Tešanjski dnevnik 10.-17.12.2012. godine

huseinDeseti decembar Dan grada Tešnja

U povodu desetog decembra ,Dana grada Tešnja, općinski načelnik  mr. Suad Huskić je organizovao svečani prijem u restoranu Kahva.

Utemeljitelj grada je Gazi Ferhad-beg. O tome govori i jedan dio načelnikovog obraćanja zvanicama:

Tešanj nije nastao u 16. stoljeću, ali sredinom tog stoljeća stvorene su pretpostavke za intenzivniji razvitak našega grada, čemu su svakako doprinosile i znatno povoljnije historijske prilike. On je izišao iz prijelazne faze i ušao u fazu kada se mogao nesmetano razvijati. Prijenosom težišta osvajanja s drugu stranu rijeke Save, Tešanj se našao duboko u unutrašnjosti granica Osmanskoga carstva. Drugi važan proces koji se već završio jeste demografska revitalizacija prostora u samom okruženju. Grad je u potpunosti mogao zaživjeti i dobiti sve svoje funkcije tek s demografskim i privrednim oporavkom njegovog okruženja.

Već početkom druge polovine 16. stoljeća ispunio je sve uvjete za stjecanje statusa kasabe. To znači da je postigao dovoljan stepen demografskog i urbanog razvitka. Ipak, kada se specificiraju uvjeti za stjecanje takvoga statusa, obično se navode slijedeći: 1. muslimanski džemat (najmanje jedna veća mahala), 2. jedna džamija u kojoj se obavlja 5 dnevnih namaza, džuma i bajrami, i 3. trg, postojanje čaršije i održavanje pazarnog dana. Sve te uvjete Tešanj je u potpunosti ispunio početkom druge polovine 16. stoljeća. Prema tome, Tešanj je proglašen kasabom nešto prije kraja 1559. godine.

Nakon prijema načelnik mr. Huskić, predsjedavajući Općinskog vijeća Fuad Šišić i glavnim imam Medžlisa islamske zajednice, obišli su turbe Gazi Ferhad-bega, zajedno sa gostima na prijemu

Uvjeti za stjecanje statusa kasabe potpuno su ispunjeni s podizanjem Ferhad-begove džamije. Osim džamije, Ferhad-beg je podigao i mnoge druge objekte od opće koristi. Prije svega, mekteb uz džamiju, han, trideset i dva dućana, mlinove u Tešnju, karavansaraj na Usori. Naravno, ostavio je i značajnu sumu gotovine, zatim zemljišne nekretnine koje su također donosile prihod spomenutom vakufu. To znači da je sredina 16. stoljeća najznačajnije razdoblje u urbanom profiliranju grada, a da je Ferhad-beg svakako najzaslužniji za to. Ono što je džamija značila za duhovnost – to je niz drugih sadržaja značilo za društveni život, posebno za ekonomske tokove. Tek kada se istakne da je na svakih pet domova dolazio po jedan dućan, moguće je sagledati stvarni privredni značaj tog čina. A da bi se privredni tokovi odvijali što uspješnije, vakif je obezbijedio i druge pretpostavke. Podigao je han u samoj gradskoj jezgri i nešto dalje karavansaraj. 

Stjecanje novog statusa potvrđeno je vakufnamom Ferhad-bega 10. decembra 1559. godine, kojom se izričito kaže u kasabi Tešanj.

Svečana akademija povodom 100 godina Ilmijje

Ilmijja Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 100 godina svog organizovanog djelovanja.

Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je neprofitno udruženje koje okuplja, imame, muallime, muderrise i druge zaposlene u Islamskoj zajednici.

Osnovano je 1912. godine. Osnovna djelatnost Udruženja je permanentna edukacija članstva, izdavačka i socijalna aktivnost.  Redovno izdaje časopis za odgoj i obrazovanje NOVI MUALLIM.

Predsjednik Udruženja i ujedno Glavnog odbora je Mensur ef. Pašalić , a potpredsjednici su prof. Zijad ef. Ljevaković i Sead ef. Duraković.

Udruženje je organizirano u svim mjestima BiH.  Sjedište Udruženja je u Sarajevu.

Udruženje u Tešnju okuplja zaposlene u Medžlisu IZ-e Tešanj, a sadašnje rukovodstvo čine: Mustafa ef. Balić prof. – predsjednik; Suljo ef. Djedović prof.-blagajnik i Dževad ef. Hasanbašić, sekretar.

Svečanom akademijom u Tešnju je obilježen ovaj značajan jubilej,  za područje OU Ilmijje i Medžlisa IZ-e Tešanj.

Akademiju su organizovali OU Ilmijje i Medžlis IZ-e Tešanj u SPC-u Tešnju. Ovom akademijom je ujedno obilježen i općinski praznik 10. decembar – Dan grada Tešnja, zbog čega je općina Tešanj bila pokrovitelj ove akademije, a brojni drugi subjekti njeni sponzori.

 

Na početku akademije emitovan je isječak iz dokumentarnog filma Imami Šehidi , potom su se prisutnima prigodno obratili i o ovom udruženju govorili: predsjednik Udruženja Ilmijje IZ-e u BiH Mensur ef. Pašalić i domaćin predsjednik OU Ilmijje Tešanj Mustafa ef., Balić, a jubilej 100 godina čestitali: Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i općinski načelnik Suad Huskić.

Muzički program izvođenjem duhovnih pjesama Ilahija izvela su tri tešanjska hora:  Hor Medžlisa IZ-e Tešanj, Avdipaša i Omladinski ansambl Tešanj.

Muftija zenički se, pored čestitki,  u svom obraćanju osvrnu na lik imama.

Na kraju programa, zahvalnice najzaslužnijim za doprinos u radu i afirmaciji OU Ilmijje Tešanj prisutnim dobitnicima je uručio  predsjednik OU Ilmijje Mustafa ef. Balić, dok će odsutnima biti uručene naknadno, a dobitnici su aktuelni nosioci funkcija: Muftija Zenički mr. Ejub ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško, posthumno predsjednik OU Ilmijje u Tešnju sa najdužim mandatom hafiz Muharem Ljevaković, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj sa najdužim mandatom hadži Osman Jašić i hadži Fuad Šišić dugogodišnji Općinski načelnik.

Prije ove akademije u petak 07.12. 2012. godine u tešanjskim džamijama je predata hatma dova umrlim članovima Ilmijje i održana zajednička hutba na temu obilježavanja ovog jubileja.

 

Fuad-efendija Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ-a i prof .Mustafa ef Balić predsjednik OU Ilmijje obraćaju se posjetiocima

 

Promocija knige Konjanici Mustafe Bešlagića Muće

U organizaciji izdavača Opće biblioteke u Tešnju održana je promocija knjige-historijskog romana Konjanici Mustafe Bešlagića Muće. Promotori knjige su bili Mustafa Smajlović, Ramiz Brkić i dr. Džemal Najetović, a o autoru je govorio i mr. Sakib Kurtić. Kao promotor je bio najvaljen i Mirsad Sinanović, ali je bio spriječen da dođe.

 Esmir Bašić moderator, mr. Sakib Kurtić, dr. Džemal Najetović, Ramiz Brkić, Mustafa Smajlović i autor Bešlagić

 

Jedan od promotora Ramiz Brkić o knjizi kaže:

Autor se zbog nedostataka historijskih činjenica o glavnom junaku oslonio na svoju bogatu i razuđenu maštu i donio uvjerljivu priču , tako uvjerljivu da i kad bi se u dogledno vrijeme pojavila neka priča iz pera ozbiljnijeg historičara potkrepljena činjenicama i dokumentima ja bih se duboko dvoumio u šta vjerovati. Za sada sam ubijeđen da je glavni junak proživio sve ono što je u romanu ispisao autor.

 

Promocija knjige Organizacija, struktura, vrijednosti znanje Fuada Šišića

U organizaciji CKO održana je promocija knjige Organizacija, struktura, vrijednosti, znanje Fuada Šišića. Promotori su bili Amir Brka i mr. Suad Huskić.

 

Suad Huskić, Fuad Šišić i Amir Brka

 

 

Imao sam zadovoljstvo da učestvujem u promovisanju ranije izdatih knjiga Fuada Šišića. Sadržaji su mi bili bliski jer se radilo o temama koje sa kojima sam se susretao kroz radno angažovanje, pa sam sa zanimanjem i lahkoćom prihvatao ono što je u njima pisalo. Međutim, ono što karakteriše sadržaje Šišićevih knjiga je uvijek nešto novo i za poznavaoce oblasti o kojoj piše. Svaka nova knjiga je odraz osvajanja i doživljavanja novog znanja realizovanog u vlastitoj praksi. Promjene u svijetu osvajanja znanja su strahovito brze. Tako Šišić u zadnjoj knjizi uvodi pojam proizvoda usluge, a u ovoj knjizi etičke vrijednosti pojedinaca na kojima se zasniva i funkcionira organizacija, a prije svega rukovodioca i menadžera.

Jedan od recenzenata Amir Brka piše o autoru i knjizi:

     Organizacija je , dakle, i u sadržajnom i u žanrovskom smislu nesvakidašnja, sretno i znalački, umno  i plemenito koncipirana simbioza autorovih znanja o njezinu predmetu , utemeljena kako u otvorenosti i sposobnosti razumjevanja zakonitosti  kretanja povijesti svijeta tako i u suvremenoj teorijskoj literaturi, i u Šišićevu svjetonadzornom motrištu u kojem zasniva vlastita vrijednosna  ishodišta, također i osobnom životnom i poilitičkom iskustvu. Pri tom,  autor posve jasno otkriva vlastite izvore metafizičkih utemeljenja etičkih vrijednosti od kojih polazi, a uz to, važno je naglasiti da ni eksplicitno ni implicitno ne dovodi u pitanje drugu i drugačiju mogućnost.

 

Veče Tarevaca u Tešnju

Veče folklora, pjesme i plesa priredili su Udruženje „4T“ Modrića, KUD Šefko Avdić, Sekcija mladih Tarevci. Zanimljivo je da su Tarevci imali Tamburaško društvo još 1926. godine, pa je KUD Šefko Avdić kao kontinuitet ovog kulturnog društva, prošle godine obilježilo 85 godina svog postojanja. Danas okuplja mlade, ali i neke starije koji su svojom pjesmom podsjetili starije generacije na vrijeme njihove mladosti.  Raznovrsnim programom su zabavili, ne baš popunjenu salu Centra za kulturu i obrazovanje..

 

Detalji sa predstave

Organizacija koncerta uslijedila je nakon poznanstva Zarina Berbića iz Tarevaca (svirao violinu i pjevao na koncertu posvećenom Omeru Pobruću), sa Damirom Galijaševićem i Ajdinom Hodžićem iz Omladinskog ansambla.

Zanimljivo je da cijela porodica Berbić (otac Senad, majka Ruzmira i sestra Sara) nastupa u programu.

Lijepo je da se mladi druže i međusobno organizuju ovakve susrete, posebno kada godti dolaze  iz dijela BiH koji se zove Republika Srpska što baš i nije čest slučaj.

Tešanj nekad i sad

 

 

 ♦

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

 

 

Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Jedan komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *