Tešanjski dnevnik 25.1.-1.2.2016. godine

Arijana Brkić imenovana za Općinskog pravobranioca

Nakon odlaska u penziju Nedžade Agić Općinsko vijeće je imenovalo Arijanu Brkić na mjesto Općinskog pravobranioca.

arijana-brkic

Arijana Brkić, djevojačko Galijašević, rođena je u Doboju 1975. godine od oca Enesa i majke Edine. Osnovnu školu je završila u Tešnju, a jezičku Gimnaziju u Doboju.Upisuje Pravni fakultet 1991. godine u Sarajevu, ali studije prekida radi ratnih dejstava, pa studije nastavlja 1995.godine. Pravni fakultet završava 2000. godine.

Tokom rata radi kao nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Rešad Kadić i područnoj školi u Oraš Planjama sve do decembra 2001. godine kada počinje da radi u općinskoj administraciji kao stručni saradnik za normativno-pravne poslove. Pravosudni ispit polaže 2008. godine u Federalnom ministarstvu pravde, a advokatski ispit pri Advokatskoj komori
Federacije BiH polaže 2010. godine.

Od 2011. godine obavlja poslove zamjenika Općinskog pravobranioca do 29.2016. godine kada je od Općinskog vijeća imenovana na dužnost Općinskog pravobranioca.


Nedžada Agić, djevojačko Handžić, rođena je u Tešnju 1950. godine od oca Smaila i majke Mensure. Završila je Osnovnu školu i Gimnaziju u Tešnju. Pravni fakultet je završila u Sarajevu gdje je položila u Federalnom ministarstvu pravde i pravosudni ispit. Prvo zaposlenje je imala u Općinskom sudu u Tešnju gdje je radila 21 godinu. Obavljala je dužnost direktora Centra za socijalni rad i pomoćnika Načelnika za boračka pitanja. Dužnost Općinskog pravobranioca obavljala je do odlaska u penziju.

Deset godina je radila volonterski za međunarodnu organizaciju na poslovina edukacije žena iz pravnih stvari. Učestvovala je u izradi kantonalnog zakona o socijalnoj zaštiti, a jedan je od autora prijedloga kantonalnog zakona o pravobranilaštvu ZE-DO kantona. U mlađim danima bila je i član Amaterskog pozorišta u Tešnju.

Skupština NK Tošk

Na skupštini NK Tošk analiziran je izvještaj o radu u prošloj godini, plan rada za ovu godinu i izbor novog rukovodstva.

Na kraju takmičareske sezone 2014/2015 Tošk je zauzeo drugo mjesto, pobjednik je kupa ZE-DO kantona i plasirao se u završnicu među 32 ekipe u Bosni i Hercegovini.U prvom dijelu sezone Tošk dijeli drugo mjesto sa ekipom Bosna-Sema i zaostaje za vodećim Radnikom iz Hadžića 5 poena.

Na tabeli omladinske lige BiH Centar kadeti su treći, a juniori 12. U kvalitetnoj ligi predpionira i pionira ekipa Toška zauzima treće, odnosno peto mjesto.

Ukupan prihod u 2015. godini je bio 98765 KM, a rashodi 101284 KM pa je ostvaren gubitak od 2519 KM.

Za predsjednika Skupština NK Tošk izabran je Abdulah Đulović, a za predsjednika Upravnog odbora Armin Sejmenović. Izbor generalnog i tehničkog sekretara izvršit će se kod konstituisanja novog saziva Upravnog odbora.


Radno Predsjedništvo Skupštine: Sejmenović zapisničar, Izudin Ibrahimkadić generalni sekretar, Ramiz Brkić predsjednik Skupštine i Hamzalija Dolamić

Ovaj put za rad Skupštine nije bilo problema sa obezbjeđenjem kvoruma jer je mala sala Centra za kulturu i obrazovanje bila ispunjena. Sjednici su prisustvovali načelnik mr. Suad Huskić, predsjednik Udruženja privrednika Senad Brka i generalni sekretar Sportskog saveza općine Tešanj Mirsad Srkalović.

Predavanje na temu Maloljetnička delikvencija i vršnjačko nasilje

Nedavno samoubistvo jednog dječaka zbog vršnjačkog nasilja u Sarajevu izazvalo široke rasprave i medijsko izvještavanje. Izašle su na vidjele mnoge slabosti društva u cjelini kada je u pitanju odgoj djece. To je sigurno bio motiv da Medžlis IZ u Tešnju organizuje predavanje pod naslovom Maloljetnička delikvencija i vršnjačko nasilje. Predavači su bili mr.sci. Emina Turalić diplomirani psiholog i muallima Fatima Ćeman. Predavanje je bilo namijenjeno ženama.


Fatima Ćeman i mr.sci. Emina Turalić

Antifašisti iz Slovenije u Tešnju

Nakon prisustvovanja obilježavanju 74. godišnjice Igmanskog marša (bilo je prisutno oko 15 000 ljudi) 80 članova Saveza antifašista Slovenije na čelu sa koordinatorom Aleksandrom Jovanović na poziv tešanjskog udruženja Josip Broz Tito u povratku za Sloveniju su posjetili Tešanj.

Položili su cvijeće na Partizansko groblje i mezar Edhema Pobrića, posjetili mezar Muse Ćazima Ćatića i tom prilikom članica Društva pisaca Slovenije i Bosne i Hercegovine Valerija Skrinjar Tvrz je govorila stihove, a Ramiz Brkić je govorio prisutnim o našem velikom pjesniku.

Obišli su grad i njegove znamenitosti


Foto zabilješka

Dok sam izlazio iz Doma kulture nakon Toškove skupštine u prostoriji na ulazu sam zapazio djecu koja su nešto crtala, jedna starija osoba je nadzirala njihov rad. Saznadoh da se radi o škloli crtanja u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje koju vodi profesor iz OŠ Rešad
Kadić Mehmed Dženanović. Školu pohađaju 3 odrasle osobe i četvero djece. Zatekao sam dvoje učenika Jusufa Korajlića iz OŠ Rešad Kadić i Lamiju Halilović iz OŠ Gazi Ferhad-beg iz Jablanice


Jusuf Korajlić, Lamija Halilović i prof. Dženanović

Stare fotografije


Porodica Mustafe Deljkića 1944. godine
Stoje s lijeva:Memnuna (Nuna), Ziba, Mihra, Besima (Misa)
Sjede u sredini:Midhat, Aiša rođena Golubović i Mustafa Deljkić
Sjede djeca:Hajrudin,Reuf, Mujo, Diba i Sabiha

Tragajući za starim fotografijama zahvaljujući direktora Centra za kulturu i obrazovanje dobio sam negative na staklu fotagrafa Mustafe Deljkića kojim raspolaže ova ustanova nakon otkupa zbirke Mehe Bjraktarevića. Kako sam preko stakla-negativa u vlasništvu Emira Deljkića ovladao tehnikom skidanja fotografija sa ovakvih negativa sa velikim očekivanjima sam krenuo u pregledanje i skidanje fotografija. Dosta su istrošene i malo ih se može prevesti na prepoznatljivost. Među njima jedna mi izazvala posebnu pažnju jer je na njoj bila neka tešanjska porodica. Zejna Livnjak je identifikovala porodicu prvog tešanjskog fotografa Mustafe Deljkića Muste. Mustafa Deljkić je svojim fotografijama sačuvao izgled Tešnja i likove njegovih stanovnika u periodu prije, u toku i poslije Drugog svjetskog rata. Centar za
kulturu i obrazovanje priredio je knjigu koja sadrži fotografije skinute sa stakla-negativa u oktobru 1990. godine. U knjizi su postavljene fotografije panorama Tešnja, tešanjskih stanovnika, muhadžira izbjeglih iz Istočne Bosne 1942. godine i tešanjska zbivanja.

Mustafa Deljkić Musto je rođen 1889., a umro je 1957. godine. Mustafa Deljkić je još 1921. godine otvorio dućan za promet lovačkih potrebština i iznajmljivanje bicikla. Bio je lovac, a i sam je vozio bicikl do Teslića kada je pazarni dan jer je tamo imao svoje prodajno mjesto. Malo je poznato da je Musto, kako su ga zvali, prvi u Tešnju napravio kinoprojektor i dao prvu kino predstavu. Umjesto tona koga nije bilo sam je pričao i objašnjavao film.

Osim prodajom oružja i knjigovezstvom bavio se i fotografijom. Fotografsku radnju držao je sve do kraja života.

Mustafa Deljkić Musto ima velike zasluge za očuvanje spomena na jedno tešanjsko vrijeme koje je ovjekovječio svojim fotografskim aparatom.

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *