Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 13.-20.7.2015. godine

Ramazanski bajram

Ovu sedmicu je obilježio ramazan i Ramazanski bajram. Naime u ponedjeljak je obilježena 27. noć ramazana, u petak je bio Bajram i Bajramski prijem koji je organizovao Medžlis islamske zajednice.

Drugog dana Bajrama obiđeni su šehidski mezarluci, a u subotu uveče održan je Bajramski koncert u SRC.

Ako je početak ramazana imao sasvim ugodnu temperaturu za postače, kraj je bio sa veoma visokim temperaturama. Temperatura na mom termometru u hladu je dostizala temperaturu od 38°C. Dok zaključujem dnevnik u nedjelju čini mi se da je ovo i najtopliji dan.

Samo je u par navrata palo nešto ljetne kiše kako je to bilo i za 27. noć ramazana, kada su opet Titovu ulicu Trg Gazi Ferhad-bega i parkiralište ispred prodavnice AS-a okupirale tezge sa raznim proizvodima i posjetioci.


Trg Gazi Ferhadbega za 27. noć ramazana

Iako JP Rad ulaže dosta truda da se grad održava uredenim za Bajramske dane učinjeni su i neki dodatni radovi. Uređene su ulice koje vode do mezarluka tako što je pokošena sva trava između asfalta i ograda mezarluka.

Iako sva groblja nisu pokošena, ipak nije bilo visoke trave u mezarlucima pa oni koji su obilazili mezarluke nisu imali problema u pristupu do svakog mezara (bar je tako u Đonlagički).

Drugi dan Bajrama Rijaset islamske zajednice
BiH je proglasio Danom šehida. Tog dana glavni imam , Fuad ef. Omerbašić ,zajedno sa imamima i građanima obišao je mezarluke Đonlagićka gdje je proučena fatiha i jasin poginulim borcima-šehidima.


Obilazak šehidskih mezarja u mezarju Đonlagička

 

Medžlis islamske zajednice priredio je Bajramski prijem u petak prvog dana Bajrama u restoranu Ukus. Na prijem su bili pozvani:vakifi, predsjednici MZ-a, predsjednici džematskih odbora, imami, privrednici, direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, predstvanici izvršne i zakonodavne vlasti.

Goste su dočekivali predsjednik Medžlisa IZ-a Zehrudin Kruško, glavni imam Fuad ef. Omerbašić i načelnik općine mr. Suad Huskić. Među zvanicama sam primjetio zastupnika u državnom Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića, kantonalnog ministra Himzu Smajića. Među zvanicama nisam primjetio predstavnike katoličke i pravoslavne crkve (izgleda da do njih nisu stigli pozivi). Ove godine nije bilo visokih gostiju izvan Tešnja.


U SRC je održanan Bajramski koncert pod nazivom “Nek mirišu avlije”, drugu godinu zaredom. Organitator je UG Sehara, a idejni pokretač je Nedim Hasanić.


Učestvovali su učači Kur'ana, izvođači duhovnih pjesma i horovi iz Srebrenika i Sarajeva:Anes Mujkić, Anes Mulić, Alen Čišija, Jusuf Babajić, Amina Unkić, Nedim Hasanić, Zanin Berbić, Mustafa ef. Isaković, Idriz Hasanović, Asmir Zahirović hor “Šapat srca” iz Sarajeva

 

UniCredit banka u novim prostorijama

Tešnjaci se raduju radovima na zgradi bivšeg hotela očekujući da će novi sadržaj dati ljepši izgled ovom prostoru. Zadnjih desetak dana u prizemnom dijelu okrenutom Šarenom mektebu radovi su intenzivirani i finalizirani. Pojaviše se prepoznatljivi natpisi UniCredit Bank, a u ponedeljak 13.3. penzioneri su mogli da podižu svoje penzije u novim prostorijama.

UniCredit Banka je vodeća banka u BiH po veličini pokazatelja poslovanja, a vjerovatno i u Tešnju. Njene usluge koristi 900 000 klijenata u maloprodaji i preko 3600 korporativnih klijenata.

UniCredit Bank je došla u Tešanj nakon kupovine Univerzal banke 1999. godine. Naime Univerzal banka je u Tešnju otvorila filijalu još u oktobru 1994. u Vemalovim prostorijama na Gornjoj čaršiji (Trg Ferhadbega). Od 1977. godine banka je radila u Titovoj ulici. U toj zgradi je bila Vemalova prodavnica i stan, a zgrada je potponu rekonstruisana i prilagođena poslovanju banke. Prvi direktor Univerzalove poslovnice je bio Alija Galijašević, a UniCredit Bank, Galib Prnjavorac.

Nove prostorije su razlog za moju posjetu direktoru Poslovnice.

 


Nove prostorije UniCredit Bank

Vahidin Agić je direktor Poslovnica u Tešnju i Jelahu ali je u trenutku posjete bio odsutan. Primio me je Ahmed Halilović, naš Tešnjak, Izvršni direktor Segmenta poslovanja sa stanovništvom u Regiji Zenica koja broji 12 poslovnica u gradovima ZE-DO Kantona. Interesantan je podatak da su iz prvobitnog kolektiva poslovnice UniCredit Banke u Tešnju još dvoje Tešnjaka imenovani na mjesta regionalnih direktora u drugim segmentima poslovanja UniCredit Bank.

Nedim Katica obavlja poslove Izvršnog direktora Segmenta poduzetničkog bankarstva u Regiji Zenica koji pokriva područje malih preduzeća takođe u gradovima ZE-DO Kantona, a Amra Halilović (rođ.Riković) obavlja poslove Izvršnog direktora Poslovnog Centra Srednja Bosna u Segmentu srednje velikih preduzeća.

Prema informacijama direktora Ahmeda Halilovića nove prostorije su bile neophodne za obezbjeđene realizacije planova novog uslužnog modela i poboljšanje kvalitete servisa koji omogućava pristup određenim bankarskim uslugama 24 sata. U okviru 24 h zone smještene na ulazu u poslovnicu, na novom bankomatu tokom 24 sata može se vršiti, pored podizanja gotovine i uplata keša na račun. U narednom periodu palnirano je i obezbjeđeni su preduslovi za instalisanje dnevno-noćnog trezora u kome bi klijenti pravna lica mogli polagati dnevni pazar. U Poslovnici (bez Izvršnih direktora) radi osam radnika. Banka ima bankomate, pored novog u Tešnju, u Jelahu (poslovnica), Bukvi (PC Ukus), Tržni centar Mešić u Tešanjci i u općini Doboj Jug (pokriva poslovnica iz Jelaha).


kolektiv UniCredit Bank, Poslovnica u Tešnju u novim prostorijama


Nedim Katica, Ahmed Halilović i Amra Riković

Ovim preseljenjem grad je dobio, ne samo proširenjem bankarskih usluga, nego i ljepši izgled i što je posebno značajno rasterećenje Titove ulice.

 

Potpisan ugovor sa AS GROUP

Neposrednom pogodbom AS GROUP je kupila 1734 m2 zemljišta u Mekišu. Kupoprodajna vrijednost zemljišta je 65 000 KM. Međutim, ono što je prava vrijednost ugovora je namjera kupca da na tom zemljištu izgradi otkupnu stanicu sa hladnjačom za otkup jagodičastog voća, povrća i ljekovitog bilja za općinu Tešanj.


Ugovore su potpisali u ime općine načelnik mr. Suad Huskić, a ispred firme AS d.o.o. izvršni direktor Armin Hrvić

 

Izgradnja hladnjače predviđena je i u Strategiji razvoja općine usvojene 2013. godine. Izvršni direktor AS d.o.o. Armin Hrvić kazao je tim povodom:

    Visina ukupne investicije je 1 milion KM. Stanica je namijenjena za otkup voća i povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja, sa ukupnim kapaciteteom hladnjače od 800 tona. Plan je da otkupna stanica počne sa radom najkasnije na proljeće, pred početak otkupne sezone. Ova investicija sastavni je dio ranije najavljenih proširenja kapaciteta AS GROUP u oblasti otkupa voća i povrća, sa fokusom na maline. Uz postojeću hladnjaču kapaciteta 1000 tona prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo koji posluje u okviru AS GROUP, izgradnjom nove hladnjače u Tešnju proširit ćemo naš trenutni kapacitet za 80%.

U općini Tešanj od 2006. godine funkcioniše sistem poticaja poljoprivrednoj proizvodnji. Od tada, isplata poticaja nijednom nije kasnila, i vršena je za tekuću godsinu uvijek u toku kalendarske godine.

Načelnik općine mr. Suad Huskić u svom saopćenju za javnost povodom ovog događaja kazao je:

    U zadnje dvije godine u poticaje i razvoj poljoprivrede Općina je izdvojila 1 milion KM vlastitih i donatorskih sredstava. I ako smo teritorijalno mala općina sa usitnjenim posjedima imamo registrovanih 1510 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupno 2531. članom koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Krajem prošle godine i početkom ove godine podignuto je oko 60 novih nasada malina. U snažnom porastu su nam i tov pilića, proizvodnja povrća za otkup, proizvodnja mlijeka, te naročito proizvodnja voća za otkup. Ovaj kraj je tradicionalno čuven po izvanrednom voću, i još boljem, na daleko poznatom, “tešanjskom pekmezu” od kojeg u budućnosti imamo namjeru praviti geografski zaštićen brend. Tako da je i nova otkupna stanica strateški doprinos daljem razvoju poljoprivrede Općine Tešanj u cjelini.


Buduća lokacija otkupne stanice

 

Kada sam saznao za ovu informaciju prvo mi je na um pala riječ-tradicija. Naime, pored trgovačke radnje, svojevremeno jedine za ovo područje, u ovoj zgradi je bila i otkupna stanica. Otkupljivali su suhe i sirove šljive i druge poljoprivredne proizvode. Rukovodilac je bio Drago Tanasić. Od otkupljene šljive pravljena je i rakija šljivovica koja je na staklenoj flaši u koju se pakovala prvu etiketu u Tešnju.

 

Foto zabilješka

U Titovoj ulici u prostoru u kome je do skora radionicu imao Enver Korajlić od 19.6. otvorena je brijačnica. Vlasnik je Samir Piro.


Samir Piro je rođen 1974. godine. Završio je zanat za metalca i frizera. Od maja 1996. godine je radio u brijačnici na Trgu Ferhad-bega kod Enesa Hodžića do otvaranja samostalne radnje. Tako sada u Titovoj ulici i na Ferhad-begovom trgu imamo 4 brijačnice.

 

Zanimljiva tetovaža

Da Bosanci (više će biti Bošnjaci) vole svoju Bosnu, a Tešanjaci uz to još i svoj Tešanj poznata je činjenica. Za iskazivanje te ljubavi ima raznih načina.

Dok sam pio svoju uobičajnu kafu u Gradskoj kafani primijetio sam na ruci sina mog starog prijatelja, koji je još davnih šezdesetih godina otišao na rad u Njemačku neobičnu tetovažu, grb našeg grada i grb srednjovjekovne Bosne.

Znam da je momak 100% Tešnjak i ako živi i radi u Njemačkoj, veoma često je u Tešnju, ali me opet iznenadila tetovaža. Velika ljubav prema svom gradu i državi.

 


 

Posjeta mladih izvidjaca iz Belgije

(prilog: Mujo Pobrić, starješina odreda)

Tešanjski izviđači su 15.7. 2015. bili domacini grupi “Patro” iz mjesta Welkenreaedt, Belgija. Oni su stacionirani u Maglaju u sklopu svog humanitarnog djelovanja za djecu Maglaja. Izrazili su zelju da se susretnu sa tesanjskim izvidjacima.
Goste smo docekali u nasem sjedistu,a zatim ih odveli da vide kulturne znamenitosti Tesnja,Eminagica konak,Gradinu,slasticarnu HD te staro jezgro grada. Dogovoreni su i neki zajednicki koraci koji bi se izveli na prostoru opcine Tesanj.

Izvidjači OI “Crni vrh” Tešanj i Welkenreaedt (Belgija) na Čaršiji

 

Stare fotogarfije

 

Na fotografiji je opštinsko rukovostvo i radnici iz raznih oblasti djelatnosti (električari, kožari, stolari) iz radnici sa komandirom Sekretarijata unutrašnjih poslova. Fotografija je negdje iz šezdesetih godina.

Prvi red s lijeva: Smail Terzić Penjak, Ivan Bratić, Rizo Mulabdić, Nurka Ćehajić, Milenko Jukić, Izudin Alićehajić

Drugi red: Smajo Handžić, Ahmet Maksumić, Radosav Faladžić, Hidajet Mehinagić, Esad Vilašević, Obrad Kapor komandir milicije, Sead Smailbegović, Vlado Kuprešak

Treći red: Abdurahman Hodžić, Safet Mandžukić, Ahmet Kotorić, Rašid Handžić, Satko Hukić, Šemso Halilović i Adem Handžić

(Iz albuma Irfana Vilaševića)

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

 







O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *