Tešanjski dnevnik 4.-11.1.2016. godine

Božićni prijem

U organizaciji Crkvene opštine i parohije tešanjske priređen je božićni prijem u hotelu Villa Ukus. I ove godine prijemu je prisustvo veći broj visokih gostiju iz izvršne i zakonodavne vlasti, vjerskog, privrednog, kulturnog i političkog života Tešnja i susjednih gradova.

Domaćin prijema je bio jerej Mihail Gavrilović, a pored ostalih prijemu su prisustvovali:Episkom zvorničko-tuzlanski Hrizostom, namjesnik teslički (nadležan za Tešanj) protojerej-stavrofor Miladin Vuković, paroh vrućički protojerej-stavrofor Miro Đukarić, protođakon Slavoljub Milošević, glavni imam Medžlisa IZ-a Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, jelaški župnik don Ilija Marinović, zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, Načelnik Opšine Teslić dr. Milan Milićević, Načelnik općine Doboj Obren Petrović, Načelnik Općine Tešanj mr. Suad Huskić, privrednik i dobročinitelj Crkvene općine u Tešnju Izudin Ahmetlić sa suprugom Amrom i niz drugih privrednika i drugih ličnosti iz javnog života tešanjske Općine.


Jerej Mihail Gavrilović se zahvalio gostima na dolasku i govorio o pomoći koju pruža Općina Tešanj, tešanjski privrednici i zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović na uređenju infrastrukture oko crkve gdje je zasađeno 300 sadnica i uređena staza. Posebno se zahvalio i poduzetniku Izudinu Ahmetliću i njegovoj supruzi Amri na pomoći koju su pružali njemu i njegovoj porodici kao i Crkvenoj opštini.

Epskop zvorničko-tuzlanski Hrizostom je u svom obraćanju govorio veoma pozitivno o tešanjskoj sredini i njenom historijskom mjestu u kulturi naroda kao i odnosu prema pravoslavnoj crkvi. Govorio je o potrebi izgrađivanja dobrih odnosa među ljudima, narušenih historijskim iskustvima. Rekao je da se trebamo od loših istorijskih iskustava okrenuti se izgrađivanju bolje sadašnjosti i budućnosti izgrađujući dobre međusobne odnose i bolji zajednički život u BiH.

Podijeljene su zahvalnice firmama, institucijama i pojedincima koji su pomogli Crkvenu opštinu u Tešnju:Izudin i Amra Ahmetlić, Općina Tešanj, Šemsudin Mehmedović, Vahdet Hrvić, Namik Širbegović, Adem Šišić, Marko Ivkić, Boban Kršić, Fahrudin, Hajrudin i Hasan Ahmetlić, Nail Mudrov, Nikola Milićević, Neda Bukejlović, Osmo Saračević, Mensur Krdžalić, Goran Petrović, Mann und Hummel, Madi, AS grup (navedeni su vlasnici firmi koji su primili priznanja, a navedene su firme čiji predstavnici nisu bili prisutni, moguće je da nekog nisam zabilježio).


Epsikop Hrizostom uručuje Zahvalnicu Šemsudinu Mehmedoviću

Posjeta Silku

Vozeći industrijskom zonom u Bukvi primijetio sam čeličnu konstrukciju nove hale uz objekat firme Silk. To je bio i razlog da zamolim direktora Namika Širbegovića za jedan razgovor uz kafu kako bih saznao kakva je namjena novog industrijskog objekta. Namik izbjegava pojavljivanje u javnosti pa i preko Tešanjskog dnevnika, ali sam ja ipak odlučio da prenesem nekoliko informacija o investicionim aktivnostima u ovoj firmi, ali bez njegove fotografije da mu ne bih posve iskvario. Porazgovarali smo, a onda me je Namik proveo kroz skladišne, ugostiteljske objekte i upoznao sa investicijama. Ona konstrukcija ne pripada Silku, ali u Silku ima puno investicionih aktivnosti.

Firma Silk se bavi prometom i ugostiteljstvom. U sferi prometa bavi se prometom roba najpoznatih svjetskih brendova u tri oblasti:škole i kancelarisjki materijal, vrtni program i potrebe u domaćinstvu ( kuhinjke potrepštine i sl).

Drugi segment je ugostiteljstvo sa poznatim restoranom Ukus i hotelom Villa Ukus. Silk zapošljava 100 radnika uz sezonsko angažovanje još 20 radnika. Namik Širbegović je direktor, a izvršni direktor je Tarik Širbegović.

Ovlašteni su korisnici distribucije proizvoda sa amblemom poznatih fudbalskih klubova Barcelona i Real Madrida, a od ove godine Željezničara i Sarajeva.


Novi hotelski objekat, a lijevo konfercijska sala

Radovi na novom hotelskom objektu i konferencijskoj sali su u toku, a otvaranje je planirano početkom maja ove godine. Ukupna vrijednost investicije je milion KM.

Silk je u prošloj godini ostvario promet u vrijednosti od 14 milona KM i 2 milona KM profita. Zadnjih godina firma bilježi prosječan godišnji rast od 10%. Pored direktora, Silk zapošljava 6 visokoobrazovanih radnika.

U proteloj godini su započeli nekoliko investicija. Jedna od njih koja je završena je novi skladišni prostor od 1000 m2 čime se ukupni skladišni prostor povećao na 7000 m2. U toku su i radovi na novim hotelskim kapacitetima. Potpuno je rekonstruisana stara upravna zgrada nekadašnjeg Ukusa u kojoj će biti novih 15 soba potpuno istih kao i u dosadašnjem hotelu Villa Ukus, pa će ukupni kapacitet biti 30 soba. Pored toga uz novi objegat u fazi gradnje je konferencijska sala. U okviru novog objekta gradi se fitnes centar koji će biti naslonjen na sadašnji welnes centar sa finskom saunom, turskim kupatilom, masažnom kadom, a u planu je i izgradnja zatvorenog hotelskog bazena. Svi hotelski kapaciteti će biti povezani toplim hodnicima.

Prema Booking.com Villa Ukus na osnovu 25 recenzija dobila je visoku ocjenu od 9,5 najveću na ovom prostoru.

Namik Širbegović je po mnogo čemu neobičan poduzetnik, kako u smislu komunikacije tako i u pogledu poslovnih ideja. Završio je Gimnaziju u Tešnju i Pravni fakultet u Sarajevu. Radio

je u Centru za socijalni rad, tokom rata u Općini, a potom u VF-u. U Silku je od 2000. godine. Po čemu je to Namik Širbegović neobičan i čovjek i poduzetnik?

Njegova neposrednost i šeretski duh (mislim da je posljednji predstavnik tešanjskih šereta) čine oko njega veselu atmosferu i uvijek je zadovoljstvo sjediti u njegovom društvu. Ima puno prijatelja u cijeloj BiH, ali i van nje. Naslijedio je to iz kuće od oca Hamze, majke Nađe, a takav je bio i r. brat Ibrahim. Danas se pričaju njegove vesele zgode, od kojih većinu i ja znam, ali nisu za tekst u Tešanjkom dnevniku jer one idu samo uz Namku.

Potpuno je netipičan poduzetnik. Dok smo razgovarali o novoj investiciji u hotelske kapacitete od 1 milon KM, logično je bilo očekivati da su postojeći kapaciteti dali pune efekte i da tržište prouzrokuje novu investiciju. Međutim ,postojeći kapaciteteti nisu nisu popunjeni niti ostvaruju pozitivno poslovanje. I meni se postavlja pitanje da li je onda investicija opravdana? Namik Širbegović ima drugi pristup. On ne posmatra poslovne efekte segmento, nego u cjelini. Nastoji, a i već ostvaruje priznat kvalitet usluge (o tome govori i navedena ocjena 9,5), a time će onda privlačiti goste, naravno ne samo one koji dolaze u Tešanj poslom ili nekom drugom potrebom kojih nije mnogo.

U bašti restoranu, ali i hotelu ima zaista interesantna kvalitetna arhitektonska rješenja. Na moje pitanje ko mu je arhitekta, kaže da on radi te poslove tako što prenosi rješenja iz svijeta. Rješenja restorana donio je iz Francuske, a zadnje drvene nastrešnice iz Turske. Građevinske projekte, statiku i sve ono što je obaveza rade stručnjaci, a finalne detalje radi on sa uhodanom majstorskom ekipom koju angažuje za izvođenje radova.


Detalj iz turskog kupatila

Kakve će efekte dati Silkove investicije zbilja mi je teško procijeniti, ali je jedno činjenica da je grad dobio izuzetne objekte, a da je Namik Širbegović uspješan poduzetnik.

U planu je izmještanje dječije igraonice u veće prostorije sa ugostiteljskom ulugom za nepušaće i otvaranje vrtnog centra u postojećem prostoru zone (na ulazu sa lijeve strane ).

Foto zabilješka


Kako su građani Tešnja doživjeli čišćenje snijega ove godine najbolje govori ova fotografija

Stare fotografije


Stoje s lijeva: Delveta Handžić Smailbegović, Smail Handžić, Džemila Artuković, Vašvara Ljahov, Edina Husarić Galijašević, Dušan Krstić apotekar, Zlata Dizdarević Ajanović, Hajrudin Dizdarević Hajro, Sead Dizdarević Sejo, Izudin Dizdarević Izo

Sjede:Džemila Hotić Dizdarević Džemka, Nadžida Handžić Nada, Jagoda Krstić, Branko Krstić, Zijad Dizdarević Zijo i Mensura Handžić Mensa

Prvi apotekar u Tešnju je bio Peter Misitas koji je u Tešnju otvorio apoteku 1884. godine. Poslije njega apotekari su bili Filip Bohaček do 1914. godine, kada dolazi Gvido Fichtner. Početkom Drugog svjetskog rata apotekar je bio Velimir Svećenski koji je sa suprugom Katarinom otišao u Gračanicu i bio je pripadnik NOP-a. Godine 1944. spominje se kao apotekar Mila Bogdanović, a poslije Drugog svjetskog rata Mladen Slavetić koji je bio iz imučne zagrebačke porodice, a u Tešanj je došao po zadatku. Od 1961. godine apotekar je bio Dušan Krstić koji je radio sve do devedesetih godina i dugo vremena bio direktor tešanjske apoteke. Osamdesetih godina u Tešanj dolaze i domaći farmaceuti Majda Aličehajić, Majda Šehagić Deljkić, Jasmin Smailbegović, Rifat Piknjač, Zahida Šehagić Binakaj i drugi.

Na fotografiji sa početka šezdesetih Dušan Krstić sa suprugom Jagodom proslavlja rođendan sina Branka sa prijateljima.

Sa table na Gornjoj čaršiji













O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *