Tešanjski dnevnik 24.4-1.5.2017. godine

Dolazeći u salu OV-a radi prisustva predaji projekta, saznadoh od portira da je kod Načelnika delegacija iz ambasade Njemačke. Prije toga mi je predsjednik Udruženja Biznis centar ,Edin Jabandžić kazao da planiraju pozvati Njemačku za partnera 13. privrednog sajma koji će se održati od 18-21.5.

U subotnjem Avazu potvrda:Njemačka će biti partner 13.sajmu privrede u Tešnju. Ambasadorica NJ.E. Christiane Hohman obratit će se na svečanosti otvaranja ove manifestacije i učestvovati u panelu posvećenom evropskim integracijama i poslovnoj konkurentnosti. To mi čini zadovoljstvo jer smatram Njemačku za najboljeg privrednog partnera naše privrede, i tešanjske i BiH.

Vrijeme promjenjivo. Bilo je i kišno i sunčano, jedan dan sa veoma snažnim vjetrom.

TOŠK pobijedio Tešanjku sa 2:0 i nadmoćno drži prvo mjesto pa se može sa sigurnošću reći da će poslije dužeg vremena zaigrati u višem rangu, Prvoj ligi Federacije BiH.

Izvršena primopredaja projekta Podrška aktivnostima deminiranja u općini Tešanj i gradu Doboju

U sali OV-a izvršena je ceremonijalna primopredaja projekta Podrška aktivnostima deminiranja u općini Tešanj i gradu Doboju. Ceremoniji su prisutvovali: NJ.E. Kazuya Ogawe ambasador Japana u BiH, Viktor Filipović zamjenik direktora BHMAC Sarajevo,gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik općine Tešanj mr. Suad Huskić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić, Mensur Saletović ,pomoćnik Načelnika i dr.

Na svečanoj ceremoniji, prisutnima su se obratili mr. Suad Huskić, Obren Petrović, Viktor Filipović i NJ.E Kazuya Ogawe.

S lijeva:Edina Kadušić portparol Općine Tešanj, prevodilac, NJ.E Kazuya Ogawe, mr.Suad Huskić, Obren Petrović i Viktor Filipović
Ukupna vrijednost ugovora iz 2014. godine iznosila je 757 247 €, a općina Tešanj je dobila grant u vrijednosti od 378 946 € za čišćenje 247 832 m2 kontaminiranih površina na sedam lokaliteta.

Nakon rata 2,2% površine u BiH bilo je kontaminirano minama. Proces deminiranja započeo je 1996. godine kada su Ujedinjene nacije osnovale Centar za uklaljanje mina UNMAC. Nakon donošenja zakona 2002. godine formiran je pri Ministarstvu civilnih poslova Centar za uklanjanje mina BHMAC sa uredom u Sarajevu i kancelarijom u Banja Luci.

Japanska vlada je dodijelila grant sredstva u iznosu od 8,6 miliona € za deminiranje, popravku i izgradnju škola i Domova zdravlja u BiH.

Ambasadoru su se svojim obraćanjem zahvalili načelnici općina mr. Huskić (nadahnuto i emotivno) i Obren Petrović. Načelnik Huskić je u znak zahvalnosti NJ.E Kazuya Ogawa uručio zahvalnicu i sliku sa motivom stare čaršije.

Nakon ceremonijalnog dijela učesnici su posjetili teren – deminirane površine u Bugarinovićima (Tešanj) i  Svjetlića (Doboj).

Otvorena izložba crteža i održana promocija knjige Kudret- voda Hasana Mehinovića

Zadnji sadržaj Tešanjskog proljeća 2017 u organizaciji Cko bio je otvaranje izložbe crteža i promocija knjige Kudret- voda Hasana Mehinovića. Sa crtežima smo se upoznali na izložbi crteža još 2006. Godine, takođe u organizaciji Cko. Pored predstavljanja crteža predstavljena je i veoma lijepo dizajnirana knjiga sa crtežima i stihovima Poeme pod nasalovom Kudret-voda-Poema i grafička mapa. Naslovnu stranu je dizajnirao akademski grafičar Miralem Brkić. Izdavač je Cko, recenzenti Vojislav Vujanović i Miralem Brkić, a knjigu je odštampao Grafik–komerc. O poemi je govorio Vojislav Vujanović, a moderator je bio Amir Brka.

S lijeva: Amir Brka, Vojislav Vujanović i Hasan Mehinović

Hasan Mehinović, učitelj, pedagog, slikar je rođen 1945. Godine u Tešnju, gdje je završio osnovnu školu. Učiteljsku školu je završio u Tuzli. Prvu smaostalnu izložbu imao je u Tešnju 1974. godine. Samostalno je izlagao u Doboju, Tesliću, Sarajevu, Tuzli, Maglaju, Lukvacu, Usori i Loznici.

Iz recenzije Vojislava Vujanovića:

    Slikar po vokaciji, Hasan Mehinović, progovorio je pjesmom. Samo jednom, ali sa punom frazeološkom zrelinom zgusnutih metaforičkih tokova, bez nasilja nad jezikom, težnjom za uneobičavanjem-da bi ga, time, učinio značenjski slojevitim i tako ga izveo iz ustaljenih formulacija kolokvojalne plošnosti, jednoznačnosti i puke upotrebnosti u prenošenju golih informacija. Progovorio jer jezikom proisteklim iz prirodnih datosti samog objekta svoje pjesme. On ga je zapravo slikao, ali n ekičicom već riječima-prpeoznavajući ih u njegovoj strukturi, u njegovoj egzistencijalnoj punini, bojama-riječima koje su se oslobađale iz samog objekta. Potom ih je skladao u jezički mozaik, sa punom mjerom slobode kojom su živjele i u samom objektukao istina njegove opstojnosti..Tragična vizija razvija se kroz nekoliko septima, dovodeći sve to iz mitskih daljina u našu neposrednu blizinustihom isfingiranog iznenađenja…

Hasan Mehinović je ispričao nastajanje poeme i doživljavanje tešanjkog mita i o nagovoru Amira Brke da poemu ilustruje crtežima. Uradio je to posebnom tehnikom. Naime crteži su načinjeni od tačaka, po Hasanu, kao simbolu svemira.

Izdanje knjige su podržale i tešanjske firme sa djelimičnim sudjelovanjem u finansiranju:

Koteks, Madi, Belif i Ascom

Posjeta firmi Process d.o.o.

Skrećući iz Mekiša prema Rošama sa desne strane sam zapazio intenzivno širenje kapaciteta iz drvne industrije. Saznadoh da se radi o veoma savremnoj proizvodnji i da je direktor jedan veoma mlad i prijatan čovjek-Jasmin Kalabić.

Dok sam dogovarao posjetu zapazih sam da je Jasmin stalno na putu po Evropi. Ipak smo našli termin da me primi u firmi koja se zove Process d.o.o.

Adnan, Nurija i Jasmin Kalabić

Nurija Kalabić je 2000. godine otvorio samostalnu zanatsku radnju sa klasičnim mašinama i izrađivao lamperiju i brodske podove. Pored proizvodnje i prodaje lamperije i brodskog poda Nurija je preko svoje zanatske radionice vršio i promet drvene građe. Potreba za većim prostorom dovela ga je 2012. godine u Mekiš gdje prenosi postojeću proizvodnju na lokaciju povećavajući kapacitet za tri puta. Imao je tada 10 uposlenih.

Od 2014. godine uvodi novu tehnologiju ljepljenja i presovanja elemenata u ploče koje postaju novi proizvod. Kao materijal se koristi hrastovo drvo. Nurija ima dva sina. Oni ulaze sve više u posao nalaze partnera iz inostranstva koji ulaže u novu tehnologiju za novi proizvod. Na taj način došlo je do promjene strukture vlasništva i partner postaje većinski vlasnik. Nakon toga realizuje se višemilionska investicija u najmoderniju tehnologiju i mašine za izradu pločastih elemenata i profila.

Investicijom je zaokružen proizvodni ciklus od pilane, preko decimirice, sušara, presa za lijepljenje, blanjalica za obradu i drugih mašina koje su numeričke i koje omogućuju preko skenera vaditi najpovoljnije elemente iz drveta. Process d.o.o nije kreditno zadužena firma i u stanju je da obezbijedi dovoljne zalihe oblovine u šta sam se i sam uvjerio. Jasmin je direktor, a brat Adnan je prvi čovjek tehnike. Sinovi su svojim idejama kontaktima i hrabrošću pronašli puteve razvoja firme iako je i danas otac Nurija prisutan u firmi i svojim savjetima pomaže u radu. Radnike su obučavali kroz realizaciju investicije, a za određene poslove i specifična znanja angažovali su stručnjaka iz Živinica sa potrebnim iskustvom.

Uveden je i sistem upravljanja kvalitetom prema ISO 9001/2015.

Investicija je realizovana prošle godine, a specijalizovana proizvodnja ploča i profila se intenzivno obavlja od februara ove godine. Svi proizvodi se izvoze u Sloveniju, Italiju i Švajcarsku. Broj zaposlenih raste tako da u 2016. godiniimaju 35 radnika, danas (april 2017) imaju 42 zaposlena radnika, a do kraja godine planiraju da će imati 50. Ove godine očekuju vrijednost prodaje od 4 milona KM.

U završnoj fazi realizacije je još jedna investicija, a to je linija za izradu peleta od otpadnog materijala.

Tešanjsko proljeće 2017 zatvorio koncertom Omladinski ansambl

Završeno je Tešanjsko proljeće 2017. Proljetnim koncertom pod nazivom Računajte na nas.

Omladinski orkestar nas je navikao na uspješne koncerte. Publika koja popuni salu ovaj uživala je u zabavnoj muzici. Nastupali su kao solisti:Adelisa Krdžalić, Irma Katić, Adna Smailbegović, Almija Krdžalić, Ajla Krdžalić, Ajna Krdžalić, Selma Plančić, Sadžida Hafizović, Nedžad Hasanbašić, Nermin Handžić, Avdo Skokan, Midhat Šujić, Merisa Muminović, Sara Brković, Selma Ahmetagić, Haris Ibraković i gost Ermin Bajrić Zuce. U orkestru su bili: Ajdin Sadiković, Adis Ibraković, Haris Ibraković, Mirza Agić, Ajnur Sadiković i Hasan Bećirović. Gosti orkestra: Damir Galijašević (domaći gost) i Almedin Mahalbašić.

Orkestrom i horom rukovodila je prof Dženana Deljkić.

Stare fotografije

Stoje s lijeva: Fikret Ruštić, Enesa Ruštić, NN, Arza Ruštić, Džemila Ferizbegović, iza Džemile Rizo Mulabdić, Bedrija Abduzaimović, Nefa Morankić, Adem Dizdarević, Džemka Dizdarević i Mesud Smailbegović.

Čuče: Hasnija Bajraktarević, dijete Emir Bajraktarević, Hidajet Morankić i Hamza Ferizbegović (iz Istambula).Rifat Ferizbegović mi je ustupio dosta zanimljivih fotografija pa i ovu. Među nekima su bile fotografijena koje nisu vezane za njegovu porodicu (učenici Ekonomske škole iz Doboja i dr.). Pronašao sam i razlog. Otac Smail je imao foto aparat, a bio je i kondukter u autobusu kojim su putovali učenici u Doboj. Onaj ko fotografiše, njega i nema na fotografijam. Tako je bilo i sa Smailom. Ova je napravljena 1960. godine cijeneći po starosti dječaka Emira Bajraktarevića.

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *