Tešanjski dnevnik 06-13.01.2014. godine

Pravoslavni Božić

„Uprava srpske pravoslavne parohije tešanjske“ organizovala je Božični prijem u restoranu „Ukus“ 08.01.2014.g. Koliko znam ovo je prvi put poslije rata da se organizuje Božični prijem Srpske pravoslavne crkve. Pa ako pođemo od toga da u predratno vrijeme nije bilo praktikovano pravljenje javnih prijema jer se Božić jedino obilježavao u crkvama onda je ovaj prijem na neki način historijski za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za sam grad Tešanj. Događaj je još po nečemu važan, a to je da su na prijemu bili prisutni najviši dužnosnici iz sve tri konfensije na nivou općine: glavnim imam Medžlisa IZ-a Fuad ef. Omerbašić, don Ilija Marinović, župnik iz Jelaha i domaćin jerej Mihail Gavrilović.

To je dobro i ja sam se kao građanin Tešnja lijepo osjećao na prijemu.

Prije rata bilo 6% stanovnika srpske nacionalnosti, a onda administrativnim promjenama (izdvajanje Vitkovaca u teslićku općinu) i manjim povratkom nakon rata danas je taj procenata daleko manji i broj Srba u tešanjskojn općini broji se stotinama, a ne hiljadama. Jedan od načina da se osjeti prisustvo srpskog naroda u Tešnju u kulturnom i vjerskom smislu je i organizacija Božičnog prijema. Zbog malog broja vjernika pravoslavaca pomoć i podrška većinskog narodna je potrebna i kroz institucije i pojedinačno kako bi se održavali objekti i u njima vjerski obredi.

DSC07277
Jerej Mihail Gavrilović se obraća gostima

Organizacija prijema je pokazala da u Tešnju za to postoji raspoloženje. Privrednik Namik Širbegović je bio sponzor organizacije Božičnog prijema. Primjetio sam da nije bilo praznih stolica. Na prijemu sam zapazio ugledne Tešnjake, privrednike, ljekare, kulturne radnike.

Bili su i gosti iz Teslića, načelnik općine dr. Milan Miličević, protojerej-stavrofor Miro Bugarić sveštenik u Banja Vručici, Đorđe Gajić, privrednik iz Teslića čija firma sarađuje sa tešanjskim firmama, a pridružio se i ministar zdravlja Republike RS dr. Dragan Bogdanić. Dragan Bogdanić ima dosta prijatelja u Tešnju koje je stekao dok je obavljao funkciju generalnog direktora Zdravstvenog centra Banja Vrućica i specijaliste kardiologa među kojima je i Namik Širbegović.

Jerej Gavrilović je veoma lijepo govorio o ljudskim vrijednostima, kako je i očekivati za Božić i zahvalio na posjeti. Ono što je posebno obradovalo većinu prisutnih je informacija da se čuvene ikone, koje se sada nalaze u muzeju u Bijeljini, u nekom obliku vrate u Tešanj.

Jerej Mihail je je obavijestio prisutne da je episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom dao pozitivno mišljenje na njegov prijedlog.

Posebno se zahvalio i Namiku Širbegoviću tešanjskom privredniku kao pokrovitelju prijema. Potrebu da se zahvali imao je i ministar Bogdanić.

Da opet ne bude sve kako treba ne primjetih nikog od predstavnika izvršne vlasti naše općine. Saznadoh od jednog od organizatora ispred Srpske pravoslavne crkve da je predsjedavajući Općinskog vijeća Fuad Šišić zahvalio na pozivu zajedno sa direktorom Mann und Hummela Smajom Ramovićem jer se poslovno nalaze u Njemačkoj, a načelnik mr. Suad Huskić se nije prisustvovao skupu, a nije ni najavio odsustvo.

Tešanjske gužve

Tjeskoba urbane jezgre grada je takva da prouzrokuje veoma otežan saobraćaj. Najopterećenija je Titova ulica. Velike gužve nastaju kada su praznici, pa je tako bilo i za vrijeme proteklih. Godinama su se mijenjala pravila odvijanja saobraćaja ovom ulicom. Pravljenjem pješačke zone ostali bi bez ponude prodavnica u toj ulici. Sa druge strane ni jedna druga ulica nije u stanju propustiti veća vozila. Broj vozila se povećava, a problem nije jednostavan i sigurno duže vrijeme neće biti riješen.

Takvo stanje traži i više discipline vozača. Međutim, pojedinci svojim ponašanjem još više pogoršavaju stanje svojim postupcima. Uobičajno je da se zaustavi automobil i da vozač razgovara sa poznanikom pješakom, da dostavna vozila zaustave saobraćaj dok istovare robu za prodavnice. To se može nakako i prihvatiti ako traje krako, ali ima slučajeva gdje to stvarno ne može biti tolerisano. Pojedinci zaustave automobil na ulici pred apotekom Tefarm i zaustave saobraćaj dok se ne vrati vozač ili suvozač sa lijekovima. Primijetivši jednog takvog vozača „potegao“ sam foto aparat da to i zabilježim, ali čim je to primjetio vozač bijelog golfa požurio je da se udalji.

Bijeli golf je stajao nekoliko minuta pred apotekom i napravio gužvu
Bijeli golf je stajao nekoliko minuta pred apotekom i napravio gužvu

Novo lice Titove ulice

Kuća Benjamina Smailbegovića je završena. Fotografisao sam fasadu iz Titove ulice i sa mosta.

 DSC07285

 DSC07284

Stare fotografije

 

Tešanjski trgovac i posjednik Drago Tanasić sa svojim rodicama Grozdom Blagojević i Desom Simić (i preostale djevojke su vjerovatno iz porodica Blagojević i Simić)

U pozadini je Srpsko-pravoslavna osnovna škola. U toj školi je učitelj Stevo Petranović je 23.05.1865. godine, priredio i izveo pozorišnu predstavu Judita, F.K. Hebela.

Školske 1887/88. Srpsko-pravoslavna škola je imala 44 učenika i 9 učenica, a školske 1888/89. nastava je završena 16. juna, a završni ispiti obavljeni 24. juna. Predsjednik Školskog obora bio je Milovan Tanasić, a školu je posjetio i kotarski predstojnik Kristofovič, (inače, Poljak, vitez od Konjica, koji je podigao park i ladaru preko puta kotarske zgrade. Umro od srčanog udara i sahranjen na groblju u Žabljaku. Njegov nadgrobni željezni krst je doskora bio u dobrom stanju).

(Fotografija i podaci iz arhive Momčila Spasojevića)

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC07280

DSC07281

DSC07270

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *