Tešanjski dnevnik 21-28.04.2014. godine

U četvrtak sam prenoćio u bolnici zbog bolova, a kada su se u subotu naveče ponovili,zadržan sam na ispitivanju cijelu sedmicu. Na kraju upala žučne kese, uslijedio je tretman skidanja upale, a onda je planiran operativni zahvat. Tako nisam bio u prilici da pratim bilo koji događaj u protekloj sedmici.

Uspio sam dobiti putem E-maila neke fotografije i koristeći se dobivenim tekstovima napravio sam ovaj nepotpuni dnevnik u subotu uz pomoć sina Ismara. Nadam se da će sve proći kako treba i da ću biti u stanju nastaviti pisanje dnevnika.

 

Promovisan Rječnik tešanjskog kraja Kemala Ljevakovića

U organizaciji Opće biblioteke u Tešnju, a u okviru Tešanjskog proljeća 2014 održana je promocija Rječnika tešanjskog kraja, autora Kemala Ljevakovića. Promotori su bili: akademik prof. dr. Dževad Jahić, prof.dr. Hazema Ništović i Ramiz Brkić. Moderator je bio mr. Esmir Bašić.

kemal lj 1

Mr.Esmir Bašić, prof.dr.Dževad Jahić, Kemal Ljevaković i Ramiz Brkić

 

Iz recenzije akademika prof Jahića:

     „Radi se o prvom kompletnijem dijalekatskom rječniku bosanskog jezika, što je za sadašnju fazu bosanske leksigografije vrlo važna stvar. Rječnik sa jednoga i inače dijalekatski posebno zanimljivog prostora ekavsko-jekavskog govora tešanjsko-maglajskog tipa i koji je kako je poznato, jedna od „zagonetki“ i bivše srpskohrvatske i sadašnje bosanske dijalektologije.. U cjelini Rječnik sadrži vrlo pouzdano zabilježenu leksičku i frazeološku građu govora tešanjskog kraja, i obrađenu od strane čovjeka čiji je to zavičaj i koji je profesionalno vezan za jezik., koji je, dakle, i stručnjak maternjeg jezika, ali u isto vrijeme i čovjek koji se okušava u književnom radu. Te njegove šire sklonosti u rukopisu su došle do punog izražaja i možemo već sada slobodno reći da je Kemal Ljevaković uspio dati svoj vrlo značajan doprinos ovoj grani bosnističkih istraživanja….“  

kemal lj

 

Održano jubilarno 10. općinsko takmičenje iz Islamske vjeronauke

U subotu, 19. aprila 2014. godine održano općinsko takmičenje iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka u OŠ „1. mart“ Jelah.

Ovo je jubilarno – 10. godinu za redom – takmičenje učenika OŠ i drugi puta učenika prvih razreda srednjih škola na području općine Tešanj.

Sva dosadašnja takmičenja, pa tako i ove godine, ogranizirao je Medžlis IZ-e Tešanj, a pokrovitelj Općina Tešanj čime se na lokalnom nivou ovo takmičenje izjadnačava sa takmičenjima iz drugih predmeta i nastavlja lokalni slogan „Primjer dobre prakse“.

Takmičenje je provedeno izradom testova istovjetnih na cijelom području Muftiluka zeničkog, a pratili su ga nastavnici Islamske vjeronauke koji ne predaju u tim razredima.

 

Rezultati takmičenja:

VIII razred

  1. mjesto – Mudrov Dženita iz OŠ „Džemal Bijedić“ Miljanovci
  2. mjesto – Solo Zekija iz OŠ „1. mart“ Jelah
  3. mjesto – Muminović Elma iz OŠ „Kulin Ban“  Tešanjka

IX – razred:–

  1. mjesto – Ibrahimović Ajna iz OŠ „Džemal Bijedić“ Miljanovci
  2. mjesto – Bajrić Amina iz OŠ „Mustafa Mulić“ Šije
  3. mjesto – Merdić Muhamed iz OŠ „9. septembar“ Medakovo

I razred srednjih škola –

1. mjesto – Agić Dženita – Srednja tehničkla škola

2. mjesto – Ramić Amra –  Srednja tehnička škola

3. mjesto – Muftić Albina – Srednja tehnička škola.

Prvoplasirani sa ovog takmičenje učestvovat će na takmičenju nivoa Muftiluka u Matuzićama, općina Doboj Jug 26.04.2014.g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan kasnije održano je takmičenje učenika mektebske nastave:

I-Iz Općeg znanja

1. mjesto – Hadžikadunić Fatima iz džemata Jevadžije, muallim Fuad ef. Ćeman prof,

2. mjesto – sa istim brojem bodova osvojili su Djedović Ensar iz džemata Oraš Planje, muallim Suljo ef. Djedović prof.;  Ibrahimović Ajna iz džemata  Miljanovci Novi, mualim hafiz Nermin ef. Ibrahimović prof.,  i Thaqi Amina iz džemata Jelah, muallim mr. Almir ef. Hadžić.

II – Iz Kiraeta – mlađi uzrast:

1 .mjesto- Abdulah Salkanović  iz džemata Šije Donje Polje,  muallim hafiz Almir ef. Salkanović prof.

2. mjesto – Dizdarević Sara iz Šarenog mekteba, muallimi: Salih ef. Haušić prof.;  mr. Enver ef. Kurtić i Amar ef. Bedaković prof.

3. mjesto – Bašić Faris – iz džemata Jablanica, muallim Dževad ef. Hasanbašić.

–  Iz Kiraeta – straRiji uzrast:

1. mjesto – Dizdarević Hajrija iz Šarenog mekteba Tešanj, 3 muallima (Salih ef. Haušić prof., mr.  Enver ef. Kurtić i Amar ef. Bedaković prof.).

2. mjesto –Solo Hamdo  iz džemata Piljužići, muallim hafiz Nijaz ef. Malagić i

3. mjesto – Piro Emina iz džemata Vukovo, muallim Mirnes ef. Alić.

 

Djeca sviraju djeci

Venan Hadžiselimović mi je davno najavio da su djeca pokrenula aktivnost realizacije humanitarnog koncerta u kojem će oni učestvovati, a prihod su namjenili djeci-svojim vršnjacima sa socijalnim potrebama. Učenici su muzičke škole i našli su punu podršku kod svojih učitelja. Predstava je organizovana i održana u nedjelju 20.04. pred prepunim gledalištem. Kažu da je bilo prelijepo. Skupili su i 3 000 KM i odnijeli u Centar za socijalni rad kako bi se sredstva uručila djeci u pet porodica sa socijalnim potrebama.

U svemu raduje činjenica da su sama djeca imala osjećaj humanosti.

DSC_0890

 

Svirali su: Agić Mirza, Bekrić Tarik, Brkić Nejla, Dugalić Almedin, Džanić Muharem, Hadžiselimović Eldar, Hadžiselimović Nedžad, Hujdur Vedad, Sadiković Ajdin, Galijašević Damir sa omladinskim ansamblom.

Pjevali su: Handžić Nermin, Smailbegović Adna, Krdžalić Ajna, Džido Julija, Hasak Lejla, Brka Nejra, Karahodžić Advan

Učestvovala je i Samostalna sekcija gitarista Merzić Nedima sa izvođačima Deljkić Sabrina i Smailbegović Iman.

Renoviran poslovni prostor

Zgrada koja se nalazi između ulica Nisima Albaharija i dr. Adema Handžića oduvjek je imala poslovni prostor u kome se najčešće prodavala tekstilna roba. Ta je zgrada među prvim stambenim zgradama u Tešnju (mislim da su starije one kod igrališta za male sportove) kada su oko 1960. godine u nju uselili Pobjedini radnici, prosvjetni, zdravstveni radnici i dr.

Prije izgradnje ove zgrade ovdje je bio Mujčića dućan (vlasnik Mujaga Mujčić), a poviše njega otkupna stanica

 DSC08004

Poslovni prostor je sada u vlasništvu AS GROUP i renoviran je pri čemu je urađena nova fasada na jednom dijelu zgrade. Pitao sam vlasnika šta možemo očekivati u ovom poslovnom prostoru. Rekao mi je da je moguće da bude iznajmljen, a ako ne bude interesanata onda će biti nešto iz programa ove kompanije.

 

 

Stare fotografije

amela 16

Sankanje na Numeri 1982. godine

Prvi red s lijeva sjede: Azelma Mulalić Alić, Arijana Galijašević Brkić, Erduana Berberović Mulabdić, Enisa Hundur Hrnjadović, Samira Turalić Ibišević,

Stoje s lijeva:Jasminka Krdžalić Smailbegović, Murisa Hundur Mulasmajić i Amela Kahvić Halilović

Prava radost za djecu tamo pedesetih je bilo sankanje. Zime su bile sa puno snijega, nije bilo televizije, nije bilo automobila i asfalta. Najpoznatija sankališta su bila na Numeri (ul. Enesa Galijaševića-put prema groblju Đonlagička), Krndiji, Smailbegovki i Kapi. Na Smailjbegovki i Kapi se formira ledena površina pa se kao djeca uhvatimo jedan za drugog i to smo nazivali furuna. Moj otac je bio lovac i imao je cipele gojzerice (sa glavama eksera na džonovima) pa sam i ja često bio furunovođa. Dobivali bi veliku brzinu pa smo se jedva zaustavljajući na stepeništu ulaza u Frontu (sada SBER banka). Tu su nas znali loviti milicioneri Nurija i Mehmedalija i ko ima sanke imao je šansu da budu razlupane. Najbolje sanke imao je Mirso i Rujo Bešlagić, a bob Edib Turalić. Sada su usponi smanjeni izgradnjom novih cesta snijeg se brzo skida sa ulica. Nekoliko Tešnjaka je imalo prave skije: Salih i Muhamed Sarić, Hamzalija i Meho Bjraktarević, Neno Jerković, Sulejman Hodžić, Hamdo Galijašević..

Djeca su koristila proščace (parmake),stabljike kukuruza, a pravi sretnici su bili oni koji su umali izhoblane daske sa jarkom i jedan kaiš za bnavlačenje obuće.

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 DSC08034

DSC08035

DSC08036

DSC08037

DSC08038

DSC08039

(Moguće je da neke smrtovnice nedostaju)

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *