Tešanjski dnevnik 07-14.04.2014. godine

Učenici su Svjetski dan zdravlja obilježili izlaganjem zdrave hrane koju su spremile njihove majke,zatim panoom na kome su istaknute njihove pjesme posvećene ovoj temi. Svaki razred je imao svoj štand. Nastupio je i školski hor. Na isti način su obilježili ovaj dan i u područnoj školi u Planjama, samo što oni nisu imali sreće jer je padala kiša dok je u matičnoj školi bilo  prelijepo vrijeme. Školsko dvorište gdje su bili izloženi proizvodi posjetio je veliki broj roditelja i građana. Obišao sam nekoliko štandova i počastio se limunadom.

DSC07951

Učenici četvrtog razreda sa svojom razrednicom. Na njihovom štandu mogla se pronaći sljedeća hrana i sokovi:kukuruza, suhi sir, zeljanica, kolač toblerone, stambolka, gurabije, halva, suhe šljive i smokve, cijeđeni sokovi od limuna, naranđe i dr.

S lijeva:Fatima Jusufović, Hatidža Hatičić, Adnan Hadžimujić, Emin Tahić, Elma Hadžiedhemović, Ivana Blagojević, Iman Prnjavorac, Adnes Kalabić, Kenan Deljkić, Adem Šišić-iza Ervin Hadžić i nastavnica Sanela Hundur

DSC07952

S lijeva:Selma Mešić, Zerina Rahmanović, Alena Navrboc, Armina Joldić, Asja Škapur, Hanan Subašić, Amina Hatidžić, Lamija Kurtić, Amela Dolamić i roditelj Nedima Hatidžić

 

 DSC07955

Mali hor OŠ Rešad Kadić, odjeljenje Muzičke škole

Prvi red s lijeva:Amila Bećar, Merjema Hambašić, Selma Hambašić, Naira Čamdžić, Sumeja Grebić, Hana Balić-drugi red:Nejla Bukvić, Sara Ćostović, Ajla Sivić, Merima Halilović, Džejlana Šakota i Asja Škapurević-treći red:Lejla Braković, Dženeta Prnjavorac, Nejla Hatičić, Emina Delić, Adna Smailbegović i Dalila Bukvić

 

Zaista je prijatno biti sa djecom. Zato sam odlučio postaviti ove tri fotografije sa imenima učenika. Mozda se nekada u budućnosti pronađu u Tešanjskom dnevniku.

 

Humanitarna pomoć Srebrenici

Predsjednica Udruženja žena „Naša Porodica“  Emina Ajanović obavijesti me da i ove godine pripremaju humanitarnu pomoć Srebrenici, dvadeset sedmu po redu u proteklih 8 godina. Utovar će biti organizovan u petak ispred kuće Ismete Hatibović koja vodi humanitarni program ispred Udruženja.

Tamo zatekoh dežurnu ekipu pokraj „brda“ paketa. Spremaju se za utovar. Zamolih ih za zajedničku fotografiju. Vrlo brzo dođe i kafa uz koju saznadoh neke detalje od Aiše, Ismete, i predsjednice Emine koja se kasnije pridružila.

DSC07973

S lijeva na desno:Sabaheta Hadžić, Nihada Kruško, Aiša Brkić, Mirsada Agić, Esmira Ogrić, Halida Džafić, Edina Mujezinović, Fatima Klepić, Bernadeta Galijašević i Ismeta Hatibović

 

Ponovo će krenuti putem do Potočara gdje će odati počast žrtvama i podijeliti pakete članovima osiguranja, a potom od kuće do kuće u Skelane, Žaboviu, Peć, Zganje, Tihići, Dagolješta, Rešagiće, Buduk, Dotrak, Trubari, Jezera, Osmače, Voljnica, Sase.

Ove godine su skupili oko šest tona prehrambenih proizvoda svih vrsta, sredstava za higijenu, sjetvenog materijala i alatki za rad, svih vrsta odjeće, pokrivače, namještaj i dr.

Posebno je značajno da su se ove godine u prikupljanje pomoći značajnije uključila i djeca osnovnih škola iz cijele općine. Pored prehrambenih proizvoda prikupljali su i đačke potrebe za školu. Članice udruženja planiraju da se ova saradnja još više proširi u sljedećoj godini.

Pored dežurnih članica koje su radile na utovaru u ovoj akciji su učestvovale: Hatidža Hukić, Nafa Adžamija, Sana Pavrlić, Mirsada Bešlagić, Nura Subašić, Nefa Galijašević, Fadila Kotorić, Samira Tatarević, Hanifa Ramić i Senahida.

I dok sam odlazio aktivistinje Društva su napravile živi lanac i utovarale pakete. Neko dojavi da više nema mjesta, a na parkiralište restorana Boss ispred Ismetine kuće pristigoše još dva vozila sa humanitarnom pomoći. Prepoznah Nazifa Ahmetovića. Izgleda da je težina premašila nosivost raspoloživih kombija. Ne znam kako su to riješile, ali znajući Ismetu sva prikupljena roba će otići na mjesta gdje namjenjena pod njenim vođstvom.

 

Promocija knjige Demografske posljedice agresije mr. Ismeta Avdića

U organizaciji Opće biblioteke u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana je promocija knjige mr. Ismeta Avdića Demografske posljedice agresije.  Promotori knjige su bili dr. Nusret Agić profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije (zamijenio najavljenog  prof. dr. Izeta Beridana sa Fakulteta političkih nauka) i prof. dr. Dželal Ibraković sa Fakulteta političkih nauka, Tešnjacima  dobro poznato lice i čest gost Centra za kulturu i obrazovanje koji je ponovo imao zapaženo izlaganje. Moderator je bio mr. Esmir Bašić.

 DSC07976

Mr. Esmir Bašić, prof. dr. Nusret Agić, prof. dr.Dželal Ibraković i mr. Ismet Avdić

 

Obilježena 18. godišnjica  Stranke za BiH

Dobio sam poziv da prisustvijem obilježavanju 18. godišnjice Stranke za BiH u organizaciji Općinskog savjeta u Tešnju. Obilježavanje je organizovano na Jezeru Ćemani.

Uz prisustvo članova i simpatizera Stranke za BiH prisutnima su se obratili predsjednik općinskog Savjeta SBiH Muhidin Alić, Gradimir Gojer podpredsjednik SBiH i predsjednik SBiH Amer Jerlagić. Prisutni su bili i generalni sekretar Salim Halilović, a kao gosti  predsjednici općinskih Savjeta iz Teslića (Hidajet Haušić), Kaknja i Maglaja.

Govorili su o 18 godina rada stranke do sticanja punoljestva, njenoj programskoj orjenataciji, stavovima i očekivanjeima pred ovogodišnje izbore. Predsjednik Alić je i mene pozdravio kao jednog od osnivača stranke i pozvao u prvi red sa gostima iz Sarajeva.

Stranka za BiH je već 18 godina nezaobilazan politički faktor u BiH. Do 2012. godine bili su redovno na svim nivoima vlasti. Danas u Općinskom vijeću Tešanj imaju tri viječnika.

Sjetio sam se tog aprilskog dana 1996. godine (kažu da je bio 13.). Rat tek završen potrebno je organizovati politički sistem i život u miru u BiH. Nisam bio član ni jedne političke stranke, ali sam bio dio pokreta koji je kao politička stranka predvodila Stranka demokratske akcije u odbrani BiH od agresije.

Poslije rata bio sam pun entuzjazma za izgradnjom države i obnove njene privrede. Prestankom rata znao sam da se ona može napraviti samo političkim učešćem svih naroda i građana u BiH. Imao sam utisak da SDA to ne može upravo jer je predvodila borbu za državu BiH i bilo je teško očekivati da će se brzo iz pokreta transformisati u političku stranku, a druga politička stranka SDP nije u to vrijeme nije imala  nikakvu šansu da bude nosilac političkog ujedinjavanja ispred Bošnjačkog naroda. U Harisu Silajdžiću koji je pokrenuo formiranje SBiH sam vidio tu partiju centra koja bi mogla biti integrirajući faktor kod uspostavljanja funkcionisanja Dejtonske BiH. Djelovao mi je kao čovjek koji je evropski orjentisan, govori engleski i u svemu predstvlja reprezentanta Bošnjaka koji bi mogao zaštiti njihove interese, ali istovremeno uspostaviti i komunikaciju sa strankama drugih naroda i građana.

DSC07993

Predsjednik Savjeta SBiH Tešanj Muhidin Alić govori članovima i simpatizerim SBiH

 

Osnivačka skupština je održana 13. 04. 2006. godine u Srajevu, a ja sam (vjerovatno na preporuku dr. Ekrema Ajanovića) bio u radnom Predsjedištvu Osnivačke skupštine.

Nakon toga dr. Haris Silajdžić je došao u Tešanj gdje smo već organizovali stranku u Tešnju, krenuli su izbori, a ja dr. Muhamed Članak i Mustafa Cerovac smo već obišli neke mjesne zajednice u izbornoj kampanji. Dr. Haris Silajdžić dolazi kao premijer u Tešanj i ja sav sretan pripremam sa rukovodstvom Pobjede jedan kratak tekst potreba da se fabrika vrati civilnom programu.

DSC07996

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić

Nedostajalu su obrtna sredstava, čak u večini mašina nije bilo ulja jer je potrošeno za pogon akregata za proizvodnju električne energije. Država je dugovala Pobjedi oko 8 miliona DM. Dok smo ulazili u fabriku, a kasnije i obilaskom pogona shvatio sam da je dr. Silajdžić harizmatična ličnost. Sa svih prozora su mu klicali radnici, naročito žene. Vidio sam da uživa u tome tako me uopće nije slušao, obračajući se radnicama koji su se načičkali na prozorima kancelarija, a kasnije i radnicima u pogonu. Ni riječi ne bi o onome što smo danima pripremali očekujući pomoć Premijera.

Moje iluzije su se raspršile i prestao sam se baviti politikom, a time i biti član bilo koje stranke.

 

Tariku Galijaševiću prvo mjesto

U predhodnoj sedmici je održano XVII Federalno takmičenje učenika osnovnih
srednjih škola FBiH, na kojem je učestvovala i Muzička škola pri OŠ Rešad Kadić Tešanj.
Ispred naše škole se na klaviru takmičio učenik drugog razreda Tarik Galijašević (Mahmuta i Selme) u klasi nastavnika Alena Hodžića.
Tarik je ponovio uspjeh sa kantonalnog takmičenja osvojivši prvu nagradu, prve kategorije takmičenja za učenike rođene prije 2003. godine.

IMG_20140409_181240

Tarik Galijašević

 

Stara Fotografija

stare-7

S lijeva:NN, Kemal Balagija, Suljo Silajdžić, Hamdija Prnjavorac, Fadil Abduzaimović, Dževad Terzić, Mesud Smailbegović, Osman Kerić, Hamza Ćehajić

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC07957 DSC07958

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *