Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 02-09.06.2014. godine

NHU Oslonac

U utorak 3.06. NHU Oslonac je rekapitulirao rezultate svog rada u prošloj godini i dodijelio prizanja članovima i donatorima, ali i drugima koji su doprinijeli afirmaciji njihovog rada.

Tako je u prošloj godini izgrađeno 8 kuća u vrijednosti 176 000 KM, a u tri slučaja je pružena pomoć kod gradnje. Ukupna vrijednost radova i pomoći iznosi 193 551,25 KM. Od osnivanja ove humanitarne organizacije ukupno su izgrađene 32 kuće, a pružena je pomoć u gradnji kod 19 korisnika.

 

DSC08397

Predsjednik Savjeta Husein Alić, predsjednik Skupštine Salih ef. Haušić i potpredsjednica Skupštine Aiša Brkić

Najveći donator u prošloj godini je firma Hifa d.o.o Tešanj. Ostali donatori pravna lica su: Abitec Jelah, Saračević d.o.o, Uni Credit Bank, Centrosolar, Revisum consult, Masterwerk München, Notar Brkić Selim, Glück Norm, Špedicija Turalić, AC Školjić. Sredstva su donirali Meho Kerić i Fuad Ćeman. Osim navedenih donatora sredstva su obezbjeđena uplatama 447 članova (od 943).
Za najboljeg člana proglašen je Mehmed ef. Karamović, a za najboljeg aktivistu novinar Halid Fejzić.
U uvodnom izlaganju predsjednika Skupštine izražena je spremnost NHU Oslonac da odgovori i vremenu nakon katastrofalnih poplava kada su potrebe daleko izraženije i da su potrebna daleko veća sredstva. Iznio je informaciju da već ima kontakt sa kolegama iz Njemčke i da očekuje njihov odziv za veću akciju, jer smatra da jedan džemat može napraviti jednu kuću.

Katastrofalne poplave imaju posljedice koje se odvijaju u nekoliko faza. To je spašavanje života, privremeno zbrinjavanje, hrana i voda za preživljavanje, dezinfekcija i trajno stambeno rješavanje. Ova zadnja faza traži puno sredstava i najduže traje.
Problem će rješavati institucije vlasti, strani i domaći donatori, ali to neće biti dovoljno. Neophodno je uključivanje svakog građanina. Kako reče sekretar Nedžad Unkić ,tri stotine članova sa 10 KM članarine mjesečno u Osloncu rješava jednu porodicu izgradnjom kuće.
Na penzionom čeku su mi ovaj mjesec odbili 2,5 KM za pomoć poplavljenim, a na TV saznadoh da je izdvojena cifra preko 500 000KM. Tako će malim iznosom biti rješeno stambeno pitanje nekoliko penzionera.
Kada su donatorska sredstva u pitanju onda se uvijek spominje i sumnja malverzacije. Dobro je da postoji humanitarna organizacija kao što je Oslonac jer su svojim transparetnim radom i ugledom ljudi koji vode ovu humanitarnu organizaciju stekli povjerenje donatora i to kako onih većih tako i građana odnosno svojih članova kojih je svake godine sve više.
Pored toga već imaju projekte, iskustvo, imaju izgrađene kriterije i sigurno u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Tešnju mogu obezbjediti garantovano prioritetno i transparetno trošenje sredstava.

 

DSC08398

Jedan broj donataora i nagrađenih

Pričao mi je jedan naš sugrađanin da je želio namjestiti jednu poplavljenu manju kuću. Organizovao je širu porodicu i svi su prihvatili svoje učešće. Kada je otišao da uzme mjere za namještaji da se usaglasi sa porodicom koja je poplavljena ustanovio je da je kuća u takvom stanju da se može samo srušiti i ponovo graditi. Zato je potrebno šire udruživanje, a NHU Oslonac je pravi partner za takve aktivnosti. Vrijeme traži šira okupljanja oko ovakvih projekata. Svako može da pomogne, jer nema malih donacija. Kada se veliki broj donatora pomnoži i sa malom cifrom donacije dobije se dobar rezultat. Detaljniji podaci i informacije se mogu naći na njihovoj web stranici www.oslonac.org.

 

Međunarodna izložba fotografija pod nazivom Srebrenički inferno

U organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, Opće biblioteke i Centra za kulturu i obrazovanje iz Tešnja otvorena je međunarodna izložba fotografija pod nazivom Srebrenički inferno. Izložba je otvorena u maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje. Izložbu su otvorili Ademir Jerković i Azra Muslija u ime načelnika Općine. O izložbi je govorio Ademir Jerković:
Za mjesec dana navršit će se 19 godina od srebreničke tragedije. Isto toliko ljeta govorimo svijetu o tom strašnom zločinu i genocidu koji se nadvio Evropom na kraju jednog vijeka…Taj strašni usud, zločin planetarnih razmjera, moramo nažalost da dokazujemo i danas, iako je svakom na ovoj planeti jasno šta se ovdje dogodilo ko je kriv i zašto je kriv…

DSC08405

Ademir Jeković, Esmir Bašić i Azra Muslija

Svojim izložbama diljem svijeta „Arhiv Federacije“ BiH svjedoči o strašnim zločinima nad Bošnjacima. To smo činili u mnogim gradovima . Nabrojaću samo neke gradove u svijetu Kairo, Bursa, Trabzon, Split, Rijeka, Kayseri, Ankara, Berlin, Frankfurt, , Minhen, Varšava i dr.

 

DSC08409

Jedna od fotografija sa izložbe

 

Pohvale za učenike OŠ Huso Hodžić

Svih 99 učenika završnog, devetog razreda, završilo je uspješno svoje osnovno obrazovanje. U petak im je bio zadnji dan u školi i već sljedeći dan odlaze na ekskurziju u Makarsku. Dan je bio i svećarski jer su dodijeljene diplome najuspješnijim iz raznih oblasti njihovog rada u školi. Među nagrađenima su se našli učenici koji su imali sve petice kroz cijelo školovanje, uspješni sportisti i pjevači, učesnici i pobjednici opštinskih i kantonalnih takmičenja.

DSC08419

Pohvaljeni učenici OŠ Huso Hodžić

Među pohvaljenim sam vidio stasite momke košarkaše, odbojkašice i košarkašice, a pojedine djevojčice su dobile više diploma za uspjeh u učenju i više sportskih disciplina. Među njima su bili i učenici koji su ostvarili veliki uspjeh u takmičenju TV1 pod nazivom Nade sevdaha. Pobjednici ovog takmičenja su po četiri pjevačke nade u kategoriji do 10 godina i od 10-14 godina. Učenici ove škole Nermin Handžić je bio među četiri najtalentovanija mlada pjevača od 10-14 godina, a Neira Brka do 10 godina.

DSC08412

Neira Brka i Nermin Handžić

 

Učenica generacije je Dženana (Emine i Hakije) Samardžić.

DSC08416

Učenica generacije Dženana Samardžić sa direktoricom Alminom Brkić

 

Knjiga Ahmeta Kantića

Baš me prijatno iznenade ona nekdašnja mala djeca koja su odrastala pokraj mene, a onda su se izgubili iz mog vidokruga, da bi se pojavili uspješni u nekoj djelatnosti. Tako sam se obradovao kada sam vidio na stolu Amira Brke knjigu autora mr.sc. Ahmeta Kantića Riječnik pojmova u Logopediji- sa spiskom dijagnoza navedenih u posljednjoj, desetoj reviziji Međunarodne klasifikacije bolesti MKB 10.

ahmet kantic

Ovo je peta knjiga u izdavaštvu Centra za kulturu i obrazovanje (ukupno 135-ta). Recenzori knjige su prof.dr. Mladen Heđever i prof dr. Sadete Zečić.
Ahmet je sin Nasihe i Dade Kantića, odrastao je na drugom ulazu od onog gdje sam ja stanovao u Pobjedinoj zgradi u Tabacima. Radi u Tešnju kao logoped.
Iz recenzije prof. dr. Mladena Heđevera:

Rječniki pojmova u logopediji prvo je ovakvo djelo iz logopedije na ovim prostorima koji sustavno i dovoljno detaljno obrađuje ključne pojmove u logopediji i srodnim disciplinama…

 

Ragbi reprezentacija BiH odigrala utakmicu baraža u Tešnju

Koliko me sjećanje služi jedine utakmice neke od A-selekcija BiH odigrane u Tešnju su utakmice Ragbi reprezentacije. U subotu su se naši ragbisti sastali sa ekipom Austrije, a u okviru baraža za ulazak u viši rang talmičenja-2C ligu. Ovaj put naši reprezentativci nisu uspjeli, izgubili su sa 26:12.

DSC08439

Reprezentacije BiH i Austrije prilikom intorniranja himni

 

DSC08442

Ne bi se baš reklo da su Tešnjaci došli u većem broju da podrže naše reprezentativce.

Stare fotografije

mk5

Sjede s lijeva: Mujaga Mujčić, Hakija Srkalović, Ibro Kahrimanović, Ibrahim Mahmutefendić i Hidajet Morankić
Stoje nepoznati

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC08391 DSC08403 DSC08404 DSC08410 DSC08450

 

About Husein Galijasevic

Komentariši