Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 15-22.9.2014. godine

Posjeta Pobjedinoj livnici

Dok sam radio u Pobjedi uvijek je na stolu stajao problem obezbjeđenja na vrijeme kvalitetnog odlivka. Čak smo u livnicu u Beograd slali naše radnike da čiste odlivke, a sindikat se trudio da ugosti radnike sa čišćenja odlivaka da bi ih odobrovoljili da prioritet daju Pobjedinim pozicijama. Krajem 2008. godine rukovodstvo Pobjede je odlučilo da pristupi rješavanju ovog problema. Na licicitaciji nakon stečajnog postupka kupili su livnicu u Turbetu za nešto više od milion maraka.

U to vrijeme sam bio u toj livnici i ona je bila u lošem stanju veoma malo opreme koja je dobrim dijelom oštećena, a tehnologija nije ni izbliza mogla ostvariti zahtjeve proizvoda motornog liva koje koristi Pobjeda. Nije bilo ni kvalitetne stručne radne snage, jedan stariji modelar i jedan metalurg, nekoliko livaca.

Zamolim Šefketa Turalića menadžera kvaliteta da kada poslom krene u Turbe pođem i ja s njim. Zaista sam prijatno iznenađen onim što sam vidio. Upravo su lili seriju odlivaka namjenjenih za KHD iz Njemačke.

Za nosioca projekta postavljen je Armin Ćostović, koji je svoje inžinjersko iskustvo stekao u Pobjedi na poslovima tehnologije, informatike i prodaje. Ovaj posao je bio i za njega izazov.

Izvršena su ulaganja u elektorlučnu peć, jezgranicu, laboratoriju i sve druge procese.

U sredini Armin Ćostović

Dok smo putovali razgovarao sam sa Arminom.

Armin od prvog dana vodi ovaj projekat i danas je rukovodilac Pobjedine Podržnice
“Livnica” Turbe koja trenutno zapošljavamo 50 radnika i ostvaruje 20-30% Pobjedinih potreba za odlivcima. Mukotrpan je to bio posao. Krenuli su faktički sa ledine. Armin se sjeća i teških trenutaka kada se nepovjerenje prema rezultatima livnice osjećalo i prilikom susreta u gradu. Naravno da će se sticanjem iskustva još toga dosta popravljati. Sada je sve više i povjerenja i u matičnoj fabrici. Planiraju investirati u, pored sadašnje dvije peći od 500 kg, u novu elektrolučnu peć kapaciteta 1500-2500 kg.

Armin već pet godina radi u Turbetu. Jedno vrijeme je tokom sedmice boravio u Turbetu, a danas putuje u 120 km daleko Turbe kako bi više vremena provodio sa porodicom. Sigurno da je ovaj mladi stručnjak Pobjede dao ogroman doprinos uspostavljanju proizvodnje prolazeći kroz razne teškoće i iskušenja.

Trenutak livenja serije pozicije za KHD

Nova livnica i naruđbe Mercedesa su velika šansa za veliki veliki iskorak u razvoju Pobjede.

Izbori 2014

Izborna kampanja za izbore na kantonalnom, federalnom i državnom nivou je počela 12. septembra i trajat će mjesec dana. Ove izbore dočekujemo u zaista teško vrijeme za državu BiH i sve njene građane. Političke prilike u svijetu su se značajno promjenile u odnosu na protekle izbore, a u okruženju nema promjena u politici prema BiH još od 1992. godine. Država stagnira, siromaštvo raste, socijalne tenzije rastu.

Proizvedeni sukobi u Ukrajini su najmanje interes Ukrajinskog naroda, oni su sukob velikuh sila Rusije sa jedne strane i EU i SAD sa druge strane. Pripadnici četničkog pokreta iz BiH i Srbije se bore na strani ruskih separatista. Na prostoru Bliskog istoka formirana je militantna Islamska država. Po novinskim izvještajima 350 boraca iz BiH, selefija ili vehabija kako ih zovemo ratuje u Siriji na strani ovog samoproglašenog kalifalata čineći užasne zločine.Tamo se lome regionalni interesi Irana i Saudijske Arabije i globalni interesi SAD i Rusije. Sve se to jako tiče i naše države jer kada veliki svode svoje račune uvijek stradaju mali narodi. Bosna i Hercegovina je jedan od primjera koji se može vidjeti kroz njenu historiju, a njeni građani na ratištima Ukrajine i Bliskog istoka dobivaju veću dimenziju u našim podjelama više nego što je zaslužuju.

Političari u BiH su na istim pozicijama kao i poslije rata. U međuvremenu, narod je osiromašen, naišle su poplave i gladna godina. Živimo od kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Na političkoj sceni Bošnjaka pored SDA i SDP-a pojavljuje se i SBB sa šansama da se svojim glasovima odmakne od onih malih stranaka koje uglavnom obezbijede poziciju za trgovinu kod formiranja vlasti. Ovaj put će sigurno biti puno više gimnastike za formiranje većine i morat će se napraviti više ustupaka većem broju partnera za koaliciju. Ni na vidiku nema snage koja bi trebala da mijenja osnovni problem ove države njeno ustrojstvo. Antibosanske snage, koristeći međunarodnu kriznu situaciju i novi međunarodni status država iz kojih dolaze su pred ove izbore, se osjećaju još jačim.

Slogane političkih partija: “U jedinstvu je snaga” SDA, “Odlučno u promjene” DF, “Cunami pravednosti i snažnog razvoja” SBB, za građane bi bilo najbolje da se svedu u jednu, ali za sve političke partije: “Jedinstveni, odlučno u promjene ka pravednosti i razvoju BiH snagom cunamija”.

SBB je prva izašla na ulicu sa promotivnim materijalom

Nažalost , glavni aduti predizborne borbe su optužuje za kriminal čelnika političkih partija. Predizborne kampanje su krenule. SDP je započeo sa tribinama u svim mjesnim zajednicama. Prva je održana u Džemilić Planjama, a druga u Piljužićima. Planirano je da se održe u svim mjesnim zajednicama. SDA i SBB su svoje aktivnosti započele peredizbornim skupovima u Lepenici i Tešnju.

Na skupu SBB-a sam sreo i Šemsudima Mandžukića kandidata BOSS-a i pitao gdje i kada će biti skup njegove stranke, a on je odgovorio:

-U Adeli (kafić)

Ko su Tešnjaci koji su kandidati za organe zakonodavne vlasti na nivou BiH, Federacije i ZE-DO kantona? Ukoliko nisam pogriješio prenoseći imena objavljena Avazu kandidovani su sljedeći naši sugrađani:

Parlament BiH:

  • SDA:Šemsudin Mehmedović i Nisveta Mudrov
  • SDP:Emina Salkičević Dizdarević
  • SBiH: dr. Ekrem Ajanović

Parlament Fedearcije BiH:

  • SDA: Bernadeta Galijašević, Amir Kurtić i Halida Džafić
  • SDP: Senad Subašić
  • SBiH: Muhidin Alić
  • SBB: Muris Hrnjić, Haris Salkić
  • DF: Mirano Jupić
  • Zajedno za promjene (LDS, Penzioneri): Haris Mularifović, Šerifa Mešić, Sabiha Bukvić
  • BPS: Muhamed Balić
  • Stranka dijaspore: Nedžad Hadžiselimović, Dževad Halep
  • Radom za boljitak: Nijaz Avdić, Jasmin Softić i Hidajet Halilović
  • Novi pokret: Enes Skopljak

Skupština ZE-DO kantona:

  • SDA: Ibrahim Plančić, Adisa Kokić, Himzo Smajić, Mirsad Hadžić, Saliha Smailbegović
  • SDP: Vedran Kaser, Salko Softić, Amil Buljubašić, Enes Hodžić, Elva Smailbegović, Almir Brka
  • SBiH: Ferida Begović, Adil Halilović, Hasan Handžić
  • SBB: Fahrudin Smajić, Fikreta Prnjavorac, Almir Sejdić
  • DF: Samil Džemo, Nafa Subašić, Pemba Pantelejić, Elma Čamdžić
  • Zajedno za promjene (LDS, Penzioneri): Rifet Begović, Muharem Kotorić, Amila Plančić, Vahid Turkeš, Arif Mularifović, Genoveva Nedić, Asmir Adić, Fahrudin Džinalić, Husein Mehuljić
  • BPS: Senaida Karagić, Ruža Vlajković, Mirsad Hatibović, Nedžad Artuković, Nermin Kotorić, Adil Omić
  • Stranka dijaspore: Rasim Deljkić
  • BOOS: Šemsudin Mandžukić

Predizborni skup SSB-a

U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje održan je predizborni skup SBB-a. Predstavljeni su kandidati za sljedeće izbore, a jedan broj njih se obratio skupu. Skup je otvorio predsjednik stranke u Tešnju Muris Hrnjić.

Muris Hrnjić je rođen 1979. godine u Tešnju. Diplomirao je Farmaceutskom fakultetu
Univerziteta u Sarajevu 2006. godine. Osnovao je firmu Bitnet d.o.o., koja se bavi informatičkim poslovima. Zaposlen je u JU Apoteke i CMS Tefarm Tešanj (prepisano sa letka koji je dijeljen na predizbornom skupu).

 

Muris Hrnjić

Pored predsjednika stranke u Tešnju prisutnim su se obratili:Ismet Sarajlić nosilac liste za Skupštinu ZE-DO kantona, Nasir Beganović nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta
Federacije BiH. Na kraju se obratio i predsjednik stranke Fahrudin Radončić.

Članovi i simpatizeri stranke SBB

U svojim istupima govornici su kritikovali, a posebno predsjednik stranke, predhodne i aktuelne nosioce vlasti posebno SDA, SDP i SNSD. Govorili su da SBB ima program za ekonomske promjene i rast, da će se obračunati sa, kako su naveli, kriminalcima iz stranaka na vlasti oduzimajući im imovinu otetu od naroda, a njih spremiti u zatvore.

Predizborni skup SDA

Prvi predizborni skup SDA je održan u Lepenici. Skup je otvorio predsjednik Općinskog odbora SDA-a Šemasudin Mehmedović.

Šemsudin Mehmedović

Šemsudin Mehmedović je iznio pet ciljeva SDA koje planiraju ostvariti kada pobjede na izborima: Razvoj i zaposlenje, Borba protiv korupcije i kriminala, Sigurnost građana BiH, Stabilnost penzija i socijalna zaštita, Politička stabilnost i deblokada EU- integracija. Rekao je da kada je u pitanju zaostajanje BiH problem nije u mentalitetu nego u sistemu. Govorio je kao prilog tome o rezultatima dobre prakse u tešanjskoj općini. Spomenuo je neimenujući i političke protivnike koji pripadaju kriminalnoj organizaciji.

Skupu se obratio načelnik mr. Suad Huskić sa informacijom o svom radu za protekle nepune dvije godine i uspjesima koje je općina Tešanj ostvarila. Kratko obraćanje su imali i kandidati za predstojeće izbore: Saliha Smailbegović, Mirsad Hadžić, Amer Ahmić (iz Željeznog Polja), Himzo Smajić, Džavid Aličić (iz Doboj Juga), Adisa Kokić, Ibrahim Plančić, Halida Džafić, Amir Kurtić, Adisa Zaimović, dr. Halil Muhić (iz Zavidovića) i Bernadeta Galijašević.

Čalnovi i simpatizeri SDA na skupu u Lepenici

 

 

Izviđački susreti Tešanj 2014 i izložba fotografija

Danas je Tešanj bio izviđački grad. Preko 300 stotine mlađih izviđača i planinki,te izviđača,brđana i brđanki.Naš odred je oranizovao već tradicionalno međunarodno takmičenje pod nazivom “Izviđački susreti – Tešanj 2014”. Na takmičenju je prisustvovalo i uzelo učešće 36 ekipa iz 12 gradova: Temerin i Novi Pazar (Republika Srbija), Prijedor, Nemila, Ilidža, Zavidovići, Doboj Istok, Brčko, Vareš, Banja Luka, Jablanica. Sedam ekipa koje su bile prijavljene odustale su od dolaska u Tešanj iz njima znani razloga(zauzeti zbog iskrlih obaveza).

Ekipe domaćina iz Tešnja su u isto vrijeme učestvovale na općinskom takmičenju ,dakle 17 ekipa iz različitih četa.

Takmičenju je prisustvovao načelnik općine Tešanj mr.Suad Huski,koji je prisutnim zaželio dobrodošlicu u grad Tešanj,te mnogo duženja,ugodan boravak i dobre rezultate.Pored njega tu su prisustvovali i gosti iz SIS-e,Dejan Petrović (Beograd)i Jovan Kocevski(Vranje),te veliki broj starješina,načelnika i drugih članova koji su došli u pratnji ekipa.

Inače ,ovim Izviđačkim susretima je predviđeno da svi učesnici obiđu znamenitosti grada Tešnja (Eminagića konak i Gradinu).Uz ovu prigodu je i otvorena izložba izviđačkih fotografija u Eminagića konaku koju su svi učesnici Takmičenja i posjetili.Izložbu je pripremila Ehlimana Pobric,a izložbu je otvorio Mujo Pobrić,starješnia odreda
Poslije ručka,u trenucima pauze,predstavnici odreda i gosti su održali neformalni sastanak na kome su razmijenjena mišljenja te dali neke naznake za unapređenje rada u izviđačkoj organizaciji

U međunarodnom takmičenju su učestvovale ekipe:Temerin (R Srbija),Sandžak(Novi Pazar),Prijedor(2 ekipe),Nemila,Vareš(2 ekipe),Brčko Distrikt(2 ekipe),Ilidža,Zenica(2 ekipe),Banja Luka(2 ekipe),Jablanica(2 ekipe),Zavidovići (2 ekipe),Doboj Istok,,.

Na općinskom takmičenju je učestvovalo 17 ekipa

 

Postrojavanje ekipa ispred OŠ Huso Hodžić

 

 

P O B J E D N I C I na MEĐUNARODNOM TAKMIČENJUIzviđački susreti Tešanj 2014

  1. BRKOVI OI dr.Mladen Stojanović Prijedor 661.5 bodova
  2. Neki novi klinci OI Igman 92 Ilidža 631 bod
  3. Arslan OI Sandžak Novi Pazar 622.8 bodova

 

Pobjednici općinskog takmičenja su Izviđački susreti Tešanj 2014

  1. Mala družina Četa Jablanica 520 bodova
  2. Impessa Četa Huso Hodžić 480 bodova
  3. Pčelice Tešanj 467 bodova

Inače, ovim Izviđačkim susretima je predviđeno da svi učesnici obiđu znamenitosti grada Tešnja (Eminagića konak i Gradinu).Uz ovu prigodu je i otvorena izložba izviđačkih fotografija u Eminagića konaku koju su svi učesnici Takmičenja i posjetili. Izložbu je pripremila Ehlimana Pobric, a izložbu je otvorio Mujo Pobrić, starješina odreda. On je prisutnima objasnio razvojni put izviđačke organizacije u Tešnju upućujući ih na fotografije iz tog perioda kada su one bile pravo bogastvo.pored fotografija izložene su diplome, pehari, Povelja grada tešnja, te neki drugi eksponati iz izviđačke prošlosti i sadašnjosti,Inače, otvaranju izložbe je prisustvovalo 57 izvičakih starješina i načelnika raznih odreda i saveza, a u toku dana istu je posjetilo oko 200 takmičara. Svi su bili zadovoljni postavkom.

Stare fotografije

 

Prije malo više od dvadeset godina 23.8.1994. godine, nakon što je Armija RBiH oslobodila kotu Zmajevac.

Slijeva: predsjednik SDA Tešanj Amir Brka, Načelnik Općine Tešanj Fuad Šišić, komandant 202. brigade ARBiH Sakib Kurtić, operativac Mirsad Ahmić

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 





 

 

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *