Tešanjski dnevnik 17.06-24.06.2013. godine

husein

U Mann und Hummelu pušten u rad savremeni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda

Prva fabrika koja je u Tešnju, a vjerovatno i daleko šire u BiH riješila pitanje ekologije tako da više ne zagađuje ni zrak ni vodu ni zemljište je Mann und Hummel ba. Ove sedmice je svečano pušten u funkciju uređaj za sakupljanje i prečišćavanjesvih vrsta otpadnih voda. Firma Mann und Hummel ba jedina firma u BiH koja posjeduje takav uređaj.

Svečanom puštanju uređaja prisustvovao je veći broj zvanica kao što su: Živko Budimir, predsjednik FBiH, Ulrike Maria Knotz ambasodorica Njemačke u BiH, Tomaš Szunyog ambasador Republike Češke u BiH, Branka Đurić  ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Heinz Josef Flöper predsjednik Nadzornog odbora Mann und Hummel ba i  mr. Suad Huskić, načelnik općine Tešanj.

Princip rada uređaja, kroz kraću prezentaciju, dao je direktor firme Asio d.o.o Hrvatska Igor Tanasić. Firma Asio d.o.o je izradila projekat za novi uređaj, a inače je članica Asio grupacije čije sjedište je u Češkoj i čija specijalnost je projektovanje u oblasti prečišćavanja otpadnih voda i prečišćavanje zraka prema visokim evropskim regulativama vezanih za ekologiju.


 

Vrpcu su presjekli Heinz Josef Flöper, Živko Budimir i  Ulrika Maria Knotz

 

Džamija na Kapi

Povelo društvo pred čaršijskom kafanom razgovor o sudbini džamije na Kapi. Bilo je različitih mišljenja pa me brat Alija zamoli da provjerim kod nekog od strajih sugrađana o sudbini ove džamije.

Ja sam iz jedne razglednice iz 1908. godine izvukao  detalj na kome se vidi džamija i objavio ga u dnevniku.

A koga ću pitati nego Adilu Kahvić koja puno zna i ima odličnu memoriju i sposobnost komunikacije. Na moje pitanje upućeno preko kćerke Emine vrlo brzo stiže zanimljiv odgovor.

I ja sam išla kao dijete u džamiju na Kapi. Bila je to mala mahalska džamija sa niskom drvenom munarom. Sjećam se dobro bilo je to 1939. godine išla sam u školu u Muftin konak. Trebalo je u knjižari kod Muhameda Pašića kupiti neke potrepštine (krep papir i raisnegle), pa je mene poslala učiteljica. Kada sam bila tamo gdje je sada ona stambena Pobjedina zgrada odjeknuo je strahovit pucanj, kao da je negdje u samoj mojoj blizini udarilo. Kada sam krenula malo dalje vidjela sam dim i vatru iz drvene munare džamije na Kapi.

 

Nakon toga se džamija nije ni obnavljala jer je brzo došao i rat, a veoma blizu su bile džamije Ferhad-begova i Hamzi-begova.

Poslije su se ruševine raznijele, ostao je samo džamijski harem.

Detalj džamije na Kapi izvađen iz jedne razglednice iz 1908. godine

 

Mr.dr. Rifat Sejdinović postao doktor medicinskih nauka

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u petak je pred komisijom odbranio svoju doktorsku disertaciju  mr.dr. Rifat Sejdinović, specijalista interne medicine, sub specijalizacija pulmolog i direktor Opće bolnice u Tešnju.

Pred velikim brojem kolega, saradnika, prijatelja i članova porodice, najviše Tešnjaka, dr. Sejdinović je odbranio svoju doktorsku disertaciju pod nazivom:

-Prognostički značaj funkcionalnih parametara i ekspresije tumor supresor gena p16 i faktor rasta VEGF-a u pacijenata sa malignim oboljenjem pluća.

Komisiju su sačinjavali: prof. dr. Farid Ljuca mentor, prof. dr. Munevera Osmić i prof. dr. Dragan Keser.

U svom obračanju mentor prof. Ljuca je rekao da je dr.Sejdinovića doktorska disertacija  jedan od najboljih doktorskih radova u posljednje vrijeme na Medicinskom fakultetu u Tuzli.


Desno dr. Sejdinović, prof.dr. Ljuca, prof. dr. Osmić i prof. dr. Keser

Većinu prisutnih činili su kolege iz Opće bolnice i medicinsko osoblje, prijatelji i rodbina

Mati Mejra, otac Abdulah, sestra Zlata i supruga Ljiljana kojima se dr. Rifat Sejdinović (uz sinove) posebno zahvalio u svom završnom obraćanju

 

Škola vatrogastva

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Tešnju formirano je 1905. godine i prolazilo je kroz različite periode svog načina organizovanja i uspješnog djelovanja. Posebna pažnja posvećivala se podmlatku pa su generacije sedamdesetih godina odnosile prva mjesta na takmičenjima pionira na prvenstvima Jugoslavije.

Jedan broj onih koji su prošli pionirsku vatrogasnu školu i dugo godina bili uspješni vatrogasci danas ponovo pokušavaju da organizuju mlade i da ih obuće vatrogasnim vještinama. Tako se u subotu na Kiseljaku skupilo u „Školi vatrogastva“ 28 dječaka i 12 djevojčica, zatim  13 članova odreda izviđača „Crni vrh“ i četiri člana Crvenog križa. Zajednički su se družili učili i vježbali. Dok su oni vježbali logističari Ibro Kahrimanović, Mirza Brka, Jasmin Hotić, Muris Livnjak, Benjamin Halilović i Amar Hakanović sa kuharima Seadom Brkom i Salkom Hadžiselimovićem spremali su sendviče, a zatim kazan pun graha.


Starješina Odreda izviđača „Crni vrh“ Mujo Pobrić, predsjednik DVD Teš

anj dipl. ing.Enes Galijašević i vlasnik TV Smart koji je kamerom zabilježio ovaj događaj, desno djevojčice sa instruktoricom-komandirom Admirom Šljavić

Nakon obuke djevojčice su uspješno mlazom „skidale“ plastične boce sa stalaka, desno članovi Odreda izviđača „Crni vrh“

 

Pored predsjednika i logističara sa djecom su radili: Vahdet Rakić potpredsjednik, Zlatko Ćehić koordinator rada jedinica, Emir Halilović koordinator, Senad Terzić instruktor-komandir, Enes Agić instruktor- komandir.

 

Javna tribina „268 dana opsade Tešanj-Maglaj“

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana je javna tribina pod nazivom „268 dana opsade Tešanj-Maglaj 24.261993-18.031994. godine“

Na tribini su učestvovali dr. Dželal Ibraković i mr. Sakib Kurtić.



Mr. Sakib Kurtić, dr. Džalal Ibraković i prof. Amir Brka

 

Valjda je ljudska osobina da najteže trenutke iz svog života potisne u podsvjest i da ih rijetko izvlači na javu, pa se i ne želi podsjećati na ta vremena. Vjerovatno je i zbog toga posjeta tribini bila skromna.

Tih 268 dana potpunog okruženja oko sedamdeset hiljada stanovnika Tešnja i Maglaja proveli su gladni i u beznađu, bez električne energije i mnogo čega što današnja civilizacija pruža. U  takvom teškom stanju nisu poklekli borili su se da se odbrane i da prežive. U tom periodu u odbrani je poginulo 137 boraca, 166 su postali invalidi različitih kategorija. U to vrijeme poginula su i 58 civila.

O tom vremenu govorili su učesnici tribine i prava je šteta što ih je mali broj slušao. Da bi se veći broj čitalaca ovog portala i dnevnika upoznao sa ovim izlaganjima zamolio sam učesnike da uredniku portala dostave  tekst u elektronskoj formi, kako bi ga postavili na ovoj stranici ili u okviru dnevnika ili posebno pa makar to bilo i sa zakašnjenjem.

Izlaganje Mr. Sakiba Kurtića možete preuzeti ovdje: Prilog.

Izlaganje dr. Džalala Ibrakovića možete preuzeti ovdje: Prilog

 

Putevima slobode prema Evropi

Udruženje „Evropski pokret Jelah- Tešanj“ povodom 24.06.2013. godine dana kada je prije 20 godina područje općine Tešanj palo u potpuno okruženje organizovao je manifestaciju „Putevima slobode prema Evropi“. Ovo obilježavanje je postalo tradicionalno

Organizovane su kolone prema nekim linijama odbrane (Oruče i Srgovi), a zatim sportsko-zabavni program na izletištu Kiseljak. Nakon kratkog programa i obraćanja načelnika općina Tešanj i Maglaj posjetiocima su podijeljene porcije leće i kukuruznog hljeba, kao znak sjećanja na najteže trenutke u  dugogodišnjoj historiji tešanjskog kraja.


Učesnici i načelnik općine Tešanj mr. Suad Huskić tokom obraćanja.

 

Stare fotografije

S lijeva: Mehmed Livnjak Meša,  Mehmedalija Kahvić, Fikret Ruštić, Suljo Ajanović i Ibro Kahvić

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *