Tešanjski dnevnik 25.02-04.03.2013

Kada čovjek nareda puno godina, u životu doživi da čuje mnoge šokatnih vijesti . Tu su i ratna iskustva. Onda posmosliš da te više ni jedna vijest ne može šokirati. Međutim nije tako. Kada mi je sin javio da je kod Almira Ruštića pukao neki krvni sud u glavi i da je u komatičnom stanju šokirao sam se. Prvo moj um ne može da prihvati da se takva bolest dogodi mladom čovjeku koji tek da puni 40 godina. Provjerim kod lektora Muje Pobrića koji je takođe jako blizak sa Almirom i njegovom porodicom i dobijem odgovor da je to tačno. Desilo se to dok je uspjesno vršio prezentaciju tokom svog školovanja za novi posao u Švedskoj.

Dva dana mi u glavi odjekuje njegov ljubazi glas : čika Huseine. To je jedan sjajan mladić. Nadam se da će Almirova mladost i snaga pobjediti i ovu tešku bolest. Od srca mu to želim.

Ajdin, mladi šampion iz Tešnja

Kada sam bio kod Sare, njen tata mi reče da mi imamo i državnog šampiona od 11 godina. Zove se Ajdin Salkičević. Otac Ismir,odrastao u mom komšiluku, a djedove Safeta Mešića i posebno Izudina Salkičevića znam već odavno. Iskoristih ja poznastvo sa djedom Izudinom pa ga zamolih da mi u nedjelju, nakon što Muji otpremim dnevnik organizuje porodično okupljanje kod Ajdinove porodice. Djed to uradi bez problema, a evo šta kaže Ajdin:

Učenik sam V razreda Osnovne škole „Huso Hodžić“. Odličan sam učenik, treću godinu učim engleski. U školi se pojavio plakat za upis u karate klub i ja se prijavim i počnem sa treninzima. Bilo je to u januaru 2010. godine. Zavolio sam ovaj sport. Trener mi je Almir Glavić iz Kotorskog, majstor karatea drugi dan. U karate klub „Unija“ se upisalo 140 članova, a danas nas je 50. Najdraža mi je medalja sa prvog takmičenja na kantonalnom turniru u Živinicama 2011.godine. Osvojio sam treće mjesto u katama.

Ajdin sa prvom i zadnjom medaljom, a desno već prava kolekcija medalja i pehara

Otac Ismir nastavlja pokazujući pravu kolekciju medalja:

Na državnom prvenstvu u Vogošći 16.02. ove godine osvojio je prvo mjesto u katama u svojoj konkurenciji. Do sada je osvojio 9 zlatnih, 12 srebrenih i 8 bronzani medalja. Na youtube imaju dva klipa pa se može i pogledati. Slijede dva turnira, međunarodni u Tuzli i jedan na Ilidži. Nadamo se novim medaljama. Očekuje i poziv iz reprezentacije BiH za Balkansko prvenstvo u karateu koje će biti održano u Kragujevcu u Srbiji od 28.03-31.03 ove godine.

Ajdin je pun samopouzdanja. Imam utisak da je ispred mene prekaljeni sportista. Brat Adnan smješka se preko stolice. Možda se i on počne kititi medaljama.

Mati Aida i otac Ismir su ponosni na Ajdina. Prešli su oko 4000 km prateći ga po raznim takmičenjima od Osijeka, Zagreba, Banja Luke i drugih mjesta. Rekoše mi da će ih primiti i načelnik općine mr. Huskić.

Ako je naslijedio energiju i upornost u poslu od djedova Izudina i Safeta, tetke Ermine (onih koje bolje poznajem), nema sumnje ovo je samo početak velikog sportskog puta. Obradovat će nas Ajdin još mnogo puta. Međutim za velike rezultate, pored Ajdinovog talenta i podrške porodice potrebna je i šira podrška

Na kraju veliko je to priznanje i za trenera Glavića jer bez stručnog rada sa djecom ne bi bilo ovako velikih rezultata.

 

 Djed Izudin, otac Ismir, Ajdin sa najdražim medaljama, brat Adnan, mati Aida, desno sa trenerom Almirom Glavićem

Djeca su nešto najljepše na ovom svijetu. Ovih dana me događaji u školu vežu za njih. Svaki put kada ih gledam napunim se nekom pozitivnom energijom i zadovoljstvom.To vam stariji rijetko mogu pružiti. Pored posjete Ajdinu, ove sedmice sam bio sam u prilici da pratim još tri događaja, jedan u Osnovnoj školi „1.mart“ iz Jelaha i dva puta u Osnovnoj školi „Huso Hodžić“ iz Tešnja.

 ♦

Osnovna škola „Huso Hodžić“ Tešanj

 U četvrtak 28.02, održana je prigodna svečanost posvečena Danu nezavisnosti. Meni su ukazali zadovoljstvo da djeci kažem nekoliko riječi o ovom događaju. Program je započeo državnom himnom, nakon toga učenici su čitali prigodne tekstove. Prikazan je film posvećen ovom prazniku.

 

 Pomoćnik direktora Osmo Hurić je bio organizator obilježavanja Dana nezavisnosti, a recitovali su učenici:Abdulah Haušić i Muamer Brka

Na kraju su proglašeni i najbolji radovi.

Literarni:

  1. Naida Hatibović, koja je i pročitala svoj rad

  2. Abdulah Haušić

  3. Nadir Omahić

lang=”bs-BA”

Likovni radovi

  1. Dženana Samardžić

  2. Lejla Bejtić

  3. Ena Smailbegović

  4. Feris Deraković

 Učenici starijih razreda su pažljivo pratili program

Talent show

Pod nazivom Pjesmom u školi održana su već dva kruga takmičenja u pjevanju, glumi, modernom plesu i manekenstvu. Na audiciju se javilo 160 učenika, a u programu učestvuje 100 učenika.

Organizator je Nazif Husikić, profesor engleskog jezika koji je u Gračanici, odakle dolazi, već stekao iskustvo na organizaciji ovakvog takmičenja.

 Profesor Husikić i voditelji koji najvljuju prvog učesnika

Sav prihod koji se ostvari od prodaje ulaznica koje koštaju 1KM utrošit će se za nagrade, a preostali dio za popravke na sportskoj dvorani. Posjećenost je zaista velika, kao na značajnoj sportskoj manifestaciji.

Osnovna škola „1.mart“ Jelah

Dan škole i praznik Dan nezavisnosti svečano su obilježeni i u Osnovnoj školi „1. mart“ u Jelahu. Prikupih neke podatke o broju učenika od direktora Esada Garića, ali kada sam došao kući otvorih školski bilten, a tamo sve piše:

Ove školske godine nastavu pohađa 764 učenika raspoređenih u 32 odjeljenja.U prvi razred upisano je 57 učenika, a ako uporedimo sa prošlom školskom godinom, kada je u prvi razred upisano 106 učenika vidimo da se broj učenika smanjio za 49…škola je multietnička, za učenike hrvatske nacionalnosti obezbjeđena je nastava na hrvatskom jeziku i katoličke vjeronauke, a za djecu srpske nacionalnosti raspisan je konkurs za nastavnika pravoslavne vjeronauke…. U školi je zaposleno 68 radnika, od čega nastavno osoblje čini 51 uposlenik. Za stvaranje boljih uslova rada….krenuli smo u realizaciju dva projekta: Opremanje još dva multimedijalna kabineta i potpuna obnova opreme kabineta Tehničke kulture i informatike….

Načelnik općine mr. Suad Huskić se obratio prisutnim i čestitao uposlenicima i učenicima Dan škole i Dan nezavisnosti.

 Milica Matijević nakon 40 godina rada ide u zasluženu penziju, a svečanost je održana u sportskoj dvorani

 Voditelji programa i članovi folklorne sekcije(interesantno je da folklornu sekciju sačinjavaju samo djevojčice dok kod dječaka nema interesa)

 ♦

Javna tribina u povodu Dana nezavisnosti

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana je javna tribina pod nazivom Bosna i Hercegovina između nostalgije i izazova budućnosti. Gost je bio prof. dr. Enver Kazaz.

I sam naslov ukazuje da izlaganje prof. Kazaza nije bilo uobičajno kada su ovakve prigode. Nostalgiju je objasnio stanjem kada sadašnje stanje nije dobro pa se građani sjećaju nekih boljih prošlih vremena, a izazov budućnosti opet pokazuje šta čeka građane da izađu iz tog stanja. Govorio je o državi BiH, domovini, zemlji i narodu, a iz svega se nazire kao uzročnik lošeg stanja u BiH je struktura koja nas je uvezala pri čemu se teško pokrenuti u bilo kom pravcu. Tribinu je otvorio načelnik mr. Suad Huskić čestitajući praznik Dan nezavisnosti.

Nije zabilježeno prisustvo onih koji bi svakako trebali prisustvovati ovakvim prigodama kao što su vijećnici Općinskog vijeća i predstavnici drugih struktura vlasti.

 

 Amir Brka dr. Enver Kazaz i načelnik mr. Suad Huskić

 ♦

Čišćenje grada

U dogovoru sa Sedžadom Ibrahimkadićem vlasnikom TV Smart učestvovao sam u snimanju razgovora sa načelnikom mr. Huskićem. Kada smo završili, načelnik mi reče da žuri u Jelah u Osnovnu školu „1.mart“ u Jelahu na obilježavanje praznika Dana državnosti i Dana škole, pa mi predloži da i ja pođem. Dok smo prolazili pored autobuske stanice,primijetim Sinana Rošu (stari poznanik iz Pobjede koga u šali zovem ministar ekologije u općini), kako nadzire rezanje grmlja na griču kod autobuske stanice. Načelnik mi reče da se među onima što rade nalaze se i oni koji dođu u općinu tražiti socijalnu pomoć. Za one koji su sposobni za rad dodijeli se pomoć, ali istovremeno preuzmu obavezu da odrade nešto korisno za opće dobro.

Zaista primjer dovre prakse. Inače, smatram da odnos prema radu na ovakav način treba razvijati i u porodici kod djece.

 Sječa grmlja na griču iza kružnok toka

Tešanj nekad i sad

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *