Tešanjski dnevnik 19.-26.11.2012. godine

Javna tribina-Teritorij i granice Bosne i Hercegovine

Uz Dan državnosti 25.11. u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana je Javna tribina na temu Teritorij i granice Bosne i Hercegovine. Sudjelovali su dr. Esad Zgodić i dr.Senadin Lavić. Mala sala Centra je bila ispunjena posjetiocima i moglo se zapaziti veće prisustvo mladih posjetilaca.

 

Amir Brka, dr. Esad Zgodić i dr. Senadin Lavić, posjetioci

 

 

Prisutnima ovom prigodom obratio i načelnik Huskić čestitajući nastupajući praznik Dan državnosti.

Dr. Esad Zgodić je rođen u Goraždu, osnovnu školu i gimnaziju je završio u Doboju, a Filozofski fakultet na Univerzitetu  u Sarajevu. Redovni je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Objavio je 28 knjiga od koji su tri u izdanju Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju. Naslov zadnje knjige je Teritorijalni nacionalizam, sa temom koja je vezana za temu Javne tribine.

Pored dr. Zgodića  učestvovao je i dr. Senadin Lavić. Rođen u Konjicu, a diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Vanredni je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Objavio je dvije knjige. Trenutno obavlja funkciju voditelja master studija na FPN-a i predsjednika je BZK Preporod. Član je Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Teritorija Bosne i Hercegivine je napadnuta i unutar BiH postoje snage koje je žele dijeliti. Takvi odnosi danas čine BiH nestabilnom. Postoji nesaglasnost pristupa ovom problemu unutar BiH korpusa, pa su i sami učesnici imali razliku u pristupa, da li je problem u Ustavu BiH ili etno podijeljenosti nakon rata koja sprečava svaki napredak. Dr. Lavić je posebno naglasio razliku između nacije i naroda i potrebu da o ovako krupnim pitanjima ključnu ulogu trebaju da imajući največi autoriteti znanja kod Bošnjaka. Bošnjaci kao narod, a ne kao nacija pripadaju skupini od 6 000 naroda koliko ih živi na našoj planeti( Avaz, Intervju od 24.11.2012. god. sa dr Lavićem). Dr Lavić smatra da je glavni problem Ustav BiH proistekao iz Međunarodnog ugovora poznatog kao Dejtonski sporazum. Dr Zgodić opet smatra da je bilo kakvih promjena potrebno uspostaviti društvenu atmosferu za to povezivanjem naroda koji su imaju malu međusobnu komunikaciju iz svojih etničkih prostora. 

 

 

Konstituisano Općinsko vijeće

U petak je održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća u novom sazivu. Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Fuad Šišić. Zamjenik predsjedavajućeg nije izabran jer stranke nisu imale prijedloga. Pored toga od svog mandata su odustali Hilmo Perčo i dr. Sead Rožajac. Vijećnici koji će ih zamjeniti utvrdit će se u redovnoj proceduri putem Izborne komisije.

Ono što je uočljivo u odnosu na dosadašnje sastave Vijeća je da je LDS prvi put dobio svog vijećnika-Rifeta Begovića.

 

 

 

Obilježen Dan državnosti BiH i u OŠ Rešad Kadić

Učenici osnovne Škole Rešad Kadić zajedno sa Klubom strijelaca Tešanj organizovali su u sportskoj sali ove škole zanimljiv program, a u povodu obilježavanja Dana državnosti. Nakon obraćanja načelnika općine Suada Huskića, časa istorije koji je održala učenica škole, članovi muzičke i recitatorsko- dramske sekcije izveli su zaista lijep program. Zadovoljstvo je bilo vidjeti tako veliki broj djece sa harmonikama u rukama, zatim hor i  članove dramske sekcije koji su izveli zanimljiv skeč. Tu su bili i folkloristi. Nakon ovog dijela programa održano je takmičenje svih osnovnih škola u gađanju vazdušnom puškom sa daljine od 10 m koje je organizovalo društvo Klub strijelaca sa Murisom Prnjavorcem na čelu.

 

Članovi muzičke sekcije izvode svoj dio programa

 

 

Takmičarske ekipe u streljaštvu i strijelci na improviziranom strelištu

 

 

 

Stalni posjetioci kulturnih događanja u Tešnju

Već skoro godinu i po obilazim najveći dio kulturnih manifestacija koje se događaju u Tešnju kako bi ih zabilježio za ovaj dnevnik. Bez obzira da li je organizator CKO, Muzej, Opća biblioteka, Omladinski ansambl ili neka druga institucija ili udruženje dva bračna para su redovni posjetioci. To su Ibrahim i Hatidža Hukić i  Šahza i Samil Srkalović.

 

 

Bračni parovi Hukić i Srkalović

 

Vrijeme

Vrijeme i dalje relativno toplo za ovo doba godine. Malo sitne kiše, jutra malo hladnija 2-4ºC, a po dani temperature  oko15ºC. Mraza nema pa se vegetacija još uvijek dobro drži.Dokaz za to su i novembarske ruže fotografisane 25.11.2012. godine.

 

Novembarske ruže i Kotlaničani koji koriste lijep dan da posjeku drvo u dvorištu

 

Prvi sportski teren od vještačke trave u Tešnju

Šetajući se Kotlanicama zapazih mali sportski teren sa neubičajnom zelenom bojom. Moj rođak Zlatko iz komšiluka objasni mi o čemu se radi.

     Almir (Fuada) Sarić je izgradio ovaj teren i vrši njegovo iznajmljivanje. Radi od 09-17 h. Zakup 60 minuta košta 30 KM. Sedmične i mjesečne rezervacije po dogovoru.

Igralište je dimenzija 30x20m. Ograđeno je zaštitnom ogradom visine 6 m.

Almir je završio DIF, a pokazao je da kada je u pitanju biznis prostor za ideje je veoma širok. Zadovoljstvo mi je pričinila Zlatkova informacija da se skoro svaki dan na terenu igra fudbal.

 

 

 

Tešanj nekad i sad

 

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

 

H.G.

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *