Tešanjski dnevnik 2.-9.11.2015. godine

Održani Pulmološki dani Tešanj 2015

U organizaciji Opće bolnice u Tešnju održan je 5. stručno-naučni skup sa međunarodnim učešćem pod nazivom Pulmološki dani Tešanj 2015. Skup je namijenjen doktorima i medicinskim sestrama-tehničarima.

Učesnici naučnog skupa sa domaćinima načelnikom mr. Suadom Huskićem direktorom Opće bolnice dr. Rifatom Sejdinovićem ( koji je bio i aktivan učesnik naučnog skupa)

Skup je obuhvatio četiri teme:Hronična opstruktivna bolest pluća, Teme po slobodnom izboru, Bolesti pleure i Prezentacija elektronskog izdanja udžbenika Plućne bolesti.

Na skupu su učestvovali:

Klinika Golnik: Mitja Košnik, Matjaž Fležar

Klinika Jordanovac: Sanja Grle Popović, Fadila Pavičić

KBC Split: Kornelija Miše

KBC Skoplje: Deska Dimitrievska, Marija Zdraveska

Institut za plućne bolesti Srbije:Branislav Perin, Evica Budišin, Aleksandar Tepavac i Marija Vukov.

KBC Srbije: Branislava Milenković,Nada Vasić i Ruža Stević.

KCU Sarajevo: Hasan Žutić, Zehra Deović, Safet Guska i Ademir Hadžismajlović

KC Banja Luka.Mirko Stanetić

UKC Tuzla: Dragan Keser, Edin Jusufović, Suad Dedić, Ermina Iljkazović

KB Zenica:Alma Mekić Abazović i Aida Arnaut

Opća bolnica Tešanj:Rifat Sejdinović, Besim Prnjavorac i Ekrem Ajanović

Manifestacija Plavi krug u Tešnju

Savez udruženja/udruga dijabetičara Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je manifestaciju pod nazivom Plavi krug. Domaćin manifestacije je bilo Društvo za borbu protiv dijabetesa Sugar Tešanj.

Skupu su prisustvovali predsjednici udruženja Federacije Bosne i Hercegovine, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja ZE-DO kantona Senaid Begić, dr Midhat Mujić i predsjednik Saveza Nermin Kotorić, načelnik mr. Suad Huskić koji su se i obratili skupu. Tema je bila organizacija i komunikacija društava sa predstavnicim vlasti (direktor Begić je udruženja nazvao partnerima). Begić je takođe napomenuo da je u planu budžeta ZE-DO kantona za iduću godinu predviđeno da svaki korisnik insulina dobije godišnje 120 mjernih traka bez nadoknade. Na esencijalnoj listi se uvode i novi lijekovi koji se pojave na tržištu.

Nermin Kotorić i Senaid Begić tokom svog obračanja

U okviru pripreme za 14. novembar Svjetski dan  borbe protiv dijabetesa podjeljeni su predstavnicima udruženja glukometri, trakice, plakate i drugi promotivni materijal.

Društvo za borbu protiv diabetesa Šugar Tešanj osnovano je 21.12. 2001.godine sa kontinuiranim radom  do danas. Naglašena je i podrška Općine i Općinskog načelnika ovom udruženju.

Ove godine, u povodu obilježavanja 14.11.Svjetskog dana borbe protiv diabetesa, po prvi puta Savez udruženja/udruga dijabetičara FBiH organizuje zajedničku manifestaciju i jedinstveno obilježavanje ovog dana.

Upravni odbor Saveza udruženja dijabetičara BiH.

Otvoren rekonstruisani prostor Haustora

Slastičarna Haustor porodice Tahirović ima dugu tradiciju i predstavljala je, uz slastičarnu Dizdarević, obilježje grada. U Tešanj su došli kao dječaci, braća Tahirović:Sejfo, Hasan i Velija. Sejfo je otvorio slastičarnicu u Tešnju, Hasan 1953. godine u Jelahu, a Velija je odselio u Zenicu i tamo otvorio slastičarnu.

Sejfu je naslijedio sin Kemal (Kemo) poznat i kao fudbaler Toška. Kemin sin Hajrudin je nastavio ovu porodičnu tradiciju (pa i fudbalsku), ali je teško obolio i umro veoma mlad.

Hajrudinova supruga Sabina je uspjela zadržati ovaj biznis koji je bio proširen sa kafićem. Ona je ove godine sa djecom Ademom i Lejlom uspjela u potpunosti rekonstruisati postojeći objekat i napraviti prelijep novi i dopuniti ugostiteljsku ponudu. Pored slastičarne sada je tu i restoran sa ponudom svih vrsta pita (to je tradicionalni program), jela sa piletinom i pice. U prizemlju je kafić sa prostranom vanjskom baštom.

Tešanj je dobio jedan novi prelijep objekat.

Salih Fejzić, Hajrudin, Sejfo i Refija Hambašić Plančić

 

Sabina Lejla i Adem

 

Detalj iz restoranskog dijela

Promocija knjige Bitno je biti Bošnjak i Sejfudina Tokića

U organizaciji Opće biblioteke u Tešnju najvaljena je promocija knjige Nova Bošnjačka politika-Bitno je biti Bošnjak i tribina. Moderator Esmir Bašić je u uvodu  najavio da će zbog vremena odustati od nekog najavljenog dijela (ni gostu nije bilo jasno od čega). Obzirom da se pojavio promotor  knjige prof. dr. Zemir Sinanović (nije bio najvljen u pozivima), a da je autor duže pričao o poziciji Bošnjaka i potrebi za novom politikom Bošnjaka i stvaranju javnog mijenja za tom potrebom moglo bi se zaključiti da je to bio skup kombinacije promocije knjige i javne tribine.

Autor je govorio o tri perioda bitna za Bošnjake Safvet-beg Bašagić, Atif Purivatra i nacionalni preporod 1992/93. Smatra da sadašnej vrijeme traži novi odgovor Bošnjaka na izazove koji ih okružuju. Tokić smatra da Bošnjaci moraju utvrditi svoje ciljeve, da je potrebno probuditi javno mijenje prema potrebi tih cilejva. U tome vidi i svoju misiju.

Sejfudin Tokić je rođen 1959. godine u Gradačcu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Farnaceutski fakultet i postdiplomski studij iz oblasti prirodnih lijekova završio na Univerzitetu u Sarajevu. Autor je i koautor preko 40 naučnih radova iz oblasti hemije prirodnih produkata. Autor je popularnog TV serijala Za svaku bolest trava raste.

Jedan je od osnivača Helsniškog komiteta u BiH, Foruma građana Tuzla, Alternativnog vijeća ministara, Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i Svjetskog bošnjačkog kongresa. Bio je zastupnik i delegat u Parlamentu BiH u periodu 1990-2003. godine . Osnivač je Unije bosanskih socijaldemokrata (UBSD) i Socijaldemokratske unije (SDU). Dobitnik je niza priznanja:Plaketa Grada Sarajeva, povelja Helsniškog komiteta. Kao predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda bio je koordinator koalicije više od 100 nevladinih organizacija koje su organizovale i učestvovale u kampanji Bitno je biti Bošnjak, a povodom popisa stanovništva 2013. godine.

Esmir Bašić, prof. dr. Zemir Sinanović i Sejfudin Tokić

Iz recenzije prof. dr. Senada Lavića:

Za sve one koji su suštinski zainteresovani za budućnost Bosne i Bošnjaka ova knjiga daje mnogobrojne primjere velike opasnosti koja se nadvila Bosnom i nudi prijedloge za kvalitetno političko djelovanje. Treba imati na umu činjenicu da je mr. Sejfudin Tokić stekao veliko iskustvo na bosanskoj političkoj sceni i da ima nesporan dar za prepoznavanje za prepoznavanje i interpretiranje političkih tokova koji su bitni i odlučujući za budućnost BiH. Tokić je napisao upozoravajući tekst o sudbini bošnjačkog naroda i Bosne, nošen odgovornošću i odanošću prema svojoj državi i njezinoj budućnosti, te je stoga moguće o jednom posebnom bosanskom političkom gledištu, koje on nedvosmisleno zastupa i razvija, a koje baštini ono najbolje iz bosanske politike.

Politička situacija regionalni i svjetski sukobi su uvijek ostavljali tragove cunamija u Bosni i Hercegovini a najviše se toga trebaju plašiti Bošnjaci. Puno je ocjena iznešenih na skupu su tačne i nemogu ih osporiti. Ono što me uvijek muči kao pojedinca to su pojedinačni (ili manjih grupa) iskoraci ka sistemskim pitanjima i načinu odbrane od zla koje trpe Bošnjaci kroz historiju. To  su najčešće ljudi koji su u proteklom periodu imali različite političke, vjerske, rukovodeće pozicije u društvu, koji su skloni drastičnim promjenama  svog gledanja i djelovanaj . Pojavljivali su se i politički organizatori, vjerski najviši dužnosnici kao zaštitnici Bosne i Bošnjaka, da pri tom u vrijeme svoje vladavine nisu napravili rezultate (čak i negativne). Njihova ponovna pojava sa „velikim idejama“ pomalo izaziva sumnju kod  običnog čovjeka bez obzira šta je kazao ili napisao.

Foto zabilješka

U Titovoj ulici kocka je postavljena do prodavnice ZEMA, a istovremeno se finaliziraju šahtovi

Srušen Dom kulture u Jelahu

U dvije godine 1948 i 1949. godine dobrovoljnim radom i društvenim sredstvima napravljena je zgrada koja u Jelahu koja je imala različite namjene. Prva namjena  je bila skladište Zemljoradničke zadruge Jelah sa dva stana za stručnjake (Formiranje zadruga počelo je 1949. godine kada je počela i izgradnja zgrade) .

Nakon ukidanja zadruga instalisana je proizvodnja limenih dijelova (trebale su da se rade limene kutije za pastu za cipele). Oprema je stigla iz Rafinerije nafte Slavonski Brod, a sa njom je došao i stručnjak Njemac Hans Stelfeld (kasnije je otkriven kao zapadni špijun i osuđen na Okružnom sudu u Doboju). Od 1954/55 dodijeljen je Mjesnom uredu Jelah za dalje korištenje. U to vrijeme Kulturno umjetničko društvo je bilo u Ciglani pa je prešlo u nove prostroije. Pored KUD-a,  prostorije su služile za druge nastupe, pozorišne predstave, igranke, političke skupove i dr.  Prostorije je koristila i Mjesna zajednica za svoje potrebe sve do 2012. godine kada je prekinuto svako angažovanje ovog prostora.

U novom objektu koji će se praviti na ovom mjestu u partnerstvu privatnog kapitala i lokalne zajednice izgradit će se stambeno poslovni prostor koji će imati prostorije u kojima će se smjestiti određene funkcije Mjesne zajednice i općine, kao i prostorije za društva koja se bave kulturnim radom.

Stare fotografije

Osnovna škola u Medakovu septembar 1982. godine.

S lijeva: Ivica Babić, Seid Hodžić, Husein Galijašević, tešanjski narodni heroj Nisim Albahari i Meho Bajraktarević

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *