Tešanjski dnevnik 26.10-2.11.2015. godine

Otvorena izložba karikatura Husejna Hanušića Hule

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje otvorena je izložba karikatura Husejna Hanušića Hule iz Brčkog. Gost na izložbi bi je i direktor BZK Preporod iz Brčkog Ćazim Suljević i hor Preporoda sa dirigentom profesorom Fikretom Piskavicom. Predjednik Suljević je izrazio zadovoljstvom dolaskom u Tešanj i najavio početak obostarne saradnje sa Centrom za kulturu i obrazovanje. Najavio je i predstavljanje tešanjkih kulturnih stvralaca u Brčkom.

O karikaturama Husejna Hanušića govorio je akademski grafičar Miralem Brkić koji se takođe bavi karikaturom. Izložbu je otvorila predsjednica Upravnog odbora Centra Almina Brkić.

Hanušić je izrazio zadovoljstvo što je prvi put u Tešnju i ako je karikaturom bio u Tešnju još sedamdesetih godina u humorističkom listu listu Bockalo. Nakon otvorenja , hor BZK Napredak izveo je dvije kompozicije.


S lijeva Amir Brka, Husejn Hanušić, Ćazim Suljević, Almina Brkić i Miralem Brkić

Husein Hanušić je u svijetu karikature poznat pod imenom Hule. Rođen je 1953. godine u Bijeljini, 1972. godine prelazi da radi i živi u Brčko. Zapošljava se kao prosvjetni radnik u Bosanskoj Bijeloj, a potom prelazi raditi u Brčko.

Od 1987. godine stalno je zaposlen u Radio novinskoj ustanovi u Brčkom kao ilustrator, karikaturista i tehnički urednik u listu Graditelj-Brčanske novine.

Bio je stalni saradnik lista Oslobođenje sve do izbijanja rata 1992. godine. Svoje radove je objavljivao u skoro svim listovima i časopisima bivše Jugoslavije. Do sada je imao osam samostalnih izložbi karikatura i mnogo zajedničkih izlaganja na festivalima i salonima za karikaturu širom svijeta.

Posljednjih dvadesetak godina radi i živi u Austriji. Stalno je bio zaposlen na Akademiji za
likovnu umjetnost u Beču, sve do 2012. Godine od kada je u mirovini.


Nakon izložbe nastupio je i hor BKZ Preporod iz Brčkog

Promocija knjige Izreke za raju iz Raja Sulejmana Bulgarija

U organizaciji Medžlisa IZ-e i izdavačke kuće Connectum iz Sarajeva održana je promocija knjige Sulejmana Bulgarija Izreke za raju iz Raja. U promociji su učestvovali Ajet Arifi direktor i vlasnik izdavačke kuće Connectum (izdavač promovisane knjige) i glavni imam Fuad ef. Omerbašić kao moderator.

Promocija je održana u atriju Medžlisa IZ-a koji je bio ispunjen posjetiocima. Razlog takve posjete su i simpatije koje autor knjige Sulejman Bulgari ima kod širogog auditorija nakon svojih javnih nastupa na sredstvima informisanja, posebno na TV.

Sulejman Bulgari je rođen 1966. godine u Orahovcu kod Prizrena. Srednju školu (medrersu) završio je u Sarajevu. Sa treće godine Teološkog fakulteta, današnji Fakultet
islamskih nauka, odlazi u Medinu na Univerzitet islamskih anuka, gdje je diplomirao na odsjeku Kur'an i tefsir. Radio je kao imam u Baščaršijskoj džamiji, a zatim u Bijeloj džamiji na Vratniku u Sarajevu. Radi i kao kooordinator Rijaseta IZ-a za sve centre za borbu protiv ovisnosti u BiH.


S lijeva Ajet Arifi, Sulejman Bulgari i mr. Fuad ef. Omerbašić

Iz recenzije za knjigu Izreke za raju iz Raja akademika Tvrtka Kulenovića:

-Tekstovi Sulejmana Bulgarija imaju formu aforizama, ali nisu aforizmi. Oni imaju sasvim drugu ambiciju, ali su i oni mudri i kratki. Savjeti i upute za život .

Sulejman Bulgari govori iz srca svog bića, iz prakse koju je stekao kao Božiji službenik, imam (trenutno Bijele džamije), nevjerovatno omiljen ne samo među džematlijama nego i među pripadnicima drugih vjera i drugačijih običaja. Njegovi tekstovi po formi bliski su aforizmima, kratki i jasni, takođe mudri i ispunjeni jednom lahkoćom, ali vrlo ozbiljni u svojim namjerama, često ljekoviti u rezultatima, lako shavtljivi za razliku od mnogih aforizama, a podjednako bogati duhovnim sadržajem.

Ja sam opet zapamtio Bulgaria po jednom detalju sa njegovog istupa kada je kazao:

Za mene je svaki čovjek findžan zasičene kahve. Ako je kahva gorka, to znači da šećer nije promiješan. Dakle, samo malo treba promiješati i eto slatke kahve. Ako se ne promiješa bit će gorko. E ja prilazim tom šećeru kojeg ima u svakom čovjeku, i u Muji, i u Jozi, i u Jovanu, i u Hansu, i u Davidu.


Ispunjen atrij Medžlisa IZ-a

Otvoren Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju

U prisustvu predstavnika općinske i kantonalne vlasti, predstavnika sve tri vjerske zajednice, Amela Tuke i građana otvorene su prostorije Dnevnog centra za djecu i mlade sa posebnim
potrebama.


Mr. Suad Huskić, Hajrudin Ahmetlić i Miralem Galijašević

Centar je izgrađen sredstvima tešanjskog privrednika Hajrudina Ahmetlića u iznosu od 250 000 KM. Novčanu pomoć za opremanje Centra pružila je i firma Mann und Hummel u iznosu od 5000 KM. Svečano otvaranje izvršili su donator Hajrudin Ahmetlić, premijer ZE-DO kantona Miralem Galijašević i načelnik općine mr. Suad Huskić.


Djeca i mladi sa posebnim potrebama u novim prostorijama

Primarijus Doc.dr.sci.med. Hasan Škiljo

Već duže vrijeme sam pokušavao doći do biografskih podataka našeg poznatog hirurga sa najvišom akademskom titulom Hasana Škilje, specijaliste opšte i subspecijalizacije abdomenalne hirurgije. Obzirom da sam ovih dana imao jedan manji operativni zahvat uspio sam iskoristiti priliku da urigiram i evo dobijem potrebne podatke.

Ovo je moj treći susret, kao pacijenta, sa ovim izuzetnim stručnjakom, ali isto tako i izuzetnim čovjekom. Pored toga što je poznat i cijenjen u stručnim krugovima dr. Škiljo je jako poznat i voljen od običnih ljudi, pacijenata i članova njihovih porodica. Imao sam priliku da se uvjerim zašto je to tako. Vjerovatno svako ko dođe do hirurga ima strah. Međutim dr. Škiljo svojim neposrednim odnosom sa pacijentom razbija svaki strah. Svojom komunikacijom unosi kod pacijenta samopouzdanje. Pored rada u hirurškoj sali kod prijema pacijenata na pregled nikoga ne vraća za sutra bez obzira koliko pacijenata bilo pred vratima i nikada nisam primjetio znake umora ili nervoze koja bi se osjetila u radu sa pacijentima, što bi se moglo očekivati od stručnjaka sa tako puno odgovornih poslova koje obavlja.


Rođen je 15. 03. 1962. godine u Doboju. Osnovnu i Srednju Medicinsku školu završio u Doboju 1982 god. Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli 20.01.1988. godine.

Od 1988. godine do 1992. godine radio na Hirurškom odjeljenju RMC Doboj. U istom periodu bio predavač u Srednjoj medicinskoj školi u Doboju iz predmeta Anatomija, Patologija i Hirurgija.

Specijalistički ispit iz Opšte hirurgije položio 1995. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Od 1992. godine do danas radi na Hirurškom odjelu Opće bolnice Tešanj. Od avgusta 2005 godine do danas vrši funkciju Načelnika službe za hirurške bolesti. Od 1988. godine godine vrši funkciju zamjenika direktora Opće bolnice Tešanj.

Za vrijeme rata bio pripadnik Armije BiH i od 1992. do 1996. godine radio u Ratnoj bolnici Tešanj. Od 1995. do 1999 godine predavao predmet hirurgija u Srednjoj Medicinskoj školi u Tešanju. 1999. godine imenovan za stalnog sudskog vještaka iz oblasti medicine-odsjek hirurgija-traumatologija Ze -Do kantona.

U zvanje asistenta na Zdravestvenom fakultetu Univerziteta u Zenici izabra.2007.

U nastavnoj 2008 god. izabran u zvanje višeg asistenta na predmetu hirurgija sa njegom I i II na Zdravstvenom fakultetu Univetziteta u Zenici.

Odlukom Federalnog ministarstva zdravstva 07.04.2006.god.dodijelljena titula Primarijus.

Član Ljekarske komore Ze-Do kantona. U dva mandata (0d 1999-2004. godine) bio zamjenik predsjednika Komisije za izdavanje-obnavljanje i oduzimanje licence za samostalan rad.

Magistraski rad pod naslavom “Opravdanost operativnih zahvata benignih promjena dojke prema kliničkom, ultrasonografskom i mamografskom nalazu” odbranio 2007. godine na Medicinskom fakultetetu Univerziteta u Sarajevu.

Subspecijalsitički ispit iz Abdominalne hirugije položio na hirurškoj klinici UKC Tuzla 2010 god.( Subspecijalizaciju obavio u UKC Tuzla i KB Dubrava, Zagreb).

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2013. godine odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom; “Promjene sluznice želuca nakon laparoskopske holecistektomije” te stekao akademsku titulu Doktor medicinskih nauka”.

Odlukom Senata Univerziteta u Zenici 2015 god.izabran u zvanje Docent na katedri za hirurgiju za predmet “Hirurgija sa njegom I i II” na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Odlukom senata Univerziteta u Tuzli 2015 god. izabran u zvanje Docent za predmet “Hirurgija” na Medicinskom fakultetu
Univerziteta u Tuzli.

Učestvovao na više kongresa kako u zemlji tako i inostranstvu, kao i na stručnim usavršavanjima u raznim Institucijama iz oblasti Abdominalne hirurgije, Opšte hirurgije, Laparaskopske hirurgije, Dječije hirurgije i Urgentne medicine.

Stečena znanja primjenjuje u vlastitoj ustanovi i prenosi na mlađe kolege.

Takođe učestvuje u stručnom usavršavanju i obrazovanju srednjeg medicinskog kadra, diplomiranih medicinskih tehmičara i ljekara pripravnika i specijalizanata kroz razna stručna predavanja i praktičan rad u OP sali, hirurškoj amulanti kao i u vidu mentorstva.

Služi se engleskim i ruskim jezikom u konverzaciji i stručnoj literaturi. Objavio više stručnih i naučnih radova, u raznim stručnim časopisima i na kongresima.

Stare fotografije


Majka Hiba Terzić sama pripremila i donijela hranu borcima Armije RBiH na Husar 26.10.1994. godine. Do nje Ahmed ef. Mešić

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *