Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 4-11.7.2016. godine

Na osnovu podrške koju su mi iskazali sugrađani tokom susreta, telefonom i e-mailom kao i anketom na samom web-portalu tesanj.net odlučio sam da nastavim pisanje Tešanjskog dnevnika. Načelnik me je obavijestio da je spreman prihvatiti finansiranje štampanja 8 primjeraka dnevnika (oko 500 KM). Svima se srdačno zahvaljujem na podršci.

Ugovoreni radovi za novih 9 km primarne kanalizacione mreže

Nakon provedene procedure potpisani su ugovori za izgradnju primarne mreže za skupljanje i odvođenje otpadnih voda od Mračaja do Tešanjke i od Tešanjke do Kraševa u dužini od oko 7 km. Vrijednost radova je cca 2,5 miliona KM. Ovo je druga faza izrade primarne mreže nakon prošlogodišnje izgradnje od Tešnja do Novog Sela u sklopu ukupne investicije od 24 miliona KM. U pripremi su radovi (projektovanje i imovinski odnosi) na dijelu Jelah – Miljanovci, nastavak prve dionice do Tešanjke, i projektovanju sekundarne mreže.

S lijeva:Mujo Zećo, mr. Suad Huskić i Ahmet Hujdur

Izgradnju dionice Mračaj – Tešanjka radit će konzorcij Harysco d.o.o. Sarajevo, Dobojputevi Doboj Jug i Nedjing d.o.o. Tešanj u iznosu od 1.000.546,94 KM. U ime konzorcija ugovor je potpisao Mujo Zećo, a drugu dionicu Tešanjka – Kraševo gradit će HP Investing d.o.o. Mostar i Inžinjering doo Jelah ispred kojeg je ugovor potpisao Ahmet Hujdur.

Promocijom knjige Jerej Amira Brke otvoreno Ljeto u Tešnju 2016

Ljeto u Tešnju 2016 otvorio je načelnik mr. Suad Huskić, a prvi sadržaj ljeta je promocija knige Jerej Amira Brke. Promocija je organizovao Cko, a imao sam i čast da budem jedan od promotora knjige. Pored mene, promotori su bili i: Fuad Šišić, Mirsad Ćeman, dr. Enver Kazaz i dr Ferid Muhić. Mala sala Cko bila je ispunjena posjetiocima koji su sa pažnjom pratili promociju skoro dva sata. O knjizi sam opširnije pisao u Tešanjskom dnevniku.

Fuad Šišić je je između ostalog kazao:

Po onome što je govorio Jerej, svijet isključivosti će i dalje ostati isti. Po onome što piše Amir u JEREJ-u, i svijet tolerancije i različitosti će ostati isti. Tešnjaci nemaju razloga da mijenjaju svoj odnos, sve što trebaju je ojačati ga. Baš onako kako je to urađeno tokom najveće neprijateljske demonstracije – tokom 268 dana opsade. I onako kako je to urađeno nakon toga. I 14. januara 2000-te godine kada su tešanjske ikone, uz zapisnik, uredno predane pravoslavnoj crkvi, i kada je prije dvije godine bila poplava u Doboju, i kada su pokušali snažnim pritiskom izmisliti ratne zločine u Tešnju.

Mirsad Ćeman je veoma pozitivno govorio o autoru, a iz razumljivih razloga nije govorio o sadržaju zbog njegove trenutne funkcije.

Enver Kazaz je, između ostalog, kazao da je Amir ovim i svojim ukupnim radom Tešanj izdigao na nivo prijestonice intelekta BiH i učinio evropskim centrom poezije, a dr. Muhić je kazao da je Amir takva književna i intelektualna veličina kakvu nije sreo u svim metropolama bivše Jugoslavije.

Promociji je prisustvovao predsjednik OV-a Senad Subašić, zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini BiH Šemsudin Mehmedović


Mr. Almina Brkić, Husein Galijašević, Fuad Šišić, Mirsad Ćeman, Amir Brka, dr. Ferid Muhić i dr. Enver Kazaz.

Sve u ovoj knjizi je dato krajnje ozbiljno, odgovorno, utemeljeno dokumentima i u literaturi, uz vrlo preciznu, logički i humanistički utemeljenu, neumoljivu analitičnost. I sve je satkano u neraskidivu tekstualnu cjelinu, a pri tom je izvedeno sigurnom spisateljskom rukom i umijećem kakvo se rijetko susreće. Tu je do punog izražaja došao Amirov vrhunski književni dar i dostignuto spisateljsko majstorstvo, koje plijeni.

Načelnik Općine mr. Suad Huskić priredio je prijem za autora Amira Brku i zahvalio mu što je knjigom Jerej dostojanstveno odgovorio u ime cijele lokalne zajednice na laži koje su izrečene na njen račun. Tom prilikom uručio mu je i prigodne poklone. Prijemu su prisustvovali predjedavajući OV-a Senad Subašić i promotori knjige Jerej (bili smo dr. Kazaz i ja, ostali su bili spriječeni da prisustvuju).


Načelnik mr. Suad Huskić i Amir Brka

Firma Nedjing d.o.o. obilježila je 20 godina postojanja

Firma Nedjing d.o.o. obilježila je 20 godina postojanja svećanošću u velikoj sali Cko.

Osnivač firme je Nedžad Hadžiselimović.

Nedžad Hadžiselimović je rođen je 18.5.1947. godine u Kotor Varošu, a od 1951.godine živi u Tešnju gdje je završio Gimnaziju. Prvi stepen Građevinskog fakulteta završio je u Sarajevu, a drugi stepen Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu 1982. godine.

Prvo zaposlenje je imao u Radniku iz Doboja (gradilište u Banja Luci na sanaciji zgrada nakon zemljotresa). U firmu Univerzal iz Tešnja dolazi 1973. godine i radi poslove tehničkog direktora. Od 1988-1991. godine je sekretar SIZ-a (Samoupravna interesna zajednica) stanovanja.

Sljedeće zaposlenje je komadant Štaba Teritorijalne odbarane Tešanj. U ratu je od 1992. godine obnašao visoke dužnosti, da bi u maju 1996. godine obavljao dužnost PNŠ za ONP u OKŠTO, OG-7Jug 137 divizije.

Firmu Nedjing d.o.o. formirao u februaru 1992. godine, a obnovio sredinom 1996. godine sa 3 zaposlena. Oženjen, ima sina Venana jednog od izvršnih direktora u Hifa group i kćerku Ermelina koja radi kao rukovodilac u Mann und Hummelu Tešanj, te četvero unučadi.

Tešnjaci se Nedžada sjećaju i kao sportiste (rukomet, nogomet, odbojka), muzičara (svirao trubu i gitaru), kao glumca i igrača folklora, vatrogasca, izviđača i ferijalca.

Firma Nedjing d.o.o. je učestvovala ili je sama izgradila 1400 objekata na području Općine, ali i na teritoriji cijele BiH. Među nima su i objekat motela Split u Usori, stambeni objekat u Sarajevu, zgrada Općinskog suda u Tešnju, proizvodna hala Conite u Bukvi i drugi. Danas Nedjing d.o.o. zapošljava 28 radnika.

Direktor firme Nedjing je Emina Travančić diplomirani građevinski inžinjer.

Rođena je 1967 godine od oca Ragiba i majke Rabije Kavazović. Završila je Građevinsku tehničku školu u Doboju, a Građevinski fakultet u Bihaću. Dosadašnji radni vijek provela je u firmi Nedjing d.o.o. Prvi posao 1998. godine je bio vođenje projekta izgradnje zgrade motela Split firme Ćosić promex iz Usore. Učestvovala je u poslovima projektovanja, a od 2006. godine obavlja polove direktora.

Na programu obilježavanja, u prvom dijelu je je prikazan film o nastanku firme i njenih dvadeset godina rada, dodjeljena su priznanja firmama, institucijama i radnicima. U drugom dijelu promovisana je knjiga pjesama Asima Hadžiselimovića, oca osnivača Neđada, koji je već zagazio u desetu deceniju života. Promotori knjige su bili Sakib Kurtić i Narcis Hadžiselimović sin iz drugog Asimovog braka. Nakon toga unuci Eldar, Nedžad i unuka Sara izveli su nekoliko muzičkih numera.

Na nedavno objavljenom tenderu koji je raspisala općina Tešanj i Nedjing d.o.o. učestvuje u konzorciju za izgradnju primarne mreže otpadnih voda na dionici Mračaj – Tešanjka. Prema informaciji direktorice Travančić posla ima, ali se pojavljuju problemi sa stručnom radnom snagom. Imaju potrebu za 15 radnika zanimanja građevinske struke, ali na raspisani konkurs na kome se prijavilo 60 radnika u konkretnoj realizaciji samo tri radnika su bila slobodna za zaposlenje. Svi drugi su već negde imali nekakav aranžman koji ih je spriječavao da se zaposle.


S lijeva Narcis Hadžiselimović, Asim Hadžiselimović, Sakib Kurtić i Nedžad Hadžiselimović

Obilježa godišnjica formiranja 202 Viteške “Garave” brigade Armije RBiH

Ove godine 202 Viteška “Garava” brigada Armije BiH prvi je put obilježila godišnjicu od svog osnivanja (24 godine). Delegacije Organizacionog odbora, Komande jedinice, Općine i boraca položili su cvijeće na Centralno spomen obiolježje.

Brigada je formirana 18.6.1992. godine pod nazivom 1.Tešanjska brigada i sastavljena je od postojećih jedinica Štaba Teritorijalne odbrane Tešanj. U decembru iste godine dobila je naziv 202 brdska brigada Tešanj u okviru Operativne grupe
7 Jug Drugog korpusa, a 1994. godine ulazi u sastav Trećeg korpusa Armije BiH. U aprilu 1993. dodijeljen joj je naziv slavna, a u aprilu sljedeće godine i viteška. Poznata je i po nazivu “Garava” koju je dobila po crnoj puti njenih komandanata.

1995. godine je preimenovana u 372 vitešku brigadu u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH.


Prvi komadant Mustafa Cerovac, komadant Drugog korpusa Hazim Šadić, ratni komadanti Sakib Kurtić i Senad Pajić polažu cvijeće na Spomen obilježje

Borci ove jedinice su se poslije polaganja cvijeća družili u dvorani SRC-a na zajedničkom ručku. Tom prilikom su im se obratili komadanti Senad Pajić, Sakib Kurtić, Mustafa Cerovac i Hazim Šadić.

Susret maturanata zadnje generacije Niže realne gimnazije u Tešnju

Dok sam dolazio u veliku salu Cko na svečanost firme Nedjing d.o.o. susreo sam zanimljivo društvo na kafi ispred diskoteke. To su maturanti IV a razreda zadnje generacije Niže realne
gimnazije u Tešnju. Obilježavali su 60. godina mature.

Sjede s lijeva: Dragoljub Blagojević, Zineta Husremović r. Brka, Atifa Kulenović r. Šepić profesor, Nasiha Kantić r. Hukić i Amra Širbegović

Stoje: Edib Turalić, Braco Đurić, Dušan Mitrović, Vahidin Kantić Dado, Mirsad Ljevaković, Rešad Bajraktarević, Dževahira Bajraktarević Hrnčić, Jasminka Smailbegović, Nurija Prnjavorac i Franjo Besimer

Bila su dva razreda maturanata odjeljenja IVa i IVb.

U IVa odjeljenje su išli:Mladen Aleksić, Nezir Beganović, Franjo Besemer, Kemal Brkić, Dragoljub Čikić, Ivica Čizmar, Ibrahim Ćehajić, Muhamed Ćostović, Safet Durkalić, Hamzalija Đonlagić, Ferida Halilović r. Jagodić, Alija Hrnjić, Husein Hrnjić, Nasiha Kantić r. Hukić, Enisa Hodžić r. Kahvić, Vahidin Kantić, Jakov Kovačević, Dragutin Kulić, Mirsad Ljkevaković, Ifeta Smailbegović r. Mehinović, Franjo Mihalić, Nedo Milojević, Halid Mujezinović, Milan Nesterović, Ruža Spasenić r. Ristić, Dragoljub Blagojević, Fadil Silajdžić, Faruk Smailbegović i Asim Unkić.

U IVb odjeljenje su išli: Ekrem Ajanović, Rešad Bajraktarević, Dževahira Hrnčić, Anto Boros, Zlata Prnjavorac r. Bešlagić, Zineta Husremović r. Brka, Miloš Đurić Braco, Ilija Gverić, Sead Hodžić, Adil Hotić, Edhem Kerić, Emir Mašnić, Fadil Medarić, Dušan Mitrović, Milan Novaković, Fatima Kadrić r. Pelesić, Numan Prnjavorac, Vid Rauković, Adem Smailbegović, Mehmedalija Smailbegović, Smajo Smailbegović, Velid Smailbegović, Said Srkalović, Jasminka Smailbegović r. Šehagić, Almasa Dizdar r. Šiljak, Amra Širbegović, Anto Šumić, Aziz Dervišević, Edib Turalić, Veselin Tripić

Nastavnici IV a i IV b odjeljenja:

Meho Bjraktarević (crtanje), Miloš Blagojčev (matematika), Smail Galijašević (fizika), Smail Handžić (fizika), Milenko Jukić (SH jezik), Varvara Ljahov (ruski), Marko Ljubičić (crtanje), Atifa Kulenović r. Šepić (hemija), Hakija Kulenović direktor, Hamdija Kulenović (biologija), Rizo Mulabdić (geografija), Neiman Aleksandar (SH jezik), Milovan Pavličić (matematika) i Sehka Smailbegović (higijena).

Poslije Drugog svjetskog rata u Tešnju je postojala Osnovna škola i Škola učenika u privredi. Za nastavak školovanja išlo se u Nižu realnu gimnaziji Doboj ili Poljoprivrednu školu Maglaj. Od 1948. godine radi Niža realna gimnazija u Tešnju. Ukinuta je 1956. godine, a uvedeno je osmogodišnje osnovno školovanje. Đaci se uključuju u više razrede osmogodišnje škole Huso
Hodžić u Tešnju. Nakon toga za viši nivo obrazovanaj đaci iz Tešnja odlaze u Doboj u Gimnaziju, Ekonomsku i Trgovačku školu. U učiteljsku školu odlaze u Derventu ili Tuzlu. Zahvaljujući jednom od učenika Niže realne gimnazije, Mirsadu Ljevakoviću koji je bio glavni organizator okupljanja dobio sam podatke o svim maturantima i nastavnicima te zadnje generacije Niže realne gimnazije.

Otvorena izložba fotografija Srebrenica, sjećanje na genocid Alfonsa Rodrigueza

U okviru Ljeta u Tešnju 2016, a u organizaciji JU Muzej otvorena je izložba fotografija autora

Alfonsa Rodrigueza svjetski poznatog fotoreportera. Izložbu je obezbjedila Fondacija
Solidarnost sa Univerziteta u Barceloni, a pokrovitelj izložbe je Općina.


Sead Jahić i Ernad Prnjavorac

Prije otvaranja izložbe posjetioci su mogli čuti poruke Xaviera Lopeza direktora Fondacije Solidarnosti i autora izložbe Alfonsa Rodrigeuza obezbjeđene video linkom preko interneta. One su uglavnom sadržale poruku mladim da se ovakvi zločini više nikada ne ponove. Nakon obračanja direktora JU Muzej Ernada Prnjavorca govorio je i gost iz Srebrenice Sead Jahić direktor Turističke zajednice iz Srebrenice koji je govorio o Srebrenici danas i nastojanjima da i ona dobije svoju čaršijsku prepoznatljivost i bolju budućnost.

Stare fotografije


Učenici
1.c razreda OŠ Huso Hodžić sa učiteljicom Nasihom Šiljak 1971. godine

Prvi red: Nasiha Šiljak, Gordana Knežević, Nada Panjkov, Zejneba Mujanović, Aida Subašić, Suada Malićbegović, Zehra Elezović, Nerminka Škapurević, Neska Tahić, Amira Bukvić, Jasminka Turalić, Jasminka Perić, Jasmina Ljevaković

Drugi red: Zdravko Pinjić, Jasmin Mujčinović, Esad Galijašević, Ana Čičak, Enisa Manđukić, Fahira Mešić, Vernesa Škapurević, Hafiza Hadžić, Maida Eminagić, Senada Fejzić, Hikmeta Bukvić, Džemal Ajanović, Hazim Sinanović, Ćazim Sinanović

Treći red: Esad Bašić, Omer Hojkurić, Mujo Kotorić, Nedžad Čvorić, Hasan Fejzić, Adem Terzić, Nedžad Jahić, Fahrudin Škapur, Nurudin Hirkić, NN, Rušto Mahmutefendić, Samir Hundur i Jasmin Hotić.

(Fotografija iz albuma Aide Vlašić. U identifikaciji pomogao Rušto Mahmutefendić, a fotografisao nastavnik Hasan Dolamić)

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *