Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 9.3.-16.3.2015.godine

Otvoreno Tešanjsko proljeće 2015. godine

Ovo je deveto Tešanjsko proljeće2015, kulturno sportske manifestacije grada. Uvijek počinje na dan rođenja velikog pjesnika Muse Ćazima Ćatića, 12. marta. Ove godine Tešanjsko proljeće 2015 će proteći i u znaku stogodišnjice smrti velikog pjesnika. Prvog dana obilježavanja bila je prisutna i delegacija iz Odžaka, mjesta rođenja pjesnika sa predsjednikom Kulturnog društva Musa Ćazim Ćatić Huseinom Ismailovićem koji su mi najavili dolazak učenika iz Tešnja 21. marta u Odžak gdje će se uključiti u njihov program obilježavanja.

Polaganje cvijeća na Ćatićev mezar

U četvrtak 12.3. kao i svake godine delegacije Gimnazije koja nosi Ćatićevo ime i predstavnici Općine položili su cvijeće.

Općinsku delegaciju je predvodio načelnik mr. Suad Huskić, a sačinjavali su je pomoćnica Načelnika Azra Muslija, Sabahudin Omerbašić i vijećnici OV-a Miralem Strarčević, Emir Unkić, Haris Jašić i Boban Kršić.

U delegaciji Gimnazije pored direktorice Aide Salkić bili su učenici literalne sekcije koji su čitali stihove Ćatićevih pjesama i položili cvijeće. Pored učenika koji su položili cvijeće Ahmeta Delića i Mubere Kavazović bili su i profesori Amela Prnjavorac, Aida Kršić, Tarik Baždalić, Neira Hujdur, Enida Ferizbegović i Edita Omerović kao i radnice Nermina Mahmutović, Jasna Kamišević i Emina Skula.

Cvijeće je ove godine položila i delegacija iz Odžaka u kojoj su bili predstavnici Kulturnog udruženja Musa Ćazim Ćatić Husein Ismailović i Izet Delić.

Aida Salkić, Mubera Kavazović, Ahmet Delić, Izet Delić, Husein Ismailović, mr. Suad Huskić, Azra Muslija i Sabahudin Omerbašić.

Priredba gimnazijalaca

Nakon polaganja cvijeća na Ćatićev mezar, kako je to već uobičajno, gimnazijalci su u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje izveli priredbu. Pjevali su, glumili, svirali i čitali Musinu poeziju. Veselo i zanimljivo. Uvijek se pojave neki novi likovi, a meni je malo nedostajao Anes Hodžić sa svojim humorističkim scenama, ali on je sada student.

U muzičkom dijelu je dominirao sevdah gdje se može prepoznati “rukopis” Damira Galijaševića

Priredba je dio manifestacije Tešanjsko proljeće 2015.

 

Otvorenje manifestacije Tešanjsko proljeće 2015 izložbom slika Miralema Brkića

Manifestaciju Tešanjsko proljeće 2015 je otvorio načelnik općine mr. Suad Huskić. Izloćžbu je organizovao Centar za kulturu i obrazovanje, a o izloženim slikama su govorili tešanjski slikari, Sabahudin Kovač (sa banjalučkim korijenima) i Hasan Mehinović koji je i otvorio izložbu.

Amir Brka, Sabahudin Kovač, Miralem Brkić i Hasan Mehinović

Direktor Centra Amir Brka je u uvodnoj riječi između ostalog kazao i slijedeće:

“Akademski grafičar Miralem Brkić danas je već itekako afirmiran likovni umjetnik i vrsni znalac likovne umjetnosti kojemu je, uz ostalo, objavljeno sedam udžbenika likovne kulture za osnovne škole i gimnazije. A suradnja Miralema Brkića i ove ustanove započela je kada je Centar za kulturu i obrazovanje bio na samom početku svoga djelovanja. Objavili smo, naime, 1996. godine jednu svesku stripa – sa dva stripa: Gorčin Miralema Brkića i Tenk Izudina Kruške, a promociju ovog izdanja priredili smo 31. augusta, u programu u kojem je otkrivena spomen-ploča na Domu kulture i otvorena izložba crteža Hasana Mehinovića. Potom smo, na Miralemovu inicijativu, 1998. godine organizirali izložbu grafike studenata treće godine sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, u kojoj je i Miralem sudjelovao svojim eksponatima, a 2002. godine Centar je priredio i prvu samostalnu izložbu crteža i grafike Miralema Brkića – ubrzo nakon što je on 2001. godine diplomirao na ALU, u klasi profesora Dževada Hoze. I drugu samostalnu Miralemovu izložbu organizirali smo ovdje 2006. godine, to je bila izložba njegovih karikatura koja je iz Centra prenesena i u sarajevski Kamerni teatar 55. Miralem je, naravno, sudjelovao i u svim brojnim zajedničkim izložbama slikara sa tešanjskoga prostora, a posljednja takva bila je ona 2013. godine kojom smo, u programu Ljeta u Tešnju, obilježili naš značajni jubilej – stotinu izložbi u Centru. Uz sve ovo, Miralem je uvijek vrlo raspoložen za svakovrsnu suradnju s Centrom, a kao najznačajnije spomenut ću da je on vrlo nadahnuto likovno oblikovao nekolicinu knjiga koje smo objavili, te da je mnogo izložbi u kojima se Miralem pojavio na otvorenju, stručno i kompetentno govoreći o umjetnicima koji su gostovali u našoj ustanovi. Sve ovo uvijek je bilo na naše veliko zadovoljstvo, a nadam se da ni Miralem nije nezadovoljan Centrom i da će se ova plodotvorna suradnja nastaviti i u budućem vremenu.”

Mala sala je bila popunjena pa je ukupni ambijent bio upravo svećarski kako i priliči otvaranju Tešanjskog proljeća, ove značajne kulturne tešanjske manifestacije.

 

Promocija knjige Opsada islama Mirnesa Kovača

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice, a u okviru Tešanjskog proljeća 2015, održana je promocija knjige mr. Mirnesa Kovača Opsada islama. U promociji su učestvovali Abdulgafar ef. Velić imam Istiklal džamije u Sarajevu i novinar i publicista Mufid Memija. Moderator je bio Fuad ef. Omerbašić, a o svojoj knjizi je govorio i sam autor. Knjiga Opsada islama je promovisana u Zagrebu, a ovo je druga njena promocija, dakle prva u Bosni i Hercegovini.

Knjiga sadrži odgovore 29 poznatih islamskih intelektualaca, ali i 12 svjetski poznatih autora knjiga i tekstova u časopisima. Među njima su i 4 muftije i dva reisa iz BiH. U razgovorima i pitanjima spominjan je islam u BiH. Svi su mišljenja da su BiH muslimani 600 godina otvoreni i predstavljaju islam, bez nacionalizma i terorizma i da su jedan od najzdravijeg dijela umeta –govoreći o knjizi kazao je ef. Velić.

Memija je naglasio da je arapski svijet politički deficitan i deficitan je sa ljudskim pravima.

Autor Kovač je govorio o opsadi islama iznutra i opsadi islama iz vana. Kada su islamski intelektualci i ulema bili slobodni islam je bio nosilac svjetske civilizacije, a sada su u arapskim zemljama ili režimski ili su u zatvoru ili su u inostranstvu. To je ta ta unutrašnja opsada. Pojavili su se ekstremi pa sada slika sa naslovice knjige sa turske granice govori puno o islamu danas. Kurdi muslimani bježe od muslimana ISILA, a na granici ih dočekuju muslimani Turci sa žičanom ogradom.

 

Fuad ef. Omerbašić, Abdulgafar ef. Velić, Mefid Mumija i Mirnes Kovač

Promocija je održana u lijepoj sali Medžlisa islamske zajednice

 

Delgacija iz Kupresa gost Općine Tešanj

Delegacija iz općine Kupres koju su sačinjavali predstavnici općine, privrednici, kulturni i vjerski radnici posjetila je općinu Tešanj. Cilje posjete je upoznavanje sa primjerom dobre prakse, ali i sagledavanje mogućnosti međusobne saradnje na privrednom, kulturnom, sportskom planu kao i susrete predstavnika islamske zajednice iz ova dva grada.

Razgovori u sali Općinskog vijeća

Domaćini delegacije su bili načelnik mr. Suad Huskić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović, predsjednik OV-a Senad Subašić, predsjednik Udruženja privrednika Jelah/Tešanj Senad Brka, član Udruženja privrednika Izudin Ahmetlić i pomoćnik načelnika Hamzalija Hojkurić.

 

AS GROUP ponos Tešnjaka

Tvornica Igman iz Konjica obilježavajući 65 godina od osnivanja organizovala je svečanost na koju sam i ja bio pozvan. Tamo opet nije moglo bez Tešnjaka. Dobavljač Igmana je firma iz Slovenije vlasništvo Ede Mašnića, Tešnjaka, koji je obraćajući se skupu spomenuo Tešanj kao uspješnu sredinu, zatim Atif Hodžić, savjetnik Zamjenice ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

U razgovoru sa kolegama iz mnogih mjesta među kojima je bilo i Sarajlija spominjali su firmu Klas koja je bila pred teškim problemima, a Tešnjaci su je izvukli. Zatim su spominjali Vispak i njihov proizvod Zlatna džezva kao i konfekciju u travničkom Borcu. Odgovarao sam im, praveći se malo važan, da ih to ne čudi jer vlasnik je nekada bio zaposlenik Pobjede.

Zaista ova grupacija zna posao i zna praviti brendove.


Jedan od njih je sigurno i kafa Zlatna džezva koja je postala jedan od najznačajnijih bh. brandova i koja se izvozi u Hrvatsku i SAD. Rezultat istraživanja koje je provela neovisna agencija za istraživanje tržišta “Info market” iz Sarajeva to pokazuje. Iz rezultata je vidljivo, kaže se u izvještaju agencije, da 85 posto ispitanika zna o kojem proizvodu se radi i navode da je riječ o bosanskohercegovačkoj tradicionalnoj kafi.

Promotivne aktivnosti su dale rezultate. Deset godina se vrši promocija bosanske kafe u najvećoj džezvi na svijetu, kao i kampanje “Nije sve u zlatu ima nešto i u džezvi”, “Pit ćemo mi nju ako Bog da i u Brazilu” sa, opet Tešnjakom, Enisom Bešlagićem, te posebna pakovanja vezana za odlazak Reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u nogometu, samo su neke od investicija uloženih u brend.

Kada je u Tešnju boravila juniorska rukometna reprezentacija u razgovoru sa selektorom seniora Markovićem saznao sam da je donatorstvo Klasa bilo veoma važno za odlazak rukometaša na Svjetsko prvenstvo u Katar.

 

Golbal – USG Tešanj osvojio međunarodni turnir

U okviru Tešanjskog proljeća 2015 Udruženje slijepih građana (USG) organizovalo je dvanesti po redu tradicionalni međunarosni turnir u golbalu. Golbal je igra koju igraju slabovidne osobe sa zvučnom loptom.

Učesnici turnira

Osim ekipe domaćina, učestvovalo je još pet ekipa, Beograd, Zagreb, Centar za slabovodidnu djecu i omladinu – Sarajevo, Vid – Banja Luka i po prvi put US Živinice – Kladanj. U finalnoj utakmici Tešanj je slavio nad Beogradom 14:8 dok su u borbi za treće mjesto Sarajlije nakon produžetka trijumfovali nad Zagrepčanima rezultatom 9:8. Najbolji strijelac na turniru je bio domaći igrač Zoran Stefanović, koji je postigao 51 gol. Osim Stefanovića za Tešanj igrali su, Nihad Mujaković, Zulfo Šišman, Bahrija Šaćirović i Nihad Mehić.

Detalj sa takmičenja

 

(Zahvaljujem se Halidu Fejziću novinaru TV Smart na dostavljenim informacijama i fotografijama)

 

Stare fotografije


Stotinu godina od prve pozorišne predstave 23.5.1965. godine. Članovi Amaterskog pozorišta u Tešnju:Mehmedalija Smailbegović, Meho Bjraktarević, Fata Bahtanović i Vahidin Kantić Dado se pripremaju za obilježavanje ovog značajnog datuma.

 

Sa table na Gornjoj čaršiji







O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *