Tešanjski dnevnik 21-28.12. 2015. godine

Promovisana knjiga Mustafa Ćeman-drugi o Ćemanu i razgovori s njime Amira Brke

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje, a u okviru Dana grada Tešnja 2015 promovisana je knjiga Mustafa Ćeman-drugi o Ćemanu i razgovori s njime, koju je priredio Amir Brka. Promotori knjige su bili prof. dr. Muhidin Džanko, prof. dr. Enver Kazaz profesori na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Fuad Šišić. O Mustafi Ćemanu je govorila predsjednica UO Cko Almina Brkić. Na početku se prisutnima obratio i načelnik mr. Suad Huskić.


Mr. Almina Brkić, mr. Suad Huskić, Amir Brka, prof. dr. Muhidin Džanko, prof.dr. Enver Kazaz i Fuad Šišić

O Mustafi Ćemanu mr. Almina Brkić je kazala:

Mustafa Ćeman rođen je 4.4.1925. godine u Miljanovcima. U Jelahu je pohađao osnovnu školu, a zatim Behram-begovu medresu u Tuzli, da bi poslije Drugog svjetskog rata službovao u sreskim narodnim odborima u Tesliću, Tešnju i Doboju, i to u sektoru financija. Od 1957. godine radio je u Bibliotekarskom odjelu zagrebačke izadavačke kuće “Zora”, koji je diljem bivše Jugoslavije osnovao preko 80 biblioteka, od kojih najviše u Bosni i Hercegovini. U penziji je bio od 1985. godine, i do agresije živio je u Jelahu, da bi 1992. godine otišao u Hrvatsku. Vratio se u Jelah 1996. godine, gdje je nastavio svoj rad, a umro je u bolnici u Tešnju 28.7.1999. godine.

Objavio je veliki broj bibliografija o bh. temama i piscima, počev od Bibliografije radova o “Hasanaginici” 1774-1974., a njegovo najznačajnije djelo svakako je knjiga koja je objavljena u Zagrebu 1994. godine pod naslovom Bibliografija bošnjačke književnosti. Impresivna je i Mustafina biliografija literature o tešanjskom prostoru. Dovršena je 1989. godine kao pretpostavka za monografiju Tešnja koju su trebali pisati kompetentni stručnjaci. Približno je istoga obima i bibliografija Stoca koja je završena 1991. godine, a objavljena je kao knjiga 2009. godine u Stocu. Nemjerljiv doprinos Ćeman je decenijama davao i ostvarenju brojnih tešanjskih kulturnih podviga, kakvi su, na primjer, kupovina biblioteke Hamida Dizdara, objavljivanje Sabranih djela Muse Ćazima Ćatića (1968.) i drugi.

Sada, evo, imamo i knjigu o Mustafi Ćemanu. Neminovno je da će svako ko sadržaju ove knjige posveti iole ozbiljnu pažnju, zaključiti da nema ništa prirodnije od toga što smo iz radionice Amira Brke dobili i ovu knjigu. Jer, upravo je on autor prvog sintetskog teksta o Mustafi Ćemanu (objavljenog u časopisu Islamska misao 1990. godine), on je načinio i prvi intervju sa Ćemanom, a putem Centra za kulturu i obrazovanje, koji se sada pojavljuje i u ulozi izdavača knjige, ovaj književnik je 2005. godine priredio i skup o Ćemanu, sa kojeg se tekstovi donose u ovom zborniku. Knjiga se, dakle, ispostavlja kao finalne Amirovog kreativnog odnosa prema Mustafi Ćemanu. Ovako kako je koncipirana, s obzirom na građu kojom je priređivač raspolagao, knjiga predstavlja i optimalan spomenik djelu i ličnosti Mustafe Ćemana.

Objavljivanje knjige finansijski su podržali Općina Tešanj, Hifa-oil, gospodin Mirsad Ćeman, Notar Brkić, Belif, Silk-trade i Hrvić-gradnja.

Promociji su prisustvovali Mustafin sin Mirza Hasan sa suprugom, Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH, Mirsad Ćeman i još neki pripadnici familije Mustafe Ćemana.

Promocija knjige je imala i karakter omaža, svečanog obilježavanja 90-te godišnjice rođenja jedne naše velike ličnosti, kakva Mustafa Ćeman uistinu i jeste.

Priređivač knjige Amir Brke kazao je da je knjiga struktuirana tako da njezina prva cjelina sadrži tekstove koje su o Ćemanu napisani, druga tekstove o njegovim dvjema objavljenim bibliografiskim knjigama, a treća ono što je sam govorio u intervjuima. Cko je još 2005. godine organizovao skup posvećen Musafi Ćemanu pod naslovom Čas sjećanja. Poznavao je i družio se sa Mustafom Ćemanom i skupljao sve što je bilo vezano za njegov rad. Štampanje  knjige je upravo tempirao da bi se i na ovaj način dao doprinos obilježavanju 90 godina od njegovog rođenja.

Promotori su govorili o Mustafi i njegovom radu, ali su i naglasili jednu činjenicu koju ima samo Tešanj, a to je odnos prema svojim veličinama što predstavlja i ova knjiga, napominjući da takvo nešto nema ni Sarajevo. Drugo napomenuli su da se u Tešnju događa da kulturnim manifestacijama skoro redovno prisustvuju i predstavnici vlasti, što je prava rijetkost u BiH čak i u puno većim mjestima pa i u samoj prijestonici.

Zanimljivo je da je Mustafa Ćeman početkom pedesetih obavljao dužnost šefa finasnija u tešanjkom srezu. Muharem Kotorić tadašnji direktor Općeg trgovačkog preduzeća svojim vezama je obezbjedio žicu, a Mustafa Ćeman sredstva u iznosu od 19 000 000 dinara iz saveznih sredstava za investicije za izgradnju dalekovoda Doboj-Jelah-Tešanj. Zbog angažovanja tih sredstva bio je pod istragom i prijetilo mu je hapšenje, ali ga je spasio Đuro Pucar. Na kraju je kažnjen novčanom kaznom koju su mu općinari namirili. Dalekovod je urađen.

Reorganizacijom državne uprave u Bosni i Hecegovini 1955. godine osnovan je privremeni Sreski narodni odbor  Doboj. Iz Tešnja su na formiranju radili:Hamzalija Mešić- administracija, Hasan Haso Ajanović -personalna služba, Vahdet Smailbegović- statistika i Mustafa Ćeman -finansije

Božični prijem

Povodom najvećeg katoličkog praznika Božića, župnik župe Jelah don Ilija Marinović priredio je svečani prijem u prostorijam župe crkve sv. Ivana Krstitelja. Svojim prigodnim izvedbama hor HKD Napredak podružnica Tešanj doprinio je svećarskoj atmosferi. Lijepo je vidjeti da su na prijemu bili  jerej Mihail Gavrilović i zamjenik glavnog imama mr. Enver ef. Kurtić i da je to postala tradicija kada se svečanosti događaju i u druge dvije vjerske zajednice. Među zvanicama sam primijetio i predsjednika OV Senada Subašića, zastupnika u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića, načelnika općine Usora Iliju Nikić i više privrednika.


Članice hora HKD Napredak i župnik don Ilija Marinović

Župnik Ilija Marinović je u svom obračanju zahvalio zvanicama što su se odazvali pozivu napominjujući vrijednost već tradicionalnog zajedničkog obilježavanja najznačajnijih vjerskih praznika i tako pokazuju pozitivnu ulogu koju ostvaruju predstavnici vjerskih zajednica za dobro stanje međunacionalnih odnosa u Tešnju. Zahvalio se i privrednicima Tešnja koji su materijalno pomagali rješavanje nekih infrastrukturnih i drugih potreba Crkve.

Promovisana knjiga Hadži Hakije Ahmtage Bosansko-danska knjiga

U organizaciji JU Opća biblioteka, a u okviru programa Dana grada Tešnja 2015, promovisana je knjiga Bosansko danska- knjiga, autora Hadži Hakije Ahmetage (većina sugrađana ga poznaju kao Hakiju Ahmetagića).

Promotori knjige su bili prof. dr. Izet Šabotić, mr. Omer Zulić i Kemal Ljevaković,književnik. Moderator je bio Esmir Bašić.

Hadži Hakija Ahmetaga je rođen 1948. godine u Tešnju gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Zatim je završio Višu pedagošku školu u Tuzli, zatim Fakultet političkih nauka u Beogradu. Najduže je radio u firmi Napredak gdje je obavljao poslove pomoćnika dirketora za pravno upravne poslove, a zatim i rukovodioca službe za ove poslove. Radio je i u UPI Hotel Tešanj, manjim privatnim firmama. Pred rat je radio na poslovima sekretara Općinskog sportskog saveza, zatim se ukuljučio u aktivnosti Merhameta u Tešnju. Od 22.10.1992. godine sa porodicom živi u Danskoj.


S lijeva:Esmir Bašić, prof.dr. Izet Šabotić, Hadži Hakija Ahmetaga, Omer Zulić i Kemal Ljevaković

Po sadržaju knjige (nisam imao vremena pročitati knjigu za neki veći komentar sadržaja) može se zaključiti da je knjiga biografskog karaktera sa pokušajima utvrđivanja porijekla porodice (vjerovatno rezultat toga je i promjena prezimena).

Ajdin Salkičević sportista godine općine Doboj Istok

Jednom sam pisao u Tešanjskom dnevniku o Ajdinu Salkičeviću dječaku koji je u karateu za njegov uzrast imao odlične rezultate. U međuvremenu Ajdin je pristupio karate klubu u Doboj Istok gdje na njegovom usvaršavanju radi trener Edhem Halilović majstor karatea crni pojas peti dan sa pomoćnikom Sulejmanom Suljićem.

U svojoj karijeri Ajdin je osvojio medalje na 94 turnira , a u ovoj godini se 28 puta penjao na pobjednicko postolje. U kategoriji 13 godina bio je treći na prvenstvu BiH, a na turniru Nipon top open u Beogradu osvojio je prvo mjesto. Pored učešća na dva beogradska turnira po dva puta je učestvovao na turnirima u Hrvatskoj i Crnoj Gori.Na osnovu postignutih rezultata proglašen je sportistom godine za ovu godinu općine Doboj Istok.

Kada sam prošli put pisao o Ajdinu napisao sam „..brat Adnan se smješka preko stolice. Možda će se i on početi kititi medaljama“. I zaista Adnan se počeo kititi medaljama. Počeo je trenirati sa 9 godina i već je osvojio 10 medalja. U Beogradu je osvojio drugo mjesto u svojoj kategoriji


Ajdin i Adnan Salkičević sa medaljama osvojenim na turniru u Beogradu

Održana Novogodišnja pres konferencija Općinske organizacije SDA

Općinska organizacija Stranke demokratske akcije održala je Novogodišnju pres konferenciju sa ciljem prezentacije ostvarenih političkih ciljeva koje su postavili za ovu godinu. Obzirom da  Stranka demokratske akcije ostvaruje većinu u Općinskom vijeću i da je načelnik iz ove stranke, postignuti rezultati su i rezultati lokalne zajednice. Prisutnim se prvo obratio predsjednik Općinske organizacije SDA Šemsudin Mehmedović koji je govorio o situaciju u svijetu i našoj državi i na nivou lokalne zajednice u tekućoj godini. Iskazao je zadovoljstvom koje je ostvarila lokalna zajednica ostvarujući već 13 godina stalni uspon kao rezultat dobro utvrđenih ciljeva i profesionalnost u njihovoj realizaciji uz konstruktivnu opoziciju zadnjih godina. Budžet Općinske organizacije SDA za ovu godinu  iznosio je 48 000 KM, a sredstva su obezbjeđena iz budžeta, članarine i donacije privrednika.


S lijeva Berina Galijašević, Nisveta Mudrov, mr. Suad Huskić, Šemsudin Mehmedović, Adisa (Kokić) Hinović i Aida Salkić

Načelnik mr. Suad Huskić je iznio podatke koji su okarakterisali razvoj općine od 2012. godine, a koji imaju stalni rast tako da je općina Tešanj danas među 10 najuspješniji u Federaciji BiH.  Naglasio je da je kontinuitet razvoja ostvaren na stabilnim osnovama. Iznio je niz podataka napominjući da će ovu 2015. godinu, između ostalog,  pamtiti  po najvećem broju zaposlenih (10831), realizaciji izgradnje prve faze sistema otpadnih voda koji će pokriti 11800 stanovnika, novoj zgradi biblioteke, novoj zgradi za potrebe djece sa posebnim potrebama, rekonstrukciji glavne ulice u gradu, zamjeni azbestnih vodovodnih cijevi u gradu, izgradnji treće trake u industrijskoj zoni Bukve i izgradnji 700 metara puta u industrijskoj zoni Glinište i dr.

Završen Zigana open cup 2015

Dana 26.12.2015. održana završnica takmičenja u gađanju vazdušnom puškom na “Zigana open cup 2015”.

Nakon 4 održana kola, najbolje rezultate su postigli strijelci OS “Gazi Ferhad-beg“ iz Jablanice osvojivši prvo mjesto.

Drugo mjesto osvojili su izviđači iz čete „Jablanica“, a treće mjesto pripalo je takođe izviđačima.

Najbolji strijelac u muškoj konkurenciji na takmičenju je učenik Spahović Ahmed  iz OŠ „Gazi Ferhad-beg“ Jablanica,a u ženskoj konkurenciji epitet najbolje takmičarke  pripalo je Hasanbašić Asmiri,učenici iste škole.

Organizator  takmičenja Streljački  klub Zigana takmičare je nagradio  vrijednim nagradama(vazdušna puška,dijaboli,kamp stolice,kompas i druge nagrade te dodijelio diplome za osvojena mjesta).
Posebna zahvalnost  pripada Ismetu Bahtiću,direktoru Osnovne škole „Gazi Ferhad-beg“ iz Jablanice na ukazanom gostoprimstvu i dočeku takmičara.


Nagrađeni i pohvaljeni strijelci na Zigana open cupu 2015 sa Haris Sejdić,predsjednik UO Zigana,Plančić Sakib,nastavnik; Mujo Pobrić i Mujčinović Mirsad, članovi UO Zigana

Repriza pozorišne predstave „Mlaćenici-plaćenici“

26. decembra u 19 sati u Velikoj/pozorišnoj sali CKO, Bosansko pozorište Tešanj izvodi reprizu predstave “Mlaćenici i plaćenici”. Ova antiratna farsa premijerno  je izvedena 23. maja 2015. g. na 150. godišnjicu od igranja prve pozorišne predstave u Tešnju .Sa istom predstavom  se gostovalo u Lukavcu i Usori. Reprizno  se večeras  izvela u okviru manifestacije “Dani grada Tešnja 2015.”

Zahtjevna tešanjska publika imala je priliku da po ko zna koji put,uživa i u ovoj ponuđenoj predstavi.Sve u svemu,jedno lijepo i ugodno pozorišno veče.

Ucesnici predstave su:Almedin Nakić- Radenko, Sabina Paravlić- Izabela, Safet Paravlić- Života, Željko Katavić- Marinko, Darmin Kahvić- Ljubinko, Amar Omahić- Poštar, Merisa Medarić- Jelisaveta
Scenografija: Enes Hodžić, muzika: Haris Agić, rasvjeta: Amel Bašić, rekviziteri: Adnan Pihljak i Lea Fejzić, sufleri: Ilma Terzić i Alena Navrboc, organizator: Selma Prnjavorac, režija: Nermin Ajanović

C:\Users\at\Desktop\12435642_1120102358001394_999603664_n.jpg
Protagonisti: Almedin Nakić u ulozi Radenka i Katavić Željko u ulozi Marinka

Stare fotografije


Pobjedaši s lijeva: Franjo Martinović, Bejto Hatidžić, Franjo Budulica, Mehmedalija Husremović, Sead Smailbegović, Ibrahim Bećarević i Enes Galijašević

Sa table na Gornjoj čaršiji

PS:
Od 10.do25.12.2015. bio sam odsutan iz Tešnja.Da bi se obezbijedio kontinuitet bilježenja događaja kroz Tešanjki dnevnik pomogao mi je prof. Mujo Pobrić. Iz tekstova vidim da su opet njemu pomogli novinari Rifa Vilašević i Halid Fejzić. Pri tome neki tekstovi su bili i rezultat nesporazuma (tekst  Tešanjski alimi nije bio planiran jer je ranije u kraćem obliku objavljen), a zbog rada u drugoj smjeni prof. Pobrića neki sadržaji nisu ni zabilježeni kao što je tribina Presude Haškog tribunala i njihov uticaj na utvrđivanje činjenica o ratu u BiH  u organizaciji Opće biblioteke, a u okviru Ljeta u Tešnju 2015.  Vjerovatno i neke smrtovnice nisu objavljene.

Svima koji su mi pomogli, a posebno profesoru Muji Pobriću se zahvaljujem, a čitaocima izvinjavam za nepotpunost bilježenja događaja i nekih grešaka koje su se provukle kroz sadržaje.

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *