Tešanjski dnevnik 14-21.12.2015. godine

Večer sjećanja na Omera Pobrića

Tešanj, 18.12.2015 – Večeras je u Tešnju upriličen peti po redu koncert u znak sjećanja na Omera Pobrića. I ovaj put iza organizacije ovog koncerta stoji Damir Galijašević, koga smo pitali koliko je zapravo teško organizirati ovakvu vrstu sjećanja na velikog doajena Omera Pobrića.

Damir Galijašević ističe da organizirati sjećanje na ovog velikana nije jednostavno, ali je u svakom slučaju plemenito i uvjeren je da čini dobru stvar, jer je ovo jedini koncert u znak sjećanja na nekog od doajena sevdalinke koji ima kontinuitet od 5 godina.

Omer Pobrić je čitav svoj život uložio u očuvanje i promociju sevdalinke kao nacionalnog blaga. Shodno učinjenom za očekivati je da se njegov lik i djelo poštuje, a upravo ova činjenica bila nam je posebno zanimljiva u razgovoru sa Damirom Galijaševićem koji smatra da se lik i djelo Omera Pobrića danas poštuje malo u odnosu na njegove zasluge, ali i izuzetno značajno u odnosu na ostale znamenite rahmetlije.

Ovo je već peti po redu koncert u znak sjećanja na Omera Pobrića, a šesti događaj kojim se sjećamo njegovog imena i djela. U januaru ove godine proučili smo Bosanski mevlud, nagrađeno djelo Omera Pobrića, za rahmet duši autoru, a prije 4 godine CKO Tešanj organizirao je naučni skup o njegovom liku i djelu. Mislim da je sve to zapravo najveće što jedan umjetnik može dobiti od svog rodnog grada napominje Damir Galijašević.

Već u uvodu napomenuli smo da je ovo peto veće sjećanja, od Damira saznajemo da mu je teško sada govoriti o budućnosti ove manifestacije. Student sam u Sarajevu a svih ovih 5 godina bio sam nosilac svih aktivnosti za ovu manifestaciju, te će biti mnogo teže u odsustvu organizovati nešto. Ali vidjet ćemo blagovremeno, kaže on.

Ove godine rahmetli Omeru Pobriću je dodjeljeno i općinsko priznanje posthumno, pa smo zamolili Damira Galijaševića da nam prokomentira dodjelu priznanja: Omer Pobrić je to zaslužio, ponosan sam što na neki način stojim i iza te inicijative jer njegovo djelo, ljubav prema svom rodnom mjestu i promocija istog kroz svih 45 godina karijere je neosporno, napominje Galijašević.

Posjetioci su večeras mogli uživati u interpretacijama djela Omera Pobrića a koje su za njih izveli: Hasiba Agić, Nusreta Kobić, Esad Kovačević, Džavid Pamuković, Slobodan Lalić, Hamid Ragipović Besko, Hasna Kašmo, Azra Husarkić i Zanin Berbić u pratnji orkestra Damira Galijaševića, dok je voditeljski posao ove noći obavio Enver Šadinlija.

Rifa Vilašević

Azra Husakric sa kolegama i orkestrom

Profesionalni angažman Omera Pobrića u muzici počeo je još dok je bio u srednjoj školi. Počeo je kao pjevač, a 1968. godine se pridružio orkestru Ismeta Alajbegovića – Šerbe, s kojim je učestvovao na Festivalu Ilidža.

Njegova estradna karijera počela je 1967. godine tokom koje je, pored samostalnih izvedbi, sudjelovao i u aranžmanskom radu sa mnogim drugim eminentnim ličnostima sevdaha kao što su: Safet Isović, Himzo Polovina, Meho Puzić, Zehra Deović, Zaim Imamović, Hanka Paldum i mnogi drugi. Tokom svoje bogate karijere osvojio je mnogo nagrada od kojih je najznačajnija ona iz 1977. godine kada je postao prvi osvajač „Estradne nagrade Jugoslavije”. Značajnija djela i projekti koji su obilježila Omerovu životnu karijeru su:„99 sevdalinki”, Prvi festival narodne muzike “Lukavac '94”,1 „Bošnjačka kola”, „Sevdah nadahnut životom, slobodom”, „Bosna je u meni” – patriotske pjesme i proza, „Bosanski mevlud Omera Pobrića”, “Bajram i ramazan u pjesmi”, „Miruh Bosne” – 125 odsviranih i zapisanih aranžmanski bosanskih sevdalinki, „Institut sevdaha – Fondaciju Omera Pobrića”, „Saz u Bosni” – autor Šukrija Trako, izdavač Institut sevdaha, prva knjiga u povijesti BIH o sazu, sa deset CD-ova najboljih sazlija i DVD-ijem takuma sazlija poslije 73 godine u Bosni, „Banjalučki sevdah u vremenu”, Prvi festival sevdalinke BiH, „Antifašizam na bedemima BiH” – prvi puta ujedinjene antifašističke pjesme iz dva oslobodilačka rata 1941-1945. i 1992-1995. Godine, Drugi festival sevdalinke BiH, „Sevdah i sevdalinka na devet svjetskih jezika” – priredili Omer Pobrić i dr. Semir Vranić, Intelektualci i sevdalinka,  Treći festival sevdalinke BiH, „Otkriveno blago” – pjesme vraćene narodu bosanskom, Četvrti festival sevdalinke BiH.

Božićni koncert nakon 30 godina održan u Tešnju

Večeras je u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju održan Napretkov božićni festival pod nazivom „U susret Božiću“. Prema riječima Ivana Duvnjaka, predsjednika podružnice HKD „Napredak“ Tešanj ovo je prvi božićni koncert nakon nekih 30 godina u Tešnju.

U okviru programa publici su prikazani narodni običaji katolika u BiH a koji se vežu uz proslavu Božića. Svojim nastupima tešanjskoj publici su se predstavili KUD-ovi sa područja općine Usora, te zbor HKD „Napredak“.

Nakon kulturnog dijela programa uslijedila je i prezentacija tradicionalnih jela i pića koja su karakteristična za Božić. Prema najavama iz HKD „Napredak“, održavanje ove manifestacije se planira i u budućnosti, kako bi postala tradicionalna.

Rifa Vilašević

 

Izlozba slika “Nasem gradu”

Veceras je u Eminagica konaku priredjena izlozba slika,radova ucenika OS Resad Kadic Krndija.

Izlozbu je priredio Mehmed Dzananovic,nastavnik likovne kulture.Prisutne je pozdravio Ernad Prnjavorac,direktor JU Muzej ,a o izlozbi su govorili Berina Merdic,direktorica skole te Miralem Brkic,akademski graficar iz Tesnja.Izlozen  je 41 rad sa razlicitom tematikom.Svu ljepotu okupljanja mladosti zacinili su i polaznici muzicke skole sa prigodnim programom.

Za izlozbu je priredjen 41 rad od 41 autora –učenika,čija imena navodimo .

Mehmed Dzananovic, autor izlozbe sa ucenicima i Berinom Merdic, Ernadom Prnjavorcem i Emirom Balagijom
Jedan od radova ucenika OS Resad Kadic

SPISAK UČENIKA OŠ „REŠAD KADIĆ“ TEŠANJ ČIJE SE LIKOVNI RADOVI IZLAŽU U EMINAGIĆA KONAKU

  1. ALENA NAVRBOC IX-1
  2. LEA FEJZIĆ VIII-2
  3. AJLA MUHAMEDOVIĆ VIII-2
  4. ŠEJLA FAZLIĆ VIII-2
  5. LEJLA FAZLIĆ VIII-2
  6. MERJEM PRNJAVORAC VII-2
  7. AMILA BAVRK VI-2
  8. SEIDA SUBAŠIĆ VI-2
  9. HARIS MANDŽUKIĆ VI-1
  10. LEJLA BRAKOVIĆ VII-1
  11. AMINA SUBAŠIĆ VII-1
  12. SUMEJA EMINAGIĆ V-2
  13. VENAN HASANIČEVIĆ IX-2
  14. ZERINA RAHMANOVIĆ IX-1
  15. ERMANA FEJZIĆ IX-1
  16. SARAH KRUŠKO IX-2
  17. AMILA HALILOVIĆ IX-2
  18. ENIDA ŠIRBEGOVIĆ IX-1
  19. DŽENITA HADŽIEDHEMOVIĆ IX-1
  20. ARMINA JOLDIĆ IX-1
  21. AJLA KRDŽALIĆ IX-2
  22. LEJLA HRNJIĆ IX-2
  23. AMAR JUSUFOVIĆ VII-1
  24. SARAH JABANDŽIĆ V-2
  25. NUSMIR HAJRIĆ IX-3
  26. AMIR TURKEŠ IX-3
  27. SUMEJA TURKEŠ IX-3
  28. BELMA TRAVNJAK IX-3
  29. SAMIJA MUJČINOVIČ IX-3
  30. JASMIN DŽEMO IX-3
  31. LEJLA ZAHIROVIĆ IX-3
  32. SMAJL TURKEŠ IX-3
  33. ENISA HOJKURIĆ IX-3
  34. BERINA SALTAGIĆ IX-3
  35. AZRA HOJKURIĆ IX-3
  36. MAIDA ALIHODŽIĆ IX-3
  37. AMINA TURKEŠ IX-3
  38. KENAN MAHMUTOVIĆ IX-3
  39. ELMA ŽILIĆ IX-3
  40. BELMIN ČIZMIĆ IX-3
  41. KADIRA ALIHODŽIĆ IX-3

Odbojka – Moglo je i bolje

U takmičarskoj sezoni 2015/16.god. ŽOK “Tešanj“ je završio prvi dio sezone u sklopu Prve lige FBiH – Grupa A3 na četvrtom mjestu. Tešanjke su ostvarile jednu pobjedu, četiri poraza i imaju dvije odgođene utakmice. Rezultati nisu dobri u odnosu na prethodne sezone kada je klub bio u samom vrhu ne samo grupe nego i kompletne 1.lige FBiH. (najbolji plasman 2. mjesto od 22 ekipe po bodovima). Razlog je prosjek godišta ekipe i prve postave u kojima igraju djevojčice 2001. god. i mlađe. Riječi su tvorca ženske odbojke u Tešnju i trenera tešanjskih odbojkašica Izeta Mandžukića

Mandzukic Izet, trener ZOK Tesanj

C:\Users\at\Downloads\ZOK Tesanj.jpg

On još dodaje da Tešanjke imaju manje termina za treniranje. Takođe je bitno napomenuti da klub trenira u lošim uvjetima. Rušenjem male dvorane „Partizan“, uslovi za treniranje su se pogoršali i treniramo u velikoj dvorani na spratu gdje su gabariti terena neodgovarajući, tj. teren za treniranje je puno manji od terena za igru. U velikoj dvorani imamo jedan termin, što takođe nije dobro za rad ekipe. Mandžukić je mišljenja da ima riješenja za taj problem kojeg će predložiti općinskim ocima. Nadamo se da će lokalna uprava shvatiti važnost završetka radova na novoizgrađenoj maloj dvorani „Musala“, što bi sigurno koristilo ženskoj odbojci, ali i ostalim sportovima. U ovoj takmičarskoj godini pod palicom trenera Mandžukića za ŽOK Tešanj igrale su, Sabina Merzić, Emina Mujkanović, Jasmina Kavazović, Mea Avdić, Belma Srkalović, Ilvana Prnjavorac, Sabrina Deljkić, Nirvana Delić, Edina Subašić, Murisa Vehab, Nirma Ramić i Amila Srkalović. Tešnjaci su uspjeli uz preskromna finansijska sredstva organizovati takmičenje na nivou Ze-do kantona – pionirke (2.mjesto), turnir povodom “Tešanjskog proljeća“ (2.mjesto) i turnir „Sportzdk Tešanj 2015. Volleyball Open“(4.mjesto) gdje su osim Tešanjke nastupale Kula – Gradačac, Jedinstvo Bimal – Brčko i banjalučki Volleyball.

Tekst: Halid Fejzić

Sa table na gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *