Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 23.-30.06.2014. godine

Smail Ramović, direktor Mann und Hummela odlazi u penziju

U restoranu Ukus na svečan načina odato je priznanje dosadašnjem direktoru Mann und Hummela Smailu Ramoviću povodom njegovog odlaska u penziju. Bili su prisutni tešanjski privrednici, poslovni partneri, predstavnici općinske vlasti, zastupnik u državnom parlamentu i drugi. Nakon prezentacije firme i njenog razvoja od 1995 godine od kako je na čelo firme postavljen Ramović, prisutnima su se obratili Ramović, načelnik općine Suad Huskić , predsjednik Udruženja privrednika Mensur Krdžalić, predstavnik direktora Opće bolnice u Tešnju mr.sc.dr. Hasan Škiljo i novi direktor Mahmut Galijašević.

Smail Ramović
Smail Ramović

Smail Ramović je rođen 1955. godine u Tešnju gdje završava osnovno obrazovanje i Gimnaziju, a Mašinski fakultet u Mostaru. Nakon završetka studija radi poslove šefa Službe kontrole u „Fabrici filtera“. Obavljao je i poslove rukovodioca odjeljenja proizvodnje, vodio odjeljenje tehnologije. Direktor fabrike je od 1995. godine i učestvovao je u njenom poslijeratnom razvoju vlasničkom i tehnološkom prestruktuiranju, dovođenju mladih kadrova i dostizanju ukupnog nivoa razvoja.

Gosti koji su se obratili su izrazili zahvalnost Ramoviću za rezultate koje je ostvrio u nepunih 20 godina rukovođenja ovom tešanjskom fabrikom. Smail Ramović je dao veliki doprinos što danas u Tešnju imamo jednu od najboljih fabrika u BiH.
Kada je došao na mjesto generalnog direktora 1995. godine vrijednost prodaje je bila 2 miliona KM, da bi 2005. godine dostigla vrijednost 20 miliona. To je bilo teško vrijeme povratka na tržište nakon pretrpljenih ratnih materijalnih i nematerijalnih šteta. Fabrika je dovedena u stanje da bude poželjna za kupca u toku privatizacije i zahvaljujući između ostalih i Ramoviću Fabriku filtera je kupio najbolji mogući kupac firma Mann und Humel. U okviru Mann und Hummela postignuti su dobri rezultati u svim sferama rada. Prije svega u povećanju proizvodnje, prodaje i zaposlenosti, rekonstrukcijama proizvodnih procesa, zapošljavanju mladih stručnjka, ekologiji, pomoći lokalnoj zajednici i uspostavi funkcije Razvoja i Dizajna.
U svim tim rezultatima svoje posebno mjesto ima i prvi čovjek firme Smail Ramović.

Novi direktor je Mahmut Galijašević, jedan iz mlade generacije Mann und Hummelovih stručnjaka koji je stasao sa rastom fabrike u proteklih 12 godina. Još 2011 godine direktor Ramović ga je predložio kao svog budućeg zamjenika što je praksa u ovoj firmi.

Mahmut Galijašević
Mahmut Galijašević

Rođen je u Tešnju 1976. godine. Otac Muhamed dugogodišnji radnik u Fabrici filtera i mati Emina rođena Mehinagić. Tokom rata završava u okviru Gimnazije Mašinsku tehničku školu, a potom Mašinski fakultet u Sarajevu,proizvodni smjer i kibernetika. .
U Fabrici filtera je obavljao poslove tehnologa tehnološke pripreme, rukovodioca Proizvodnje metalnih dijelova i rukovodioca Službe Razvoja i Dizajna. Poznaje odlično engleski jezik, a ima i osnovna znanja iz njemačkog jezika. U okviru planiranih obuka u Mann und Hummelu bio je na kursu za srednji menadžment i završio je obuku na Mann und Hummel Akademy.

 

NHU Oslonac predao 33. objekat porodici Iriškić

Četveročlanoj porodici Fatime Iriškić u petak, dan uoči početka mjeseca Ramazana, predata je kuća na upotrebu u Dobropolju. Organizator je NHU Oslonac, a firma Madi je finansirala kompletnu izgradnju sa infrastrukturom u iznosu od 24 000 KM. Tako će kćerke Edina i Ermelina zamjeniti kolektivni smještaj sa Vile svojom kućom koja ima kuhinju sa dnevnim boravkom, kupatilo i dvije sobe. Radove je izvela firma Elez d.o.o. Predsjednik Savjeta Husein Alić je najavio predaju sljedećeg objekta za dvije sedmice u selu Ravne u maglajskoj općini.

Edin Jabandžić iz firme Madi d.o.o predaje ključeve Fatimi Iriškić, lijevo Šefko Elez, vlasnik firme Elez d.o.o
Edin Jabandžić iz firme Madi d.o.o predaje ključeve Fatimi Iriškić, lijevo Šefko Elez, vlasnik firme Elez d.o.o

Obišao sam većinu objekata koji su izgrađeni u organizaciji NHU Oslonac, ali mi se ovaj čini najfunkcionalnijim u odnosu na ulaganja. Ne mogu se opet oteti utisku da 100 ljudi sa 240 KM mogu riješiti stambeni problem porodici kojoj je kuća potpuno uništena tokom katastrofalnih poplava.Pitanje je samo lične odluke i uplate na račun NHU Oslonac.

Počeo Ramazan, mjesec posta muslimana

Subota 28.06. je prvi dan Ramazana, mjeseca posta muslimana. Post, prema tešanjskoj vaktiji započinje u 2h i 30 min, a završava u 20 h 44 minute što znači da traje18 sati i 14 minuta. Tešanj je inače miran grad, a kada dođe mjesec Ramazan onda postaje još tiši. Živost se osjeti tek u vrijeme kupovine lepina pred iftar i poslije teravije.

Fontana pred Dibekhana džamijom
Fontana pred Dibekhana džamijom

U petak, dan prije početka Ramazana, svečano je puštena u funkciju fontana-abdesthana ispred Dibekhana (Riječke) džamije.

Novi detalji u gradu

AS GROUP Vemal je osvježio fasade i dao novi izgled nekim svojim objektima. Objekat kod Dibekhana džamije dobio je nove detalje i natpis, prostorije na čaršiji su takođe dobile novu fasadu i natpis, a izvršena je unutrašnja rekonstrukcija, jer je sprat uvakufljen od strane vlasnika i uklopiće se u restoranski dio Kahve.
Raiffheisen bank banka se preselila u glavnu ulicu. Tako sada u glavnoj ulici od Donje do Gornje čaršije egzistira pet banaka. Objekat na Gornjoj čaršiji u kome se nalazi samoposluga AS-a je takođe dobila novu fasadu.

DSC08092 DSC08654 DSC08655 DSC08656

 

Turnir u ragbiju

U nedjelju 22.06. održan je na Toškovom igralištu turnir u ragbiju na kome su uzele učešće ekipe iz BiH. Nastupilo je pet ekipa. Učesnici su ostvarili sljedeći plasman na turniru: Čelik Zenica, Ragbi klub Herceg Mostar, Rugby club Tomislav Tomislavgrad, Gladijator Derventa i TRK Tešanj.

Detalj sa utakmice Gladijator-Herceg
Detalj sa utakmice Gladijator-Herceg

Stare fotografije

Boris Barčulj fudbaler i trener Želje, Safvet Pobrić stravstveni navijač Želje, Mišo Smajlović i Velija Bećirspahić igrači i treneri Želje
Boris Barčulj fudbaler i trener Želje, Safvet Pobrić stravstveni navijač Želje, Mišo Smajlović i Velija Bećirspahić igrači i treneri Želje

Navijačke strasti su bile jake u prošlim vremenima. Do sedamdesetih prošlog vijeka se navijalo za Zvezdu, Partizan, Hajduk i Dinamo, a poslije sve više navijača imali su Željezničar i Sarajevo. Dan poslije utakmica navijači pobjednici su ponosno izlazili u čaršiju i kafane, a poraženi su nalazili razloge da ne izlaze. Najbučniji Partizanovci su bili Seid Hodžić i Esad Mašnić, Sarajlije Enver Ajanović i Muho Berberović, Željovci Safvet Pobrić i autor Tešanjskog dnevnika, Zvezdaši Enes Galijašević i Fadil Bašić. Oko njih se okupljala dokona čaršija i pravila razne šale i priče. Poseban u tome je bio Safvet Pobrić. U vrijeme kada je načinjena ova fotografija, on je presjedio na klupi Želje u prijatelskoj utakmici sa Toškom. Njegovu sobu krasila je fotografija na kojoj se fotografisao sa timom Želje u vrijeme kada je nastala i ova fotografija.

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC08580

DSC08608 DSC08634 DSC08635 DSC08636 DSC08679

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *