Tešanjski dnevnik 31.03-07.04.2014. godine

Dan otpora općine Tešanj fašizmu

Obilježavanje ovog značajnog datuma iz historije našeg grada, pored uobičajnih aktivnosti polaganja cvijeća na spomen obilježja na području cijele općine, na Centralno obilježje u Tešnju i prijema koga organizuje načelnik za ratne komadante i predstavnike boračkih organizacija, obilježila je promocija knjige Tešanjski odgovor.

Cvijeće na Centralno spomen obilježje su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Fuad Šišić, načelnik općine mr. Suad Huskić, predstavnici boračkih udruženja i mladi Odreda izviđača Crni vrh.

DSC07917

Načelnik općine i predsjedavajući Općinskog vijeća polažu cvijeće na Centralno spomen obilježje

 DSC07920

Predstavnici boračkih organizacija

 

DSC07913

Mladi izviđači su takođe položili cvijeće na Centralno spomen obilježje

 

Promocija knjige Tešanjski odgovor

Knjiga Tešanjski odgovor nastala je sa željom da se argumentovano svjedoči o tešanjskom odgovoru na agresiju 1992-1995. godine. Od prestanka rata tešanjski  prostor je izložen nastojanjima da se časna odbrana dovede u pitanje isticanjem navodnih ratnih zločina. Ciljano se pojavljuju interpretacije kako u političkom tako i u medijskom prostoru koje krivotvore činjenice i kompromitiraju aspekt herojske odbrane Tešnja i borbe za državu BiH.

Često su one produkt onih koji su i vršili agresiju na BiH, ali i onih koji žele da destabiliraju unutrašnje odnose na tešanjskom prostoru. Proizvodnja neistina o tešanjskim ratnim zločinima je dio poznatih nastojanja o izjednačavnjima svih strana u ratu, ali i skretanje pažnje sa zločina koji su se dogodili na prostorima gdje se i danas prekopavaju masovne grobnice, a neke iz susjedstva još nisu došle na red.

image09

Amir Brka, dr. Senad Lavić, dr.Dževad Hodžić i dr. Enver Kazaz

 

U zadnje vrijeme ta nastojanja destabilizacije Tešnja su kulminirala.

Uvijek se postavlja pitanje kako odgovoriti na ovakve neargumentovane napade?

Pravi način je samo jedan- argumentovano svjedočenje o tom vremenu. Najbolje svjedočenje je knjiga. Ta knjiga je Tešanjski odgovor. Najveći dio tekstova knjige nastao je na okruglom stolu 18.01.2014. godine, a jedan dio tekstova je na okruglom stolu održanog 07.04.2007. godine (o kojima sam pisao u Tešanjskom dnevniku).

Oba okrugla stola i promociju knjige je organizovao  Centar  za kulturu i obrazovanje, a knjigu je priredio direktor Amir Brka. To je zaista uradio znalački  kroz čitav proces nastajanja pa i promocije i tako dao knjizi univerzalne vrijednosti.

Promocija knige je održana u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje, a u promociji su učestvovali: dr. Refik Hodžić, dr. Senad Lavić i dr. Enver Kazaz, koji su između ostalog iznijeli pohvale knjizi Tešanjski odgovor.

 

Druženje u povodu Dana dječije knjige

U organizaciji Opće biblioteke u Tešnju i biblioteke Osnovne škole „1.mart“ u Jelahu, a u povodu Dana dječije knjige održano je druženje učenika ove škole sa pjesnikom Amirom Talićem. Amir Talić je pored 18 knjiga namijenjenih odraslim napisao i tri knjige za djecu. Čitao je stihove svojih pjesama i razgovarao sa djecom. U programu je učestvao i direktor Opće biblioteke mr. Esmir Bašić. U organizaciji u ime škole „1. mart“ učestvovao je i bibliotekar Adem Hodžić. I ova manifestacija pripada programu Tešanjsko proljeće 2014.

DSC07903

mr. Esmir Bašić, Amir Talić i učenici

 

Zajednička izložba slika učenika OŠ Rešad Kadić i OŠ Huso Hodžić

Mehmed Džananović, nastavnik likovnog u OŠ Rešad Kadić je još prošle godine želio realizovati izložbu slika učenika van prostorija škole, ali je u tome uspio tek ove godine. U saradnji sa Miralemom Brkićem, profesorom  likovnog iz OŠ Huso Hodžić i uz podršku direktorica škola organizovana je izložba slika učenika ove dvije škole u restoranu  Ukus. Izložba je otvorena na Dan otpora općine Tešanj fašizmu. Stvaranje je jedan od načina borbe učenika protiv fašizma, kako je rekla na otvaranju izložbe direktorica Berina Merdić.

Na izložbi se nalaze slike pet učenika koje su napravili prošle godine u završnom razredu škole, a sada su srednjoškolci.

Slike su izožili učenice i učenici:

Rešad Kadić:Berina Preldžić, Emina Kadušić, Ehlimana Preldžić, Anisa Fejzić, Amela Galijašević (učenici koji su svoje slike naslikali prošle godine kao učenici 9-tog razreda.), Ehlimana Šaranović, Ajla Školjić, Semiz Mujkić, Mensura Bećarević, Amra Spahić.

Huso Hodžić: Mahmut Isaković, Almedin Hotić, Berina Hotić, Almedina Dizdarević, Nejra Galijašević, Jasmina Avdić, Abdurahman Hojkurić, Benjamin Sejmenović

DSC07922

S lijeva: nastavnik Mehmed Džananović, Emina Kadušić, Ehlimana Preldžić, Amela Galijašević, direktorica OŠ Rešad Kadić Berina Merdić, direktorica OŠ Huso Hodžić Almina Brkić, Ajla Školjić, Mensura Bećarević, prof. Miralem Brkić, Amra Spahić, Mahmut Isaković, Almedin Hotić, Berina Hotić, Almedina Dizdarević, Nejra Galijašević, Jasminka Avdić, Abdurahman Hojkurić i Semiz Mujkić

 

Projekcija filma Imami šehidi

U okviru Tešanjskog proljeća 2014. godina u subotu, 29.03.2014. godine u velikoj sali Centra za kulturu Tešan održana je projekcija filma Imami šehidi.  Projekcija je održana u organizaciji Medžlisa IZ-e i OU Ilmijje Tešanj, a pod pokroviteljstvom Općine Tešanj.

Prije projekcije filma Suljo ef. Djedović prof.,  je podsjetio na šehide imame i učenike medresa vezane za područje Medžlisa IZ-e Tešanj:

Rah. Rasim ef. Ćeman iz Miljanovaca, bio imam u Prijedoru.

Rah. Mehmed Pašić iz Visokog bio  učenik 2. razreda GHM.

Rah. Mehmed Omerbašić bio učenik 2 razreda GHM..

U odbrani Bosne i Hercegovine živote je  dalo 97 imama i učenika medresa

U ime organizatora projekcije filma, Mensur ef. je uručio filmove „Imami šehidi“ i „Glas imama“, te monografiju „Imami šehidi“ autora mr. Muharem ef. Omerdića porodicama poginulih šehida sa tešanjske općine.

(Kako nisam stigao prisustvovati projekciji zamolio sam glavnog imama Fuad ef .Omerbašića za podatke koje objavljujem u ovosedmičnom Tešanjskom dnevniku. Zahvaljujem Fuad ef,. na dostavljenim podacima i fotografijama)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predsjednik Ilmije BiH Mensur ef. Pašalić uručuje film Hidajetu Ćemanu bratu imama koji je poginuo u Prijedoru

Fotografije sa tešanjskih ulica

Naučili smo se provlačiti tijesnim tešanjskim ulicama pored parkiranih automobila. Znakovi zabrane parkiranja se ne poštuju. U srijedu ujutro nevjerovatna slika, nema nijednog parkiranog automobila na Gornjoj čaršiji. Policajci  provode propise. Ovo je uvijek teško pitanje za Tešanj. Zbilja je previše automobila, a naš čovjek je naučio da kolima dođe do svake čaršijske destinacije. Sada će reakcije kao u dosada nebrojenim slučajevima biti podijeljene. Propise poštovati ili mijenjati pitanje je sad!

DSC07892

Srijeda ujutro 02.04.2014. godine nestvarna slika bez automobila sa Gornje čaršije

 

Stare fotografije

 ack

Redakcija dječijeg lista Neven 

Stoje s lijeva: Mahmut Mehinović, Ramiz Brkić

Sjede: Amir Brka, Armin Badžak, Elvira Galijašević Medarić, (Jasmin Dervišević Đuza?) i Rušto Pobrić

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC07891

DSC07905

DSC07911

DSC07912

DSC07932

DSC07947

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *