Tešanjski dnevnik 23-30.12.2013. godine

Senad Subašić, novi predsjednik OO SDP BiH Tešanj

Na redovnoj Izvještajno izbornoj konferenciji Općinske organizacije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Senad Subašić je izabran za novog predsjednika dobivši 75%  glasova prisutnih delegata. Dosadašnji predsjednik je bio dr. Sead Rožajac.

Senad Subašić

Senad Subašić je rođen je 03.06.1960. godine u Jelahu. Oženjen, otac dvoje djece.

Završio osnovnu školu u Jelahu, gimnaziju u Doboju, a zvanje diplomiranog ekonomiste stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci. Prije rata radio u Distributivnom centru Tešanj. Učesnik je Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. Prije rata bavio se privatnim biznisom.  Od 2000. godine bio je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Jelah, a sav svoj život posvetio je fudbalskom klubu „Borac“ iz Jelaha, prvo kao igrač, a danas kao predsjednik kluba. U dva mandata bio je vijećnik u Općinskom vijeću Tešanj.

Od 2005. godine  radio je  kao šef poslovnice Unicredit banka a.d. Banjaluka u Jelahu.

Trenutno obnaša dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Pjesničko veče Kristine Mrđa

U Centru za kulturu i obrazovanje, a u okviru programa „Dani grada Tešnja 2013“., u utorak, 24. decembra održano je pjesničko veče Kristine Mrđe, pjesnikinje iz Banjaluke. O pjesnikinji je govorio mr. Momčilo Spasojević.

Amir Brka, Kristina Mrđa i mr. Momčilo Spasojević

 

Kristina Mrđa rođena je 1969. godine u Sisku. Književnost je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, a magistarski rad na temu “Uloga i značaj lokalnih jezika u sistemu poslovnih komunikacija” odbranila je u SAD, na American Heritage University California, nakon istraživanja provedenih u Bosni i Hercegovini, Maleziji i Singapuru. Piše poeziju, književnu kritiku, eseje, prozu. Objavila je tri knjige pjesama: “Poput sna” (2000), “Decembar na palubi” (2002) i “Mjesto za ovdje, vrijeme za sada” (2011). Pjesme su joj prevođene na više jezika, a knjiga “Decembar na palubi” prevedena je na njemački i objavljena kao dvojezično izdanje. Direktorica je Tehničke škole u Banjaluci. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva ove književne asocijacije.

 

Okrugli sto na temu „Sport općine Tešanj“

U organizaciji Sportskog saveza općine Tešanj održan je okrugli sto na temu „Sport općine Tešanj“.

Predsjednik Sportskog saveza Tešanj  Alija Ogrić, sekretar  Mirsad Srkalović i Besim Sejdić

Nakon uvodnog govora predsjednika Sportskog saveza Alije Ogrića i obraćanja načelnika mr.Suada Huskića svoje izlaganje su imali: dr. Amir Duisić, Bernadeta Galijašević, Amir Galijašević, Almir Ramić, Muris Prnjavorac, Haris Sejdić, Refik Ćustić, Izet Mandžukić i Saša Bahtić. Izlaganja će biti korištena za izradu startegije razvoja sporta u Tešnju.

Božić

Na katolički Božić sam redovno išao kod prijatelja Kneževića iz Cerovca. Kako se svi odseliše u Hrvatsku u meni se pojavi potreba da nekog poznatog obiđem ove godine. Nazvah Marka Rajkovaču, čestita mu Božić, a on već u devet ujutro, po već ustaljnom običaju,  imao komšiluk na čestitanju. Odlučih se da obiđem babu Maricu, kod koje već dugo nisam bio. Pri tom mi je drago sresti i ostale ukučane Ivu Čotu, mog „Pobjedovca“, njegovu suprugu Mariju i sina Damira.

Balkon obasjan lampionima najavljuje  svećarsko raspoloženje ukučana. Baba Marica me nije odmah prepoznala jer joj vid slabi (idućeg marta ako je zdravlje posluži ušla bi u stotu godinu). Međutim brzo me se sjetila nakon predstavljanja i spomenule sve one stare Galijaševiće koje je znala. Još uvijek baba Marica odlično funkcionira.

Prije mene stigli su komšije Salih Hotić sa suprugom Edinom i unukom, a kasnije se pridruži i njihova kćerka sa mužem i drugim unukom.

Dođe i Huska  Mehuljić sa suprugom Almasom.

Zapričasmo se i o komšiluku, a baba Marica reče:

-Kada ustaneš ujutro, prvo pogledaj u komšijinu kuću.

Ivo sa babom Maricom prvi s desna i Marija prva s lijeva, sin Damir stoji

Ovakvih komšinskih druženja za vjerske praznike puna je Bosna, ali se malo spominju.

Prijatno društvo, uz razgovor i šalu i ne primjetih da je već prošlo više od tri sata i da se moram pokrenuti u veliku salu Centra za kulturu i obrazovanje da bih ispratio koncert narodne muzike.

Koncert narodne muzike

Još jedna od niza sadržaja manifestacije „Dani grada Tešnja 2013“. Koncert narodne muzike organizovalo je Udruženje muzičara „Sevdah-Te“ iz Tešnja.

    Neira Brka i orekstar „Sevdah-Te“

Puna sala i zanimljivi pjevači iz Tešnja i susjednih općina. Od Esada Plavog  i njegovog hita Šeherzada do male djevojčice  Neire Brka koja je prelijepo odpjevala svoje pjesme. Velika sala Centra za kulturu i obrazovanje je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a jedan broj posjetilaca je i prestajao predstavu. Pokrovitelj je bila općina Tešanj.

Prijem kod jelaškog župnika don Ilije Marinović

Dok sam bio kod Ive Čote raspitivao sam se za novog župnika u Jelahu tražeći priliku da ga upoznam i predstavim kroz Tešanjski dnevnik. Dužnost je preuzeo od župnika Bošnjaka  negdje u maju mjesecu. Ivo mi reče da će u petak imati prijem za donatore opravke crkve i crkvenih objekata i da će među gostima biti i Muho Berberović. Zaputih se nepozvan sa Muhom.

Zvanice i don Ilija Marinović tokom obraćanja gostima

Upoznao sam novog župnika, zamolih ga za osnovne biografske podatke, a on mi reče da to sve mogu naći na portalima i da je već bio kod načelnika vjerovatno misleći da sam novinar. Nisam stigao pretraživati portale.

Na prijemu, pored poznatih tešanjskih privrednika, bili su i predstvanici političkog života i zakonodavne vlasti Šemsudin Mehmedović i Senad Subašić, zatim  jerej  Mihail Gavrilović viječnik Senad Subašić i dr. Nisam primjetio predstavnike izvršne vlasti. Tražio sam pogledom i glavnog imama što bi bila baš lijepa slika, ali ga ne nađoh. Na moje pitanje zašto nije bio prisutan Fuad ef. Omerbašić mi je rekao da  nije bio ni pozvan.

Promocije knjiga mr. Fatmira Alispahića

U organizaciji Opće biblioteke održana je promocija knjiga „40 izabranih kolumni“ i „Orweland i rubni eseji“ autora Fatmira Alispahića. Publicistička knjiga „40 izabranih kolumni“ je zbir izabranih tekstova objavljenih u kolumni časopisa Saff. Ovu knjigu je promovirao mr. Esmir Bašić, a Željko Grahovac književnik iz Zenice je promovirao knjigu „Orweland i rubni eseji“.

Željko Grahovac, mr. Fatmir Alispahić i mr. Asmir Bašić, promociji je prisustvovao i akademik Sidran

 

Otvorena izložba sitnih  životinja

Već tardicionalno Tešanj ima međunarodne izložbe sitnih životinja zahvaljujući aktivnosti „Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja“ iz Tešnja, ali i predsjedniku „Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH“ Edinu Jabandžiću.

Eksponati

Ovogodišnja izložba je nosila naziv „Šampion Tešanj 2013.“ Izložbu je otvorio načelnik mr. Suad Huskić u ime pokrovitelja općine Tešanj. Novi predsjednik „Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja“ u Tešnju je Dževad Subašić koji je na ovom mjestu zamijenio Emina Karahodžića.

 

Načelnik općine mr. Suad Huskić, Dževad Subašić i Edin Jabandžić

 

Zdenka Vejzović rođ. Kemenc

1941-2013

 

Zdenka Vejzović je dobar dio svog života provela u Tešnju i ostavila značajan trag u obrazovanju i društvenom radu. Nakon završene petogodišnje učiteljske škole u Sarajevu dolazi u Tešanj i radi u školi u Dolcu gdje i stanovala u školskom stanu sa mužem Nailom.

U toj sredini dala je veliki doprinos školovanju ženske djece razbijajući predrasude da su ženska djeca predodređena da budu samo domačice. Nakon sedam godina prelazi OŠ Huso Hodžić, zatim je imenovana i za direktora Narodnog univerziteta. Jedan mandat bila je i delegat u Skupštini Bosne i Hercegovine. Rođena je i odrasla u Banjaluci gdje je bila prvakinja folklora. To svoje znanje prenosila je mlađim u Tešnju i radila koreografije folklora iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Zajedno sa mužem Nailom bila je i član Amaterskog pozorišta u Tešnju zajedno sa Brankom Aličehajić, Vahidom Vasiljević, Dadom  Kantićem, Smailom Terzićem, Mehom Bajraktarevićem i drugim. Iz Tešnja je otišla 1987. godine u Sarajevo gdje radila kao učiteljica do odlaska u penziju.

 

JU MuzejTešanj i zvanično kandidovan za nagradu

Iz JU Muzej Tešanj dobio sam kopiju E-maila upućenu načelniku u kome između ostalog stoji:

      -U ponedeljak 09.12.2013. godine Muzej Tešanj službeno je obavješeten o nominaciji za Evropski muzej 2014. U pismu koje je uputio gosp. Wim de Vos, predsjednik žirija Evropskog muzejskog  foruma, naglašeno je da Muzej Tešanj u potpunosti ispunjava sve uslove potrebne za nominaciju.

Sudsko vijeće za nagradu Evropski muzej godine održalo je sastanak od 17-19.novembra 2013. godine u Parizu, na kojem je nakon provedene rasparave utvrdilo nominacije.

Svečana ceremonija proglašenja pobjednika i formalna dodjela nagrade održat će se tokom godišnje skupštine Evropskog muzejskog foruma u Tallinu, Estonija, od 14-17.maja2014. godine.

 

Dani gradaTešnja 2013 zatvoreni pozorišnom predstavom

Tradicionalana manifestacija Dani grada Tešnja 2013. završeni su predstavom Bosanskog pozorišta iz Tešnja Bluz Osmijeh. Sezonom 2013. Bosansko pozorište obilježava 60 godina rada tešanjskog pozorišta.

Predstava je rađena na tekst Miroljuba Medovića Rikija, a režirao je Nermin Ajanović. Glumili su Nermina Hadžalić, Darmin Kahvić, Azra Prnjavorac i Amar Omahić

Stare fotografije

Stara pravoslavna crkva na Popovom hendeku (Tepe)

Pravoslavna crkva na Popovom hendeku (Tepe) sagrađena je 1853. godine od kamena i pokrivena šindrom. Međutim usljed tonjenja zemljišta ta crkva je morala biti porušena 1925. godine. (Fotografija i podaci dobiveni od  Momčila Spasojevića).

Izgradnja na novoj lokaciji na Griću je prekinuta početkom Drugog svjetskog rata, a završena i osveštena 1971. godine. To je današnja crkva Hram Pokrova Presvete Bogorodice.

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *