Tešanjski dnevnik 21-28.10.2013. godine

Topli i sunčani  oktobar

Prošla sedmica je bila odista mirna, ali istovremeno sunčana, suha i veoma topla za ovo doba godine. Jutarnje temperature su oko 10ºC, a dnevne oko 26ºC, pa i do 28ºC. Na ulici su rijetki prolaznici u džemperima ili nekoj drugoj toplijoj odjeći, uglavnom se koriste majice i košulje kratkih rukava.

Petak poslije podne na Donjoj čaršiji po oblačenju je više ličio na ljetni dan

Rekonstrukcija i nadgradnja Medžlisa Islamske zajednice

Na zgradi do brijačnice Enesa Hodžića na Gornjoj čaršiji su u toku radovi. Krov je potpuno skinut. Rekoše mi da taj dio zgrade pripada Medžlisu IZ-a. Da bih provjerio o kakvim radovima se radi i šta je namjena objekta posjetio sam glavnog imama Medžlisa IZ-a Fuad-efendiju Omerbašića.

 

Radovi na atriju sjedišta Medžlisa IZ-a su u toku

Svi radovi se izvode u okviru realizacije projekta rekonstrukcije i nadgradnje sjedišta Medžlisa IZ-a. U ovom dijelu, gdje se vrši rekonstrukcija zgrade, predviđen je restoranski dio „Kahve“. U rekonstruiranom dijelu zgrade će, pored prostorija u kojima će raditi zaposlenici Medžlisa, biti smještena i nova kuhinja, a iz „Kahve“ će biti probijena vrata do atrija u kome se upravo izvode radovi od drvene konstrukcije. Do sada je uloženo oko 300 000 KM, a ukupno u Šareni mekteb, Ferhad-begovu džamiju i drugo  uloženo je skoro 1 000 000 KM. Sredstva su najvećim dijelom prikupljena od džematlija-vakifa.

Ovaj objekat pripada vakufu Gazi Ferhad-begove (Čarši)džamije. Moje najdalje sjećanje za ovaj prostor dopire do zubarske ambulante gdje su radili zubarka Emina i zubar Riger koji su mi vadili mliječne zube pa će to biti oko 1952. godine. Rigera se sjećam kao i kao golmana „Toška“. Poslije je u ovom dijelu bila uprava fabrike „Pobjeda“ prije nego što je preselila u Bukvu.

Zadnja značajnija rekonstrukcija ovog objekta prema dokumentima u Medžlisu IZ-a je urađena tačno prije 100 godina.

 

Radovi na zgradi i izgled vrata u prostorije Medžlisa

 

Zaista lijepo izgleda drvena konstrukcija atrija koji pomalo podsjeća na Alhambru samo što su umjesto kamenih stubovi drveni. Radove izvodi Muhamed Mujkanović iz Miljanovaca. Njegov otac Husein je uradio vrata na Čaršijskoj džamiji.

Prema riječima ef. Omerbašića planirano je da se radovi završe do maja iduće godine, računajući da će se obezbjediti nedostajuća sredstva putem novih vakifa.

Zlatni vakif se postaje sa uplatom od 10 000 KM i više i njegovo ime će biti uklesano na ulaznoj ploči u objekat, srebreni vakif  sa uplatom 5 000-10 000 KM, bronzani sa uplatom

2 000-5 000 KM, vakif kojem se uručuje vakufnama 1 000-2 000 KM, vakif kojem se uručuje zahvalnica 500-1 000 KM, vakif kojem se uručuje priznanica do 500 KM.

Završetkom ovog objekta Tešanj će dobiti lijepo mjesto za prijem turista koji sve više pohode Tešanj.

 

Stare fotografije

Fotografija ekipe Toška iz 1932. godine i leđna strana fotografije. Fotografija je iz arhive sportskog novinara Hasana Brkića Krce

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *