Tešanjski dnevnik 25.03.-01.04.2013. godine

Pošto je tokom zime bilo puno prekida (toplih dana) došlo je do značajne „sudijske“ nadoknade nakon prvog dana proljeća 20.03. Ove sedmice nas je pokrio i snijeg. Međutim, raspoloženje i dalje drži pobjeda naše fudbalske reprezentacije protiv Grčke od 3:1.

Krajem sedmice vrijeme se popravlja, puno je toplije sa dosta sunca, a povremeno padne i nešto tople kiše.

Iskoristih priliku da naberem ljekovite trave, jagorčevine. Naveče mi poče oticati gornja usna, a ujutru baš dobro naraste. Pojavi se i jedna kvrga ispod vilice. Pošto koristim lijek koji ima sličnu kontraindikaciju odem u hitnu ( bila je subota). Tamo me primi ljubazna doktorica Halida Hakić. Utvrdi da je ubod i da je prošle godine imala prvi ovakav slučaj, neka nova crna mala mušica koju nisam ni registrovao. Ulazeći na pozorišnu predstavu, kada me ugleda onako otečenog,  Nasira Galijašević pokaza ruke sa crvenim tačkama. I nju su ujele mušice, kada je brala žaru. Injekcija, antibiotici i sredstvo za dezinfekciju za rješavanje problema ujeda. Vodite računa kada idete po žaru ili neku drugu travu, navucite rukavice, nezgodne su ove nove mušice.

Šefket Turalić mi je iz Zenice javio lijepu vijest. Košarkaši, pioniri K.K.“Gradina“Tešanj, idu na državno prvenstvo. Pobjedili ekipu „Magic“ Tuzla. Jablanica je odustala pa rezultat zadnje utakmice neće uticati na plasman.

 

Strategija razvoja općine Tešanj do 2018. godine

Završena je javna rasprava Strategije razvoja općine Tešanj do 2018. godine. Nakon sumiranja rasprave, očekuje se prijedlog na Općinskom vijeću.

Strategija obuhvata četiri područja: Društveni razvoj, Ekonomija, Ekologija i Mladi

Područje

Broj projekata

planirana sredstva (KM)

Ekonomija

18

53 275 000

Društveni razvoj

40

3 835 000

Ekologija

11

26 140 000

Mladi

16

695 000

Ukupno

85

83 945 000

Promocija knjige “Džemal Bijedić – Politička biografija

U organizaciji Opće biblioteke u Tešnju odžana je promocija knjige Džemal Bijedić politička biografija, autora prof. dr. Husnije Kamberovića

U promociji knjige učestvovao je i Amir Duranović.

Amir Duranović, mr. Esmir Bašić, prof. dr. Husnija Kamberović

Prof. Husnija Kamberović je poznati BiH historičar i posebno politički biograf. Objavio je, pored promovirane, i sljedeće knjige:

  • Prema modernom društvu
  • Husein-kapetan Gradaščević
  • -egovski zemljišni posjedi u BiH 1878-1918
  • Mehmed Spaho politička biografiji

 

„Ma šta mi reče“, pozorišna predstava

U izvedbi Bosanskog pozorišta Tešanj prikazana je pozorišna predstava za djecu i odrasle „Ma šta mi reče“ Ljubivoja Ršumovića, o čijoj pripremi sam pisao u dnevniku. Sala je bila puna djece i njihovih roditelja. Kostimi i scenografija su predstavi  dali pravi šmek. Djeca i roditelji su se lijepo zabavili.

 

U predstavi su učestvovali: Narcis Halilović, Amar Omahić, Ilma Terzić, Merisa Medarić, Damir Galijašević, Mumin Salkić, Nejla Husukić, Anes Hodžić, Tarik Ramić i Admira Šljavić. Predstavu je režirao Nermin Ajanović

 

Tešanj nekad i sad

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji




HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

Lektor prof. Mujo Pobrić

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *