Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 22-29.8.2016. godine

Otvorena nova sportska sala i streljana na Musali

Zajedno sa izgradnjom biblioteke izgrađen je građevinski dio predviđen za sportsku salu i streljanu. Sredstvima JU Sportsko-rekreacioni centar i Općine dovršen je ovaj objekat za korištenje raznih sportskih ekipa (borilačke vještine, košarka i dr.), a u podrumu je uređena streljana koju će koristiti tešanjski klubovi za treninge i za takmičenja.

Svečani program otvaranja su obilježili perfomansom djecaTekvando akademije iz Tešnja, solisti sevdalinke Nermin Handžić i Adna Smailbegović uz orkestar Omladinskog ansambla.


Perfomans članova Tekvando akademije, desno predstavnici streljačkih klubova iz Tešnja

Na manifestaciji su pojavili mlađi članovi streljačkih klubova sa instruktorima iz Tešnja: Streljački klub Tešanj, Klub strijelaca Tešanj, Streljački klub “Zigana” i Streljački klub “Paljuge”.

Činu otvaranja su prisustvovali predstavnici političkih i javnih institucija, privrednici, zastupnici u Kantonalnoj skupštini i OV-u i dr. Pored domaćina manifestacije Načelnika mr. Suada Huskića i direktora JU SRC Safeta Jašića bili su: Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, pomoćnica ministra za obrazovanje i sport ZE-DO kantona Bernadeta Galijašević, predsjednik OV-a Senad Subašić, pomoćnica Načelnika Azra Muslija, predsjednik Udruženja privrednika Senad Brka, ugledni privrednik Izudin Ahmetlić, direktorica Gimnazije Aida Salkić, direktor tehničke škole Vahidin Sinanović, komandir PS Tešanj Jusuf Katica, predsjednik BPS mr. Seid Brka i dr.

Objekte je zvanično otvorio mr. Suad Huskić. Nakon svečanog otvaranja prisutni su obišli novu streljanu i mogli su vršiti gađanje iz vazdušnepuške. Za sljedeći dan zakazano je takmičenje u gađanju vazdušnom puškom veterana.

Prisutne su posebno oduševili mladi iz Tekvando akademije svojim vještinama koje su demonstrirali.



Održan prijateljski fudbalski meč između TOŠK-ai Čelika iz Zenice

Na stadiona Luke održan je fudbalski meč pod nazivom Prijateljski susret zlatnih generacija. To su prve poslijeratne generacije NK Čelik koje su bili šampioni BiH i TOŠK-a koja je bila član najvećeg takmičenja u BiH Prve lige BiH (Prvenstva su održavana samo na teritoriji koja je bila pod kontrolom Armije BiH).

Za NK Čelik su nastupali: Ismar Poljskić, Miralem Nalić, Rifko Brdarević (kapiten), Damir Bradarac, Elvedin Beganović, Ekrem Bradarić, Benjamin Terzić, Nermin Šabić, Sabahudin Bujak, Senad Brkić, Semir Kobić, Izudin Hadžiahmetović, Muhamed Babić, Mirko Anić, Husein Šišić. Stručni štab je predstavljao Besim Bajrambašić, a trener je Nermin Hadžiahmetović.

Za NK Tošk su nastupali:Vehid Delić, Admir Omerčić, Admir Bukvić, Miralem Pašić, Mirsad Hodžić kapiten, Abdulah Osmić, Edhem Hasanbašić, Hajrudin Deljkić, Nermin Ibraković, Azem Braković, Almir Bukvić, Hamdo Kahvić, Smail Saračević, Ernad Braković, Emir Drobić, Mirzet Bajrić, Vahid Mujagić, Osman Huseljić, Fikret Aličić, Hasan Rakman, Ismet Hadžiahmetović, Suad Kondžić. Vahid Mujkić, Darian Smailbegović, Husein Kruško., Daglas Numanović i Anis Demirović. Stručni štab Mustafa Jabandžić i dr. Emir Čabrić.

I ako većina ne izgleda baš fudbalski obzirom na godine i kilaži ipak se moglo vidjeti dosta dobrih akcija i vještih poteza igrača.


(Ceremonija otvaranja meča počela je nešto ranije od predviđenog termina tako da nisam mogao napraviti fotografiju, ali jest Halid Fejzić koji mi je poslao ovu zajedničku fotografiju ekipa)

Umro Fahrudin Hrvić

Fahrudin Hrvić mi je bio drag čovjek. Jedan je od onih kojima sam dostavljao štampani Tešanjski dnevnik, sa nadom da će Fahrudin ili neko od njegovih nasljednika u nekom budućem vremenu uvesti na Radio Anteni rubriku”Na današnji dan iz Tešanjskog dnevnika”. Međutim, Fahrudinova teška bolest je bila brža od mojih nauma.


Fahrudin je svoj radni vijek posvetio informisanju, posebno radiju. Radio je prije, tokom i poslije rata u Radio Tešnju. Jedno vrijeme je vodio informisanje u 207. brigadi Armije BiH. Od 2002. godine osnovao je i uspješno kao direktor vodio Antena radio koristeći sve što mu je moderna tehnologija omugučavala. Posebno je važno bilo učešće ove radio kuće, na čelu sa Fahrudinom, 2014. godine u vrijeme velikih poplava o čemu sam detaljno pisao u Dnevniku. Bio sam među prvim koji je potpisao listu za njegovo kandidovanje za općinsko priznanje koje je pokrenuo Šefket Turalić. Pored tih profesionalnih kvaliteta, Fahrudin je bio prava raja. Imao je širok krug prijatelja i poznanika koji su ga cijenili. Meni je bilo zadovoljstvo se susresti s njim i razgovarati.

Jelaško ljeto, Veče uz tambure

U Jelah i Tešanjku odem kada se radi o manifestaciji Ljeto u Tešnju. Međutim kada su u pitanju tamburaši onda odem iz svog gušta. Tako sam od Senada Subašića saznao da se u okviru Jelaškog ljeta održava 6. tamburaško veče. Poželio sam setamburaške muzike, a Jelaški tamburaši su me naučili da kada god oni sviraju bude odlično.

Ovaj put nažalost nije bilo Jelaških tamburaša, ali su orkestar sačinjavali kvalitetni tamburaši i solisti sevdalinke iz:Tuzle, Prijedora, Banja Luke i Bihaća. Muzička tema tamburaša bila je sevdalinka.


Foto zabilješka

Na zgradi Mjesne zajedniceTešanj urađena je nova fasada. Zgrada je bila vlasništvo porodice Smailbegović. Zadnji vlasnik je bio Ibriš-beg Smailbegović (Vlasnik banje u Kulašima, otac) . Porodica Srkalović je kupila zgradu 1953. godine, a 1967. Zgradu je kupila Mjesna zajednica Tešanj. Danas u ovoj zgradi, pored prostorija Mjesne zajednice, ovdje imaju prostorije Šahovski klub i Odred izviđača “Crni vrh”.

Stare fotografije


Porodica Bećira Galijaševića 1932. godine
S lijeva: Ferid, Aiša rođena Bajraktarević, Šemsa,Ziba, Emira (oslanja se na Bećirovo koljeno), Bećir i Hamazalija.

Bećir Galijašević je rođen 1896. godine u Tešnju. Završio je Narodnu školu u Tešnju, Trgovačku školuu Tuzli, aTrgovačku akademiju u Sarajevu. Radio je u Muslimanskoj trgovačkoj i poljoprivrednoj banci u Tešnju, kao finansijski službenik, zatim u Oblasnoj samoupravi Vrbaske banovine u Banja Luci, Poljoprivrednom dobru u Modrići kao šef računovodstva. Jedno vrijeme je bio zastupnik firme Getšteter. Poslije Drugog svjetskog rata radio je razne poslove u Državnom osiguravajućem zavodu i Ministarstvu finansija.

Učesnik je NOB-a sa cijelom porodicom. Kćerka Ziba je poginula u partizanima 1942. godine, Šemsa je prvoborac, a Hamzalija i Ferid su bili u partizanima kao maloljetnici. Šemsa je doktor nauka i predavala je na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu gdje i danas živi. Hamzalija je takođe bio doktor poljoprivrednih nauka.

Bećir je potpisnik je Rezolucije Muslimana Banja Luke u decembru 1941. godine. Bio je uhapšen 1942. godine i smješten u logor Gradiška. Tada je 1000 Tešnjaka potpisalo zahtjev Agemagi Mešiću da se oslobodi, nakon čega je pušten.

Bećir je bio član ZAVNOBIH-a, aktivan u Narodnooslobodilačkim odborima i uspostavljanju finansijskih institucija nove vlasti. I ako su djeca bila članovi SK i SKOJ-a interesantno je da on nije bio član SK-a. Nakon rata, 1946. godine izabran je u Glavni odbor Muslimana BiH. Umro je 1963. godine. Sahranjen je u Tešnju.

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *