poznaju i cijene tešanjski ljubitelji knjige, a posebno poezije. Naslov Nebo iznad moje kuće dolazi iz jedne njegove pjesme. O prvoj knjizi pjesama Franje Bratića Usud Hud govorio je Amir Brka, a o drugoj Nokti u malteru Ivica Budulica Strikan.

Franjo Bratić je rođen u Tešnju prije 52 godine, završio je hrvatski jezik i književnost u Banja Luci. Poeziju piše još od studentskih dana. Objavljivao je u gotovo svim bh. književnim časopiosima, te u Hrvatskoj i Srbiji. Prva knjiga Usud Hud objavljena je 2001. godine u zajedničkom izdanju Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj i HKD Napredak Usora.

Zastupljen je je antalogiji U mom atelijeru, Šesnaest tešanjskih pjesnika.

Franjina je i velika zasluga, zajedno sa Amirom Brkom, za izvrsnu kulturnu saradnju općina Tešanj i Usora preko njihovih institucija koje se bave kulturom.

Bilo je to jedno lijepo književno veće na kome su sa obje strane bili prijatelji i stari poznanici.

 

Ivica Budulica Strikan, Franjo Bratić i Amir Brka, posjetioci

 

Na kraju večeri Franjo je iskoristio prisustvo akademika Sidrana i poklonio mu svoje knjige napominjući da je primljen u Društvo pisaca u vrijeme kada je Sidran bio predsjednik. Sidran mu uzvratio, poklonivši mu svoju knjigu Otkup sirove kože.

 

 

Bratić i Sidran

 

Cijene nekih namirnica prije godinu dana i danas

Prije godinu dana zabilježio sam cijene nekih osnovnih namirnica na pijaci i u samosposluzi AS na Gornjoj čaršiji. Na žalost nisam zabilježio veće pakovanje brašna i drugih važnih životnih namirnica da bi slika bila realnija. Međutim, ono što me je iznenadilo, da izuzev brašna, ulja, maslaca i prase čija je cijena očekivano povečana, ostali proizvodi su uglavnom ostali na istoj cijeni ili su pojeftinili.

 

 

 

Još uvijek lijepo i relativno toplo vrijeme

 

Gradaska kafana u petak 09.11.2012. god.

 

Tešanj nekad i sad

 

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

 

H.G.

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *