Tešanjski dnevnik 17-24.02.2014. godine

Protesti u Tešnju

U petak se okupilo oko dvadesetak građana ispred općinske zgrade u Tešnju kako bi nastavili proteste započete prije dvije sedmice.

DSC07551

Demonstracije će na kraju biti političko osvještenje i birača i onih koje su oni birali.

Prvi da dobro znaju koga biraju, a drugi, kada budu izabrani da ne misle na sebe nego na one koji su ih izabrali. Ako se to ne dogodi onda ni sve što se događalo proteklih dana neće imati neke druge bolje efekte, bez obzira na promjene nekih vlada i ukidanje nekih privilegija dužnosnika.

Suze majstora Seada

Sead Ahmetagic

Rado svratim kod mojih Pobjedovaca koji sada imaju svoj biznis. Tako neki dan sretoh jednog dobrog starog majstora Seju, koji sada ima 74 godine, kako u jednoj privatnoj firmi radi neke poslove. Sejo nije bio na demonstracijama, ali u njemu ima mnogo čemera obzirom na sve ono što mu se dogodilo proteklih 18-19 godina.

Nakon završene industrijske škole u Doboju Izudin Aličehajić, osnivač moderne Pobjede, ga dovede u novi pogon u Bukvi neposredno nakon uspostavljanja proizvodnje. Bio je vrijedan i radio je važne i veoma stručne poslove. Odvajao, kao i svi drugi radnici od svoje plate, sredstva za nove pogone Fabrike filtera, FAD-a, restorana društvene ishrane i dr. U ratu ga opet zapao opasan i odgovoran posao, koji je ostavio neke posljedice i na zdravlje. Djeca na linji jedan ranjen, ostade invalid. Onda dolazi vrijeme kada se radnicima nudi penzija jer nema posla za sviju i tako i Sejo ode u penziju. Penzija nedovoljna za normalan život.

Dok smo evocirali uspomene i spominjali ljude sa kojima smo radili, a jednog broja više i nema među živima u Seadovim očima se pojaviše suze. Na trenutak izađe iz prostorije i nakon kratkog vremena se vrati ne progovarajući. Nisam ga ništa ni pitao. Sve mi je bilo jasno. Zar poslije toliko napornog rada u svojoj sedamdeset četvrtoj mora da radi da bi namirio na penziju i živio normalno?

Teško je bilo i zaposliti djecu i tek ih je zaposlio kod kolega sa kojima je radio u fabrici, a koji sada imaju svoj biznis. Skupilo se nešto u čovjeku. Nažalost, situacija je takva da sa njegovom penzijom može biti i gore. Njegova generacija to nije zaslužila. Još kada čuje na TV primanja nekih koji su na državnim jaslama, a koji su ga dobrim dijelom doveli u ovu situaciju sigurno ga obuzme neka muka, pa ni suze ne može zaustaviti.

Izložba fotografija

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje u saradnji sa Umjetničkom galerijom „Admira Bradarić“-AB iz Maglaja otvorena je izložba fotografija Stojke Mičić i Milenka Petkovića iz Maglaja. Na otvranju izložbe učestvovala je i vlasnica galerije Admira Bradarić čiju smo izložbu slika imali priliku nedavno vidjeti u Tešnju.

 DSC07553

Amir Brka, Stojka Mičić, Milenko Petković i Admira Bradarić

Izložene fotografije su nastale u periodu 1965-1972. godina. Sve su crno bijele i nastale su analognim fotografskim postupkom.

Zanimanje Stojke Mičić i Mulenka Petkovića za fotografiju započelo je 1965. godine kada su postali i članovi Foto-kluba „Bosna“ iz Doboja. Zajedno sa ostalim članovima ovog kluba izlagali su širom bivše SFRJ, na saveznim izložbama koje su se održavale jednom godišnje u raznim gradovima SFRJ, Evrope i Amerike. Autori su dobitnici mnogih nagrada i priznanja.

Posjetioci mogu izložbu pogledati sljedeće tri sedmice u maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje.

Skupština NK Tošk

Nakon završetka prošlonedjeljnog Tešanjskog dnevnika otišao sam na skupštinu NK Tošk kao njen član. Samo prije nešto manje od godinu dana Tošk je je bio u teškoj situaciji i prijetio mu je nestanak Privremena uprava, a zatim i na skupštini izabrano rukovodstvo polovinom prošle godine je unijelo puno toga pozitivnog u radu, ali i u takmičarskom rezultatu. Umjesto borbe za opstanak, sada je Tošk sezonu završio na prvom mjestu. Nekada su njegove skupštine bile prava patnja sada je to već drugačije. Tako je bilo i ovog puta.

Sa nešto više od 80 000 KM troškova postignuti su odlični rezultati, kako po pitanju organizacije, tako i rezultatima u takmičenju. Pokrenute se akcije kao što je ugradnja stolica na stadionu. Već je uplaćeno preko 650 stolica. Akcija će se nastaviti.

DSC07469 Muhamed Begagić sa saradnicom prisustvovao je skupštini

Ono što je karakterisalo ovu skupštinu u odnosu na one ranije je prisustvo predsjednika FS ZE-DO kantona, Muhameda Begagića. Drugo, iz usvojenih planova ima nekoliko značajnih aktivnosti koje nas očekuju, kao što je nastavak uređenja stadiona, izgradnja pomoćnog terena u Mekišu, izgradnja stabilnog kluba pa onda rezultati za viši rang takmičenja, dobra saradnja sa kompletnim privrednim okruženjem i općinom Tešanj.

Najveće zasluge za ovako brzo prestrojavanje ima rukovodstvo kluba:Haris Sejdić, Ramiz Brkić, Izudin Ibrahimkadić i Sead Korajlić.

Kudret voda

Kada sam u Bukvi nazovem slikara Hasana Mehinovića da vidim da li je u svom ateljeu, da bi malo porazgovarali i sjetili se nekih prošlih vremena naše generacije. Tako se zadnji put spomenu i Kudret voda i legenda o njoj. To je jedna od najpoznatijih tešanjskih legendi (kudret- moć, božija moć- Turcizmi u srpskohrvatskom jeziku– Abdulaha Škaljića). Po toj legendi ispod brda Paklanica koja nadvisuje Tešanj sa zapadne strane udarila je silna voda i potopila Tešanj. Narod je u izvor bacao zlato, srebro i druge vrijednosti da voda prestane nadirati. Po vjerovanjima voda je buknula zbog silnih grijehova tešansjkih stanovnika.

Međutim, sjećajući se poplave iz 1976. godine kada su bujičavi potoci sa brda koja okružuju Tešanj potekla prema gradu i pridružili se nabujaloj Tešanjci podigoše nivo i potopiše Donju čaršiju.

 F082

Teašnj 27. juli 1976. godine, dan nakon velike poplave

Ispod brda Paklanice (gdje su otkriveni artifakti iz bronzanog doba i nalaze se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu) na mjestu gdje se ukazala silna voda danas ima bunar koji je iskopao Fikret Hafizović čija se kuća nalazi u blizini izvorišta. Fikret kaže da ljeti, kada vladaju suše, vode nema. Kada je kopao bunar pronašao je drvene cijevi koje su služile za odvod vode.

Pošto su iste takve cijevi pronađene kada su se kopali temelji Gradske kafane, gdje je nekad bio vojnički hamam, vjerovatno je voda za hamam doticala iz ovog izvora.

 DSC07421

Bunar na mjestu Kudret- vode ispod Paklanice

Ova legenda je bila inspiracija i za tešanjskog slikara Hasana Mehinovića koji je stvorio jedninstveno umjetničko djelo inspirisano Kudret- vodom. Napravio je poemu posvećenu ovoj legendi u 27 strofa i za svaku napravio sliku. I ako je neke motive Kudret vode slikao u akvarelu, slike koje prate strofe poeme su slikane tačkicama. Prisustvovao sam izložbama ovih slika koje je Centar za kulturu i obrazovanje organizovao u Tešnju i Tuzli.

 DSC07465

Za Tešanjski dnevnik sam odabrao desetu strofu i sliku koja je prati:

Krvava magla, krvavi vrisak,

Krvavi ujed oštricom blijedi,

Srebre se oči modrinom zvijezda,

Vjetar se spleo u hropac dima,

Kamen i bršljan u svrtku jutra,

Zamrli cvrčci, ezanom jeka

Zgranuti vakat kulja iznutra

Bosnom behar probeharao

behar na osljaku

behar na osljaku 1

Behar na Ošljaku ispred kuće Mesuda Hodžića 23.02.2014. godine

Stare fotografije

amela 8

Tešanjski trgovci:Safeta (Rakić) Ahmetović, Ibrahim Mahmutefendić, Edib Mahmutefendić, Hakija Ljevaković i bankarski službenik Asim Kahvić

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC07508

DSC07509

DSC07520

DSC07547

DSC07548

DSC07576

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *