Tešanjski dnevnik 02-09.09.2013. godine

Rodile šljive

Tešanjski kraj je od davnina poznat po proizvodnji i trgovini suhe šljive.

U više dokumenata navodi se izvoz suhe šljive u količini od 400 vagona, a u jednoj publikaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture u BiH navodi se podatak da je 1906. godine iz tešanjskog kraja izvezeno 743 vagona suhe šljive (Alija Galijašević „Tešanjske zanatlije i trgovci 1642-1992.“).

U Tešnju je uspijevala jedna sorta šljive koja se zove Madžarica, koju je bolest šarka skoro iskorijenila pa su se pojavile nove sorte. U zadnje vrijeme podižu se novi voćnjaci sa primjenom svih potrebnih agrotehničkih mjera. Tako danas u Tešnju pored navedenih novih šljivika postoje i oni stari koje neki domaćini ponekad prokrešu i bace koje vile đubriva oko njih i oni koji su potpuno zapušteni.

Ove godine su svi ti voćnjaci šljive rodili. Grane se lome pod teretom.


Pogled na jedan moderan voćnjak šljiva.

 

U BiH veći dio uroda šljiva i jabuka propadne, a manji dio se industrijski prerađuje ili se  koristi za kućnu proizvodnju džema i rakije.

Uzgojem novih voćnjaka stekli su se uslovi da se uvede neka vrsta prerade. Voćari će i pored velikog uroda ostati praznih džepova jer je cijena pala na 0,20 KM. Kako od ovog resursa početi praviti profit zavisi od interesa investitora i eventualnog poticaja države na svim nivoima, koja opet u budžetima sve više ima deficita.

Ove godine nemamo najezdu skakavaca, ali imamo pravu najezdu osa i sršljenova. Vjerovatno su im godile klimatske prilike, ali i obilje otpadnog voća. Prosto je nemoguće van kuće objedovati, naročito ako se na stolu nađe meso, slatkiši i posebno slatko voće. Poseban je poroblem domaćicama kada prave džemove ili neku drugu preradu od voća.

Tribina pod nazivom „Položaj Bosne i Hercegovine i Bošnjaka na Balkanu“

U organizaciji Opće biblioteke u Tešnju održana je tribina pod nazivom „Položaj Bosne i Hercegovine i Bošnjaka na Balkanu“. Gost je bio prof. dr. Suad Kurtćehajić.


Mr. Esmir Bašić i dr. Kurtćehajić i neubičajno mali broj posjetilaca

 

Sedmi sajam pčelarstava „Tešanj 2013.“

U organizaciji pčelarskog društva „Pčela“ iz Tešnja održan je Sedmi sajam pčelarstva „Tešanj 2013“ u gradskom parku. Učešće na sajmu su imali pčelari iz više gradova BiH, njih oko 30.

Načelnik mr. Huskić otvara sajam, desno Rašid Zorlak i pčelari

 

Prisutnima se obratio predsjednik društva Senad Alić, zatim predsjednik kantonalnog udruženja pčelara i na kraju načelnik mr. Suad Huskić koji je i otvorio sajam.

Od sekretara društva Mahme Husibegovića, koji je takođe izlagao na sajmu, dobio sam informaciju da UG „Pčela“ ima oko 50 stalnih članova sa negdje oko 2 000 košnica. Najveći broj košnica ima Mahmut Deljkić, oko 400.

Drugi dan sajma poznati pčelar i voćar Rašid Zorlak iz Ilijaša održao je predavanje pčelarima na kome je upoznao tešanjske pčelare sa modrenim metodama pčelarenja koje on primjenjuje i sa kojima ostvaruje dobre rezultate u proizvodnji meda.


Na sajmu su izlagali i Fuad Prnjavorac advokat (sa suprugom), Marko Rajkovača penzioner Pobjede

 

Dan otvorenih vrata Mann und Hummela

U subotu su vrata firme Mann und Hummel bila otvorena za sve građane. Pored obilaska pogona napravljen je i dječiji kutak pravi mali zabavni park za djecu. Tu su bile maskote, trampoline, ali i jedan pravi sportski automobil kao formula 1 koga je vozio Šemso Mandžukić. Tu je pri ruci bilo i posluživanje sokovima i poslasticama. Kretanje kroz pogon je obilježen stazama sa kojih su se mogli vidjeti skoro svi tehnološki procesi.

U jednom dijelu sretnem porodicu Zlatke Kurbašić radnice Mann und Hummela sa kćerkom Indirom Kurtić(takođe zaposlenica u Mann Hummelu), unukom Ahmetom i mužem Muhamedom koji su došli da obiđu fabriku.


Djeca su se borila kao sumo hrvači, desno porodice Kurbašić i Kurtić

Firma Mann und Hummel jedne godine organizuje Fanmili day, druge Dan otvorenih vrata.

Lijepo vrijeme, veliki broj posjetilaca, velika radost djece i ponos radnika i građana na ovu tešanjsku firmu i njene zaposlene.


Prva zvanična fudbalska utakmica u ženskom nogometu odigrana u Jelahu

Upravni odbor FK „Borac“ Jelah u februaru ove godine je donio odluku da se formira i registruje ženska fudbalska ekipa. Interes je već bio iskazan kroz treniranje nekoliko djevojčica sa svojim muškim vršnjacima. Danas klub ima registrovanih 25 fudbalerki i oko 15 koje su mlađe od 15 godina i koje će tek steći pravo da se registruju i da igraju za tim.

Šef stručnog štaba je Aljo Dizdarević, trener Miralem Pašić nekadašnji poznati igrač „Borca“ i „Toška“.

„Kantić-turistik“ je obezbijedio kompletnu opremu za ekipu.

Prvu zvaničnu utakmicu u okviru Prve Fedearlne lige ekipa „Borca“ je odigrala sa ekipom „Fortune“ iz Živinica u subotu 07.09.2013. godine. Gošće su dobile ovu utakmicu sa 5:0, ali su domaće igračice u prvom dijelu utakmice bile potpuno ravnopravne. Sljedeću utakmicu ŽK „Borac“ igra u Travniku. Tim je satavljen od igračica sa cijelog prostora općine. Tako je kapiten ekipe Ferida Alispahić iz Jablanice.

Ekipa ŽK Borac sa šefom stručnog štaba Aljom Dizdarevićem, trenerom Miralemom  Pašićem i predstavnikom „Kantić-turistika“:Fata Lihić, Elma Solo, Ajla Plančić, Sabina Krdžalić, Ferida Alispahić, Amila Tokmić, Belma Omerbašić, Aida Softić, Nermina Kantić, Rabija Hadžan, Aida Salkić, Maida Šak(r?)anović, Amira Ćeman, Fatima Pilav, Aldina Subašić, Hatidža Selman, Adelisa Hadžić, Mirnesa Čaušević (Redoslijed je prepisan sa spiska delegata utakmice).

 

Festival folklora „Tešanj 2013.“

U organizaciji KUD „Pobjeda“ Tešanj održan je XII Međunarodni festival folklora, a u sklopu manifestacije „“Ljeto u Tešnju 2013“. Na festivalu su učestvovala društva iz Srbije, Hrvatske i BiH:

-KUD „Panonija Tuzla“

-Etno udruženje „Zavičaj“ Zlakuša Užice Srbija

-KUD „Daire“ Sarajevo

-HKUD „Goričan“ iz Goričana, Hrvatska

-KUD „Prosvjeta“ Teslić

-KUD „Izudin Mulabećirović Izo“ Jelah

-KUD „Pobjeda“ Tešanj


Nastup KUD „Daire“ Sarajevo, poluprazne tribine Sporstkog centra

 

Manifestaciju je otvorio načelnik općine mr. Suad Huskić. Program su vodili Nermina i Damir Galijašević. Zaista lijepa manifestacija, ali sa neubičajno malo gledalaca. Ovakvi programi su uvijek izvođeni pred punim dvoranama, a zašto tako nije bilo na ovoj veoma kvalitetnoj priredbi teško je shvatiti.

 

Drugi Memorijalni paintball turnir „Adem Omahić-Omaha“

U okviru „Ljeta u Tešnju 2013“ održan je 2. Memorijalni turnir „Adem Omahić-Omaha“. Organizatori su bili Mjesna zajednica Vukovo sa predsjednikom organizacionog odbora Vahdetom Hrvićem i klubom „Avantura“ Tešanj sa predsjednikom Sejom Muftićem. Na turniru su učestvovale ekipe:Avantura I Sarajevo, Avantura I Tešanj, EGE-TV Doboj Jug, Pousorska ljuta Jelah, Avantura II Tešanj i Spartan Maglaj.


Učesnici sa gostima i detalj iz takmičenja

 

Učesnicima turnira su se obratili: predsjednik MZ Vukovo Nermin Hrvić, predsjednik Sportskog saveza Tešanj Alija Ogrić, Anto Knežević, Sejo Muftić, načelnik mr. Suad Huskić. Turnir je otvorio Zeir Mujkanović komandir voda ratne jedinice Armije BiH.

 

Načelnik općine  je ukazao i na značaj obilježavanja devetog septembra  kao Dana oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu općine Tešanj, a Anto Knežević je govorio o nastojanju onih koji su počinili ratni zločin u Tešnju da Tešnju nametnu hipoteku ratnog zločina. Napomenuo je da u Tešnju nije bilo ratnog zločina i pored  velikog broja izbjeglica iz susjednih gradova, jer su tadašnje vlasti u Tešnju preduzimale sve mjere da se zločin ne desi.


Vahdet Hrvić i Sejo Mufttić

 

Rezultati takmičarskog dijela:

1. Avantura – Sarajevo

2. Avantura – Tešanj

3. Pousorska ljuta – Jelah

 

Ferplay pehar:

1. Oripn – Maglaj

Stare fotografije


Devet Tešnjaka sa imenom Smail. Fotografija (iz albuma Smaila Mulabdića) načinjena je nakon dženaze Senke Muftić 1967. godine.

S lijeva na desno:

Stoje:Handžić-Bata, Kahrimanović, Galijašević, Smailbegović, Medarić,

Čuče: Mulabdić, Terzić, Handžić i Handžić –Kaćo

 

Sa table na Gornjoj čaršiji



Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *