Tešanjski dnevnik 16.-23.09.2013. godine

NVU „Oslonac“ predao ključeve kuće Sedifi Brka

Kako brzo grade kuće za nezbrinute ovi iz NVU „Oslonac“ ni ja ne mogu stići sve zabilježiti. Od kako sam bio na zadnjoj predaji ključeva u Jevadžijama još su dvije kuće predate korisnicima na korištenje. Jedna od njih je kupljena kuća sa 2,5 dunuma zemlje i dvije štale Ramizu Efendiću  iz  Željeznog Polja, a druga je napravljena za Fahira Kalabića iz Jablanice.

Sekretar „Oslonca“ Nedžad Unkić me upozna da su radovi u toku još na tri objekta, za Himzu Ljevakovića iz Tešnja, Hasana Muratovića iz Putešića i Mirsada Mujkanovića iz Tešnja. Izgradnju ovako velikog broja objekata dobrim pomogla je i HIFA Group.

Sredstva za kuću Sedifi Brka, koja je 29-ta po redu,  obezbjedio je „Oslonac“ uz pomoć firme „Centrosolar d.o.o “ Tešanj trgovina Jelah koja je obezbjedila sve što je potrebno za kupatilo, Općine Tešanj sa 5 000 KM, a i izvođač radova firma „Elez d.o.o“ dala je svoj doprinos tako što je obezbjedila objekat veći za 5 m2 u odnosu na ugovoreni

.

Sedifa Brka, Nedžad Unkić, Salih-ef Haušić i Adem Huskić, desno vlasnik firme „Elez d.o.o“ Šefko Elez predaje ključeve Sedifi Brka

Prisutnima se obratio sekretar „Oslonca“ Nedžad Unkić, a zatim i predsjednik Salih-ef Haušić.

Vrijednost objekta je 16 500  KM. To je projekat koji je predviđen za samce i ima samo jednu sobu sa kuhinjom i kupatilo.

Meni je posebno bilo zanimljivo kada sam  prvi put imao priliku da neko prouči prigodnu dovu na našem jeziku, a to je učinio predsjednik Skupštine „Oslonca“ Salih-ef Haušić.

 

Stara kuća Sedife Brka

 

Promocija knjige „Lanet olsun-zločini nad Bošnjacima istočne Bosne“ Anesa Džunuzovića

U organizaciji Opće biblioteke u Tešnju, a u okviru „Ljeta u Tešnju 2013“ održana je promocija knjige Anesa Džunuzovića „Lanet olsun-zločini nad Bošnjacima istočne Bosne“.

Promotori knjige su bili Avdo Huseinović i Kemal Baković. Promociji je prisustvovalo neubičajno malo posjetilaca, svega desetak.

Avdo Huseinović, Anes Džunuzović, Kemal Baković i Esmir Bašić

 

Knjiga obrađuje zločine koji su se desili nad Bošnjacima početkom agresije 1992. godine iduće od općine Bijeljina zatim preko općina Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han-Pijesak, Sokolac, Višegrad, Rudo, Čajniče, Rogatica, Foča do Kalinovika.

Promotor Avdo Huseinović je govorio o stradanjima Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu o kojima se nije smjelo pisati i ako ih tada ubijeno oko 16 000, zatim konkretnije o stradanjima Višegrađana i Rogatičana. Tamo su izvršeni za ljudski um neshvatljivi zločini u Pionorskoj ulici i Bikavcu gdje je zapaljeno u dvije kuće 150 ljudi, najviše žena i djece od kojih je bila i jedna bezimena beba od dva dana. 500-600 žena je silovano, a za 2000 ljudi nema ko da prijavi da su nestali jer su čitave porodice istrebljene. Ovo su samo neki podaci iz izlaganja Avde Huseinovića.

Sugrađanin Ivo Šumić

Skoro svakodnevno možete vidjeti jednog našeg sugrađanina sa slamnatim šeširom ili šubarom na glavi zavisno od godišnjeg doba, sa  nezapaljenom cigaretom na donjoj usni,  kako oslanjajući se štapom prolazi tešanjskim ulicama. To je Ivo Šumić.

Ivu možete sresti na kulturnim manifestacijama, a naročito na promociji knjiga, ali i u Adeli i kod Omera  Smailbegovića gdje uz čašicu uvijek ima sagovornike.

Ivo je završio Školu učenika u privredi smjer poljoprivreda i peradarstvo. U školu je išao u periodu 1956-1959. godina. Tešanj je tada imao pilićarnik na Krndiji, tamo gdje je sada izgrađeno novo naselje i džamija. Ivo se sjeća da su pilići sa pilićarnika prodavani Banji Vrućici za ishranu pacijenata.

Međutim , Ivo se nije zaposlio na ovom imanju nego je ustupio svoje mjesto kolegi, kome je to bilo potrebnije. Poslije, 1966. godine,  je mijenjao Bećara Navrboca na kiosku ispred općine, gdje je značajno povećao promet pa je Mujaga Mujčić tražio da nastavi raditi u kiosku.

.

Od 1975 radio je u Enkeru kao magazinski radnik, gdje je 2005. godine dočekao i penziju.

Ivo voli knjigu. Kaže da je knjiga temelj svega u ljudskom životu i da čita od malih nogu. Sjeća se da je najdeblja knjiga koju je pročitao Nestašni dječko (Rokambolo) od 2 500 strana, a koju je dobio preko komšija Mešića od Omera Abduzaimovića koji je uz Mehmedaliju Hukića bio najstrastveniji čitalac knjiga u Tešnju.

Za nedavnu izložbu slika tešanjskih autora koju je organizovao Centar za kulturu i obrazovanje ustupio je sliku Jusufa Selimovića. Kaže da je sliku  kupio od brata Bate po cijeni koju je on platio Jusufu. Inače sa Jusufom, ratnim siročetom i stanovnikom doma za ratnu siročad u Tešnju, je održavao vezu dok je išao u Školu primjenjene umjetnosti u Sarajevu i kasnije kada je radio u Zemaljskom muzeju.

Na pitanje zašto uvijek drži na donjoj usni cigaretu, kaže da nije red pušiti ulicom, a kada tako drži cigaretu ona mu lijepo miriše. Doda Ivo još nekoliko „narodnih“.

-Kod pješaka ručna kočnica je sabur!

-Uzbrdo ne puši duhana, nizbrdo ne jaši hajvana niti ostojeći insana!

 

Stare fotografije

Fotografija snimljena u prvoj polovici pedesetih godina (1952. ili 1953. godina) kada je postavljen spomenik u Gradskom parku ispred biste narodnog heroja Huse Hodžića.

S lijeva stoje: Fikret Ruštić, Bećir Ramović, Bogdan komandir milicije, Mehmed Salkičević, Stanko šef UDB-e, Mitar Mitrović, Rešad Mulabdić i Hidajet Morankić

Čuče: Stipo Jurišić, Ismet Mahmutefendić ( predsjednik Sredskog narodnog odbora) i Hamzalija Mešić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *