Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 25.5-1.6.2015

Samel Subašić, šampion BiH u takmičenju frizera

Iako su Tešnjaci učesnici mnogih takmičenja u raznim oblastima ipak nemaju baš puno šampiona Države. U ponedeljak sam bio u firmi Saračević d.o.o kada me Semir Subašić obavijesti da je njegov brat Samel na takmičenju frizera BiH u Banjoj Luci osvojio prvo mjesto. Dovoljan razlog da ga posjetim.

Samel je sin Muhibe rođene Saračević i Besima Subašića. Rođen je u Doboju 1983. godine.

U Tešnju je u Mješovitoj srednjoj školi završio frizerski zanat u prvoj generaciji frizera. Od 2001. do 2003. godine je radio u Doboju, a od 2004. godine u “Šopingu” Jelah otvara svoj frizerski salon.


Samel sa peharima i frizurom sa kojom je osvojio prvo mjesto

Na zidu njegovog salona nalaze se između ostalih priznanja i tri plakete, osvojene na takmičenjima Srednjih stručnih i mašinskih škola BiH. Prvo mjesto u konkurenciji ženskih frizera je osvojio 2000. godine. Prvi put je učestvovao na takmičenju seniora na prvenstvu BiH 2003. godine i osvojio je šesto mjesto.

Ove godine državno prvenstvo je održano u Banja Luci u organizaciji jedinstvenog Saveza frizera BiH u Banja Luci (Sanel je posebno naglasio i pohvalio jedinstvenost saveza i njegov rad). Takmičilo se u 5 kategorija.

U jednoj od kategorija Samel je osvojio prvo mjesto ispred takmičara iz Novog Sada (prvenstvo je bilo otvoreno). Treće mjesto je osvojio takmičar iz Sarajeva.

U septembru Samel kao pobjednik ide u Pariz na Evropsko prvenstvo. Lijepo bi bilo kada bi nas obradovao i nekim evropskim odličijem.

 

Radio Anteni nagrada za Novinarski poduhvat godine

Izlazeći iz Frizerskog salona svratih da vidim mog prijatelja i kolegu po stentu Fahku Hrvića, vlasnika Antena Radija. Dok sam mu sa zadovoljstvom prepričavao razlog mog dolaska on me obavijesti da je ove godine Antena Radio dobitnik novinarske nagrade za Poduhvat godine. Ceremonija je održana u Banja Luci, a priznanja je uručio, u odsustvu predsjednika Predsjedništva BiH Ivanića, Ivan Crnadak Ministar vanjskih poslova BiH. Kaže da je sve bilo izvanredno i da je bio ponosan što se našao u društvu velikih novinarskih imena. U ovoj godini Antena Radio je dobitnik općinskih priznanja za aktivnosti tokom prošlogodišnjih poplava od općina: Maglaj, Doboj Jug, Doboj i Usora. U Tešnju su dobili priznanje od Civilne zaštite. Općinsko vijeće nije vršilo dodjelu priznanja u protekloj godini, a znam da je Antena Radio kandidovan jer sam i ja inicijatoru Šefketu Turaliću potpisao prijedlog sa ostalih potrebnih 19 građana.


 

Maturanti defiliraju ulicama i ove godine

Matura i maturske većeri su nešto posebno kod svih generacija. Ja sam i ove godine išao u Tuzlu da vidim drugare nakon 51 godine.

Propustio sam prisustvovati defileu maturanata Srednje tehničke škole jer nisam imao informaciju o terminu, ali sam bio na skupu maturanata Mješovite srednje škole. Po lijepom vremenu su defile pratili rođaci, prijatelji i drugi građani i to u velikom broju. Djevojke u predivnih haljinama, tu je kod mladića i poneka leptir mašna, kravata i razni drugi stajlinzi skinuti sa pjevačkih zvijezda koje nastupaju u takmičenjima pjevača.


Povorka se kretala od OŠ Huso Hodžić do diskoteke Metro

Mješovita srednja škola je ove godine imala 264 maturanta. Od njih 113 je završilo četverogodišnje školovanje iz oblasti elektrotehnike i poljoprivredno-prehrambene struke, a ostali u trogodišnjem školovanju za zanimanja: električar, obrađivač metala rezanjem, automehaničar, instalater, frizer, ugostiteljski kuhar, cvjećar-vrtlar, zidar, krojač i trgovac.

 

Svaka od škola ima i svoje učenike generacije. Ove godine u Mješovitoj srednjoj školi je to Esmira Muminović.

Rođena 28.03.1997. u Tešnju od oca Mirsada i majke Hidajete. Osnovnu školu je završila u Miljanovcima gdje i danas živi. U toku osnovne škole bila je odličan učenik, uz aktivno učešće u van nastavnim aktivnostima i takmičenjima iz raznih nastavnih predmeta.

U Mješovitoj srednjoj školi, Tešanj pohađala je zanimanje prehrambeni – tehničar u periodu 2011/12 – 2014/15. školske godine i postigla odličan uspjeh tokom cijelog školovanja.


Esmira Muminović

Mirsad Ćeman imenovan za predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Mirsad Ćeman je imenovan za predsjednika Ustavnog suda BiH i koliko znam to je najviša funkcija u BiH na koju je imenovan jedan Tešnjak. Čestitke na imenovanju.


Rođen je u Miljanovcima, općina Tešanj, 1. decembra 1955. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 1979. godine. Ovlašteni je Medijator.
Radni angažman je započeo 1979.godine u Općini Tešanj kao pripravnik, a zatim kao referent za organizaciju i unapređenje rada organa uprave i referent za normativnu djelatnost.
Od 1982. do 1990. godine je Šef Službe za samoupravne i pravne poslove u “Energoinvest”, RO “Enker”, Tvornica svjećica i industrijske keramike Tešanj.
U periodu od 1991. do 1993. godine bio je predsjednik Izvršnog odbora Općine Tešanj (“općinska vlada”).

Ranije je bio politički angažiran:ranije u SSRN i Sindikatu a potom kroz SDA.
Od 1990. do 2006. godine poslanik je u zakonodavnim organima Bosne i Hercegovine (Skupština S/R Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije BiH i Skupština Zeničko-dobojskog kantona).
Stručno se usavršavao u zemlji i inozemstvu (USA itd.) u oblasti reforme pravosuđa, primjena Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, izrada pravnih propisa, zatim, krivični, parnični i drugi postupci, međunarodno humanitarno pravo itd..

Koautor je Priručnika za izradu pravnih propisa i dijela provedbenih akata.

Jedno vrijeme se bavio advokaturom u svome uredu u Sarajevu.
Za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izabran je 26. juna 2008.godine a za predsjednika suda izabran je 27.maja 2015. godine.

Nejra Brka promovisala svoj prvi album

U prelijepom ambijentu atrija Medžlisa islamske zajednice održana je promocija prvog albuma mlade interpretatorke sevdalinke Nejre Brka pod nazivom “Budite mi veseli”.

Promocija je protekla u prekrasnoj atmosferi sa velikim brojem gostiju, velikih muzičkih imena i onih mlađih koji dolaze. Bilo je to lijepo muzičko veče.

Nejrini gosti su bili poznati interpretatori sevdalinke: Ljubica Berak, Sejo Pitić i Džavid Pamuković. Program je vodio Enver Šadinlija. Prelijepo su pjevale i gošće iz Srebrenika Melika Moranjkić i Elma Hadžić, a zatim i ostali gosti iz Omladinskog ansambla:

Nermin Handžić, Erna Ćostović, Almedina i Merisa Muminović, Sadžida Hafizović, Adelisa Krdžalić, Selma Plančić, Nedžad Hasanbašić i Ermin Bajrić.

Gostima su se obratili i načelnik mr. Suad Huskić, Damir Galijašević autor projekta, Ljubica Berak, Sejo Pitić i ja kao neko ko je pratio sve Nejrine nastupe u Tešnju.

Pored Njere koja je pjevala pjesme sa Albuma uz pratnju orkestra Omladinskog ansambla nastupili su i svi interpretatori, gosti, koje sam naveo.

Prisutne je oduševio i nastup mladog harmonikaša, četrnaestogodišnjeg Bobana Živkovića iz Požarevca.

Posebno mjesto u izdavanju albuma i njegovoj promociji, ali i u razvoju talentovane Nejre imao je Damir Galijašević. On u afiži koja prati album ( pored Damira nalaze se i tekstovi Vehida Gunića, Ljubice Berak , Envera Šadinlije i moj) u kome između ostalog kaže:


“Ona slijedi interpretacije velikih umjetnica i interpretatorki sevdalinke-Zore Dubljević, Bebe Selimović, Zehre Deović, Hanke Paldum, Ljubice Berak, Nade Mamule i drugih. Time se uz svoje kolege:Almu Subašić, Zanina Berbića, Azru Husarkić, Fatmira Sulejmanija, Amnu Aganović, Nermina Handžića i druge ubraja među najbolje i najdosljednije interpretatore sevdalinke nove generacije. Na materijalu se nalazi devet pjesama, od čega dvije autentične sevdalinke čije autor ne znamo i koje već stoljećima žive u narodu. Šest pjesama su autorska djela velikih narodnih genija: Joze Penave, Ismeta Alajbegovića Šerbe, Ljubice Berak, Safeta Kafedžića, Mustafe Mujezinovića ui Huseina Kurtagića. Naslovnu pjesmu ovog materijala napisao sam i komponovao ja. Ispirisan Nejrinomn upornošću da istarje na putu očuvanja sevdalinke.”


Nejra je na kraju pjevala zajedno sa gostima

 

Prateći sva događanja u Tešnju kako bi ih zabilježio u Tešanjskom dnevniku zadnje četiri godine imao sam priliku da pratim skoro sve Nejrine nastupe. Nejra je nastupala u prepunoj sali Centra za kulturu i obrazovanje na koncertima Omladinskog ansambla, ali i na niz drugih manifestacija. Pjevala je uz pratnju nezaobilaznog Damira Galijaševića čiji “rukopis” se osjeti u njenom pjevanju. Ovog mjeseca, devetog maja, nastupila je dva puta u toku dana sa Nerminom i Selmom. Jednom u Sportskoj dvorani tokom ručka za majke šehida i poginulih boraca koji je organizovalo udruženje žena “Naša porodica”, a predveče i u Eminagića konaku prilikom proglašenja najboljih literarnih radova po konkursu fondacije dr. Prnjavorca. Nastupala je Nejra i u OŠ Huso Hodžić bez pratnje kada su ugostili vršnjake iz Srebrenice.

Kada se Nejra počela pojavljivati kao interpretator sevdalinki izazivala je simpatije pojavom i svojim godinama. Međutim, kako je vrijeme odmicalo počela je donositi pjesme kao ozbiljan pjevač. Njena dječija ljepota i posebno izraz lica koji se tako uklapa sa interpretacijom sevdalinke da slušalac osjeti čežnju, tugu, ljubav i sve ono što sevdalinka nosi.

A kada je nastupala na TV Face i tv Pinku pojavi se i druga vrsta emocije. Prvo sam bio ponosan kao Tešnjak, a onda i kao Bosanac i Hercegovac.


Nejra sa roditeljima koji je podržavaju, ali i koji su je lijepo odgojili tako da i pored popularnosti ostaje dobra, skromna djevojčica

Za Nejrino životno opredjeljenje će doći vrijeme jer ona je jako mlada, ali interpretaciju sevdaha je sigurno neće nikada napustiti i siguran sam da će ostvariti veliku karijeru. Nadam se da će pravi uspjesi tek doći kad poraste i kada formira glas odrasle osobe.

Da li će penzioneri ubrzo plaćati zateznu kamatu

Kao i svaki penzioner nastojim po prijemu penzije odmah platiti sve režijske troškove. Ovog mjeseca se događaju neke promjne koje bi mogle uticati na to da se računi za električnu energiju ubrzo povečaju. Uvijek sam račun dobivao prvog u mjesecu. Ovaj put je došao ranije Obračunat 28.5. a došao 29.5. Rok plačanja 11.6. Ako se ne plati do tada na sljedećem računu će biti obračunata zatezna kamat.


Ako se tendecija bržeg dostavljanja računa za električnu energiju i kašnjenja isplate penzija nastavi eto još jednog troška penzionerima koji i onako svoje troškove mjere pfeninzima.

Na “Majskim susretima”u Banjoj Luci naša patrola “Mala družina” treća

U velelijepnom ambijentu parka “Mladen Stojanović” u Banjoj Luci, 30.5.2015. godine je održano tradicionalno takmičenje u dvije kategorije.

Naša patrola mlađih izviđača “Mala družina ” osvojila je treće mjesto i pokazala dobre rezultate. Prvo mjesto u istoj kategoriji zauzela je mlada patrola iz Prijedora, a drugo mjesto mladi iz Brčkog.

Naša patrola pčelica i poletaraca “Mala raja” je bila fantastična kao i sve ostale ekipe tog ranga te sa njima dijeli izvrsno prvo mjesto.

Inače, čast da podignu izviđacku zastavu na otvaranju takmičenja pripalo je nasoj patroli kao prošlogodisnjim pobjednicima ovog takmičenja.

Posebne pohvale za danas pripadaju vođi patrole Begunić Fahiri, te Ruštić Alenu.

Naravno, hvala domaćinu na ukazanom gostoprimstvu.

Hasak Lejla, Kurtić Delila, Fahira Begunić, Aldin Dadžalić, Salko Hajrić

Iman Smailbegović, Deljkić Elma,Navrboc Lejla,Alen Ruštić, Joldić Mirnes, Naida Halilović i Ehlimana Pobrić

 

 

Stare fotografije


Zadružni magazin koji je bio na mjestu današnje pijace


Prostor gdje je sada prodavnica Farex

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

DSC01440

DSC01441

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *