Tešanjski dnevnik 24.02-03.03.2014. godine

Umro Mesud Smailbegović Braco

Image2

Prijateljica Ulfa mi saopći iznenađujuću vijest. Umro Braco. Njegov šura Rešad mi reće da mu je sasvim iznenada umro na njegovim rukama..

Bracina smrt me rastužila. Bio je veliki stručnjak i organizator u niskogradnji. Ostavio je iza sebe puno kilometara asfalta i puteva na tešanjskoj opštini. Radni vijek je proveo u Doboj putevima obavljajući poslove tehničkog direktora i direktora. Braco je bio drag i omiljen čovjek. Često je dolazio u Gradsku kafanu i igrao remija. Njegov glas za razliku od drugih se nije čuo ili pak nije bio glasan. Bio je blage naravi, po svemu drag i dobar čovjek. Da je omiljen pokazala je i dženaza kada je veliki broj Tešnjaka, Dobojlija i drugih došao da ga isprati.

O susretu sa Bracom i o tome ko je Braco pisao sam u Tešanjskom dnevniku od 23-31.09.2013. godine

DSC07586

Tešanjske demonstracije građana

Poradovao sam se da će demonstracije u BiH dati pozitivne efekte. Da će konačno doći do političkog osvještenja političkih lidera i njihovih izabranika na vlasti, ali i građana i o tome sam pisao. Nisam bio u prilici da budem na prvim najbrojnijim protestima u Tešnju, ali sam sljedeća dva posmatrao sa strane. Pred najavljene demonstracije u petak odlučio sam malo više prelistati portale, pratiti sredstva informisanja, prikupiti zaključke Plenuma građana i razgovarati sa pojedincima.

Ono što odmah upada u oči je da su svi zakljuci usmjereni na lokalnu zajednicu sa dva osnovna pitanja, a to je provjera podataka iz rada OV i načelnika i prijedlog smanjenja smanjenje plaća i drugih davanja. I ako se na snimku jednog portala može vidjeti da jedan od učesnika traži da se grupišu zahtjevi prema nivoima vlasti nisam mogao doći do zaključaka koji se odnose na više nivoe vlasti.

Drugo zapažanje je da među demonstrantima nema intelektrualaca (to se vidi i po zaključima u prilogu). Zašto njih nema tamo i to onih mladih koji nemaju posla ili osjećaju potrebu da pomognu svom narodu što bi trebala biti karakteristika svakog intelektualca.

Treće, pojavljivanje na demonstarcijama političara i predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti od općine do Federacije od prvih poslijeratnih izbora koji s svojim pozicijama u politici i vlasti imaju i svoj dio odgovornosti.

Četvrto zapažanje je da se lokalnoj zajednici ne postavlja ni jedno pitanje iz oblasti njene odgovornosti kao što je vodosnabdjevanje, kanalizacija i ostale komunalne usluge, saobraćajnice, obdaništa i ne znam šta je sve još u nadležnosti lokalne zajednice.

Na protestima od petka iskazani zaključci i pojedinačna oglašavanja prema privrednicima su mi zaista nejasna (neznam da li će naći svoje mjesto u pisanoj formi).

Uvijek se mogu postavljati pitanja nečijih plata i raznih primanja i uvijek mogu biti pod kritikom, ali je uvijek važnije pitati kako rade ti što primaju to što primaju i kakvi su odnosi prema ostalim sredinama u BiH, okruženju pa i u svijetu.

Ova lokalna zajednica je isticana u BiH i u inostanstvu kao primjer dobre prakse. Naši privrednici su obezbjedili posao za oko 2 600 radnika više nego što ih je bilo 1991. godine. Isti dan su privrednici na svojoj skupštini odali priznanje načelniku i općinskoj administraciji, a gosti zažalili što i oni nemaju takvu administraciju.

Zašto se onda većina zahtjeva nije uputila višim nivoima vlasti, a manja na lokalnu zajednicu?

Razloge znaju demonstranti, jer za to vjerovatno imaju razlog.

U pojedinačnim razgovorima sa nizom ljudi susreo sam se skoro istim satvovima, ali i različitim. Sa ratnim reporterom, novinarom radio ZOS-a sam se u potpunosti složio u mišljenu oko demonstracija u BiH.

Sa novinarom i dopisnikom Avaza i FTV oko izvještavanja iz Tešnja nikako. Stalno crne vijesti iz Tešnja, dobre prava rijetkost. Podsjeća me na jednog mog prijatelja nekadašnjeg vatrenog navijača Sloge, koji je bio prinuđen živjeti u Tešnju, ali nikada nije propustio priliku da mi da neku primjedbu na Tešanj.

Da li je to interes uredničke politike kojoj se radi egzistencije mora prikloniti? U takvo crnilo uklopile su se i demonstracije. Zaista je bilo zanimljivo kada jedan demonstrant gura sve ispred sebe i dolazi do kamere ispriča što ima onako glasno i poslije toga sve utihnu. Kao da je sve organizovano radi novinara.

Novinar mi je još održao predavanje o novinarskom kodeksu koje on mora da poštuje, a mi po portalima možemo da pišemo kako hoćemo! Baš ću pročitati taj kodeks, ne zbog sebe nego zbog pisnja novinara koji eto poštuje novinarski kodeks.

Zavirim u neke svoje stare zabilješke. Ja sam u 2004. godini u dva mjeseca prikupio sve tekstove koji su objavljeni u tri dnevna lista: Avaz, Oslobođenje i Jutarnje novine. Od 94 teksta koji su objavljeni iz Tešnja u to vrijeme samo je 6 bilo objavljeno do 16 strane. Najveći broj tekstova je objavljen na stranama 19-23, a tamo su crne hronike.

 zahtjevi plenuma

Kada sam predveće otišao u restoran Ukus i nakon završetka skupštine Udruženja privrednika sreo sam jednog od vođa Plenuma dobro poznatog sugrađanina i pokušao razmjeniti mišljenja. Nije išlo, sa njim nije lako voditi dijalog. Rekao je da sve piše u Zaključima, a njih treba znati čitati.

Kada sam poslije skupštine sjeo da popijem kafu sa prijateljem u kafe baru restorana Ukus, naišao je onaj predstavnik Plenuma sa jednim tešanjskim privrednikom i ranijim političarem i samo dobacio:

-Idem da se prodam!

Baš me on tada uputi na na jedno razmišljanje. Slažući aktere demonstracija i razne susrete u Ukusu shvatio sam da su ove naše demonstarcije ipak samo tešanjske i da su opravdani protesti na nivou države prešli na teren tešanjskih podjela. Ako je tako, blago nama.

 DSC07612

U prošlosedmičnom Tešanjskom dnevniku sam kao paradigmu (primjer) stanja u državi za koje su kriva, prije svih, politička rukovodstva u poslijeratnom periodu sa težinom odozgo prema dolje, stavio lik majstora Seje. Puno takvih je u ovoj državi koji su možda i u težoj poziciji, a i sam se naježim kada pomislim da je pitanje dana kada će izostati moja penzija od koje živim.

Zloupotrebljavati takvo stanje nekim svojim utakmicama je opasnije od uzročnika stanja. Ovaj grad to nije zaslužio pa ma od koga dolazilo.

Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti BiH je u Tešnju obilježen širom općine na više mjesta sa različitim sadržajima. Prisustvovao sam na tri obilježavanja u Tešnju.

Izložba dokumenata i tribina

Javne ustanove Muzej i Centar za kulturu i obrazovanje zajednički su organizirali program obilježavanja praznika Dana nezavisnosti BiH.

U organizaciji Muzeja Tešanj i Arhiva tulanskog kantona postavljena je Izložba dokumenata o kontinuitetu nezavisnosti BiH. Na izložbi su prikazani dokumenti prikupljeni iz arhiva zemalja Evrope, zemalja okruženja kao i naše države koja pokazuju kontinuitet nezavisnosti BiH. Prisutne je kroz izložbu proveo dr. Izet Šabotić koji je i autor izložbe zajedno sa Omerom Zulićem.

Dr. Izet Šabotić je dugogodišnji direktor Arhiva TK, a istovremeno i spoljni saradnik Filozofskog fakulteta u Tuzli.

 DSC07618

Jasmin Mandžukić direktor Muzeja, dr. Izet Šabotić i načelnik mr. Suad Huskić

Čestitke prisutnim povodom praznika je uputio i načelnik općine mr. Suad Huskić.

Nakon otvaranja izložbe u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana je tribina pod nazivom Kapaciteti Dejtonskog sporazuma za očuvanje BiH. Gost je bio dr. Suad Kurtćehajić.

 DSC07622

Dr. Suad Kurtćehajić i Amir Brka

Dr. Kurtćehaijić je vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Doktorirao je na temu „Državnost i nezavisnost BiH kroz pravnu i političku percepciju Dejtonskog sporazuma“

Godišnja skupština Udruženja-udruge privrednika „Biznis-Centar“ Jelah/Tešanj

Udruženje privrednika „Biznis-Centar“ Jelah/Tešanj održalo je svoju godišnju skupštinu u prostorijama restorana Ukus. Iz izvještaja za prošlu godinu može se zaključiti da je udruženje imalo uspješnu godinu. Postali su članica Udruženja poslodavaca Federacije BiH, ostvarili su dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, uputili niz prijedloga višim nivoima vlasti, organizirali sajam i provodili akcije promovisanja tešanjskih proizvoda. Putem Tešanjske razvojne agencije/TRA/ uspostavili su kontakte i realizuju neke projekte sa nasljednikom njemačke valadine organizacije bivše GTZ.

Upravni odbor Udruženja je ostao u istom sastavu sa mogučnošću da kooptira još nekog člana zavisno od aktivnosti i potrebe za novim profilima članova. Skupštini je prisustvovao i Mladen Pandurević direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH, kao i gosti iz Zenice, Gradačca i Gračanice.

U ime zamjenice ministrice Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Emine Salkičević Dizdarević skupštii se obratio i njen savjetnik Atif Hodžić.

 DSC07628

Lejla Galijašević sekretar, Osmo Sarčević potpredsjednik, Mensur Krdžalić predsjednik i Muharem Sejdić potpredsjednik Udruženja

Forum seniora SDP-apoložio cvijeće na spomen obilježje

Povodom Dana nezavisnosti BiH Forum seniora SDPa- položio je cvijeće na spomen obilježje ispred Doma kulture. Nakon toga uputili su se u Tešanjku i Jelah gdje će takođe položiti cvijeće na spomen obilježja.

DSC07638

Nove prostorije udruženja žena „Naša porodica“

Udruženje žena „Naša porodica“ je obilježilo Dan nezavisnosti BiH svečanim otvaranjem svojih prostorija koje se nalaze u potkrovlju Gradske kafane. Kako to samo one znaju uredile su prostor uz pomoć donacija starih saradnika ove nevladine humanitarne organizacije. Ponovo spremaju akciju pomoći Srebrenici, a u novim prostorijama im se pružaju i nove mogučnosti za nove planove i projekte kako je kazala predsjednica Emina Ajanović. Na otvarnju je bio prisutan i načelnik općine mr. Huskić koji je pohvalio njihov humani rad proteklih godina. Naravno nije moglo bez kolača koje su članice pripremile za ovu priliku.

 DSC07645

Jedna od dvije prostorije u novom prostoru

Skupština Medžlisa IZ-a Tešanj

Održana 5. sjednica Skupštine Medžlisa IZ-e Tešanj u IV sazivu  u Čarši džamiji u Tešnju. Od 154 izabrana zastupnika, sjednici je prisustvovalo 97 zastupnika.

Pored zastupnika sjednici su prisustvovali Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, glavni imami Medžlisa IZ-e sa područja zeničkog Muftiluka – mr. Jakub ef. Salkica Medžlis IZ-e Zenica, Izudin ef. Kruško Medžlis IZ-e Maglaj, mr. Bajro ef. Džafić Medžlis IZ-e Doboj, Džafer ef. Gračić Medžlis IZ-e Teslić.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predsjednik Izudin er. Kruško podnosi Izvještaj o radu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik IO Zehrudin Kruško. Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu IO za 2013.g. sa prijedlogom smjernica za rad IO u 2014. g. i data saglasnost na Završni račun za 2013.g. i prijedlog Budžeta za 2014. g.

Na kraju je Muftija zenički uručio Priznanje Izvršnom odboru Medžlisa IZ-e Tešanj koje su preuzeli predsjednik IO i glavni imam. Pohvale IO Medžlisa IZ-e Tešanj uručili su glavni imam – Sadulah ef. Salkanoviću, najuspješnijem muallimu u 2013. godini iz džemata Medakovo, a predsjednik IO Zehrudin Kruško – Avdi Ramiću, predsjedniku džematskog odbora džemata Mrkotić-Putešić, Ademu Kantiću, predsjedniku Građevinskog odbora za izgradnju Sulejmanije džamije Jelah i blagajniku ovog građevinskog odbora hadži Salki Kamenici koji je bio odsutan pa je u njegovo ime pohvalu preuzeo Kasim Alić, predsjednik džematskog odbora džemata Jelah.

Stare fotografije

tosk veterani

Veterani Toška su odigrali utakmicu 03.05.1971. godine sa Borcem iz Bosanskog Šamca. Utakmicu su izgubili sa 3:5. Fotografija je zanimljiva jer su na njoj dugogodišnji Toškovi igrači. Za ovu priliku Hamdo Galijašević, predratni igrač Toška koji živi u Zenici donio je veteranima komplet dresova. (Fotografija i podaci od Hamdije Denjalića Amidže).

Stoje s lijeva: Satko Hukić, Smail Galijašević Čutuk, Ahmet Malićbegović, Fehim Smailbegović Beli-navijač, Ćamil Muratović, Edin Abduzaimović Ćoso, Smail Handžić Bata, Hamdo (Šaćira) Galijašević, Ahmo Sarić, Marko Ljubičić, Kemal Tahirović, Esad Mašnić Eso.

Čuče: Smail Medarić Šuco, Mehmedalija Smailbegović, Muhamed Jahić Lala, Đoko Vasiljević, Muhamed Tahirović Šen, Hamdija Denjalić Amiđa, Aziz Dervišević i Hamzalija Bajraktarević

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC07582

DSC07583

DSC07584

DSC07585

DSC07609

DSC07646

Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *