Tešanjski dnevnik 9. – 16.11.2015. godine

Zbog odsustva Huseina Galijaševića (odlazak na banjsko liječenje), ovaj broj Tešanjskog dnevnika uredio je Mujo Pobrić uz pomoć saradnika Halida Fejzića, Nizaha Enisa Mehinovića i Emira Unkića .

Čelnici Tešnja i Ćoruma razgovarali o saradnji u budućnosti

Ovih dana predstavnici turskog grada Ćoruma borave u našoj državi. Povod njihove posjete je projekat “Moj izbor je turski”. Taj projekat pokrenuo je Institut Yunus Emre. Tim povodom delegaciju Ćoruma predvođeni gradonačelnikom Muzaferom Kulđom primio je tešanjski načelnik mr.Suad Huskić sa saradnicima. U tim razgovorima naglašeno je da dva prijateljska grada trebaju uspostaviti tjesniju saradnju u nekoliko oblasti. Ćorum je grad sa 250.000 stanovnika, a smješten je u centralnom dijelu Turske. Ovaj turski grad sa jakom infrastrukturom uspješan je i u agraru. Gradonačelnik Kulđom istakao je da u njegovom gradu postoji ulica posvećena Tešnju i veliki park s nazivom Bosna. Projektom “Moj izbor je turski” obezbijeđeno je 4.000 školskih torbi i pribor za učenike koji pohađaju turski jezik u Bosni i Hercergovini. U tešanjskim školama podjeljen je školski pribor I torbe za 135 učenika.


Načelnik općine mr.Suad Huskić sa gradonačelnikomMuzaferomKulđom iz Turske


Radni sastanak i prijem kod načelnika Općine

Tešanjski načelnik razgovarao sa predstavnicima sportskih klubova

Aktuelni tešanjski načelnik Suad Huskić upriličio je sastanak sa predstavncima Sportskog saveza općine Tešanj i predstavnicima sportskih klubova iz ove općine. U razgovoru s njima načelnik Huskić htio se upoznati u kakavom se stanju nalaze timovi koje oni predvode i da daju svoje prijedloge i sugestije za predstojeći budžet za 2016. godinu kada je u pitanju sport. Čelnici Sportskog saveza prisutnima prezentirali su i svoju web stranicu – www.sportskisaveztesanj.ba. Načelnik je zadovoljan radom stranice i naglasio da će u novom ugovoru sa sportskim klubovima stojati klauzula da svi klubovi moraju dostavljati informacije o takmičenjima na ovu web stranicu. Iz općinskog budžeta za sportske namjene izdvaja se 240.000 KM od toga klubovi dobivaju 180.000 KM. Pod kišobranom Sportskog saveza općine Tešanj djeluje dvadeset i četiri kluba.


Mirsad Srkalović, sekretar; Mr. Suad Huskić, načelnik Općine; i Besim Sejdić, predsjednik

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U povodu obilježavanja 14.11. Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Društvo za borbu protiv diabetesa”Sugar Tešanj započelo je svoje aktivnosti manifestacijom koja je održana 07.11.2015.godine okupivši u Tešnju sva udruženja/udruge dijabetičara, članice Saveza. Ove godine prvi puta se na nivou Saveza udruženja/udruga dijabetičara FBiH organizirala ovakva manifestacija, kojoj je Savez pokrovitelj i gdje je dogovoreno jedinstveno obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv diabetesa u svim općinama Federacije.

Održana je Sjednica Upravnog odbora Saveza FBiH, prikazan film Život s dijabetesom, odigrana Fudbalska utaknica Reprezentacije BiH i ZE-DO kantona, organizovano druženje i ručak sa svim gostima iz cijele Federacije.


Vrijedne volonterke su neumorno radile na uzmanju uzoraka


Odziv građana je bio iznad očekivanja

Nastavak aktivnosti je započeo 13.11.2015.godine u jutarnjim satima kada je delegacija iz Društva “Sugar” Tešanj posjetila Kabinet Općinskog načelnika (kao i ranijih godina), a zatim u parku ispred Općine započela je aktivnost mjerenja vrijednosti šećera u krvi kod svih građana koji su to željeli.

Ovom prilikom zahvljujemo svima koji su učestvovali u ovim aktivnostima i svima koji su podržali obilježavanje 14.11. Svjetskog dana borbe protiv diabetesa.

Predsjednik Skupštine Društva za borbu protiv diabetesa
Nizah Mehinović Enis, profesor

Foto zabilješka


Tešanj noću foto M. Pobrić

Stare fotografije


Osmatračnica na Lijepom brdu. Za ovu fotografiju sam skroz bio zaboravio, a onda mi je Samir Hatkic pošalje,

Na fotografiji su članovi Odreda izviđača “Braća Pobrić” Kalošević, nekada ranih osamdesetih… — sa Nura Mehic, Amir S. Ajkunic, Ahmet Caplja, Mehmed Medo Huskić, Suad Unkić, Samir Alije Ramić, Smajo Emina Šarotić,  Jovan DadićZeljko Marelja, Mujo Unkic,  Bedita Iriskic Rizvanovic, Hajrudn Unkic, Naida Zizo-KadricSamir AjkunicZijad RamićMeho Hava Mehic, Fahrudin Zizo, rah. Smajl Rahic i Rahic Kasim Kaco.

Foto: Emir Unkić Deba

Sa table na Gornjoj čaršiji




Mujo Pobrić

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *