Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 16.-23.3.2015. godine

Veliko spremanje javnih površina

Kao što domaćice dolaskom proljeća vrše veliko spremanje svojih kuća, tako je i naša Općina organizovala veliko spremanje javnih površina.

Čišćene su javne površine od otpadaka koje su uglavnom bacali nesavjeni sugrađani. U skladu sa vizijom Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda, Općina već niz godina organizuje ovakve akcije. Ove godine akcija je organizovana 21.i 22.3., (uklapa se i u Međunarodne dane šuma i Međunarodne dane voda), a učestvovovalo je oko 2000 naših sugrađana u 62 grupe na 62 lokacije.

Čišćenje obala korita Tešanjke kod kružnog toka

Učestvovali su: ribarska društva iz Kaloševića i Jelaha, polaznici mektebske nastave sa područja općine (33 mekteba sa oko 1500 učenika), članovi izviđačkog odreda Crni vrh (oko 60 pripadnika) mjesne zajednice Kalošević, Bobare i Jablanica, Dobrovoljno vatrogasno društvo “Tešanj 1905” i Dobrovoljno vatrogasno društvo Jelah, Profesionalana vatrogasna jedinica Tešanj, 30 radnika sa Biroa sa zapošljavanje koji su radili za dnevnicu, 15 preduzeća za održavanje puteva koja su u sklopu ugovora o održavanju sklonili nasipni materijal sa cesta i sklonuli otpad iz putnih kanala.

U okviru akcije mjesne zajednice Piljužići očišćeno je i zapušteno partizansko groblje na Križu.

JU Rad će otpremiti oko 2000 vreća sa smećem na odlagalište. Logističku podršku u sokovima i sendvičima obezbijedila je Općina

Dok sam se vozio prema Tešanjci naiđoh na Sinana Rošu referenta za komunalne poslove i ekologiju koji je zadužen za trasu od benzijske pumpe Kosovčić do Tešanjke. Nadzire radove. Na Kiseljaku sam sreo i rukovodstvo općine: Hamzaliju Hojkurića koji je bio na čelu cijele akcije, načelnika koji obilazio mjesta i glavnog imama koji su došli da se upoznaju sa aktivnošću čišćenja područja Kiseljaka.

Imami na području Općine su u svojoj hudbi nakon džuma namaza govorili o potrebi promjene ponašanja prema okolini.

Od svih lokacija odlučih se da posjetim Kiseljak gdje su akcijaši bili izviđači. Tamo je i lektor ovog dnevnika Mujo Pobrić, starješina Odreda sa porodicom (svi su izviđači) i djecom( među kojima je bio i jedan student stari izviđač).

Pozvaše me i na izviđački grah. Iako vrijeme nije bilo za ručak moj karakter na grah je veoma slab pa sam sjeo za sto sa izviđačima i pojeo tanjir veoma ukusnog graha.

Preko puta mene dva Nermina iz Jablanice. Jedan je veoma komunikativan i simpatičan. Upitah ga kako se preziva. Odgovori Halilović i dodade:

-Moj otac je Enes onaj što je poginuo u Sarajevu na građevini.

 

Više od graha izviđačima su se svidjele kobasice koje su pržili na štapovima

Da sve ne bude lijepo “pobrinula” se ova divlja deponija preko puta sportskog terena, rekoše mi da je to privatno zemljište

 

Prošle sedmice sam bio u Konjicu i Sarajevu. Konjic prelijep sa zelenom Neretvom, starim mostom sa lijepim starinskim objektima, ali prije svega čist grad. Sarajevo prljav i neuredan grad. Pored toga na svakom ćošku su psi lutalice sa kojima sam i ja imao jedan neprijatan susret. Klupe polomljene, smeća na svakom koraku. Tešanj važi za urednu sredinu. I to ne samo grad.

Kada dođete u čistu fabriku ili kuću budite sigurni da tu rade ili žive čestiti domaćini i da te fabrike daju kvalitetne proizvode. Isto je i sa općinama.

Proširenjem obuhvata odvođenja smeća sa prostora cijele općine stvaraju se pretpostavke i za čistu općinu. Samo još da se riješi i problem neuređenih auto otpada.

Cilj ovakvih akcija je prije svega stvranje svijesti prema okolini kod građana. I jest davno i nije kada sam sa porodicom Šefketa Turalića čistio Tešanjku kod benzijske pumpe Kosovčić, a sa tadašnjim načelnikom Fuadom Šišićem Mazurevac. Stvari se ne mogu dovesti u red preko noći, nego postepeno, ali uporno. Ipak se puno toga promijenilo na bolje kada je u pitanju odnos prema okolini. Kažu da je Anštajn rekao da je lakše razbiti atom nego promjeniti svijest čovjeka.

 

Promocija knjige Tamo gdje nema sjećanja Hajre Karahodžić

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Tamo gdje nema sjećanja
Hajre Karahodžić. Promotori su bili Fuad Šišić-Hadžimehić, Aida Salkić i Esmir Bašić.

S lijeva: Esmir Bašić, Fuad Šišić Hadžimehić, Hajra Karahodžić i Aida Salkić

Esmir Bašić je u ime izdavača Opće biblioteke rekao da je i ova knjiga znak podrške mladim autorima. Ovo je osma knjiga mladih tešanjskih autora od oko 40 koliko je izdala Opća biblioteka od 2009. godine.

Hajra Karahodžić je učenica trećeg razreda Gimnazije u Tešnju i ovo joj je prva knjiga. Komentar o knjizi su dali i promotori. Evo jednog dijela iz komentara koji su dali promotori u knjizi:

Fuad Šišić:

Hajra kazuje o mladosti, o ljubavi i mržnji, o neprolaznosti ljubavi i inata, o trajanju sjećanja i ponosa, o spremnosti muškaraca da naprave takve gluposti kojima odrede sopstvenu budućnost koju nisu željeli, ali odrede i neželjenu budućnost drugima-onima koje vole. Ona kazuje o spremnosti žene da voli i da prašta, ali da konačno ne oprosti nikome. Ostaje svima koji budu čitali da otkriju zbog čega se to dešava ljudima, zbog čega je mladost toliko nepromišljena, a starost toliko ponosna.

 

Aida Salkić:

Roman Tamo gdje nema sjećanja progovara o ljubavi na romantičarski način i tako vraća čitatelje u stoljeća koja su davno ostala iza nas. Srž romana jeste ljubav koju su nastojali objasniti književnici još od antike, ali ona je do danas ostala misterija. Osim ljubavne tematike kojom je roman prožet nailazimo i motive prijateljstva, izdaje, mržnje, beznađa kao i mnoštvo drugih.


 

Himzo Smajić imenovan za ministra u Zeničko-dobojskom kantonu


Nakon prošlogodišnjih izbora formiraju se vlade na nivoima kantona, Federacije i BiH. U Zeničko-dobojskom kantonu za ministra Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu imenovan je Himzo Smajić iz Tešnja. Himzo Smajić je na proteklim izborima bio kandidat Stranke demokratske akcije i po svoj prilici će biti jedini Tešnjak koji će obnašati funkciju u izvršnoj vlasti (premijeri i ministri). Izbori Vlade Federacije i Vijeća ministra nisu završena, ali Tešnjaka među kandidata nema).

Himzo Smajić je rođen 1973. godine u Miljanovcima. Završio je Elektrotehničku školu u Doboju, a Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu 2000. godine. Od 2001. godine zaposlenik je u Hifa grupaciji, a prije imenovanja na mjesto ministra nalazio se na poziciji rukovodioca odjela za finansije u Hifa oil d.o.o. Oženjen je i ima dvoje djece

 

Stare fotografije


S lijeva:Hasan Brkić Krco, Osman Morankić, Murat Smailbegović, Enver Ajanović, Husein Galijašević i Mustafa Dautefendić Beli

 

Sa table na Gornjoj čaršiji








O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *