Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 5-12.9.2016. godine

Obilježen 9.septembar – Dan oslobođenja od fašizma općine Tešanj

Naša općina spada u manji broj općina u BiH koje pridaju važnost oslobođenju od fašizma u Drugom svjetskom ratu. I ove godine je obilježen 9. septembar, dan kada je 1944. godine oslobođen naš grad od fašizma . Ovaj dan obilježen je u našem gradu sa nekoliko sadržaja.

Polaganje cvijeća na Spomen obilježje

Položeno je cvijeće na Gradsko spomen obilježje. Cvijeće su položile delegacije: Općine načelnik mr. Suad Huskić i predsjednik OV-a Senad Subašić, Udruženja šehida i poginulih boraca, Nura Mehić predsjednica, RVI,predstavnik Ibro Hadžialić i boračkih organizacija Izudin Handžić Ćiro,te predstavnici Odreda izviđača “Crni vrh” Ehlimana Pobrić sa mladim izviđačima i planinkama.. Prisutnima se obratio načelnik mr. Suad Huskić i govorio o značaju 9. septembra i značaja borbe protiv fašizma. Delegacije su položile cvijeće i na Partizanskom groblju i na spomenik narodnog heroja Huse Hodžića.

Izudin Handžić Ćiro, Nura Mehić i Ibro Hadžialić polažu cvijeće na Gradsko spomen obilježje.

Sto godina od rođenja narodnog heroja Nisima Albaharija

Centar za kulturu i obrazovanje je veče 9. septembra posvetio narodnom heroju Nisimu Albahariju povodom njegove stogodišnjice od rođenja, a drugi dio izlaganjem prof. dr. Dželala Ibrakovića, fašizmu i antifašizmu danas kako je glasio naziv teme.

Tešanj ima dva narodna heroja iz Drugog svjetskog rata Husu Hodžića i Nisima Albaharija. Osnovna škola u Tešnju nosi ime Huse Hodžića, a jedna ulica u Tešnju nosi ime Nisima Albaharija. To je znak da Tešnjaci nisu zaboravili svoje heroje, borce protiv fašizma, bez obzira na ideološku opredjeljenost.

CKO je odštampao jednu veću veoma sadržajnu afižu o Nisimu Albahariju, a isto veče i govorio je o njemu Amir Brka.

Iz afiže koju je pripremio Amir Brka izvadio sam po meni važne konstatacije koje su dominirale njegovim izlaganjem, ali i cijeloj večeri posvećenoj oslobođenju Tešnja od fašizma:


Amir Brka, prof.dr. Dželal Ibraković i Senad Subašić

Nema sumnje u to da mi u Tešnju možemo biti ponosni na to što smo sačuvali civilizacijsku svijest, pa ni u najmanjoj mjeri nismo podlegli izvanrazumskoj reviziji i iskrivljenju povijesti što se u novije vrijeme duboko i žestoko odvijaju – prvenstveno u Srbiji i u Hrvatskoj, ali i u nekim stremljenjima koja su prisutna i u našoj zemlji. I nastavak predratnoga obilježavanja 9. septembra kao općinskoga praznika, dakle institucionaliziranoga datuma pamćenja, potvrđuje da Tešnjaci antifašizam iz Drugoga svjetskog rata razumiju i vrednuju kao borbu i za Bosnu i Hercegovinu kao multinacionalnu državu – a ne isključivo za zajedničku jugoslavensku državu.

Brojni su Tešnjaci što su se sa izbijanjem Drugoga svjetskog rata i okupacijom zemlje odlučno i bezrezervno priključili antifašističkome pokretu i Narodnooslobodilačkoj vojsci. Sa prostora koji je 1990. godine zapremala općina Tešanj bilo ih je ukupno 1.661, a u boju protiv njemačkih nacista, ustaša i četnika poginulo je 185 Tešnjaka. Neki od njih posebno su se istaknuli i ostali u javnome pamćenju, kao što su Narodni heroji Husein Huso Hodžić i Nisim Albahari, zatim jedan od organizatora ovdašnjih partizanskih jedinica, vijećnik ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a Edhem Pobrić, partizanski general i zamjenik komandanta Prvoga bosanskog narodnooslobodilačkog korpusa, te također vijećnik ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a pisac Todor Vujasinović… Od 2005. godine jedna ulica u centru Tešnja nosi ime Nisima Albaharija. Ali ovo je prilika da se istakne i potreba da se jevrejskoj sastavnici u povijesti Tešnja posveti dostojna pozornost, kako bi ona bila optimalno rasvijetljena, opservirana i u našu memoriju trajno unesena. To smo dužni sebi samima, ali na to nas poziva i jedan od najprominentnijih Tešnjaka uopće i najistaknutiji sin te nevelike tešanjske jevrejske zajednice što je 60-tak godina egzistirala i utkivala se u identitet našega grada – dakle Nisim Albahari koji nam je, iz vremena kad je Evropa grcala pod čizmom fašizma što se doimao nepobjedivim, namro ogromno antifašističko, inspirativno i putokazno slobodarsko naslijeđe.

Dželaludin Ibraković je govorio sasvim jasno i otvoreno o fašizmu i antifašizmu danas, kako u susjednim državama tako i kod nas u BiH. Prisutnima se obratio i čestitao 9. septembar predsjednik OV-a Senad Subašić


Nisim Albahari

Obilježeno 500 emisija Tešanjske hronike Smart tvi 5 godina Tešanjskog dnevnika

U okviru programa obilježavanja 9. septembra, u organizaciji Cko zahvaljujući Amiru Brki i načelniku mr. Suadu Huskiću jedno veče je posvećeno su jubilejima : 500 emisija Tešanjske hronike Smart tv i 5 godina izlaženja Tešanjskog dnevnika.

O jubilejima je govorio Amir Brka. Na početku u svom obraćanju i načelnik općine mr. Suad Huskić je uputio svoje čestitke i ukazao na društvenu vrijednost Tešanjske hronike i Tešanjskog dnevnika. Moram priznati da sam bio zatečen, ali i obradovan uvrštavanjem Tešanjskog dnevnika u Program.


S lijeva: Amir Brka, Sedžad Ibrahimkadić i autor ovog Dnevnika

U svom kazivanju Sedžad Ibrahimkadić, vlasnik Smart TV i ja kao autor smo govorili o nastanku i životu Tešanjske hronike i Tešanjskog dnevnika.

Održana XIV međunarodna smotra folklora Tešanj 2016

Zadnja manifestacija u okviru obilježavanja 9. Septembra je XIV međunarodna smotra folklora Tešanj 2016. Ove godine su nastupila sljedeća društva: KUD Nikola Tesla Beograd, FA Baranje Nikola Tesla Beli Manastir Hrvatska, KUD Tena Đakovo Hrvatska, UKUD Zvonko Cerić Tuzla, KUD Kolo Dubravsko Čapljina, Omladinski ansambl Tešanj i KUD Pobjeda.


Bilo je oko 1000 posjetilaca

Organizator koncerta KUD Pobjeda, a Festival je održan u dvorištu OŠ Huso Hodžić. Prije početka programa učesnici su defiklirali do Ferhad-begovog trga gdje je svako društvo odigralo po jednu igru. Festival je otvorio načelnik mr. Suad Huskić, a program su vodili Dženana Braković i Mustafa Bešlagić Mućo. Lijepo vrijeme je doprinijelo da ova manifestacija u svemu uspije. Čestitke organizatoru Kud Pobjeda na veoma uspjeloj manifestaciji.


KUD Tena iz Đakova na trgu Ferhat-bega

Jubilej Smart tv-500 Tešanjskih hronika

U današnje vrijeme informisanja poseban značaj imaju sredstva lokalnog informisanja. Pisani mediji na nivou države svakodnevno imaju pregršt vijesti iz cijelog svijeta, vijesti sa nivoa Federacije, RS-a kantona. Nema mjesta za lokalne vijesti. Internet i lokalne televizije to nadopunjuju. U Tešnju imamo dvije lokalne TV Amna i Smart tv. Smart tv je ostvario jedinstven jubilej. Emitovao je 500 Tešanjih hronika koje jednom sedmične objavljuju.

Vlasnici i osnivači firme Smart tvd.o.o. su Sedžad i Mediha Ibrahimkadić.

Sedžad je rođen 1970. godine u Tešnju. Osnovnu školu je završio u Medakovu, Srednju elektrotehničku školu u Doboju. Upisao je Elektrotehnički fakultet, ali su ga ratna dešavanja spriječila da završi školovanje. Pripadnik je Armije BiH, a nakon zaključenja mira ostao je u Vojsci Federacije kao profesionalno lice. Otvara obrt 1998. godine na Medihino ime, firma je smještena u Domu kulture, a osnovna djelatnost je kompjuterski dizajn, grafička obrada i dr. Velikim dijelom radi za Planjaksa (ukrštenice, pa čak i auto karte).

Sedžad je imao računar još 1986. godine. Pretplatio se na časopise iz ove oblasti i stekao visoko znanje za to vrijeme. Nove tehnologije su napravile revoluciju u pripremi za štampanje knjiga pa se upustio i u ovaj posao. Uvođenje u prelom knjige pružio mu je Fadil Bajraktarević stručnjak u ovoj oblasti i osnivač firme Grafik Komerc. Tako je prvi put pripremio za štampanje knjigu Abdurahman Mešić u izdanju Centra za kulturu i obrazovanje.

Preseljenjem vojnih jedinica iz Tešnja napušta profesionalni angažman u vojsci i profesionalno se angažuje u svojoj firmi.

Organizuje kurseve informatike po svim mjesnim zajednicama, osim Tešanjke, i time pojeftinjuje obuku jer su je približili polaznicima. Najviše se prijavilo polaznika u Kaloševiću 140, a u Medakovu 120. Imao je 48 računara. Pomagali su mu i vanjski stručni saradnici. Obuku je prošlo oko 2000 polaznika. Zatim se bavio prometom rabljenih računara i prometovao 500-600 računara sa servisom i obukom. Firma je bila u Tešanjci. Obzirom na veliki broj obučenih, interes za kolektivnu edulkaciju se izgubio jer su oni koji su savladali obuku individualno su obučavali druge.


Mediha i Sedžad

Nakon toga kupili su kablovsku televiziju u Tešanjci i proširili je na krug od 2,5-3 km na mrežu od 300 korisnika, koliko su tehničke mogućnosti dozvoljavale. Kada je izašao zakon o uvođenju računarskih kasa Smart se bavio prometom, softverom i obuci. To je takođe bio sezonski posao.

U Tešnju je kablovsku televiziju imao Almir Mujaković i imali su obavezu da na jednom kanalu daju potrebna objašnjenja i informacije. Dao je taj kanal Smartu na raspolaganje uz uslov da izvršavaju obaveze, a da ostali prostor koriste za svoje potrebe. To je bio novi izazov, nova tehnologija. Preuzimanje kanala prouzrokovalo je investiranje u opremu, a prvi program su bile kamere na Gornjoj i Donjoj čaršiji koje su bile fiksne i vršile su prenos 24 h.

Lokalne događaje niko nije pratio pa je odlučeno da se uvede Tešanjska hronika. Krenula je digitalizacija u svijetu, nabavljen softer. I tako do danas, 500 Tešanjksih hornika. Dolaskom TV Hayat na neko sportsko takmičenje uspostavljena je saradnja koja i danas traje jer se Smart tv program prenosi na kanalu TV Hayat specijal preko satelita za cijeli svijet. Prvi čitač vijesti bila je Arnela Hasičić.

Od 2008. godine Smart tv registruje se kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Napravili su jako puno dokumentarnih filmova i imaju veoma značajnu elektronsku arhivu.

Almir Kovačević sa porodicom uselio u 45. kuću koju je izgradio NHU Oslonac

Almir Kovačević iz Raduše sa suprugom i jednim djetetom dobio je ključeve 45. kuće koju je izgradila NHU Oslonac. Almir Kovačević je bio u prioritetu ove humanitarne organizacije, ali nije imao zemljišta, pa je provedena procedura licitacije i kupovine državnog zemljišta uz zgradu Osnovne škole u Raduši. Vrijednost radova je 23 500 KM. Radove je izvela firma Elez d.o.o. U ovaj iznos nije urađunat doprinos komšija i rođaka koje je organizirao hadži Mujo Šišić, obezbjedivši zemljane radove, uvođenje električne energije, dasku za krov. Zgrada je izgrađena sredstvima NHU Oslonca i Općine koja je, kao i do sada za ovakve prilike dodijelila 5 000 KM. Hamzalija Hojkurić, pomoćnik Načelnika, u ime Općine najvećeg pojedinačnog donatora ,uručio je Almiru ključeve.


Almir Kovačević sa suprugom, Hamzalija Hojkurić, Husein Alić, Mujo Šišić, lokalni imam i Medžid Hajdarević predstavnik izvođača radova

Vukovi kilometar od Tešnja

Kada su mi mještani Ravana, naselja jedan kilometar zapadno od Tešnja, gdje imam svoju bašću i gdje su moji preci živjeli, kazali da je vuk (ili vukovi?) rastrgao ovcu iz stada Jusufa Dolamića, a sljedeći dan 5 ovaca kod njegovog susjeda, nisam povjerovao. Na tom prostoru sam živio i bio prisutan cijeli život i ne sjećam se da je vuk ikada dolazio do tog naselja. Otišao sam Jusufu koji mi potvrdi priču. Jusuf me upozna da će baša danas (11.9.) Lovačko društvo Kiseljka organozovati hajku na vukove.


Jusuf sa sinom Ademom ispred svoje kuće, iza su ovce gdje ih je vuk napao.

Dogodilo se to u srijedu ujutro između dva i četiri sata 31.8. ove godine. Imam psa ovčara po čijem lajanju tačno znam kada je u pitanju čovjek, kada je u pitanju pas, ali ovaj put je imao neubičajno jako lajanje. Ispod moje njive našao sam razderanu ovcu koja je najveća u stadu. Sutra ujutro je vuk napao ovce komšije i zaklalo ih pet. Samo 300-400 m dalje ,u Ošljaku, vukovi su dolazili do stada Osmana Mularifovića.

Jusufova supruga Safida je uznemirena,kako zbog djece, tako i zbog uznemiravanja pasa u večernjim satima kada se pojave vukovi, pojavi se i strah.

Šahman Elvira uselila u novu kuću sa pordicom

Nakon velikih poplava 2014. godine i nastalih klizišta nastale su štete na objketima za stanovanje. Neke zgrade su bile manje ili više oštečene, a neke su ostale potpuno neuslovne za stanovanje. Do sada je za sanicije utrošeno 330 000 KM, od čega je Općina obezbjedila 170 000 KM.Takav slučaj je i sa porodicom Elvire Šahman iz Trepča, koja je ostala bez kuće i živjela u veoma staroj neuslovnoj kući. Sada su dobili novi dom i bili su presretni.

Izgradnja kuće je koštala 85 000 KM.

Predaji ključeva kuće prisustvovali su načelnik mr. Suad Huskić i njegov pomoćnik za civilnu zaštitu ,Mensur Salatović.

Delegacija Grada Zenice posjetila Tešanj.

Našu općinu posjetila je delegacija Grada Zenice. Delegaciju su sačinjavali saradnici VD načelnika Selvera Kelešture i privrednici. Primio ih je načelnik mr. Suad Huskić sa pomočnikom Hamzalijom Hojkurićem, direktorom TRA dr. Ismarom Alagićem, predsjednikom Udruženja privrednika Senadom Brkom, njegovim zamjenikom Edinom Jabandžićem i uglednim privrednikom Izudinom Ahmetlićem.


Razmjenjna su isklustva i iskazan interes za saznanja o tešanjskom uspjehu. Lijepo je kada iz centra kantona dolaze u Tešanj da skupljaju znanja. Nedavno su bili i Bugojanci. Nije davno vrijeme kada smo mi išli drugim da nešto naučimo od njih.

Pekmezijada

Na platou ispred tešanjske Gradine održala se prva “Pekmezijada” u organizaciji JU “Muzej Tešanj, UG “Sehara” Tešanj, UŽ “Naša porodica” i MZ Tešanj. Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim načinom pravljenja 100% čistog pekmeza od autohtonih sorti jabuka, specifičnog za tešanjske krajeve, kao i da probaju proizvode koji se pripremaju sa pekmezom, hurmašice, gurabije, halvu, suhe šljive sa orasima kuhane u pekmezu, pandur itd. Domaćim posjetiteljima, tešnjacima, ovi običaji su skoro svima dobro poznati, pa su svojim dolaskom na Pekmezijadu više pružili podršku očuvanju navedenih običaja, ali su sigurno i u komunikaciji sa stranim posjetiteljima koji su izkazali oduševljenje prikazanim običajima i manifestacijom, jos više učvrstili svoju želju za čuvanjem i prezentovanjem svojih tradicionalnih vrijednosti. Jedan od ciljeva Pekmezijade i jest da se zajednički radi na očuvanju, prezentaciji i iskorištavanju tradicionalnih vrijednosti našega kraja u najbolje svrhe, pa tako i ovaj nadimak Pekmezari koji prati Tešnjake treba iskoristiti na najbolji način kao sto su neki već iskoristili slične ideje i već brendirali manifestacije (Sajam šljive u Gradačcu, Dani jabuke u Goraždu itd. (Tekst Miralema Alića).


Stare fotografije


Hajka na vukove organizovana 26.5.1951. godine u Kaloševiću

U prvom redu sjede: šesti s lijeva Džemal-beg Ajanović, osmi (sa kačketom i puškom) Osman Deljkić, a u drugom redu stoje: peti Huska Ramić, šesti Redžo Cerovac i osmi Ašir Mujčinović

Sa table na Gornjoj čaršije






O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *