Tešanjski dnevnik 29.04-06.05.2013. godine

huseinJako topli dani. Opet ostadosmo bez proljeća. Temperatura do 33ºC. Praznik Prvi maj vjerovatno više nema veze sa onim zbog čega je uveden, pa nešto pisati o onima kojima je posvećen ne bi imalo smisla. Narodna veselja na Kiseljaku i Jelahu nisam obilazio jer je bilo dosta toplo, a prošle godine sam zabilježio kako to izgleda i nisam očekivao da se tamo nešto posebno novo dogodilo. Promaklo mi je otvaranje radova na rekonstrukciji hotela, jednostavno nisam znao jer su učesnici obavještavani pozivima. Vlasnik investitor se obavezao da uradi vanjsko uređenje. Kada će hotel biti u funkciji ostaje neizvjesno.

Otvorena stalna numizmatička izložba na Gradini

Tradicionalana kulturno- privredna manifestacija Tešanjsko proljeće završena je otvaranjem stalne numizmatičke izložbe na Krnja kuli. Preskočeno proljeće i ljetna vrućina, a Krnja kula visoko. Spazih Smaila Galijaševića, na godinu 80 godina, još u odijelu i sa kravatom i Dragu Handanovića, umjetnika iz Doboja sa suprugom. Kažem sam sebi kad mogu oni možeš i ti.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili:direktor Muzeja prof. Jasmin Mandžukić, mr. Amer Sulejmanagić  dipl. ing. arh., magistar historije i numizmatičar član Hrvatskog društva numizmatičara, mr. Emir Filipović ,viši asistent u odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Autorica izložbe je Ana Marić ,kustos, arheolog i numizmatičar, koja je u saradnji sa osobljem Muzeja Tešanj postavila izložbu.

Pored njih na otvarnju se kratko se obratio i pomoćnik načelnika općine, Nadir Medarić kao i izvršni direktor Hife ,Venan Hadžiselimović.

Dobro je da se prostorije Gradine popunjavaju ovakvim i sličnim postavkama. I pored materijalnih teškoća u obezbjeđenju eksponata ipak se naporima zaposlenih u Muzeju i donatora kao što je Hifa i njen vlasnik Izudin Ahmetlić obogaćuju sadržaji Gradine.

  DSC05110

Venan Hadžiselimović, Ana Marić, Emir Filipović, Amer Sulejmanović i direktor Muzeja  Jasmin Mandžukić

DSC05124

Radnici muzeja sa gošćom Anom Marić

Za ovu prilku urađen je i katalog pod nazivom Novac kroz vrijeme.

DSC05119

 Dio novčanica iz postavke

Drugi „Aprilski planinarski pohod“  Jablanica – Ošve

U subotu, 27.04.2013. godine u organizaciji PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj, realiziran je drugi „Aprilski planinarski pohod“ u povodu obilježavanja 4. aprila ,Dana otpora fašizmu u općini Tešanj. Pošto ja više nisam za planinarenja zamolio sam predsjednika planinarskog društva Dženaida Brkića da mi pošalje informaciju sa fotografijom. On je to učinio, ali tek u nakon završetka  dnevnika za prošlu sedmicu i evo objavljujem ga sa zakašnjenjem.

ppohod 1

Program je počeo ispred doma kulture u Tešnju, gdje se okupljenim planinarima i građanima obratio predsjednik društva Dženaid Brkić, te poželio dobrodošlicu, a okupljenima se obratio i pomoćnik Načelnika Općine Tešanj, Sabahudin Omerbašić. Nakon obraćanja, dvije mladih prirodnjaka, Džejlana Šakota i Nermin Handžić, su položili cvijeće na centralno spomen obilježje poginulim borcima protiv fašizma Općine Tešanj. Potom su se svi uputili prema Jablanici odakle je kretao planinarski pješački pohod.

Na manifestaciji se pojavilo oko 130 učesnika, a 84 učesnika su prešla stazu Jablanica – PD. „Ošve“.

Na pohod su se odazvala sljedeća društva:

  1. PD „Konjuh“ Tuzla
  2. PD „Varda“ Banovići
  3. PD „Zefir“ Gračanica
  4. PSD „Smajlovac“ Maglaj
  5. PD „Drenik“ Živinice
  6. PD „Mladost“ Zenica
  7. PD „Željezara“ Zenica
  8. PSD „Gradina“ Gradačac
  9. LD „Kiseljak“ Tešanj
  10. OI „Crni Vrh“ Tešanj
  11. Mladi crvenog križa Općine Tešanj

Svi učesnici su bez ikakvih problema prešli stazu i sretno stigli do cilja.

Po stizanju u krug Planinarskog doma „Ošve“, pješaci su počašćeni šoljom toplog čaja za dobrodošlicu, a nakon odmora je poslužen i grah, za čije kuhanje su zaslužni lovci lovačkog društva „Kiseljak“ iz Tešnja.

Za muziku i pjesmu je bio zadužen Nedžad Sarić – Sare, koji je održavao raspoloženje prisutnih.

Nakon podijeljenih zahvalnica za učešće, dio planinara je otišao kući, a drugi dio je ostao na spavanju u domu „Ošve“ te se nastavilo sa zabavom do kasno u noć.

Zahvaljujemo se našim sponzorima koji su pomogli u realiziranju ove manifestacije, a takođe i svim učesnicima pohoda, bez kojih pohod nebi bio ovako lijep.

Američki ambasador Patrick Moon u Tešnju

Kada sam se susreo sa načelnikom mr. Huskićem u školi „Rešad Kadić“ na obilježavanju Dana planete Zemlja, rekao mi je  da ima susret sa američkim ambasadorom Patrickom Moonom i to njegovu inicijativu i da će se razgovorima priključiti i načelnici općina Žepče i Teslić.  Moon je posjetio i Mješovitu srednju školu, a direktor Muharem Saračević mi je poslao informaciju i fotografije sa ove posjete (opet nakon zaključenja dnevnika za sedmicu kada se posjeta dogodila):

Dana 22. 4. 2013. godine imali smo čast ugostiti ambasadora SAD-a  Patricka Moona. Ambasadora su primili direktor Mješovite srednje škole, Muharem Saračević sa svojim pomoćnicima i saradnicima u nastavi, u prisustvu predstavnika USAID, TRA, Mann Hummel, Savjetodavnog vijeća i predsjednika Školskog odbora.

ova3

Na samom ulazu u školu ambasador Patrick Moon obratio se učenicima i uposlenicima škole sa riječima podrške i željom da nastavimo sa reformskim procesima koje naša škola uspješno provodi već nekoliko godina. Posebno je istakao da nije slučajno što posjećuje baš Mješovitu srednju školu, Tešanj zbog aktivnosti u projektima koji su podržani od strane USAID-a. Nakon toga uslijedila je prezentacija škole od strane direktora Muharema Saračevića, a prezentirao je aktivnosti koje provodi  Škola u cilju osavremenjavanja nastave, jačanja kompentencija i znanja učenika, te o saradnji Mješovite srednje škole Tešanj sa privrednicima s ciljem lakšeg zapošljavanja mladih ljudi i njihove veće konkurentnosti na tržištu rada. Poslije izlaganja direktora, učenici koji se obrazuju za zvanje tehničar za mehatroniku, ujedno i takmičari naše škole koji će nas predstavljati u Istambulu na Balkan Junior takmičenju,  praktično su prikazali svoje znanje iz oblasti mehatronike čime je ambasador bio naročito oduševljen. Uvaženi gost je posjetio i kabinete CAD CAM(operater na CNC mašinama) i multimedijalnu učionicu gdje se upoznao sa naprednim tehnologijama i prednostima korištenja nove informatičke opreme u nastavnom procesu.

ova5

Posjeta od strane gospodina ambasadora Mješovitoj srednjoj školi Tešanj ostat će upamćena po toplom i prijatnom raspoloženju i pozitivnoj atmosferi koja je vladala cijelo vrijeme posjete.

Završena je priča oko bisti

Priča oko bisti je završena. Općinsko vijeće je odlukom 14 za, 8 protiv i jednim uzdržanim donijelo zaključak da se biste postave na nekom mjestu šrafirane teriotorije ispred Doma kulture. Šrafirana teritorija zauzima prostor od spomen obilježja do zgrade između Doma i glavne saobraćajnice. Institut nije odlučio o tačnoj lokaciji, ali je načelniku rečeno da će biti na mjestu današnje bašte (a što tačno mjesto ne ucrtaše oni iz Instituta?). Protiv su bili vijećnici SDP-a i jedan SBB-a, a na TV sam vidio i jednog zastupnika SDA da je bi suzdržan. Kada će to biti i šta će sa bistama do tada biti o tome nije bilo govora.

U okviru emisije Dobra riječ koju vodim ,a koju emituje TV Smart imao sam gosta predsjednika SDA Šemsudina Mehmedovića. Upitah ga i za biste. Iskren i otvoren bez dlake na jeziku, svaka čast, dade jasan i otvoren odgovor za razliku od svih onih nemuštih obrazloženja  koja se vežu za struku, raspravu o urbanističkom planu i sl..

-Biste ne mogu  biti u (uz?) džamijskom haremu!

Isti dan gledam na TV Amna diskusije na Općinskom vijeću. Pomoćnik načelnika Nadir Medarić onako ironično ispriča priču o onim što pišu po portalima kako će biste biti u Griču jer ne znaju čitati šeme.(koliko ja znam samo sam ja pisao o tome). Vijećnik Joldić se satra objašnjavajući laicima da je lokacija isključivo stvar struke, a načelnika kako sada ne smije da se zaustavi investicija od 1 500 000 KM. Ništa o privremenom rješenju.

Da li znam čitati šeme (i ako imam puno godina o „šemama“ i dalje učim) gosp. Pomoćniče načelnika i da li je to samo pitanje struke gosp. Vijećniče ,neka ocijene oni koji su čitali moje tekstove o bistama. Od načelnika i predsjedavajućeg Općinskog  vijeća sam očekivao više iskrenosti. Cijenim ih i kao ljude i ono što su uradili ili rade za općinu pa sam imao pravo da od njih toliko očekujem. Hvala veliko predsjedniku SDA, što je do kraja iskren i otvoren, za razliku od drugih,  makar mi se njegov odgovor ne sviđao.

Stare fotografije

Obzirom da sam već skoro godinu dana objavljivao stare fotografije grada iscrpio sam svoje „zalihe“ pa sam odlučio postavljati druge stare fotografije koje se odnose na Tešanj i Tešnjake.

sokolari hudo

Sokolari 1934. godine (fotografiju dobio od  Huseina Huse Hundura) S lijeva stoje: Mujo Klepo, Halid Kahvić, Muharem Merdanović, Ishak Smailbegović, Drago Tanasić, Muhamed Pašić, Hasan Ahmetagić Šangajac, Muhamed Merdanović, Suljo Prnjavorac. U sredini: Ismet Merdan, NN,NN,NN,NN,NN,NN Dole: Merdanović, Meho Srkalović i Muho Hadžihasić

 Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC05103

DSC05104

 

 

HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

Lektor prof. Mujo Pobrić

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

4 0 komentara

  1. Ovu odluku da se pitao pravi Tesnjak čarsijaner sigurno bi biste ostale gdje i jesu,al posto u vijecu nema Tesanjaka onda ide ovako

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *