Tešanjski dnevnik 16-23.1.2017. godine

Ove godine zima se odlikuje niskim temperaturama kroz duži period. Nekoliko dana ove sedmice je po noći padao suhi sitni snijeg, a temperature ne izlaze iz minusa i kreću se od -3ºC do -10ºC. Putevi se dobro održavaju, a pored automobila po njima najčešće voze kamioni sa paletama drva. Ugalj i drva se intenzivno troše pa su mnogi zabrinuti, ako zima ovako nastavi, da će morati nabavljati nove količine. Oni koji koriste pelet došli su u problem jer je ovog proizvoda nestašica na tržištu. Nastala je velikom potražnjom u izvozu, a i sve većim korištenjem ove vrste ogreva u BiH. Obzirom na položaj grada i da je ugalj dominantan ogrev, da ima dosta nepravilnog načina loženja ,Tešanj je veoma često pritisnut smogom. U Tešnju nema stalnih mjerenja zagađenosti, a da ih ima sigurno bi rezultati bili nepovoljni i natjerali bi na promjene u cilju smanjenja zagađenosti putem toplifikacije ili stimulacije korištenja čistijih goriva.

Tešanj je proživio mirnu sedmicu, pa i nije bilo događanja u samom gradu za koja sam imao saznanja, a bila su za zabilježiti. Zato je bilo puno smrtovnica. Umro je i Bego Tahirović. Uvijek u odijelu sa bijelom košuljom ili u mantilu, tamnoput sijede kose, sa šeširom obilazio je čaršiju, a u zadnje vrijeme posebno autobusku stanicu gdje mu je i kuća. Bio je dugogodišnji bolesnik. Prije dvije godine smo ležali u istoj sobi i sjećam se kada je Begi došla “žuta minuta” strgao je braunilu (igla za infuziju) obukao se i napustio bolnicu. Tako je on dolazio i odlazio u bolnicu kada je on htio. Ovaj put je bilo nešto ozbiljnije pa je pronađen i u snijegu. Odveli su ga u bolnicu sa jakom upalom pluća, a vjerovatno se radilo i o moždanom udaru. Tako je nestao još jedan dekorativni detalj našeg grada.

I ako je bio sunčan dan sunčeve zrake su se teško probijalo kroz smog

Tešanjski ansambl gostovao na televiziji TV TK

Tešanjski ansabl je bio gost u emisiji Erde Redžepagić Pjesmom o Bosni TVTuzlanskog kantona. Emisija je trajala oko sat i dvadeset minuta, a u njoj su učestvovali Ajdin Hodžić prvi predsjednik, Enes Agić sekretar i Damir Galijašević nekadašnji rukovodilac orkestra, veliki oslonac i učesnik svim javnim nastupima Ansambla.

S lijeva:Ajdin Hodžić, Enes Agić, Erda Redžepagić i Damir Galijašević
Selma Plančić i dio orkestra

Bilo je govora o osnivanju Ansambla i trajanju već šestu godinu, koncertima i putovanjima, podršci Općine i privrednika.

U muzičkom dijelu su nastupili:Adna Smailbegović, Adelisa Krdžalić, Irma Katić, Nedžad Hasanbašić, Nermin Handžić, Selma Plančić. Nastupi Nejre Brka i Selme Ahmetagić su emitovani preko snimaka sa koncerta u Tešnju.

Inox Ajanović i Artisan na sajmovima u Evropi

Struktura tešanjske privrede se značajno izmjenila nakon rata 1992-1995. Posebne promjene su nastale i unutar pojedinih sektora. Promjene se prije svega odnose na dizajn, tehnologiju i pristup svjetskim tržištima. Najbolji primjer za to su firme Inox Ajanović d.o.o. i Artisan d.o.o.. Obje su nastupile na prestižnim sajmovima u Evropi. Inox Ajanović d.o.o. na sajmu Bau 2017u Münchenu gdje bilo 2000 izlagača iz 40 zemalja. Ovo je za Inox Ajanović treći nastup i ove godine su bili jedini izlagači iz Bosne i Hercegovine.

Artisan je izlagao po sedmi put samostalno na sajmu namještaja IMM u Kölnu i ovaj put uspješno i kao da su pretplačeni za osvajanje priznanja. Ove godine su u kategoriji german design award pobjednik za bloop coffee stolove.Njihov slogan ove godine na sajmu je bio:Doživite našu ljubav prema drvetu.

U Kölnu je bilo 7 učesnika iz BiH, koji su imali zajednički nastup u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, a šest firmi je nastupilo samostalno. Među njima i MS&WOOD iz Fojnice čiji vlasnik je Tešnjak Muhamed Pilav. I ova firma je dobila priznanja na ovom sajmu.

Vlasnik Inox Ajanović Dženan Ajanović desno sa saradnikom Mirzom Hadžiavdićem tehničkim rukovodiocem na štandu u Münchenu

Izvoz proizvoda od drveta iz BiH zadnjih godina raste i protekloj godini iznosio je 250 miliona eura od čega trećina ide u Njemačku. Ono što je važno je da u ovoj cifri sve više preovlađuju proizvodi vlastitog dizajna proizvedeni na savremnim mašinama od domaćih sirovina.

Ponuda na ovakvim prestižnim sajmovima mora biti svjetski proizvod.

Firma Inox Ajanović radi po vlastitom i dizajnu kupca, realizaciju vrši na savremenim mašinama i tehnologiji koja obezbjeđuje vrhunske zahtjeve kupca.

Artisan obezbjeđuje dizajn renomiranih dizajnera, raspolaže najsavremenijim tehnologijom za realizaciju projektovanog dizajna i u promociji koristi najbolja mjesta u svijetu kao što je sajam u Kölnu.

Ovakav pristup proizvodnji i plasmanu stvara veće učešće rada u proizvodu, angažuje dobre stručnjake i organizaciju, primjenu svjetskih standarda i daje dugoročnu stabilnost kompaniji što je interes radnika, vlasnika i države.

Stare fotografije


U okviru motorne industrije u bivšoj Jugoslaviji organizovana su sportska takmičenja pod nazivom Motorijada. Na jednoj od njih u Rakovici kod Beograda u drugoj polovini sedamdesetih godina učestvovale su i ekipe Pobjede. Na fotografiji su nogometaši, strijelci i šahisti.

Stoje s lijeva: Esad Salkičević Esko, Ismet Isić Roci, Enes Hadžihasić, Atif Terzić, Ibrahim Hukić, Sakib Brkić, Husein Galijašević, Sulejman Borovac, Salko Hadžiselimović, Muharem Sofić Hare, Momir Toprek.

Čuče: Nešad Prnjavorac, Muhamed Hadžihasić, Rifat Ferizbegović Bambi, Midhat Hrnjić Bratko, Adil Bukvić Hare, Nijaz Huskić Nesko, Juso Mešić, Moman Toprek i Husein Zaimović

Sa table na Gornjoj čaršiji













O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *