Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 9.-16.6.2014. godine

Husein Galijašević
Husein Galijašević

Maturanti Gimnazije Musa Ćazim Ćatić

Školsku 2013/14 god. Gimnaziju Musa Ćazim Ćatić je završilo je 120 učenika. Odličnih učenika je 77, vrlo dobrih 37 i dobrih 6. Srednja ocjena je 4,59. U toku četverogodišnjeg školovanja 35 učenika je prolazilo odličnim uspjehom i oslobođeni su polaganja mature.
Učenice Šefika Ferizbegović i Maida Šišić su završile sve razrede Gimnazije sa prosjekom 5,00.
Učenik generacije 2010-2014. je Anes Hodžić.

DSC08482
Učenik generacije Anes Hodžić

Redovni čitaoci Tešanjskog dnevnika će se sjetiti da sam nekoliko puta spominjao ime učenika Gimnazije Anesa Hodžića. Bio sam oduševljen (ne samo ja, nego i publika) njegovom kreacijom i glumom skečeva. Sada kada sam se zainteresovao za učenika generacije opet se pojavi Anes.
Završio je OŠ Rešad Kadić sa prosječnom ocjenom 5,0. U gimnaziji se opredjeljuje za matematičko-informatički smjer. Učesnik je svake godine kantonalnog takmičenja iz informatike, ali i na državnom 16, 17 i 18 takmičenju gdje postiže zapažene rezultate.
Uspješan je i tamo gdje sam ga prvo zapazio-glumi. Na festivalu srednjoškolskog teatra u Travniku osvojio je nagradu za za glumačku igru i kreaciju. Učestvovao je sa dramskom sekcijom na festivalima u Travniku i Konjicu kao glumac i režiser. Učesnik je 3. konferencije mladih BiH kao jedan od pet učesnika u oblasti glume.
Dok sam se vraćao sa Javne tribine na Gornjoj čaršiji zateknem četvero maturanata. Među njima i one, već spominjane u Tešanjskom dnevniku. Pored učenika generacije tu je učenica Šefika Ferizbegović koja je završila sve razrede sa ocjenom 5,00, ali i Benjamin Ramić dobitnik literalne nagrade na polju humanizma (na fotografiji u tekstu Pokrovitelji Anes je primio nagradu umjesto njega).

Ermina Samardžić, Anes Hodžić, Benjamin Ramić i Šefika Ferizbegović
Ermina Samardžić, Anes Hodžić, Benjamin Ramić i Šefika Ferizbegović

 

Politika izvršava obećanja-zapošljava

Pita me jedan poznanik:

Ti si pametan čovjek, hoće li ovaj Radončić pobijediti na izborima?. Imam sina, nema posla, završio fakultet pa ko velim da ga na vrijeme uključim u stranku.
Logično bi bilo, u normalno vrijeme da me pita, da li će neka od tešanjskih fabrika primati nove radnike, ali politika je očito u zadnje vrijeme jedini pravi i najpoželjniji poslodavac ili posrednik u zapošljavanju.

Sjetih se i jednog razgovora sa seoskim mudracem koji je znao prije mene slijed događaja devedesetih, pri tom nije bio član Patriotske lige, a imao je 4 osnovne.
Pitao sam ga kojoj političkoj partiji pripada, on mi objasni svoju političku orijentaciju.

Znaš došao komšija Šemso i pritiska da se upišemo, ja i moja djeca, u SDA. Ja opet kontam šta ako ne prođe SDA na izborima i dođu drugi, pa velim ženskoj djeci i snahama da se sve upišu u SDA, jer niko njih neće tamo ni zapaziti, a muški će, tek onda kada vidimo ko je pobjednik na prvim poslijeratnim izborima. Znaš kako je mogu valjat, a bogami mogu i odmoć!

 

Pokrovitelji

Uz pokroviteljstvo porodice Prnjavorac iz Tešnja već nekoliko godina, u organizaciji JU Muzej Tešanj održava se manifestacija pod nazivom Nagrada za najbolje literarne radove na polju humanizma.

Ovogodišnja manifestacija održana je u maju u vrijeme dok nisam pisao Tešanjski dnevnik, ali sam prisustvovao dodjeli nagrada. Oduševili su me tekstovi učenika osnovnih i srednjih škola, pa sam sebi uzeo za obavezu da ovu informaciju objavim naknadno.

Za svaku pohvalu je ideja porodice Prnjavorac da budu pokrovitelj ovakvom događaju.

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu 1.000 KM osvojio je rad na
temu: Pokušaj se ispuniti dobrotom i osmijehom jer to su jači aduti ljudskosti od brda
novca koji posjeduješ , autorice Amine Orlović, učenice Behram- begove medrese iz Tuzle

Prof. dr. Besim Prnjavorac ispred porodice prisutvovao je proglašenju pobjednika
Prof. dr. Besim Prnjavorac ispred porodice prisutvovao je proglašenju pobjednika

Drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu 300 KM osvojio je rad na temu Nema ništa strašnije od zatvaranja očiju pred nemoćnim i siromašnim, autora Benjamina Ramića, učenika Gimnazije Musa Ćazim Ćatić Tešanj.

Treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 100,00 KM osvojio je rad na temu Priroda zaslužuje mnogo više od svojih slijepih stanara, autora Ragiba Halilovića, učenika OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica.

Ove godine dodjeljena je i specijalna nagrada u iznosu od 200 KM za rad na temu Nema ništa strašnije od zatvaranja očiju pred nemoćnim i siromašnim, autorice Amine Jakić, učenice Medicinske škole iz Mostara.

Čestitke učenicima-autorima, porodici Prnjavorac koja podržava ovaj već tradicionalni kulturni događaj u našem mjestu i organuzatoru JU Muzej Tešanj.

Mujo Pobrić, predsjednik žirija, sestra Amine Orlović, Amina Jakić, Anes Hodžić umjesto Benjamina Ramića i Ragib Halilović
Mujo Pobrić, predsjednik žirija, sestra Amine Orlović, Amina Jakić, Anes Hodžić umjesto Benjamina Ramića i Ragib Halilović

Dr. Emir Ćabrić doktor medicinskih nauka

Rado sam se odazvao pozivu dr. Emira Ćabrića na odbranu doktorata na Zdravstvenom fakultetu u Zenici. Prije tri godine sam prisustvovao i odbrani njegovog magistarskog rada. Dr. Čabrića zanju mnogi stanovnici Doboja, Usore, Tešnja, ali i pacijenti iz ZE-DO kantona Hrvatske i Srbije. Prošle godine njegova ekipa je na Poliklinici Doboj Jug obavila oko 1000 operacija (najčešće mrene), a ove godine očekuju oko 1200 operacija. Iz okruženja u kome se krećem operisane su četiri osobe i to veoma uspješno. Uspjeh je još veći jer je od jedne provincijske Poliklinike dr. Čabrić uspostavio prepoznatljiv regionalni centar za uspješno opereiranje mrene.

Dr. Emir Čabrić na odbrani doktorata
Dr. Emir Čabrić na odbrani doktorata

Na 100 pacijenata ispitanika operiranih i opserviranih u Tuzli i Doboj Jugu dokazuje medicinski aspekt i uspješnost ove vrste operacija, ali i njegovu ekonomsku stranu i mogućnost obavljanja u manjim zdravstvenim ustanovama. Po iznesenim podacima od ove bolesti starija populacija oboljeva u 50% slučajeva, što znači da današnji kapaciteti nisu dovoljni da zadovolje sve potrebe pacijenata.

Javna tribina Kontroverze u „Gorskom vijencu“

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana je javna tribina Kontraverze u „Gorskom vijencu“. Učestvovao je dr. Enver Kazaz.
Dr. Kazaz je, zaista, detaljno analizirao Njegoševo književno djelo i njegove interpretacije sa stanovišta kniževnosti, ali i crnogorskog nacionalizma i patriotizma, Velikosrpskog nacionalizma i bošnjačkog osmanlizma i prenio posjetiocima tribine.

Amir Brka i dr. Enver Kazaz
Amir Brka i dr. Enver Kazaz

 

Izložba slika Enisa Bate Hasandžikovića

U maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje zapazih izložbu čijem otvaranju nisam prisustvovao, jer nisam ni znao za nju. Na stolu nađoh prospekt.
Izložbu slika Enisa Bate Hasandžikovića pod nazivom Žena, žena, žena, organizovalo je Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ podružnice Usora i Tešanj. Ovo je prva kulturna manifestacija Napretka u Tešnju od kako je formirana podružnica u našem gradu.

Enis Bato Hasandžiković
Enis Bato Hasandžiković

Enis Bato Hasandžiković je rođen u Brčkom, osnovnu školu i gimnaziju završio u Maglaju, grafiku studirao u Zagrebu, a slikarstvo u Sarajevu. Živi i radi u Zavidovićima.

Slike sa izložbe
Slike sa izložbe

BALKAN OPEN 2014

Najveći sportski događaj u Tešnju koji je postao tradicionalan je BALKAN OPEN turnir u kickboxu. Ove godine je okupio 566 sportista iz 14 zemalja. Na pet borilačkih terena izlazili su borci u svim kategorijama i uzrastima. Zapazio sam one simpatične „mrvice“ do 20 kg, bore se kao osice. Promiču kraj mene sportisti sa majicama na kojima su imena Litvanija, Austrija, Bugarska, Srbija, Crna Gora, Banja Luka, Ključ, Sanski Most, Kutina i mnogi drugi. Stigli su u petak, a takmičenje se odvijalo tokom cijelog dana subotom i nedjeljom, da bi se finalne borbe održale u nedjelju uveče. Posjetilaca Tešnjaka i nema baš puno, na prste se mogu nabrojati, ali su zato tribine pune gostiju i takmičara. Sportska dvorana lijepo uređena, čini se da organizacija funkcionira dobro, pravi sportski ugođaj.

Turnir je otvorio načelnik općine mr. Suad Huskić
Turnir je otvorio načelnik općine mr. Suad Huskić

Sponzori turnira su: Općina Tešanj, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, kao i mnoge firme donatori.
Na turniru su učestvovale i ekipe Borca iz Jelaha i Kickboksing iz Tešnja

Pogled na borilišta
Pogled na borilišta
Članovi Kickboksing kluba iz Tešnja sa trenerom s lijeva: Džejlana Piro, Lamija Ogrić, Hajrudin Čamdžić, Ago Artuković, Jasmina Merdić i trener Elvedin Dubravac
Članovi Kickboksing kluba iz Tešnja sa trenerom s lijeva: Džejlana Piro, Lamija Ogrić, Hajrudin Čamdžić, Ago Artuković, Jasmina Merdić i trener Elvedin Dubravac

Stare fotografije

Džemila Đezić Džapo, Zekerijah Džezić, Hatidža Đezić Subašić i Hamdo Subašić u već dotrajalom hladnjaku tešanjskog parka
Džemila Đezić Džapo, Zekerijah Džezić, Hatidža Đezić Subašić i Hamdo Subašić u već dotrajalom hladnjaku tešanjskog parka

Po nekim informacijama hladnjak u Tešnju prvi put je napravljen ispred administrativne zgrade koju je izgradila Austro Ugarska, a gdje je danas smještena općinska administracija. Proširenjem glavne ulice hladnjak se preselio u park. Rađen je od brezovog drveta i generacije su dolazile i sjedile u njemu. Na fotografiji iz sredine šezdesetih je već dotrajali hladnjak u kome se nalazi Zekerijah Đezić, poznati interpretator sevdalinke sa sestrama Hatidžom (udatom za r.Hasana Subašića), Džemilom i Hatidžinim djeverom Hamdom.
Pedesetih godina i ja sam posjećivao hladnjak sa drugarima. Dok sam sa jednim od njih, Hamdom Subašićem, identifikovao likove sa fotografije prisjetili smo se posjetioca hladnjaka Fikreta Saračevića koji je sklapao stihove kao što je ovaj:

Kada Muratovca nema pomade
Doboj, Tuzla i Gračanica znade

Kada Fikreta naveče neko pozove u hladnjak on bi odgovori da je hlad i tamo gdje se on nalazi. U hladnjaku su ispričane mnoge mladalačke avanture, ispričane šale, ali izjavljene i prve ljubavi

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC08481

DSC08495

posmrtnica

(Uvijek kada vidim smrtovnicu na kojoj piše da je ukop van Tešnja, pokušavam povezati umrlog sa našim gradom. Alija Ruštić je majka Mirsade Ramović naše sugrađanke i supruga Tešnjaka koji živi u Zenici Izudina Ruštića, a Lejla Čerim je supruga našeg sugrađanina i trenera ragbi reprezentacije BiH Safeta Čerima)

Husein Galijašević

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *