Tešanjski dnevnik 12.-19.10. 2015. godine

Posjeta TRA

Pokušavajući da evidentiram sve tešanjske doktore nauka navratio sam u TRA
(Tešanjska razvojna agencija) da pokupim podatke od direktora dr. Ismara Alagića. Nakon što sam prikupio potrebne podatke interesovao sam se za trenutne aktivnosti. Dr. Alagić (koji me po svom načinu izlaganja i uživljenosti u tematiku o kojoj priča posjetio na svog dajdžu, nekadašnjeg direktora Pobjede, Faruka Smailbegovića sa kojim sa dugo godina radio u Pobjedi).

Govorio mi je dr. Alagić o radu TRA na izgradnji imidža konkuretne tešanjske lokalne zajednice kao “sredine poslovne izvrsnosti u kojoj je ugodno biti građanin, u kojoj je zadovoljstvo biti radnik i u kojoj je poželjno biti poduzetnik-investitor”, viziji TRA koja se kratko prezentira kroz 10E budućnosti (Ekonomija, Elektronska uprava, Ekologija, Edukacija, Energija, Ekohrana, Etnologija, Estetika, Etika i EU).

Za većinu aktivnosti sam znao, ali me jedna informacija, moram priznati, prijatno iznenadila. Na računaru se nalazio Informator za investirore 2015.


Troškovi komunalnih usluga

Uvijek sam imao problem kada me neko od potencijalnih investitora upita o papirima, načinima i cijena
priključenja na elektro mrežu, vodu, kanalizaciju, porezima. Nisam podatke mogao naći na jednom mjestu, a traganje za svim podacima bi me obeshrabrilo pa sam i odustajao.

Informator upravo daje sve potrebne informacije za potencijalne investitore. Pored toga dati su podaci o industrijskim zonama, poticajima i sve drugim važnim informacijama (U okviru TRA formiran je Cobites –centar za investicije, trgovinske usluge i izlaz baziran na konkurentskoj prodaji)

Informator će biti odštampan na našem i engleskom jeziku, a ja sam dr. Alagića zamolio da mi pošalje u elektronskom obliku i izdvojio sam jednu starnu (troškove komunalnih usluga) da je prikažem u Tešanjskom dnevniku.

Ismar Alagić


Doc.dr. Ismar Alagić je rođen 1973. godine u Doboju, BiH. Po profesiji je doktor tehničkih nauka, naučna oblast Ekonomika i organizacija. Magistarski rad dolazi iz područja Upravljanja kvalitetom. Trenutno obavlja dužnost direktora TRA d.o.o. Agencije za razvoj općine Tešanj.

Tokom ranijeg perioda obavljao je različite rukovodne dužnosti i poslove u javnom i privatnom sektoru među kojima ovom prilikom ističemo: Savjetnik općinskog načelnika za EU-fondove (Općina Tešanj, 2009-2013), Direktor tehnološkog centra za drvnu industriju (ARTECO d.o.o. Wood Technology Center, 2009), Savjetnik direktora regionalne razvojne agencije za klastere, tehnologije i tehnološke parkove (REZ d.o.o. Zenica, 2005-2008) Rukovodilac razvojno-tehnološke službe (FAD, 2001-2005), Glavni konstruktor (Pobjeda Tešanj, 1998-2001).
Angažovan je kao predavač i naučni radnik na Univerzitetima u Zenici i Istočnom Sarajevu u zvanju docenta. Trenutno je angažovan u nastavnom procesu na Mašinskom i Politehničkom fakultetu u Zenici i Saobraćajnom fakultetu u Doboju.
Do sada je autor više od 90 naučnih radova i projekata prezentovanih na domaćim i međunarodnim naučno-stručnim konferencijama. Većina od navedenih projekata je realizovana u konkretnim radnim uslovima

Pored toga, g.Alagić je učestvovao u četiri međunarodna projekta finansirana od strane Vlade Japana (2002), Ministarstva inostranih poslova Italije (2002-2003) i Vlade Švicarske (2007-2008) i Ministarstva privrede NR Kine (2012). U okviru navedenih projekata kandidat je boravio u navedenim državama na studijsko-stučnomu savršavanju.Navedeni projekti su se bavili:problematikom upravljanja proizvodnjom u istočnoj Evropi, kreiranju mreže za male i srednje firme u području Mediterana i Balkana, uspostavom Centra za izvrsnost u drvopreradi u BiH, uspostavi poslovnih zona i sredina za razvoj preduzetništva u Istočnoj Europi. G.Alagić je bio član tehničkog komiteta TC/35 Cestovna vozila i radne grupe WG35/2 Standardizacija pri Insitutu za standarde BiH, dok trenutno obnaša poziciju Predsjednika komisije za međunarodne veze i europske integracije Saveza općina i gradova FBiH i člana Zajedničkog nadzornog komiteta za program prekogranične saradnje IPA CBC SRB-BiH. G. Alagić posjeduje je radio kao konsultant na brojnim projektima finansijski podržanim od strane USAID, GTZ/GIZ, UNDP, SIPO, Sida i dr.

Posjeduje kontakte sa brojnim univerzitetima, istraživačkim institutima i poslovnim asocijacijama širom svijeta (Njemačka, Španija, Italija, Japan, Švicarska, Austrija, Kina i dr.) sa čijim predstavnicima je uspostavio saradnju. Aktivno se služi engleskim jezikom.

Održana promocija knjige Kome je smetao dr. Haris Silajdžić Safeta Derviševića

U maloj sali Cko, uz pomoć Općinske organizacije SBiH, održana je promocija knjige Safeta Derviševića Kome je smetao dr. Haris Silajdžić. Promotori knjige su bili Muhidin Alić i Gradimir Gojer. Promociju je moderirala Ferida Begović.

Mala sala Cko je bila popunjena. Muhidin Alić je u svom izlaganju kazao da je knjiga dokumentovano prikazala dr. Hrisa Silajdžića kao državnika i političara koji je smetao svima onima, i u zemlji i u inostranstvu, kojima je smetala država BiH. Govorio je i o energentskim projektima koje je dr. Silajdžić pokrenuo i koji su ostali ne realizovani. Promotor Ferida Begović je iznijela i neke dijelove iz recenzije koju je za ovu knjigu napisao dr. Ekrem Ajanović.

Gradimir Gojer je evocirao sjećanja na rad sa dr. Silajdžićem u ratnoj Vladi RBiH kada je obavljao, kao nerezidentni ministar, poslove vjera i kulture. Na primjerima je pokazao Silajdžićevu opredjeljenost, još u tim ratnim vremenima, za multikulturalnost BiH. Napomenuo je da dr. Silajdžić nije konfekcijski čovjek i političar nego čovjek sa dignitetom državnika.

Autor je je kazao da je ova knjiga nastala samo kao njegova potreba da dokumentovano pokaže ko je bio i šta je uradio dr. Haris Silajdžić.


Muhidin Alić, Safet Dervišević, Gradimir Gojer i Ferida Begović

Organizovana radionica pod nazivom Brend vaše firme –Brend tešansjke pprivrede

U organizaciji Općine Tešanj održana je radionica za privrednike i predstavnike lokalne zajednice pod nazivom Brend vaše firme-Brend tešanjske privrede. Uvodnu riječ o potrebi organiziranja ovakve radionice i njenim ciljevima govorio je načelnik mr. Suad Huskić, a gost na radionici je bio istaknuti turski stručnjak u ovoj oblasti Güven Borçe. Güven Borçe je napisao sedam knjiga iz ove oblasti, radio je na brendiranju proizvoda poznatih svjetskih proizvođača.


Güven Borçe sa dr. Ismarom Alagićem prati obraćanje načelnika mr. Huskića

Radionica je organizovana u saradnji sa fondacijom BIGMEV koja je osnovana sa ciljem razvoja odnosa između Turske i Bosne i Hercegovine.

Posmatrajući prisutne zapazio sam uglavnom voditelje marketinga i prodaje poznatih tešansjkih firmi i što je posebno važno veoma mali broj ih je koristio slušalice za simultano prevođenje, što znači da poznaju engleski jezik na kome je gost izlagao.

Foto zabilješka

Radovi u Titovoj ulici izazivaju pažnju i različite komentare. Vlasnici trgovinski prostora i pojedini građani su nervozni, žale se na smanjenje prometa i otežano kretanje, blato. Poslije dugo vremena građani su prinuđeni da svaki dan čiste cipele, a povećana je i kupovina pasti za obuću. Dok sam pravio fotografiju začuh i drugačiji komentar:

Ne žalite se budite sretni da se nešto kopa i radi, a nije pred izbore. Teško onim kod kojih ne rade rovokopači, bageri, asfalteri, a pogledajte gdje oni kopaju kabl na kablu, cijevi, dobro nisu napravili rusvaj.


Radnici RAD-a kao podizvođači postavljaju centralni vod tešanjske vodovodne mreže

Usput sretoh i Sabahudina Omerbašića koji u ime investitora prati odvijanje radova. Na moj upit o stanju i kašnjenju radova kazao je:

Rok završetka radova je 16.11. ove godine. Bilo je i dodatnih radova, ali dinamika realizacije je još uvijek prihvatljiva. Sada se postavljaju cijevi za centralni vod vodovoda, zatim će Elektro distribucija postaviti svoje kablove. Potom predstoje radovi na skidanju materijala-zemlje i onda idu završni radovi.

U blizini se čuju udarci čekića koji močna mašina Hyundai razbija iza hotela. Tamo su već krenuli na izgradnji objekta sa strane gdje prijeti osipanje materijala. Sreo sam i investitora koji me je informisao da je otkupio kuću Bakarevića i da će na njenom mjestu napraviti parking za stanare. Radovi se neće prekidati do završetka građevinskog dijela objekata.


Stare fotografije


Na zabavi Gajreta u martu 1930. godine izvedena je predstava “Šefka Hasanova” od Vl. Tmuše. Šefkinu ulogu odigrala je Slavka Stanivuković, a u ostalim ulogama su nastupili:Sofija Lazić, Ranka Tanasić, Dragica Arežina, Sajida Lalić, Mehmed A. Ajanović, Alija Šehagić, Muhamed Hodžić, Hakija Srkalović, Omer Bjraktarević, Alija (Aljo) Dautefendić i Mehmedalija Smailbegović. Uz tombolu i predstavu Gajret je sa zabave ostvario prihod od 10 000 DIN.

Prvi red s lijeva:Miloš Tanasić, Fuad Dervić, Mehmed Lalić, Mualbećirović?

Drugi red:Muhamed Hodžić, NN, NN, NN, Ilijas-beg (Mehmeda?) Ajanović, NN, Sajida Lalić, NN, Aljo Dautefendić.

Treći red:Omer Bjraktarević, Mehmedalija Smailbegović, NN, Hakija Srkalović

Sa table na Gornjoj čaršiji





O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *