Tešanjski dnevnik 25.11-02.12.2013. godine

Vrijeme

Prvi snijeg ove godine počeo je padati u ponedeljak 25.11., a onda nastavio cijelu noć i sljedeći dan. Do tada je bio samo jedan dan sa mrazom, pa se lišće na drveću zadržalo.

Šetajući putem od vode Ključ prema Kahvici (u vrijeme kada je snijeg tek počeo padati) zapazih kraj puta djelo „specijalaca“-odloženo smeće u šumu pored puta. Odmah se sjetih mog prijatelja Šefketa Turalića koji mi svakodnevno šalje ovakve ili slične fotografije. Sjetih se i Ajnštajnovih riječi: Lakše je razbiti atom nego promijeniti svijest.

DSC06822

Divlje odlagalište smeća u Crnom vrhu

261113-2

 Prvi ovogodišnji snijeg u gradu

 

Izložba i tribina povodom Dana državnosti

Povodom Dana državnosti BiH u ponedeljak 25.11. 2013. godine u organizaciji JU Centar za kulturu i obrazovanje i JU Muzej otvorena je izložba dokumenata sa 1. zasjedanja ZAVNOBiH-a pod nazivom Bosna je našla svoj put i tribina pod nazivom Bosna i Hercegovina drama suvereniteta.

 DSC06827

S lijeva Amar Karakuš, Jasmin Mandžukić, Amir Brka, mr. Suad Huskić i dr. Nerzuk Ćurak

Autorica izložbe je Elma Hašimbegović iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a o izložbi je govorio kustos ovog muzeja Amar Karakuš.

Gost tribine je bio dr. Nerzuk Ćurak. Prisutnima se pored direktora javnih ustanova organizatora, obratio i načelnik općine mr. Huskić. Općina je pokrovitelj ove manifestacije.

 

Dr. Ćurak je naglasio da je u Tešnju prisutna kultura sjećanja i da je tako na cijelom prostoru BiH bilo bi više države BiH.  Drama suvereniteta postoji i nakon 21 godine od međunarodnog priznanja jer nije riješen političko-pravni status države BiH. Potrebno je promijeniti svijest koja će se koristiti  politikama prijateljstva i izgradnji nenasilne strukture. Nesreća je što se jedan broj stanovnika BiH navikao na ovo stanje u kome nema slobode i pravde.Kontinuirano treba podsjećati  na ZAVNOBiH i njegovu Deklaraciju. Nema države bez historijskog pamćenja-između ostalog rekao je dr Ćurak.

 

Povodom Dana državnosti položili cvijeće na mjestu gdje je bila bista Huse Hodžića

Nakon Dana državnosti BiH slušajući komentare obilježavanja u BiH i samom Tešnju saznadoh da je na mjestu gdje je bila bista narodnog heroja Huse Hodžića položeno cvijeće.

Kao što je poznato današnja većina OV-a sa SDA na čelu  donijela je odluku da se bista premjesti iz parka. Kažu nije joj mjesto blizu džamijskog harema.

Saznadoh da su cvijeće položili Forum mladih ZE-DO kantona i Forum Mladih SDP u Tešnju. Nakon polaganja cvijeća govorio je Salih Brkić pa ga zamolih za fotografiju. Njegov sin Dženaid mi je i posla, a u saopćenju OOSDP-a saznadoh da je u Tešnju održan skup Foruma mladih kantona SDP-a i Foruma mladih SDP-a općine.

U saopćenju kažu da su cvijeće položili povodom šezdesete godišnjice proglašenja Huse Hodžića narodnim herojem.

DSC06834

h.hodzic cvijece

U nedjelju je Mrkonjić grad posjetilo stotinjak Tešnjaka sa dva autobusa. Jedan je organizovao SDP, a drugi organizacija boraca.

Nešto ovdje ne štima. Nije valjda ZAVNOBIH i nisu antifašisti iz drugog svjetskog rata samo SDP-ovi. Kada je u pitanju antifažizam ne bi smjelo biti razlika u pristupu obilježavanje događaja iz historije važnih za ovu državu. Probosanske političke partije ne bi trebale da apstiniraju od obilaska važnih mjesta iz naše historije, a druge da prisvajaju ovakve događaje.

 

Divanhana napunila veliku salu Centra za kulturu i obrazovanje

Povodom Dana državnosti BiH Udruženje građana Stari grad  i JU Centar za kulturu i obrazovanje uz pokroviteljstvo općine Tešanj obezbjedili su gostovanje popularnog sarajevskog benda Divanhana, koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana sa posebnim muzičkim stilom, a posebno sevdalinku..

DSC06819

DSC06816

Divanhana je napunila veliku salu Cko

Ono što se u Tešnju odavno nije dogodilo karte su bile rasprodate deset dana unaprijed.

Divanhana je osnovana početkom 2009. godine. Osnovali su je studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Iste godine u saradnji sa Vanjom Muhović izdaju prva dva singl. Poslije dolazi snimanje CD-a i nastupi u Portugalu, Londonu i dr. mjestima u zemlji i svijetu. Sastav Divanhane je:Nedžad Mušović, Ismar Porić, Neven Tunjić, Azur Imamović, Danijel Čondrić, Rifet Čamdžić i Irfan Tahirović.

 

Dan bez poslovnih problema

U svijetu pa i u Tešnju je uobičajno da se tvorničke kapije jednom godišnje otvore za porodnice radnika, građane ili poslovne partnere. Tako već niz godina fabrika prečistača Mann und Hummel pravi Porodični dan ili Dan otvorenih vrata. Dan otvorenih vrata organizovala je i firma Saračević d.o.o. Ovaj put Saračević d.o.o je organizovala zanimljiv dan pod nazivom Dan bez poslovnih problema. Gosti su bili kupci i dobavljači.

DSC06871

Predstavnici firme „Al Cu“ iz Slovenije Samo Zalokar i Petra Tilinger sa Osmom Saračevićem

 

Na moje pitanje šta je bio motiv za ovako neubičajnu organizaciju valsnik firme Osmo Saračević je između ostalog kaže:

U lancu biznisa kojem mi pripadamo, ali i kod većine drugih, došlo je vrijeme promjena, i nesigurnosti biznisa. Svjetske ekonomske krize, recesije utiču na to da cijele godine imamo teških razgovora pa i stresnih situacija, a skoro svako jutro nas iznenadi neka nova nepovoljna informacija ili unutar firme ili izvana kako u biznisu, tako i svijetu politike koja se opet odražava na biznis u svijetu pa i kod nas.

Naravno da svi radimo za profit, ali pri tome ne treba biti pohlepe, gramzivosti i nastojanja eksploatacije.

Mi u Saračević d.o.o smatramo da će morati doći vrijeme nove filozofije kvaliteta firme, a to je etika i povjerenje. Samo iskreni odnosi, uvažavanje i solidarnost među nama u cijelom lancu može biti garancija perspektivnog dugoročnog rada i uspjeha. Zato puno toga polažemo na naše međusobne odnose, naše uvažavanje i razumjevanje. Kako ćemo to činiti, ako se kao ljudi ne poznajemo dobro i međusobno zbog toga nemamo povjerenja.?

Strijelci

Pišući o takmičenju u streljaštvu u OŠ Rešad Kadić, spomenuo sam i nekolicinu starih strijelaca koji su u svoje vrijeme imali zapažene rezutate ne samo na nivou BiH. Dobio sam  opravdanu  primjedbu da sam trebao spomenuti još neke dobre strijelce iz tog vremena. Evo to činim sada uz izvinjenje. To su:

Muhamed Hadžihasić. Kasim Dervić, Mišo Belagija, Aida Turalić, Senada Bukvić, Sada Škapurević, Šefket Turalić i Amir Terzić

 

Najveća izviđačka Odlikovanja i Plaketa došla su u Tešanj

Savez izviđača Federacije Bosne i Hercegovine

Sarajevo 23.11.2013.godine

Na osnovu odluke Predsjedništva SIFBiH-a , formirana je Komisija za dodjelu Odlikovanja i priznanja u Savezu izviđača Federacije Bosne i Hercegovine u sastavu :

Denis Dedajić  – Predsjednik komisije

Senad Čolić – Član komisije

Sakib Halilović – Član komisije

Repeša Senad– Član komisije

te Sead Đukanović- Bea – generalni sekretar

Na osnovu dostavljenih prijedloga jedinica koji su dostavljeni u roku koji je postavljen u pozivu jedinicama, te detaljnog pregleda od strane komisije Komisija je donijela sljedeće ODLUKE:

Za Odred izviđača „Crni vrh“ Tešanj :

Plaketa Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljuje se:

1.mr.Huskić Suad,načelnik općine Tešanj

Zlatni Javorov list sa zracima Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljuje se :

1. Muminović Mehmed

2. Nakić Almedin

3. Ruštić Almir-posthumno

4. Roša Senad

5. Samir Hasan

6. Katavić Željko

Srebrni javorov list sa zracima Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljuje se:

1. Bašić Fehro

Obilježavanje „Dana izviđača“ Federacije Bosne i Hercegovine, kao dijela redovnih Programskih aktivnosti je u subotu 30.11.2013. sa početkom u 12.00 h, u Multimedijalnoj Sali (Kino Igman) Ilidža.

Na svečanoj Akademiji bit će izveden bogat kulturno-zabavni program, te upriličena dodijela Priznanja i odlikovanja Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine.

Informaciju dostavio Pobrić Mujo, starješina odreda

 

Stare fotografije

Djeca iz Kovačnica:

komsiluk

Lijevo dječak: Senad Mulabdić Kirbi

Stoje gornji red s lijeva:Fatima?, Velida Šehagić Vela, Samira Turalić, Amila Ajanović, Enisa Hundur, Murisa Hundur, Edin Mujčić Peci

Donji red: Haris Mulabdić, Amrun Terzić, Elma Članjak sa sestrom Enidom, ispred Alem Terzić

(Na uglu današnjih ulica Hamzalije Ajanovića i Enesa Galijaševića bila je jedna baraka u kojoj su bile kovačnica Hamze Hafizovića i kolara Mustafe Isića. Preko puta je bila kovačnica Sulje Silajdžića i njegovog oca. Po tome je ovaj dio grada nazivan Kovačnicama. Ova fotografija je snimnjena pored štale kod trafo stanice. Fotogarfija je iz albuma Murise Hundur-Mulasmajić)

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC06832

DSC06838

DSC06839

DSC06875

 

 

Husein Galijašević

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *