Tešanjski dnevnik 28.12.2015.-4.1.2016. godine

Proglašeni sportisti godine općine Tešanj

U organizaciji Sportskog saveza općine Tešanj, a uz pokroviteljstvo Općine ,održano  i svečano su proglašeni najbolji sportisti, treneri, sportski radnici,  sportska društava i novinari za 2015. godinu pod nazivom Ovo je naš AS. Promocija je održana u prostorijama  Face night club, kako se sada zove objekat u Domu kulture gdje je bila diskoteka Metro. Ceremoniji su prisustvovali načelnik općine mr. Suad Huskić, predsjednik OV-a Senad Subašić ispred generalnog pokrovitelja Općine Tešanj i  Armin  Hrvić ispred AS GROUP generalnog sponzora. Program su vodili Medina Hodžić i Kenan Ćusto. U muzičkom dijelu programa su učestvovali Ismet Pašalić, Nejra Brka i Medina Hodžić.


Dobitnici priznanja za 2015. godinu.

 

Priznanja su dobili:

Najuspješnija sportistkinja: 

Jasmina Merdić CBS Tešanj

 

Najuspješniji sportista:

-individualni sport Dženan Alibalić KBS Jelah

-kolektivni sport Alenko Zukanović KK Gradina Tešanj

 

Najuspješnija sportistkinja – junior

-individualni sport Brkić Nirmana KBS Jelah

-kolektivni sport Lončar Ivana ŽKK Tešanj

 

Najuspješniji sportista-junior      

-individualni sport Hasan Huseinbašić KBS Jelah

-kolektivni sport Tanjić Meho TRK Tešanj

 

Sportske nade općine Tešanj:Mujčinović Almin FK Borac Jelah, Balić Tarik NK Napredak Šije, Muharembegović Hasan RK Bosna TS Tešanj, Čamdžić Hajrudin CBS Tešanj, Brkić Edita KBS Jelah, Kršić Sanjin KK Gradina Tešanj, Unkić Elvedin KBS Jelah, Rizvanović Aldin USR Blinker Kalošević, Prnjavorac Ilvana ŽOK Tešanj, Lugonjić Zemir KK Unija Tešanj, Alić Ajla KK Unija, Škiljo Elman Tekwondo, Ćostović Sara ŽKK Tešanj.

Najuspješniji: Jasmina Merdić, Alenko Zukanović i Dženan Alibalić

Sportski radnik: Sejdić Haris NK Tošk, Piknjač Nermin SRD Jelah Tešanj.

Najuspješnija sportska organizacija FK Borac Jelah.

Najuspješniji treneri:Dolamić Nedim NK Tošk, Alibalić Husein KBS Jelah, Elvedin Dubravac CBS Tešanj.

Najuspješniji invalid sportista:Mirsad Čaplja SRD Blinker Kalošević, Gopo Husein Savez za sport i rekreaciju inv.lica Tešanj.

Sportski novinar općine Tešanj Jasminko Sadiković FK Borac Jelah.

Pedagog tjelesnog odgoja:  Plančić Musto Društvo pedagoga fizičke kulture

Lice sa najdužim stažom u sportu: Halilović Mustafa NK Napredak Šije

Sportski događaj godine : Rukometna utakmica BOSNA TS –Jun.repr. BiH

Privredna društva i institucije koje su dale svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj

AS GROUP Jelah-Tešanj, Općina Tešanj

Proglašenju su prisutvovali i predstavnici svih sportskih organizacija i gosti.

 

Mediji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj:Antena radio-Hrvić Fahrudin, ZOS Radio – Senad Durkalić,  Amna TV – Amir Mešić, Smart TV – Halid Fejzić, Web portal:  www.sportzdk.ba

Specijalna priznanja: Priznanje za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – posthumno – Dusinović Hamid Tega, Priznanje za sportsku organizaciju NK TOŠK za doprinos razvoju sporta općine Tešanj, na organizacijskim sposobnostima kluba i radu sa mladim selekcijama nogometaša, Specijalno priznanje za perspektivnog mladog sportskog novinara Ćamil Katica, Priznanje za razvoj ekstremnog sporta na području općine Tešanj Muftić Sead Paintbal klub Avantura,  Priznanje za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj JU Sportsko- rekreacioni centar Tešanj.

Ceremoniju proglašenja pobjednika je otvorio predsjednik Sporstkog saveza Općine Besim  Sejdić, a priznanja su dijelili članovi Upravnog odbora:Husein Alikadić, Izet Mandžukić, Izudin Ibrahimkadić, Refik Ćusto predsjednik Skupštine Saveza i predsjednik i direktor AS GROUP Armin Hrvić.

Dom zdravlja Izudin Mulabećirović Izo

U razvoju zdravstvenih ustanova Tešanj je imao tri značajna perioda. To su period okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske,  period SFRJ kada se intezivno školuju i dolaze domaći stručnjaci u Tešanj i period od 1992. godine.

Iz vremena turske vlasti spominje se 1835. godine Tešanjska ljekaruša koju je objavio Milenko S. Filipović 1937. godine u Beogradu. Iste godine u Tešnju je bio učitelj Lazar Jovanović koji je istovremeno bio i ljekar.

U Tešnju je 1885. godine otvorena prva ambulanta i došao prvi ljekar evropske medicine Jaroslav Wertheimer, a prva babica Rozalija Abramović 1898. godine. Poslije su dolazili i drugi ljekari iz zemalja Austrogarske: Bela Weszelowsky,  Josip Romaszkan, Ferdinand Engel, dr Mark Bermann, Justin Karlinski i dr. Jedini Tešnjk koji se u to vrijeme spominje kao narodni ljekar (krajem 19 vijeka) je Hadži Muho Berberović. Liječio je travama, spravljao mehleme i popravljao iščašenja i lomove kostiju. Početkom tridesetih godina spominje se kao ljekar Mihajlo Simić.

Bolnica je u Tešnju oformljena 1944. godine i imala je jednog ljekra, 3 bolničara sa 10 bolničkih kreveta. Tada je ljekar bio Đorđe Savić. Dugo vremena poslije Drugog svjetskog rata jedini ljekar u Tešnju je bio Nikola Ljahov.

Zdravstvena stanica 1958. godine  prerasta u Dom zdravlja „Izudin Mulabećirović Izo“  (ime je dato po studentu medicine Izudinu Mulabećiroviću), a prva ambulanta van grada osnovana je u Jelahu 1960. godine. Zgrada Doma zdravlja rađena je od 1954. godine da bi svečano bila otvorena 1963. godine. Upravo u ovom periodu dolaze prvi tešanjki ljekari:Muhidin Alićehajić, Muhamed Članjak i Ekrem Ajanović. Medicinski centar za Tešanj je bio u Doboju. Nakon 1992. godine prekidaju se veze sa centrom u Doboju, formira Ratna bolnica iz koje će proizaći Opća kantonalna bolnica. Tako danas u Tešnju  imamo Dom zdravlja „Izudin Mulabećirović Izo“  i privatnu kliniku Medicus koja se nalazi u Vukovu.

Odavno sam se spremao da odem u Dom zdravlja i da porazgovaram sa direktorom prim. dr Hidajetom Mudrovim  kako bi predstavio ovu ustanovu i direktora. Ove sedmice mi se pružila prilika za to.

Dom zdravlja „Izudin Mulabećirović Izo“ ima 145 uposlenika, među kojima je 38 doktora medicine od kojih 12 specijalista. Oni vode brigu o oko 40.000 registrovanih građana, koji imaju zdravstveno osiguranje, ali i o svim onima koji nisu registrovani u općini Tešanj, a trebaju primarnu zdravstvenu zaštitu. Na godišnjem nivou obave oko 230.000 pregleda.

Direktor dr. Mudrov kaže da je njihov osnovni cilj zadovoljan pacijent uz pozitivno poslovanje. Pored Doma zdravlja gdje pružaju svoje usluge to čine i u mjesnim zajednicama. U ambulanti Jelah ordiniraju tri ljekara, a u Kaloševiću, Tešanjci, Šijama po jedan ljekar. U mjesnim zajednicama Piljužići, Stari Novi Miljanovci, Karadaglije, Trepče  ordinira ljekar određene dane u sedmici. U cilju boljeg zadovoljstva pacijenata uradili su dosta toga. Obezbijeđene su nove usluge, popravljena radna disciplina zaposlenih i njihov odnos prema pacijentu.

Investitrano je u opremu.  Samo u 2015. godini nabavljeni su: Biohemijski analizator (stari je premješten u Jelah), ultrazvuk za srce, ginekološki ultrazvuk, dentalni RTG i TENS (aparat za elektro-magnetnu stimulaciju). Obezjeđeni su i ugledni specijalisti kao spoljni saradnici: kardiolog (svake sedmice), ortoped (svake druge sedmice), urolog (svake druge sedmice), radiolog (četiri puta sedmično). Cilj je da se uz ove specijaliste osposobljavaju mlađi kadrovi Doma zdravlja, a da se istovremeno pacijentima obezbjedi relativno jeftina usluga (koristio sam usluge ortopeda, prvi pregled sam platio 20 KM, a svaki drugi 10 KM).

U okviru Doma zdravlja formirani su Centar za rast i razvoj djecei Centar za mentalno zdravlje  koji je i certificiran od Agencije za akreditaciju (AKAS). Certificirani su uređaji i instrumenti koji se koriste za mjerenje i akreditirana laboratorija  Verlaba nadležne institucije, što je garancija pouzdanosti rezultata svih mjerenja u Domu zdravlja.

Ovakvom uslugom pacijentima Dom zdravlja obezbjeđuje se značajna prevencija na području općine Tešanj.

Direktor je naglasio da nema zadovoljnog pacijenta bez zadovoljnog osoblja Doma zdravlja i da čini napore i u tom smislu da popravi njihovo zadovoljstvo, prema mogućnostima, između ostalog i većim zaradama. Takođe planira organizaciju i jačanje patronažne službe kako bi kod određenih slučajeva pacijentima pružali usluge u njihovim domovima.

Tešanj se u zadnje vrijeme spominje kao veoma uspješna privredna sredina. Međutim uspjesi se postižu, između ostalih i u zdravstvu, kao što je to primjer u Domu zdravlja zahvaljujući dobrom poslovnom politikom upravljačke strukture i direktora prim. dr. Mudrova i realizacijom te politike od strane zaposlenih. Ciljevi za 2016. godinu su utvrđeni. Ne sumnjam da neće biti i ostvareni.

Prim dr. Hidajet Mudrov je rođen 1962. godine u Piljužićima, općina Tešanj. Osnovnu školu završio u Tešnju, a Srednju medicinsku školu u Doboju. Diplomirao je na  Medicinskom i fakultetu u Tuzli 1988. godine. Od 1989.godine radi u Domu zdravlja Tešanj. Medicinsko iskustvo je sticao u svim ambulantama, školskom dispanzeru, i službi hitne medicinske pomoći na području općine Tešanj. Tokom 1992-1995. godine, bio je angažovan u AR BiH. Pri završetku ratnih sukoba, biva angažovan u službi hitne medicinske pomoći, gdje je imenovan i za rukovodioca službe. Od 1997 – 2000. godine radio je specijalizaciju iz pneumoftiziologije (dvije godine na internističkom odjeljenju u Tešnju i dvije godine na Klinici za plućne bolesti u Sarajevu). Četiri godine je bio vanjski saradnik na odjeljenju za plućne bolesti Tešanj. Nakon specijalizacije, postaje uposlenik Pneumoftiziološkog dispanzera (ATD), gdje je posljednjih 13 godina obnašao funkciju rukovodioca službe. Od 2010. – 2013. godine je radio poslove zamjenika direktora i pomoćnika za medicinska pitanja. 2012. godine je stekao zvanje Primarijusa. Posjeduje 23 godine radnog staža, 10 godina u opštoj-primarnoj zdravstvenoj zaštiti i 13 godina kao specijalista pneumoftiziolog.

Prisustvovao je velikom broju domaćih i međunarodnih pulmoloških seminara i kongresa u Sarajevu, Budimpešti, Rimu, Istanbulu, Ohridu i Dubrovniku. Posjeduje certifikat astma i alergološke škole, certifikat o pravilnoj prevenciji i kontroli turbekuloze, te o hroničnoj neuropatskoj boli. Učestvovao je u projektu Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, Instituta zdravstvene zaštite RS i UNDP-a (tzv. PAL istraživanje, program jačanje DOTS strategije u BiH i borba protiv rezist. TB i kontrolu infekcije). Doprinio je uspješnoj realizaciji nekoliko naučnih skupova, kao što je Skup o karcinomu pluća i Alvesco forum BiH. Već nekoliko godina stiče i usavršava svoje znanje iz područja menadžmenta i rukovođenja na Ekonomskom fakultetu Sarajevo, gdje je stekao 2 certifikata, a trenutno je u fazi ostvarivanja 3. certifikata o top menadžmentu.

Na funkciju direktora Doma Zdravlja Tešanj imenovan je 01.11.2013.godine i to na mandatni period od četiri godine.

Prim dr. Hidajet Mudrov, spec pneumoftiziolog

Dom zdravlja je dobio Rješenje na 5 godina za 3D (dezinfekcije,dezinsekcije i deratizacije) , što je ranije radio Kantonalni zavod za javno zdravstvo. Pripreme su trajale godinu dana , opremljen je prostor u ambulanti Tešanjka, kupljena je oprema. Na osnovu svih pripremnih radnji Federalna komisija je izdala Rješenje za rad.

Etno festival

Etno festival je organizovan ove godine  u obliku mini Etno bazara, gdje su članovi Udruženja građana Sehara Tešanj: Fadil Mujaković, Sulejman Brkić, Damir Kruško, Nedžad Piro, Safet Salkanović, Esmira Mujčić, Fatima Ćostović, Emira Bavrk, Kata Marković, Smajl Jabandžić, Stipe i Slavica Bejić, te gosti UŽ Ruka Kalošević izložili neke od svojih rukotvorina.

Udruženje građana Sehara Tešanj kroz ovakve aktivnosti nastoji dati svoj doprinos očuvanju i valorizaciji tradicionalnih zanatskih, kulinarskih i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na području općine Tešanj u simbiozi sa mjestima kulturnog naslijeđa (Stari grad Tešanj, Stara čaršija i Eminagića Konak) i dodavanjem novih vrijednosti (promocija i manifestacije) na pomenutim lokacijama aktivno učestvuje u razvoju  i oblikovanju  kulturno– turističkih potencijala i kapaciteta općine Tešanj.

Foto zabilješke

Otvoren Face Night Club

Mladi u Tešnju su jedino imali priliku da se okupe u većem broju uz muziku u diskoteci Metro. Petkom su bili u Tešnju, a subotom u Jelahu. Nakon što je Metro prestao sa radom nisu imali mjesta za okupljanje uz muziku u većem broju. Međutim ,početkom decembra umjesto Metroa počeo je da radi Face Night Club nakon detaljne rekonstrukcije prostora, koji sada zaista izgleda lijepo.

„Specijalci“  vozači

Jedan automobil je u kružnom toku na ulazu u grad uspio probiti ogradu i „parkirati“ u korito Tešanjke, a drugi u prostorije radnje Envera Korajlića preko puta Riječke džamije. Sreća pa se sve dogodilo u ranim jutarnjim satima pa nije bilo pješaka.

(Fotografije Šefket Turalić)

Nova 2016. godina

Nova 2016. godina je dočekana na više javnih mjesta:na otvorenom na Gornjoj čaršiji,

restoranu Ukus, Face night club, Adela i Lovačkom domu.

Prema informacijama onih koji su bili na dočeku  bilo je puno gostiju i veselo.

Detalj sa dočeka iz Lovačkog doma

Jedan od redovnih posjetilaca dočeka na otvorenom se pohvali da nikada nije bilo bolje. U restoranu Ukus je svirao je orkestar Rima bend iz Zenice, a većina gostiju je ostalo do jutra. Bilo je veselo, kao i Lovačkom domu.

Konačno snijeg

Kraj jeseni i početak zime bio je bez padavina i sa dosta visokim dnevnim temperaturama za ovo doba godine. Nova godina je bila bez padavina, a onda između prvog i drugog januara pade velika količina snijega. Snijeg nastavi padati i tokom trećeg dana ove godine. Teško je bilo proći do Donje čaršije po novine jer je glavnom ulicom bila samo jedna pješačka prtina.

U 11 sati sam izmjerio 30 cemtimetara visine snijega.

 

Stare fotografije

Ispraćaj Mustafe Smailbegovića i Mirka Bratića u Sarajevu na Višu pedagošku školu 1.oktobra 1964. godine

Stoje  lijeva:Ivan Bratić, Izudin Dizdarević Izo, Mirko Bratić, Smail Terzić Penjak, Mustafa Smailbegović Mujo, Esma Smailbegović, Osman Morankić i Refik Karahodžić

Čuče: Bahrija Kahrimanović i Rifat Hadžismajlović

Sa table na Gornjoj čeršiji

 

 

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *