Tešanjski dnevnik 01-07.01.2012. godine

Doček Nove 2013. godine

Nova 2013.god. je dočekana u Tešnju veselo. Doček je organiziran na nekoliko javnih mjesta. U restoranu Ukus bilo je blizu 500 posjetilaca. Bilo je veselo, nekoliko prijatelja mi se pohvalilo da im je bilo prelijepo. Ponuda izvrsna, raspoloženje odlično, tako da su ostali do 5 sati u jutru.

Neumorni Zoraid Mehičić je i ove godine organizovao doček Nove godine na otvorenom, ispred ulaza na Gradinu..

Mladi su Novu godinu dočekali i u Metrou u zgradi Doma kulture, a oni stariji u Multisanu kod igrališta fudbalskog kluba Tošk.

Iz restorana Ukus sa dočeka Nove godineKonzumacije su iznosile 40-50 KM. Većina građana, ostala je u svojim kućama i uz TV program dočekala Novu godinu. SMS porukama se razmjenjuju čestitke onim koji su van Tešnja, ali i prilikom susreta na ulici. Svi žele bolju godinu od protekle. Jedan od sugrađana na takvu čestitku samo promrlja:

– Da Bog da kćeri da te hadžija uzme, Cigani oko kuće hodaju!

Izložba sitnih životinja

Protekli vikend je pružio jednu zanimljivost, posebno djeci. Udruženje građana za uzgoj sitnih životinja iz Tešnja je organizovalo 3. državnu izložbu sitnih životinja sa preko 1500 eksponata iz BiH, ali i iz Hrvatske i Srbije.


Emin Karahodžić i Edin Jabandžić na otvaranju izložbe

Tešanjsko udruženje je niz godina proglašavano najboljim u BiH. Predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja udruženja na nivou BiH je Jabandžić Edin, koji je inače bio dugogodišnji predsjednik i tešanjskog društva i dao ogroman doprinos njegovom razvoju. Danas tešanjsko društvo ima oko 150 uzgajivača, a 40 aktivnih učestvuje na izložbama.

Na otvorenju izložbe prisutnim su se obratili: predsjednik tešanjskog društva Emin Karahodžić, zatim predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH Edin Jabandžić, zatim predstavnici iz Srbije i Hrvatske, inače redovni učesnici na tešanjskim izložbama gdje imaju i ulogu sudija, a na kraju i načelnik općine Suada Huskić.

 

Eksponati koji su meni zapali za oko

Posjete

 

Hakiji Užičaninu

 

Pripremajući građu za izradu Monografije Pobjede posjetio sam Hakiju Užičanin nekadašnjeg direktora Fabrike prečistača i načelnika općine Tešanju periodu 2000-2003.godina. Dugo ga nisam vidio. Radili smo skupa u Pobjedi. Bio sam glavni konstruktor u Službi razvoja kada je nakon odsluženja vojske 1974. godine došao u ovu službu. Zadnjih godina se rijetko može susresti. Imao je, a i sada ima, dosta problema sa zdravljem, jer je imao moždane udare.

Međutim meni je dobro izgledao prilikom razgovora, o mnogim detaljima vezanim za historiju proizvodnje prečistača u Pobjedi. Saznao sam neke informacije, neke potvrdio, a neke će mi pripremiti.

Zatekao sam ga sa suprugom i unukom Amrom Sarić koja živi u Sarajevu, ali je sada u vrijeme ferija donijela radost djedu i majki.

 

 


Hakija Užičanin sa suprugom Dževadom i unukom Amrom 

JU Opća biblioteka Tešanj

 

U Općoj biblioteci Tešanj tražio sam ciljano neke dokumente koje mi je pripremila ljubazna bibliotekarka Sabiha Jabandžić, a kasnije joj se pridružila i Aiša Džinalić sa zapsnicima Sreskog fronta narodnog oslobođenja od 1945-1950. godine.

Pored onog što je bio predmet mog interesa nađe se još ponešto zanimljivo, a vezano je za naš grad. Evo takve dvije informacije iz 1948. god. i 1933. godine.


Izvod iz zapisnika kojim se utvrđuje „broj drugova“ koji trebaju doći u Tešanj na proslavu Prvog maja po mjesnim sredinama.


Iz lista Jugoslovenske pošte od 8.marta 1930. gdine

 

 

Nekad i sad

Osnovna škola

 

Ostaci od nekadašnjeg hotela

♦ 

 

Apel za pomoć

Sretoh Esu Vilaševićadugoigodišnjeg rukovodioca u Elektrodistribuciji, a sada penzionera:

-Ti, ba, pišeš na internetu, pa ima li tamo informacija o pomoći maloj Hukički, moja Amela (kćerka) iz Kanade bi pomogla!

Nešto prije mi istu sugestiju dade i Omer Pobrić zaposlen u Islamskoj zajednici, a Jasmina je bila i moja i njegova komšinica.

Amela, evo potrebnih podataka za pomoć.


♦ 

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *