Tešanjski dnevnik 29.07-05.08.2013. godine

 husein-galijasevic

Dvije godine Tešanjskog dnevnika

 

TEŠANJSKI   DNEVNIK

02.07.2011-02.07.2013. godine

dnevnik-2-godine

Planirao sam da kada se napune dvije godine izlaženja Tešanjskog dnevnika, napravim prekid u pisanju i da odštampam par primjeraka u crno bijeloj tehnici (previše bi koštalo da to uradim u koloru zbog velikog broja fotografija). Poslije, zavisno od raspoloženja, možda i da nastavim pisanje. U glavi sam imao da će to biti 02.09.2013. godine. Počeo sam da slažem listove da tekst zauzme što manje prostora. Kada sam otvorio prvu stranu vidjeh da je početak objavljivanja Tešanjskog dnevnika 02.07.2011. godine. Promašio sam čitav mjesec

Pošto sam sve radio u wordu i pošto je Tešanjski dnevnik za ove dvije godine smješten u 4 fajla sa ukupno 543 strane zamolih prijatelja i zaista divnog mladog čovjeka i stručnjaka  koji mi se kod ovakvih stvari nađe uvijek pri ruci, Kenana Korajlića da pokuša materijal „olakšati“ i pripremiti za printanje u kopirnici. Znam da ima puno posla i najavim  da očekujem da to uradi kao uslugu ispred svoje firme Coding d.o.o čiji je vlasnik. Kenan odmahnu rukom i kaže da ne dolazi u obzir i da će to uraditi besplatno jer i ja to sve radim volonterski. Hvala mu.Rođak Jasmin iz Grafikkomerca mi je obećao uvezivati odštampane primjerke.

Počinje Tešanjsko ljeto pa odlučih da još ne prekidam sa pisanjem.

 

Novi izgled Gornje čaršije

SBERBANK  u Tešnju

Na Gornjoj čaršiji se pojavi natpis SBERBANK banke. Pomislih da se radi o novoj banci. Znajući da je ova ruska banka kupila Volksbank koja ima svoje prostoriji kod mosta u Donjoj čaršiji provjerih kod zaposlenika o čemu se radi.

-Prostorije banke se renoviraju i ovdje je banka izmještena privremeno. Poslije će se vratiti na staro mjesto sa novim nazivom.

SBERBANK je najveća ruska banka  koja drži 27% ukupne vrijednosti ruskog tržišta. Osnivač je Središnja banka koja drži više od 60% glasačkih prava. Ostale dionice su vlasništvo 245 000 malih dioničara

U Rusiji imaju 17 regionalnih ureda i 19 000 poslovnica.

Do sada smo uglavnom imali austrijske banke, a evo došla je i prva ruska banka u Tešanj.

sber-banka-u-tesanju

Privremene prostorije SBERBANK na Gornjoj čaršiji

Novi izgled Gradske kafane

Novi iznajmljivač ugostiteljskog prostora u Domu penzionera na Gornjoj čaršiji izvršio je rekonstrukciju prostora i promijenio namještaj. Po najavama proširit će se i ugostiteljska usluga.

DSC05920

DSC05921

Novi izgled terase i unutrašnjosti Gradske kafane

Dvadeset sedma noć Ramazana

Kao i svake godine dvadeset sedma noć Ramazana popunila je tešanjske glavne ulice.

DSC05910

DSC05918

Djeca su vukla roditelje, djedove i nane za ruke da im plate još jednu vožnju na ringišpilu ili spuštanje niz trampolinu. Ispred Kahve bila je postavljena i bina na kojoj je izvođen prigodan program.

Zgrada hotela dobiva svoje konačne konture

Radovi na rekonstrukciji  hotela intenzivno traju. Investitor je Farex d.o.o. projektant Arhitekt d.o.o Zenica,  izvođač firma Primus-gradnja d.o.o Tešanj. Radovi su počeli 03.05.2013. godine, a treba da budu završeni za 150 radnih dana.

august 2013-hotel

Jačanje kapaciteta obrazovanja odraslih u tehničkim i stručnim školama

U prostorijama Mješovite srednje  škole u Tešnju dana  31.07.2013.god.  održan je sastanak na kojem su prisustvovali gospođa Dorothee Baumann,gospođa Jelena Vučić, prof.Damir Kadribašić i direktor MSŠ Tešanj Muharem Saračević.Sastanak je organizovan u vezi  implementacije projekta,  u kojem je  dvv internacional iz Sarajeva  nosioci projekta , Zavod za obrazovanje odraslih (RS) iz Banja Luke i Mješovita srednja škola Tešanj partneri u projektu. Projekat je odobren od strane Evropske komisije u Bosni i Hercegovini , a njegova vrijednost je 100,000 eura.Naziv projekta je „ Jačanje kapaciteta obrazovanja odraslih u tehničkim i stručnim školama u BIH- STARS, a obuhvata  period od 31. 07.2013. do 31.12..2014.

P1000541

 

Cilj projekta  je jačanje kapaciteta obrazovanja odraslih u srednjim tehničkim i stručnim školama.

Cilj je da se izvrši obuka pedagoga odnosno miltiplikatora za dalji rad sa obrazovnim osobljem u tehničkim i stručnim školama u cilju podizanja kvaliteta obrazovanja i obuke odraslih u BIH i potencijalno  smanjenje nezaposlenosti.Planirane su i dodatne aktivnosti na mikro , makro i mezo nivou u cilju promocije sistemskih inovacija u okviru obrazovnog sistema, u kojem i pojedinci, kao i institucije igraju važnu ulogu u tehničkim  i upravljačkim kapacitetima.

(Informaciju dostavio direktor Muharem Saračević)

 

Stare fotografije

kk pobjeda

Ovo je fotografija prvog tima KK Pobjeda sa njene prve zvanične utakmice 1977. godine. Utakmica je odigrana na turniru JNA u Doboju. Učestvovali su još: Sloga Doboj, Zvijezda Kakmuž i ekipa garnizona JNA iz Doboja.

Stoje s lijeva:
Ibrahimović Ekrem – trener – sada radi u OŠ Kulin ban Tešanjka, Mulabećirović Esad – doktor, Saračević Muharem – direktor Srednje tehničke škole, Turalić Hikmet -administrativni radnik u Sudu Tešanj, Bajraktarević Emir – VKV radnik ENKER Tešanj, Hodžić Muhamed – Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inspektor, Hadžismailović Nihad – Općina Tešanj, Ajanović Nermin – matični ured u Jelahu, r. Dizdarević Nesuh – radnik Univerziteta Tešanj.
Sjede s lijeva :
Tatarević Zlatko – RVI demobilisani borac ABiH, r. Rakić Avdo – radnik Pobjeda Tešanj, demobilisani borac, umro 28.06.2011.na poslovima Eko policajca općine Tešanj, Turalić Šefket – menadžer kvaliteta Pobjeda Tešanj, Galijašević Rešad – živi i radi u Australiji do 1992. radnik Pobjeda Tešanj, Galijašević Amir – direktor banke Moja banka, Bajraktarević Smail – vlasnik građevinske firme u Splitu, Smailbegović Emir – ginekolog bolnica Tešanj
(Iz arhive Šefketa Turalića).

Sa table na Gornjoj čaršiji

dizdarevic-mina

DSC05903

 

 

 

Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *