Tešanjski dnevnik 27.05-03.06.2013. godine

husein

 

Šetnja maturanata Srednje tehničke škole

Već tradicionalne šetnje srednjoškolaca ulicama grada u ovoj godini započeli su maturanti Srednje tehničke škole. Prikupili su se pred Osnovnom školom „Huso Hodžić“ uz prisustvo velikog broja članova porodice maturanata, prijatelja i radoznalaca. Maturska odijela i haljine, ljepota mladost uputila se prema gradu. U junu će to učiniti i ostali srednjoškolci.

Slučajno sam saznao za ovaj događaj. Krenuo sam u šetnju, a i da usput vidim nastup Kere u Osnovnoj školi „Huso Hodžić“. Kada sam vidio veliku grupu građana na trenutak pomislih koliko je Kera popularan. Kera je karte prodavao ranije pa sam i ja jednu kupio. U trpezariji škole četvero djece i jedno naplaćuje karte koje niko ne kupuje. Kera je opet zadovoljan. Prodao je 60 karata, a niko nije došao (osim mene).

Biste

Šetajući prema Kotlanicama zapazih da je bista Huse Hodžića postavljerna u parku  Osnovne škole „Huso Hodžić“, produžih i do gimnazije „Musa Ćazim

Ćatić“ i pronađoh mjesto gdje je postavljena bista i Muse Ćazima Ćatića.

Do parka osnovne škole  se nalazi prostor nekadašnjih trgovačkih objekata. Samo sada da se neko ne sjeti da na tom mjestu izgradi mesdžid. Sreća kod Musine biste nema mjesta.

Posjeta MIC-a (ŠC Velenje) Mješovitoj srednjoj školi, Tešanj

Dana 23.05.2013.godine, Mješovita srednja škola, Tešanj ugostila je prijatelje iz MIC-a, Školskog centra iz  Velenja. Ova posjeta je plod dugogodišnje uspješne saradnje dvije škole. O uspjesima škole, kao i rezultatima saradnje sa Školskim centrom Velenje, prisutne je upoznao Muharem Saračević, direktor Mješovite srednje škole Tešanj i prof. Mujo Zeničanin, Gosti su bili oduševljeni Mješovitom srednjom školom i postignutim rezultatima. U  budućnosti  je planirano jačanje veza između Mješovite srednje škole Tešanj i Školskog centra Velenje. Saradnja ove dvije škole će se zasnivati na podršci Mješovitoj srednjoj školi u didaktičkoj i drugoj opremi za zanimanje tehničar mehatronike iz oblasti hidraulike i elektrohidraulike, kao i periodična edukaciji  redovnih učenika u ŠC Velenje (napredne tehnologije) što je planirano za sljedeću školsku godinu.

velenje 1

Gosti iz Velenja sa domačinima

Pioniri KK „Gradina“ treću u BiH

Pioniri KK “GRADINA” Tešanj na finalnom turniru za prvaka Bosne i Hercegovine osvojili treće mjesto.

U petak su igrali protiv favorizovanog domaćina  turnira KK “SPARS” Sarajevo i izgubili rezultatom 77:45. U subotu drugog dan turnira su igrali protiv KK “SLOBODA” Tuzla u oslabljenom sastavu zbog dvije povrede naših igrača i umora i izgubili, rezultat 43:74.

Treba napomenuti da su protivnici naših pionira ipak ekipe koje imaju znatno veći budžet i svakodnevne treninge i jako dobru logistiku. Našim momcima velike i iskrene čestitke na igri koju su prikazali jer u pojedinim fazama igre protiv oba protivnika su ostavili srce na terenu i pokazali da se mogu ravnopravno nositi.

Treće mjesto i bronzana medalja na državnom takmičenju je veliki uspjeh za naš klub i grad.

Momcima, upravi kluba, trenerima – SVAKA ČAST!

Također veliko HVALA i vjernoj publici, roditeljima i Tešnjacima koji žive i rade u Sarajevu koji su odvojili svoje vrijeme i u velikom broju došli u Skenderiju i bodrili naše momke.

(Informaciju dostavio Šefket Turalić, najgrlatiji navijač naših pionira)


Stare fotografije

Stoje s lijeva: Muhamed Ibrahimpašić, Fikret Saračević, Osman Kerić, Muhamed Sarić, Salih Kahvić, Fadil Medarić, Subhija Ajanović, Mirsad Bešlagić, NN, Bahrija Kahrimanović, Rusmir Bešlagić i Asim Kahvić

Stoje u sredini:Sejo Kotorić Tota, Mujo Alibegović, Hajrudin Dizdarević, Besim Hotić, Nermin Hotić

Čuče s lijeva:NN,NN, Faiko Terzić, Avdo Bukvić, Salko Hadžiselimović, NN, Izudin Ibrahimpašić, Nečko Hadžiselimović, Mujo Smailbegović

i Rušto Kahrimanović.

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *