Tešanjski dnevnik 18.-25.02.2013. godine

Druženje u Osnovnoj školi „Huso Hodžić“

Ismar Krdžalić je nakon promocije knjige u Općoj biblioteci Tešanj i Osnovnoj školi Rešad Kadić imao zaista lijepo organizovano druženje i promociju svog romana sa učenicima Osnovne škole Huso Hodžić. Članovi literalne sekcije Muamer Brka, Rijad Širić, Abdulah Halušić, učenice Selma Nakić i Arijana Kadribašić su čitali tekstove iz romana Poseban od prvog udisaja. Direktorica škole Almina Brkić je Ismaru poklonila keramičku šolju sa crtežom škole, a djeca su Ismaru postavljala razna pitanja.

Ismar se svima zahvalio, a posebno članovima literalne sekcije za koje je rekao da su čitali odlomke iz romana upravo one koje bi i sam izabrao. Rekao je da mu je prvi školski dan bio najteži u životu, a prva promocija romana najsretniji.

Direktorica Brkić predaje poklon Ismaru, desno Ismar sa drugim razredom Osnovne škole Huso Hodžić i nastavnicama Jasnom Mularifović i Namirom Krdžalić.

 

Članovi literarne sekcije čitaju odlomke iz romana

 

Humanost

Da bih promijenio bateriju na satu odem kod sahadžije Osmića na Jelah. Iskoristih priliku da posjetim Emira Kotorića sekretara MZ Jelah. Trebaju mi neki podaci, a sa njim je uvijek zanimljiv razgovor. U razgovoru se spomenu i FAD, a Emir pohvali ovaj kolektiv kako pomaže nevladine organizacije koje se bave humanitarnim, sportskim i kulturnim radom. Kao primjer navede i nedavni događaj. Osnovna škola Prvi mart u Jelahu ostala je bez ogrrijeva za zagrijavanje prostorija. Obratili su se MZ Jelah, a pošto im nije mogao riješiti problem Emir je nazvao direktora FAD-a  Ćazima  Hamzića. Istog momenta je prihvatio da firma plati fakturu za ugalj.

Samo neki dan ranije Hamzić je kao predstavnik Prevent Group donatara u iznosu od 10 000 KM, predao ključeve kuće porodici Hasanbašić iz Logobara koje im je izgradilo udruženje Oslonac. Sredstva Prevent Group su bila veoma važna za dovršenje jer je ukupna investicija bila 26 000 KM.

 

 

Emir Kotorić, Ćazim Hamzić predaje ključevi nove kuće porodici Hasanbašić

Hamzić je, ne samo ovim humanitarnim djelima, pokazao da su i on i firma dostojani nasljednici Pobjedine politike pomoći onima kojima je ona potrebna.

 

Tribina pod nazivom Ima li otpora krizi u BiH

U organizaciji Stranka za BiH održana je tribina u konferencijskoj sali Ukusa pod naslovom Ima li otpora krizi u BiH. Učestvovali su Beriz Belkić, zastupnik u Parlamentu BiH možda u ovom trenutku i najveći autoritet Stranke za BiH i Muhidin Alić zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Kada je u pitanju moj odnos prema političkoj situaciji u BiH i političkim strankama iznio sam ga u tekstu Bošnjaci 20 godina poslije koji se i sada može naći na tesanjweb.com.

Spremio sam se da kritički saslušam izlaganje Belkića  (Muhidin Alić je kratko i realno iznio političko stanje u BiH nakon izbora 2010. godine) jer je i Stranka za BiH bila dugi niz godina u poziciji(do unazad dvije godine) Međutim ,način izlaganja Belkića me razoružao.

Veoma konkretno i racionalno iznio je stanje u BiH i dao svoje sasvim razumljive stavove. Oni se prije svega odnose na borbu za vlast od izbora i sve do danas, dok u međuvremenu imamo godinu depresije u ekonomskom smislu, pa i svakom drugom. Objasnio je i zašto je glasao za neka rješenja sa kojima se do juče nije slagao. Razlog je bio samo da BiH ide nesmetano premaEvopskoj uniji. Bilo je govora i o izmjeni Ustava nakon presude Suda u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci, državnoj imovini, entitetskom glasanju i svim važnim pitanjima sa kojima se i sam autor susretao kao  član Predsjedništva BiH i danas susreće kao zastupnik u Parlamentu BiH.

Muhidin Alić, Beriz Belkić, posjetioci

 

Prezentacija Mann und Hummela u Tuzli

Firma Mann und Hummel je u hotelu Tuzla održala prezentaciju za svoje kupce, sadašnje i buduće, uz prisustvo predsjednika privrednih komora ZE-DO i Tuzlanskog kantona, savjetnika predsjednika općine Tuzla Igora Rajnera i oko 50-60 gostiju. Trebali su biti prisutni i premijer Tuzlanskog kantona i načelnik općine, ali su bili na otvaranju termo bloka Termoelektrane Tuzla.

Prezentacija je organizovana na visokom nivou. Od ulaza u hotel do sale postavljeni su panoi- vodiči, a u samoj sali uzorci i panoi. Pored direktora Smaila Ramovića koji je prezentirao firmu u prezentaciji su učestvovali i Nermina Galijašević  koja je je govorila o razvoju, Adnan Lihić o filterima za kamione i automobile, a Šemsudin Ljevaković o industrijskim filterima.

I ja sam sa pažnjom salušao prezentaciju i bio ponosan kao Tešnjak na ono sve što je rečeno o ovoj našoj firmi i na prezentaciju.

Ovo je druga prezentacija nakon Zenice, a slijedi u Bnja Luci gdje sam takođe pozvan od direktora Ramovića.

Nermina Galijašević je pored izlaganja bila i moderator prezentacije, posjetioci

Šemsudin Ljevaković za prijemnim pultom, izloženi uzorci filtera

 

 

Skupština planinarskog društva Zmajevac

Održana je izvještajno-izborna skupština Planinarsko-sportskog društva ZMAJEVAC-684 iz Tešnja. Na Skupštinu se odazvalo 12 delegata.

Izvještaj o radu društva, finansijski izvještaj i plan rada za 2013. godinu su usvojeni jednoglasno od strane delegata.

 

Sastanak je održan u zgradi Udruženja penzionera na Gornjoj čaršiji

 Usvojene su predložene statutarne promjene koje se odnose na upravna tijela društva, te je izmijenjen sastav Upravnog odbora i izabran novi predsjednik Skupštine

Tako je za predsjednika Skupštine izabran Amil Buljubašić, a novi sastav Upravnog odbora čine:

Dženaid Brkić  predsjednik, Salih Brkić sekretar, Nermina Bešlagić član, Željko Katavić član. Peti član će biti  izabran na sljedećoj sjednici Upravnog odbora iz reda srednjoškolaca.

Razmatrani su i planovi za ovu godinu, kao i mogući načini popularizacije planinarstva na našim prostorima. Na kraju Skupštine su dodjeljene zahvalnice grupama i pojedincima koji su materijalno i finansijski  pomogle rad društva.

 

Tošk u problemima

Najavljena sjednica skupštine Toška. Znam da sam se samo jednom ugodno osjećao na Toškovoj skupštini. Bilo je to u Koteksuprije neku godinu kada je predsjednik bio Edin Jabandžić. Ove sedmice repriza mnogih raniji. Problemi veliki, nema ni minimuma uslova da se počne sa normalnim pripremama za proljetno prvenstvo koje se bliži. Ima se utisak da Tošk održava samo par pojedinaca. Da li je samo problem novac? Pored budžetskih 30 000 KM novac se obezbjeđuje od privrednika. Oni su okrenuli ruke od Toška. Koji su razlozi? Rukovodstvo kojeg se neće da prihvate oni koji imaju autoritet, nego oni koji vole Tošk, ali nemaju tu snagu? Kako druge sredine u istim uslovima opstaju i imaju dobre rezultate i ako su daleko siromašniji od Tešnja. Teško je to pitanje i teško ga je elaborirati u ovom dnevniku. Prvo što i sam nemam odgovore, a drugo što traži više prostora. Možda ima nešto i u onoj trenera Deljkića

U Tešnju 5 ljudi ne može da radi zajedno!

Tošk je sigurno dio historije Tešnja. Rijetki su klubovi koji imaju tako dugačku tradiciju. Samo još GOŠK i TOŠK nose ovakve skraćenice iz tridesetih godina prošlog vijeka.

 

Ostala je jedna grupa poslije sjednice Skupštine sa predsjednikom Skupštine Hasanom Dolamićem i predsjednikom Upravnog odbora Murisom Hrvićem  ponovo pripremi novu sjednicu sa članovima koji žele da rade u društvu.

Jedna druga vijest, i ako tužna,  podsjeti me na veselije trenutke Toška u daleko siromašnije vrijeme. Umro Hakija Bašić Bašo, legenda Toška.  Živio i umro u Zenici. U Tešnju nije bilo ni smrtovnice. Nazvah čovjek koji to sigurno može potvrditi Fuada Sarića iz Jelaha, Bašinog saigrača. Potvrdi, umro prije dvadesetak dana.

Hakija Bašić Bašo

 

 

Javna tribina Bosanski jezik i oko njega

Centar za kulturu i obrazovanje organizovao je javnu tribinu pod nazivom Bosanski jezik i oko njega. Gost na tribini je bio dr. Ibrahim Kajan.

Tema veoma aktuelna i svima nama potrebna kako bi spoznali sebe. Ponešto sam znao, pročitao i slušao, ali tek sada sam puno toga naučio o našem jeziku. Dr. Kajan je tako sistematizovao i jasno objasnio nastajanje i put kroz historiju Bosanskog jezika, kao i njegov značaj u identitetu naroda.

Amir Brka, dr. Kajan, posjetioci

 

Skupština Udruženja bubrežnih bolesnika

Centar za dijalizu u Tešnju posjećuje 60 bolesnika kojima su otkazali bubrezi za dijalizu u Općoj bolnici Tešanj i koji život održavaju dijalizom. Pacijenti u Centar dolaze iz općina:Tešanj, Usora, Doboj Jug i Maglaj. Udruženje je veoma aktivno, broji od 30-50 članova. Pomažu pacijentima koliko mogu pa su tako u prošloj godini obezbjedili svim pacijentima po 100 KM, a nekim pojedincima zbog medicinskih potreba dodali do 300 KM.

Nedostaju im prostorije i jedan kompjuter, a najvažniji problem im ne rješava država. To je zakonski uređen sistem doniranja organa koji bi mnogima omogućio da transplatacijom riješe svoj problem.

Predsjednik Ramiz Ćostović, veoma zaslužan za rad društva i članovi skupštine

 

Tešanj nekad i sad

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

 

HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *