Tešanjski dnevnik 05-12.08.2012. godine

Vrijeme

Ove godine bilo je u junu puno više kiše i znatno nižih temperatura nego prošle godine. Mislio sam da se neće ponoviti predhodne dvije kada je već u maju prestala da pada kiša i nastala velika suša koja se produžila u zimu. Dvije godine nisam mogao nabrati dvije ljekovite trave, čubrić i veremot,  jer im suša nije dozvolila da se razviju. Ne znam da li je moj čaj ljekovit, ali ja po nekom svom osjećaju pomiješam po jednu šaku:čubrića, veremota, metvice i pčelinca, a onda dodam među prstima: jagorčevinu, maslačak, plućnjak, konjogriz, preslicu, troskot. Žalfiju i kantarion držim odvojeno jer daju čaju gorčinu. Jedno je sigurno lijepo miriše i ugodan je. Pošto trave držim odvojeno u teglama pravim i druge kombinacije sa namjenom za bubrege (prelica, troskot) ili pluća (jagorčevina, plućnjak, maslačak).

Ove godine uspio sam nabrati sve trave koje sam planirao, jer su paklene vrućine došle nešto kasnije nego predhodnih godina. Sunce prži, a temperature na suncu ne mogu izdržati ni mladi, a kamo li stariji.

Ponovo nestade naše rječice Tešanjke. Ono malo kanalizacione vode se provuče kroz malu cijev ispod korita, pa je manje smrada između zgrade općine i Doma kulture.


 

Prazno korito ispod drvenog mosta u parku i šljivik koji je prerodio

Poljoprivreda će opet pretrpjeti štete, a šljive u voćnjacima koje su ove godine dobro ponijele teško da mogu iznijeti veliki rod po ovakvom vremenu. I one koje su sazrele nekako nemaju onu sočnost i slast kao inače.

U petak na subotu prognozeri vremena najaviše nevrijeme, kišu. Kod nas ništa od toga. Samo dva dana  pala temperatura. Kiša  pokvasila samo površinu i u nedjelju ponovo sunčano.

Ramazanski bajram

U srijedu 07.08.2013. godine je bio zadnji dan mjeseca Ramazana po hidžretskoj 1434. godini, tako da je četvrtak 08.08.2013. godine bio prvi dan Ramazanskog bajrama. Bajram- namaz je klanjan u 6.20 h.

Shodno tradiciji, nakon Bajram- namaza, obilazili su se mezarluci, a na kratko se uhvati i vremena za brzinsku kahvu sa dragim ljudima na Čaršiji koja u to vrijeme „zavri“ kao rijetko kada. Međutim, već oko 9.00 h Čaršija „opusti“ jer se vjernici povlače svojim kućama da Bajram provedu sa svojim najmilijima, te u posjetama rodbini, prijateljima, komšijama, itd.

   

Džamija na Guvnima i put prema mezarlucima Đonlagića nakon Bajaram- namaza

Prvi dan Bajrama su okarakterisale i velike vrućine (temperatura se približavala 40ºC, zavisno gdje se mjeri). Uvijek imam problem kada obilazim braću i snahe i familiju kako odbiti sve slatkiše koje nude. Obično pojedem kod snahe Fate ružicu ili baklavu, a kod rodice Zinete hurmašicu, a ovaj put kadaif. Kada to sve završim dolazi na red bajramski ručak sa porodicom. Poslije prvog dana sebi uvijek kažem od sutra nema više obilne i jake hrane, jedva dišem. Međutim teško ispunim obećanje dato samom sebi.

Ove godine se ne obistini vjerovanje koje kaže da zadnji dan Ramazana vrijeme bude kao i na dan kada je nastupio Ramazan. Prema mom sjećanju u Ramazan se ušlo po kišnom vremenu.


 

Obilazak mezarluka u Đonlagićki i drugi dan za Dan šehida obilazak poginulih u proteklom ratu

Ramazanski Bajram traje tri dana, a interesantno je da me je prvi dan Bajrama (četvrtak) zvao i amidžić Emir koji živi i radi u Engleskoj sa napomenom da posti jer je u Engleskoj u četvrtak bio zadnji dan Ramazana, a prvi dan Bajrama je tek u petak 09.08.2013.godine.

Nakon zadnjeg rata, drugi dan Ramazanskog Bajrama je proglašen i kao Dan šehida.

I ove godine, u petak,  jedan dio vjernika sa ulemom je obišao mezarluke Džonlagićka, te se prisjetio i odao počast šehidima iz zadnjeg rata.

U mezarju Đonlagićka pored glavnog imam zapazih i načelnika mr. Huskića.

 

Fudbalski turnir „Turnir Toškovih legendi“

Već tradicionalni fudbalski turnir pred početak sezone koji organizira NK „Tošk“ dobio je i svoje ime „Turnir Toškovih legendi“. Kod izbora imena Uprava društva se rukovodila činjenicom da je teško iz bogate historije ovog tešanjskog sporstkog kolektiva izabrati jedno ime nego je turnir posvetila svim toškovim legendama.

Na turniru su učestvovali: NK“Pobjeda“ Tešanjka, NK „Usora“ Usora, FK „Sloga“ Tojšići, FK „Boac“ Jelah, NK „Vis“ Kosova i domaćin NK „Tošk“ iz Tešnja. Nakon odgranih utakmica prvog kola, sačinjena je tabela pa su za prvo mjesto igrali FK „Borac“ Jelah i NK „Tošk“ iz Tešnja , a za treće mjesto NK „Pobjeda“ Tešanjka i FK „Sloga“ Tojšići.

NK „Tošk“ sa trenerom prof. Ajdinom Mrgudom,  predsjednikom Harisom Sejdićem, generalnim sekretarom Izudionom Ibrahimkadićem i legendom Adilom Bukvićem Haretom

 

Hare izvodi početni udarac, a desno sekretar društva Seada Korajlić sa Nedžadom Hadžiselimovićem jednim od prisutnih Toškovih legendi

 Početni udarac izveo je Adil Bukvić Hare, Toškova legenda. Pored Hareta u publici sam primjetio i druge Toškove legende: Jusu Mešića, Jozu Katinića, Fuada Sarića starijeg i Fuda Sarića mlađeg, Kazejca.

Lijepo je što se Uprava sjetila starih igrača i dala im tretman koji zaslužuju.

Prvo mjestu na turniru je osvojila ekipa Toška, a slijede ekipe: Borac, Tešanjka i Sloga.

Jasmin i Asmir

Koristeći ugostiteljske, trgovačke ili druge usluge savkodnevno srećemo iste ljude. Ispitamo se sa njima, pričamo. Znaju naše navike, želje i nastoje da nam ugode. Međutim često se dešava da im neznamo ni ime ili znam samo nadimak (bar je to slučaj kod mene) i ništa više. Tako me već godinama u Gradskoj kafani polužuju dvojica za koje znam da ih prozivamo sa Jasko i Mešak. Kada su u dva sata mijenjali smjenu odlučih da čujem o njima bar nešto malo više .

Jasko i Meška

Jasko se zove Jasmin Kunalić. Rođen je u Doboju. Završio je gimnaziju, a u ugostiteljstvu i to u Gradskoj kafani radi dvije godine.

Meška se zove Asmir Meškić. Rođen je u Tešnju. Završio je Ugostiteljsko-turističku školu smjer konobar. Ima 26 godina, a u ovom poslu je već 6 godina.

 

Stare fotografije

Bazen na Kiseljaku početkom šezdesetih prošlog vijeka.

Stoje s lijeva:Murat Smailbegović, Ibrica Ćehajić(?), Asim Kahvić, Fehim Adžamija Adeš, Hidajet  Krdžalić, Hasan Brkić Krco

Čuče: Kruno Buzančić, Salih Livnjak Meša, Rusmir BešlaGIĆ Rujo, Hajrudin Sofić Hare

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *