Tešanjski dnevnik 8-15.5.2017. godine

Ovu sedmicu obilježio je TOŠK. Pobjeda u Hadžićima od 3:1 donijela mu je titulu, tri kola prije kraja prvenstva. U nedjelju sam sreo Ishaka Šehagića Haku, možda najstarijeg vatrenog navijača TOŠK-a, kako podnosi izvještaj sa zadnje utakmice u Hadžićima pred Gradskom kafanom.

  • Oni poveli, a naši onda dali tri gola. Korektna, fer utakmica. TOŠK bolji-referisao je Hako.

Najbolji poklon za 90-ti rođendanTOŠK-a, ulazak u Prvu ligu. Čestitke igračima, trenerima, rukovodstvu i svima onima koji su pomogli da TOŠK ostvari ovakav uspjeh.

Tešanj je ove sedmice imao puno gostiju. Svakodnevno su se smjenjivale ekskurzije učenika osnovnih škola, tu su bili gosti iz osam država na takmičenju Balkan Junior, zatim su se na tokom vikenda na svakom koraku mogli sresti izviđači koji su se takmičili na 6.Državnim “Izviđačkim susretima” Tešanj 2017

Vrijeme dosta lijepo sa povremeno kišom i to u noćnim satima, a temperatura je osjetno porasla. Vrše se intenzivne pripreme za Sajam privrede koji će se održati iduće sedmice, a najavljena je i posjeta većeg broja gostiju firmi Lockwood d.o.o., tako da će Tešanj i iduće sedmice biti pun gostiju iz zemlje i svijeta.

Šemsudin Mehmedović je ostao uz SDA, dok su Sadik Ahmetović i Salko Sokolović isključeni iz SDA (ranije je isključen i Senad Šepić).

Iznenadio sam se kada sam saznao vijest da je prof. dr. Ekrem Ajanović iznenada operisan u Kantonalnoj bolnici u Zenici, tim prije što je sa puno snage gotovo 45 minuta govorio na nedavnoj akademiji povodom 25 godina Opće bolnice.

Pred zaključenje Dnevnika Mesko, sin Ekremov, mi reče da je operacija uspjela i da je sve dobro prošlo.Mnogi Tešnjaci su uz porodicu sa željom da će Ekrem i ovu bitku dobiti kao i mnoge prije.

Peto Međunarodno takmičenje Balkan Junior održano u Tešnju

Peto Međunarodno takmičenje Balkan Junior održano je u Tešnju od 11. do 14. maja u Mješovitoj srednjoj školi. Učestvovale su škole: Velenja iz Slovenije, Labina iz Hrvatske, Valjeva iz Srbije, Nikšića iz Crne Gore, Ohrida iz Makedonije, Istambula iz Turske i Constante iz Rumunije i domaćin Mješovita srednja škola koja je je predstavljala BiH.Pokrovitelj takmičenja je Općina Tešanj.

Otvaranju takmičenja je prisustvovao ministar Ministrastva obrazovanja, kulture i sporta Ze-Do kantona Mensur Sinanović, zatim pomoćnica općinskog Načelnika Azra Muslija, privrednici, direktori srednjih škola i drugi.

Nakon pozdravnih riječi domaćina direktora Muharema Saračevića, Azre Muslije i Mensura Sinanovića učenici su izveli prigodan program koji me je oduševio, a siguran sam i sve prisutne. Bio je to muzičko recitatorski program, ni dugačak ni kratak, posvećen Balkanu i zemljama učesnicima preko pjesme i recitacija stihova poznatih pjesnika zemalja učesnica. Tekstovi su čitani i na turskom i rumunskom, a na kraju ženski dio KUD Pobjeda izveo je veoma uspješno jednu igru iz svog repertoara. Program je izvanredno osmišljen, a učenici su ga briljantno izveli. Pronašao sam i ime autorice programa. To je profesorica Nadina Bešlagić. Ti naši mladi ljudi me uvijek iznova prijatno iznenade. Svaka čast.

Takmičenje je organizovano sa ciljem povezivanja zemalja na području strukovnih škola iz područja mašinstva i elektrotehnike te razmjena iskustava, zatim promicanja interkulturalne saradnje, unapređivanja znanja i uspoređivanja s drugim školama, podizanja nivoa znanja i kompetencija učenika i nastavnika u srednjim školama, poticanja kreativnosti te upoznavanja sa drugim kulturama i običajima.

Direktori i predstavnici škola sa domaćinima na otvaranju.

S lijeva:Muharem Saračević, Mensur Sinanović, Azra Muslija, Bosiljko Tadić Hrvatska, Igor Doler Slovenija, Birckan Kaja Turska, Branko Goloskoković Srbija. Dumitresku Kamel Rumunija, Jane Canoski Makedonija, Dragoljub Koprivica Crna Gora

Ispred, za mikrofonom, Darko Litheneker direktor Školskog centra Velenje Slovenija

Cilj takmičenja je i razvoj učeničkih vještina kroz praktičan rad upravljanja CNC mašinama, programiranje PLC-a, rad na 3D printeru i realizacija elektropneumatskog sistema upravljanog PLC-om. Takmičenje se odvija u jednoj od škola partnera svake godine, a učestvuju iz svake škole po dva učenika i mentor. Tako je Tešanj ugostio 40 učenika, mentora i direktora tri dana. Učenici su bili gosti kod tešanjskih vršnjaka, a mentori i direktori imali su hotelski smještaj.

Detalj sa takmičarskog dijela praktičnog rada

Uviđajući važnost koju ima razmjena iskustava, sticanje novih znanja i usavršavanje u stručnom obrazovanje, Mješovita srednja škola Tešanj je podržala ovaj projekat ne samo kroz učešće u takmičenju nego i kroz partnerstvo sa navednim školama. Ovo je najveće takmičenje koje je jedna srednja škola iz Tešnja održala na međunarodnom nivou.

Međunarodna saradnja, razmjena iskustava i upoznavanje drugih kulutra su suština BalkanJuniora, stoga je u sklopu takmičenja predstavljen projekt MIC Velenja Sredozemlje kao i svečano potpisivanje sporazuma o saradnji između MSŠ Tešanj i Valjevo. Povezivanje balkanskih zemalja u jednom ovakvom projektu doprinijeti će i državnoj politici, unapređenju modernog tržišta rada, ali i napretku regiona tj. ulasku u EU.

Potpisivanje sporazuma o saradnji MSŠ Tešanji škole iz Valjeva

Na kraju pobjednici su naša ekipa iz MSŠ-a, drugo mjesto su osvojila ekipa Hrvatske, a treća je bila ekipa iz Slovenije. Pobjednički tim sačinjavali su učenici Selmir Nedžibi i Ajdin Dubravac, sa mentorima Mujom Zeničaninom, Jasminkom Mujkanović i Sakibom Ahmićem.

S lijeva:Mujo Zeničanin Selmir Nedžibi, Jasminka Mujkanović, Ajdin Dubravac i Sakib Ahmić

Organiziran ručak za majke šehida i poginulih boraca

Udruženej žena Naša porodica već 10 godina organizuje zajednički ručak za majke šehida i poginulih boraca. Ove godine su pozvali i majke civilnih žrtava rata. Upućeno je 250 poziva Na ručku su bili i gosti:načelnik mr. Suad Huskić, glavni imam Fuad ef. Omerbašić, pomoćnik Načelnika – Sabahudin Omerbašić i Hasan Plančić- referent za rad sa MZ. Realizacija je ostvarena u saradnji sa MZ koje su pomagale kod utvrđivanja evidencija i organizacije prijevoza do SRC-a.


Prisutne su pozdravili i sa nekoliko riječi obratili, predsjednica Udruženja Naša porodica Emina Ajanović i načelnik mr. Suad Huskić. Bilo je dosta aktivistkinja, neke sam prvi put vidio, ali i dosta meni već poznatih dugogodiošmjih aktivistkinja kao što su:Ismeta Hatibović, Zekija Agić, Nefa Galijašević, Advija Halilović, Hajra Saračević i druge. Preostali kolači i druga hrana Udružennje žena je odnijelo u Opću bolnicu da se podijele pacijentima koji tu vrstu hrane mogu konzumirati. Kao i do sada osjetio sam nekako u vazduhu bol i tug majki poslije toliko godina od smrti njihove djece.

Održano takmičenje u pravljenju pite

Udruženje civilnih žrtava rata Tešanj, koje je osnovano prošle godine, organizovalo je pod pokroviteljstvom firme Klas d.d. Sarajevo ( koja radi u okviru AS Group) takmičenje u razvijanju i spremanju pite od krompira i tikve. Učestvovalo je 10 ekipa koje su spremile 350 malih zvrkova pite za degustaciju. Ovom saradnjom Udruženje civilnih žrtavarata ima cilj da se kupcvima približi domaći proizvod i ovo je prvo ovakvo takmičenje. Takmičenje je održano na kompleksu jezera Jelen. Bili su izloženi i proizvodi domaće radinosti i nekih udruženja.

Prisutne su pozdravili: predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Zijada Solo, predsjednik Kantonalnog udruženja civilnih žrtava rata Miralem Malkić, pomoćnica Načelnika Azra Muslija i ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđan Šahinović

U takmičenju spravljanja pita bilo je deset ekipa

Za prva tri mjesta dodijeljene su nagrade-kućni aparati. U programu je učestvovalo i KUD Izudin Mulabećirović Izo iz Jelaha.

Hurem wood dream d.o.o.

U Medakovu na onoj velikoj okuci već dugo se nalazi jedna hala. Od prošlog mjeseca na staklima hale pojavile su se fotografije stola i stolice. To mi je bio znak da se radi o nekoj proizvodnji namještaja. Firma Hurem wood dream d.o.okoja je organizovala proizvodnju u ovoj iznamljenoj hali je vlasništvo Vahida i Almira Huremovića iz Medakova.

Vahid Huremović je osnovao Samostalnu zanatsku radnju za obradu drveta 2011. godine. Radio je u Nordentu, a zatim u Artisanu i imao je iskustva u obradi drveta i izradi namještaja. Radionica je bila smještena u podrumu porodične kuće, a univerzalne mašine za obradu obezbjedio mu je brat Almir koji radi u Italiji. Posao se intenzivirao kada je jedan naš čovjek koji radi u Njemačkoj naručio stolicu, a nakon izrade tražio ih je 100. Bukvalno biznis je započet od avansa. Brat Elvir kupuje novu opremu i registruju zajedničku firmu kao Hurem wooddream d.o.o. U fazi izgradnje je sušara. Rade namještaj od hrasta prema pojedinačnim narudžbama i to isključivo za izvoz. Imaju 8 zaposlenih radnika (jedan je inžinjer geodezije). Radi se o firmi u usponu.

Vahid i Almir Huremović

Iznajmljena hala u Medakovu

Članovi Udruženja Josip Broz Tito učestvovali u Maršu mira

Prigodom obilježavanja 9.maja-Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, Odbor za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz NOR-a ‘41.-‘45. godine SDP BiH organizirao je Marš mira ulicama Sarajeva pod sloganom: I ja sam antifašista.

Marševsku kolonu predvodili su članovi Udruženje antifašista Josip Broz Tito Tešanj, sa svoja 52 člana, uz pratnju udruženja antifašista iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Kolona je krenula sa Baščaršije do Vječne vrate gdje je odata pošta žrtvama fašizma i oslobodiocima Sarajeva uz polaganje cvijeća mnogobrojnih delegacija, a potom se uputila u spomen park Djeca Sarajeva, gdje je upriličen prigodan program.

Marš se završio ispred spomen biste Maršala Tita u krugu studentskog kampusa gdje su se obratili dr. Bakir Nakiš, predsjednik UABNOR-a, Nađa Taso, učesnica NOR-a i Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, te položeno cvijeće.

U saopćenju Udruženja Josip Broz Tito se kaže da je ovo prvo obilježavanje ovog značajnog datuma naše istorije, na ovakav način. Organizirano je uspješno i podržano od mnogobrojnih udruženja i građana, preći će u tradicionalnu manifestaciju kako bi ujedinili građane Bosne i Hercegovine na ideji antifašizma i zajedništva i izgradnje boljeg Društva i Države.

Održani 6.”Izviđački susreti” Tešanj 2017.

Tešanj je izviđački grad.Da je tako,izviđačka mladost,mlađe planinke i mlađi izviđači-pohodili su Tešanj.Došli su svojim prijateljima da uveličaju 60 godina izviđaštva u Tešnju.Došli da učestvuju na najvećem takmičenju u kategoriji “Mlađi izviđači i planinke” u SIuBiH.Prijavljene su 53 ekipe,iz nekih razloga neke ekipe nisu došle na takmičenje koje se odrzavalo na dva nivoa,državni i općinski.Pored 46 ekipa,prisutni su bili i izviđački prijatelji koji su bili u pratnji svojih ekipa nih 86. Došli su da uveličaju takmičenje i da čestitaju starješini odreda njegov rođendan.Uključeno je 39 naših volontera koji su svojski odradili povjerene i preuzete obaveze.Posebna zahvala pripada mladom timu načelstva:Almi,Majdi,Naidi,Elviri,Begi,Aidi,Melisi,Mandžuki,Salki,Mirnelu.
Naravno tu su članovi staba Ehlimana,Jasna,Refija,Mirsad,Senad,Elvira,Amir,Hasan,Adnan.Na čelu takmičarske komisije je ažurni i vrijedni stablija Ibrahim Dubošlić.
Hvala svima.
Protokolarno,prisutnima su se obratili:starješina odreda Mujo Pobrić,Pomoćnik općinskog načelnika Tešanj Hamzalija Hojkurić,predsjednik SiFBiH,dr.Adnan Hodžić.U Eminagića konaku otvorena je izložba izviđačkih fotografija sa temom “60 godina izviđaštva u Tešnju”

Po završetku takmičenja održana je i prezentacija Džemborija 2019 “Sjeverna Amerika” koju je predstavio Denis Samardžić Bimbo,vođa kontingenta i potpredsjednik SIG Zenica.

Rezultati u kategoriji Državni nivo:

  1. mjesto “Kasiopeja” OI “Vermont” Brčko
  2. mjesto “Narona” OI “Jablan” Jablanica
  3. mjesto “Bijelo dugme”OI “Safet Ribić” Nemila

Općinski nivo:

  1. “Impessa” Mala raja
  2. Štrumfovi Jablanica
  3. Aidini medvjedici Krndija

Zlatne medalje u kategoriji streljaštvo dobili su mladi izviđači iz Ilidže i mladi izviđači iz Impesse-Tešanj

Mujo Pobrić,starješina odreda

Detalj sa postrojavanje prije početka takmičenja

Pobjednička patrola “Kasiopeja” OI Vermont Brčko

Stare fotografije


Tešanj je imao svoje prepoznatljive čaršijske ljude. Na ovoj fotografiji su trojica njih. Senad Šeremet, prvi s lijeva, je bio pravnik, sudija, zamjenik javnog tužioca, ali i veliki šeret. Provodio je dosta vremena u Gradskoj kafani i drugim ugostiteljskim objektima i ostavio dosta zgoda koje se i danas prepričavaju

Drugi s lijeva je Hamid Ahmetagić Čolo sigurno najveći šeret kojeg je Tešanj imao. Dolazio je u kafanu i smišljao zgode koje su se danima prepričavale.

Treći, Mujo Vilašević Vodnik je bio je slastičar, skroman, dobre duše i redovan posjetilac Gradske kafane. Igrao je karte sa Kemom Tahirovićem proiiv Rize Ahmetagića i Ekrema Hundura koje su okupljale kafanu. Rat je ubijao na razne načine. Muju je ubio kada ga je otjerao u podrum i spriječio da dolazi u kafanu i sreće prijatelje.

(Fotografija sam dobio od Mujinog sina Smaje)

Safet Pobrić je bio vatreni Željin navijač. Prilikom gostovanja Željezničara u Tešnju i odigravanja prijateljske utakmice (Željo je bio čest gost) bio je na klupi Želje, napravljena je ova i zajednička fotografija sa igračima koja je do njegove smrti bila na zidu njegove sobe. Tadašnji Željini treneri ukazali su mu svu pažnju pa je sjedio sa njima na klupi za vrijeme utakmice. Svjedok sam tok događanja i sada se sjećam se njegovog ushićenja:

Neka vide Muho (Berberović) i Enver (Ajanović) (vatreni navijači največeg Željinog rivala Sarajeva).

S lijeva: Boris Bračulj pomoćni trener, Safet Pobrić, Mišo Smajlović i Velija Bećirspahić pomoćni trener

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *