Tešanjski dnevnik 15-22.5.2017. godine

Tokom cijele sedmice u Tešnju se osjećala živost kao rijetko kada. Naš grad zna biti ponekad sablasno tih, ali ove sedmice bilo je jako živo. Održan je Sajam privrede 2017 sa puno gostiju, veliki broj Holanđana bio je u posjeti firmi Lockwood, ekskurzije učenika su se smjenjivale, a maturanti OŠ Huso Hodžić, Mješovite srednje škole i Gimnazije svoju maturu obilježili su uobičajnim defileom glavnom ulicom pračeni velikim brojem pratilaca, roditelja rođaka prijatelja. Objavljivanje fotografija maturanata Gimnazije i MSŠ sam ostavio za sljedeću sedmicu.

Održana su i četiri koncerta dva pred Cko, jedan na Gradini, a jedan na Gornjoj čaršiji.

TOŠK je odigrao prvu domaću utakmicu protiv Žepča (3:1) poslije osvajanja prvog mjesta koju je ispratio veći broj gledalaca zapalivši simboličnih 90 baklji. Nisam mogao sjediti, a ni stajati jer je padala kiša, pa sam ostavio fotografisanje pobjednika za posljednju utakmicu u Tešnju.

Bakljada na Lukama

(prenio sa klix.ba)

Vrijeme početkom sedmice promjenjivo, u četvrtak i petak sunčano i veoma toplo, a u subotu i nedjelju kišovito.

Održan 13. sajam privrede Tešanj 2017

Ovogodišnji 13. sajam privrede Tešanj 2017 je zasigurno do sada najbolji. Imao je najveći broj izlagača, odličnu organizaciju, kvalitetne sajamske aktivnosti i prisustvo velikog broja visokih ličnosti iz institucija vlasti, političkog i privrednog života. Bilo je oko 200 izlagača iz BiH i inostranstva. Njemačka je bila službeni partner Sajma, a svojim prisustvom otvaranje Sajma je uveličala ambasadorica NJ.E Christijane Constanze Hohmann.

Otvaranju su prisustvovali: predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, predsjednik Privredne komore FBiHdr. Marko Šantić, premijer Vlade Ze-do kantona Miralem Galijašević, Doris Pak dugogodišnja parlamentarka Evropskog parlamenta i predsjednica Odbora EU parlamenta za jugoistočnu Evropu, ministri u Vladi Ze-do kantona Himzo Smajić i Nurđan Šahinović,dr. Milan Miličević načelnik opštine Teslić, Mato Zovko načelnik općine Žepče, mr. Suad Huskić načelnik općine Tešanj, Šemsudin Mehmedović zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Odličnu organizaciju obezbijedilo je Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj u Kraševu na 4000 m2 zatvorenog i 10 000 m2 otvorenog prostora. Zapažena je i velika posjećenost Sajmu.

Na otvaranju su se prisutnima obratili:Edin Jabandžić, Fadil Novalić, Denis Zvizdić, NJ.E. Christijane Constanze Hohmann, Miralem Galijašević, Marinko Čavara, dr. Marko Šantić, mr. Suad Huskić i Doris Pak. Svoje numere imali su učenici harmonikaši i hor OŠ RešadKadić.Nj.E Hohman i Doris Pak Edin Jabandžić je u ime organizatora Sajma uručio poklone, umjetničke slike Tešnja.

Denis Zvizdić, NJ.E. Chrisijane HohmanN i Edin Jabandžić otvaraju sajam presijecanjem vrpce

Sajam su svečano otvorili presijecanjem vrpce NJ.E Chrisijane Constanze Hohmann, Denis Zvizdić i Edin Jabandžić.

U okviru programa Sajma održano je i nekoliko sajamskih aktivnosti: panel diskusija na temu Regionalna saradnja kao predhodnica ulaska u EU, panel diskusija na temu Ceste BiH, potpisivanje ugovora o saradnji Udruženja privrenika Biznis centar sa Ekonomskim fakultetom i BH Poštom, potpisivanje Ugovora za najuspješnije poslovne ideje za mlade 2017 općine Tešanj,prezentacija Addiko bank d.d., održana je Skupština Privredne komore FBiH, prezentacija NLB banke Sarajevo, prezentacija na temu:Razvoj BiH autoindustrije-vozila budućnosti.

Panel na temu Regionalana saradnja kao predhodnica ulasku u EU

Na panelu su učestvovali:Edin Jabandžić predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar, dr. Mirko Šantić predsjednik Privredne komore FBiH, Amir Zukić ministar Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Aida Soko savjetnica premijera Novalića, NJ.E. Christijane Hohmann, Svetlana Cenić ekonomski analitičar iDarko Buković direktor Privrednog vjesnika.

Svi učesnici su u svom izlaganju istakli važnost regionalnog povezivanja u ekonomiji kao preduslovu ulaska u EU. Istaknut je primjer općina Tešanj, Teslić i Žepče koje su postale mjesto poslovne izvrsnosti i dobre saradnje.

Panel na temu Ceste BiH

Panel na temu Ceste BiH organizovala je JU Ceste FBiH. U panelu su učestvovali :Izudin Ahmetlić vlasnik firme Hifa oil d.o.o. kao distributer nafte i naftnih derivata, premijer Fadil Novalić, Pavo Boban pomoćnik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija FederacijeBiH i Ljubo Pravdić direktor JP Ceste Federacije FBiH.

S lijeva:Ika Ferer Gotić moderator skupa, Edin Jabandžić, Marko Šantić, Amir Zukić, Aida Soko, NJ.E. Christijane Hohmann, Svetlana Cerić i Darko Buković

Na ovom panelu izneseni su podaci o veličini i stanju cesta, njihovoj kategorizaciji i nadležnostima upravljanja. Dominirala je i tema obezbjeđenja sredstava posebno za regionalne ceste koje su lošem stanju i potrebi gradnje brzih cesta i uvođenje akciza na gorivo koje je Parlament FBiH već dva puta odbijao da prihvati. Premijer Novalić je na dijagramima pokazivao potpuno neovisno kretanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda u odnosu na kretanje cijena goriva u periodu 2012-2016. Naglasio je da će Vlada FBiH i dalje insistirati na uvođenju akciza za ove namjene.

S lijeva: Izudin Ahmetlić, Fadil Novalić, Ljubo Pravdić i Pavo Boban

Potpisani ugovori za najuspješnije ideje mladih za 2017. godinu općine Tešanj

Načelnik općine mr. Suad Huskić potpisao je ugovore sa mladima kojima su odobrena sredstva za realizaciju biznis ideja nakon provedene procedure.

Ugovori su potpisani sa:

  • Haris Smajlhodžić, proizvodnja madraca, nadmadraca i dr.- 8800 KM.
  • Zino Ahmić, proizvodnja pčelinjih proizvoda-4000 KM.
  • Mirnes Huselja, proizvodnja pločastog namještaja -7600 KM.
  • Smail Galijašević, energetsko projektovanje-8800. KM.
  • Enisa Džanović, dizajniranje enterijera-7600 KM.
  • Elmira Kadušić, kreativno učenje stranih jezika, lektorisanje i sl. 8800. KM.
  • Haris Čaušević, proizvodnja tapeciranog namještanja-4000 KM.
  • Amel Maglić, proizvodnja ugostiteljskog šećera- 5200 KM.
  • Miralem Hadžan, restauracija starog namještaja-2800 KM

Načelnik Huskić sa jednim brojem dobitnika sredstava

Doris Pak i dr Lars Hänsel imali sastanak sa načelnicima općinaTešanj, Teslić i Žepče

Doris Pak, dugogodišnja parlamentarka Evropskog parlamenta i predsjednica Odbora EUparlamenta za jugoistočnu Evropu i dr. Lars Hänsel šef Odjela za Europu i Sjevernu Amerikuu Centrali Fondacije Konrad Adenauer, prije posjete otvaranju Sajma privrede održali su sastanak sa načelnicima općina Teslić, Žepče i Tešanj u kabinetu načelnika mr. Huskića. Ove općine su dobar primjer saradnje sa Fondacijom Konrad Adenauer i drugim institucijama koje su pružale podršku BiH.

Data je punu podršku saradnji općina i rezultatima koje su postigle u stvaranju ambijenta za privređivanje koristeći podršku EU. Doris Pak se želila na licu mjesta upoznati sa pozitivnim iskustvima i rezultatima.

Dr Hänsen je izrazio zadovoljstvo dvadesetgodišnjim radom i rezultatima u ove tri općine koje mogu biti primjer mnogim drugim općinama, a sebe vide kao graditelje mostova.

S lijeva: Doris Pak, mr. Suad Huskić, dr. Milan Milićević, Mato Zovko i Lars Hänsen

Firma Loockwood d.o.o. svečano obilježila godišnjicu

Tešanj je posjetila grupa od 124 gosta firme Lockwoodd.o.o. iz Holandije. Lockwood d.o.o. je osnovan 2012. godine, a osnivači su firmePilat&Pilat i Interstar iz Holandije. Obilježavajući završetak ulaganja u firmu i pet godina od osnivanja upriličena je svečanost. Svečanosti je prisustvovalo 124 gosta iz Holandije, koje su činili članovi porodica vlasnika, prijatelji, poslovni prijatelji i članovi Hora 1812. Članove hora čini 13 bračnih parova među kojima su i bračni par Pilat jednog od suvlasnika firme Lockwood d.o.o.

Danas je fabrika namještaja, koji se u cjelosti izvozi za Holandiju, sa najsavremenijom opremom za ovu proizvodnju. Zaokružen je investicioni ciklus i očekuje se uvođenje rada u dvije smjene.

U skladištu daske organizovan je ručak na kome su govorili vlasnici Gjalt Pilat vlasnik firme Pilat&Pilati Dick Leenher vlasnik firme Interstara. Zajedničkom ručku su prisustvovali i radnici Lockwooda i gosti među kojimaje bio i načelnik mr. Suad Huskić koji se i obratio prisutnima. Direktor i domaćin Nazif Hamzić je bio prevodilac na holandski.

Bračni par član Hora 1812, nakon podizanja zastava, otkrio je ploču na hali.

Isti dan u srijedu na Gradini je održana program u čast firme Lockwood koja je bila i glavni pokrovitelj događaja. U programu su učestvovali KUD Pobjeda, Hor 1812 iz Holandije i Omladinski ansambl Tešanj.

Zastave su podigli:mr. Suad Huskić, radnici Lockwooda Aldin Bahtić, Edina Islamović, Ramadan Hamzići Siebren van der Zwaag.


Koncert na Gradini

Pravo oduševljenje kod Tešnjaka, posjetilaca, izazvale su izvedbe Hora 1812.

Nakon poznatih melodija zabavne muzike i pjesama na holandskom jeziku odpjevali i poznate sevdalinke na našem jeziku (Kad ja pođoh na Bembašu, Crven fesić nano). Gradina odavno nije bila više posjećena, a u publici je, osim naših sugrađana, bilo i oko 130 gostiju, upravo iz Holandije. Procjena je da je druženju prisustvovalo preko 300 učesnika.

Druženje je završeno dodjelom donacija za KUD Pobjeda, Omladinskom ansamblu Tešanj i JU Muzej. Donacije je uručio gosp. Gjalt Pilat. Muzej se odužio zahvalnicom i skromnim poklonom te vatrometom sa bedema Gradine. Gosti su puni hvale za doček koji im je priređen, za srdačne domaćine, za grad i naročito Gradinu koja ih je,kako kažu, oduševila.

Održana promocija knjige Trjumf tišine Sanele Ahmetović

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Trijumf tišine autorice, naše sugrađanke, Sanele Ahmetović. Promotor je bio Esmir Bašić koji je napisaoi predgovor u knjizi, a moderator direktorica Almina Alagić.

S lijeva: Almina Alagić, Sanela Ahmetović, Esmir Bašić i Zerina Ahmetović (kćerka Sanelina)

Sanela Ahmetović je rođena 1975. godine. Školovala se u Doboju, Tešnju i Zenici. Pisanjem se bavi od osnovne škole. Više puta nagrađivana. Bavi se humanitarnim radom širom BiH. Do sada je objavila dvije zbirke pjesama:Mrak prije svitanja, Sretni gubitak, a njene pjesme nalaze se i u zajedničkoj zbirci pjesama tešanjskih pjesnika U mom ateljeu. Živi i radi u Tešnju.

Foto zabilješke

Maturanti su krenuli sa svojim defileima kroz grad. Prvi su to učinili “mali maturanti” učenici OŠ Huso Hodžić.

Tokom boravka na Sajmu privredepremijer Ze-Do kantona Miralem Galijašević zajedno sa ministrima Himzom Smajićem i Nurđanom Šahinovićem i domaćinom Hasanom Ahmetlićem posjetio je kapacitete proizvodnje pilićaHife tankd.o.o. u Ljetiniću koja je već isporučila jedan turnus firmi Madi d.o.o., a drugi je u toku.

S lijeva:Himzo Smajić, Hasan Ahmetlić, Miralem Galijašević i Nurđan Šahinović

Održan koncert pod nazivom U susret Ramazanu

Udruženje žena Naša porodica u saradnji sa KUD Krin iz Kaloševića i Omladinskim ansamblom Tešanj organizovalo je koncert posvećen dolazećem mjesecu Ramazanu pod nazivom U susret Ramazanu. Koncert je održan ispred Centra za kulturu i obrazovanje. Pjevane su ilahije, kaside i sevdalinke. Neposredno prije početka programa prošao je i defile maturanata Mješovite srednje škole pa je Tešanj bio ispunjen mladošću. Na kraju koncerta odigrano je i kolo koje je zasvirao Damir Galijašević. Program je vodila Fadila Begović

Članovi KUD Krin iz Kaloševića su prvi nastupili

Održan Tešanj sevdah fest 2017

Udruženje muzičara Alkatmeri Tešanj organizovalo je manifestaciju Tešanj sevdah fest 2017 na trgu Ferhatbega na Gornjoj čaršiji.Ova muzička manifestacija sadržavala je takmičenje pjevača amatera i revijalni dio sa gostima. Pjevače je pratio narodni orkestar Alkatmeri pod rukovodstvom Damira Galijaševića.

Generalni pokrovitelji manifestacije su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Amus-Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca. Pokrovitelji su Općina Tešanj, MZ Tešanj i Ćosić Promex.

Učestvovalo je 13 pjevača amatera:Esma Salkanović Maglaj, Avdo Škokan Tešanj, Adelisa Ćurić Donji Vakuf-Zenica, Josip Nedić Oštra Luka, Ena Blitović Maglaj, Adna Smailbegvoić Tešanj, Kenan Dervišević Zenica, Nedim Pinjić Visoko, Amina Bajramović Zenica, Muamer Kasum Bugojno, Andrea Anđić Jolene-Domaljevac, Rijad Rahmanović Donji Vakuf i Irna Katić Jelah.

Pobjednik Rijad Rahmanović iz Donjeg Vakufa

Žiri u sastavu Ramiz Brkić, Dženana Deljkić i Željko Katavić dodijelio je prvo mjesto Rijadu Rahmanoviću, drugo mjesto Amini Bajramović, a treće Irmi Katić. Šteta što je kiša spriječila dolazak većeg broja gledalaca.

U JU Dom zdravlja otvoren Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Fizikalna medicina i rehabilitatacija JU Dom zdravlja od prije desetak dana nalaze se u veoma lijepim novim prostorijama i sa dijelom nove opreme. Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju smješten je iznad garaža do Hitne pomoći. Investirano je 120 000 KM od čega je Oćina obezbjedila 30 000 KM, a ostalo su vlastita sredstva. Direktor dr. Hidajet Mudrov upoznao me je sa investicijom i još nekim zanimljivostima iz ove javne ustanove.

Prošlu godinu i pored investiranja u navedene svrhe Dom zdravlja je poslovao pozitivno sa 55 0000 KM. Velika pažnja se posvećuje specijalizacijama ljekara tako da se četiri ljekara nalaze na specijalizacijama. To su Damir Čamdžić radiologija, Merim Unkić Neurologija, Nurudin Džanić porodična medicina i Amir Dujsić kardiologija.

Nabavljen je digitalizator za RTG snimke tako da se u buduće informacije sa snimanja šalju digitalno na računar ljekara i u arhivu bez RTG filmova.

Zanimljiva je i informacija o rezultatima ocjena koje su Domu zdravlja dali pacijenti i radnici. Pacijenti, njih 441, koji su obuhvaćeni anketom za usluge dali su ocjenu 3,82 (ocjene su od 1-4), a 92 anketirana zaposlenika dala su ocjenu 3,39 (ocjene su od 1-5).Znam da sve firme koje imaju uveden sistem upravljanja kvalitetom prema zahtjevima standarda ISO 9000 daju ocjene dobavljačima i anketiraju kupce o njihovim ocjenama za svoju firmu. Samo rijetke firme koje znam imaju i anketu ocjena koje daju zaposleni. Mislim da je ta ocjena važna koliko i one predhodne dvije.

JU Dom zdravlja dobio je u prošloj godini 7 pohvala i zahvalnica. Tošk i Borac obezbjeđuju medicinskom uslugom kod domaćih utakmica besplatno.

Detalj iz Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Koncert Eldina Huseinbegovića

U okviru programa Sajma privrede 2017 održan je koncert Eldina Huseinbegovića na platou ispred Cko. I ako je vrijeme pred koncert bilo kišovito bilo je dosta posjetilaca posebno mlađih koji su se pred koncert u velikom broju fotografisali sa popularnim pjevačem.

Eldin Huseinbegvić za vrijeme nastupa

Posjetioci koncerta su bili najvećim dijelom mladi

Stare fotografije

Igrači Željezničara i TOŠK-a prije historijskog susreta u četvrtfinalu Kupa maršala Tita Jugoslavije 27.10.1971. godine. TOŠK je igrao u bijelim dresovima.

S lijeva čuče:Smail Smailbegović, Adil Bukvić Hare, Ilija Gverić Ilica, Salko Hadžiselimović, Hajrudin Saračević, Šemsudin Sofić Šeme, Dragan Kojović, Juso Mešić, Slobodan Kojović, Branislav Jelušić, i Džemaludin Šerbo.

Stoje:Zlatko Mišković, Fikret Mulalić glavni sudija iArslanović (sudijska trojka),Blagoje Bratić, Besim Hotić, Slobodan Janjuš, Mustafa Dautefendić Bijeli, Sedžad Šeremet, Enver Hadžiabdić, Edin Sprećo, Nedžad Hadžiselimović Nećko, Vlado Kojić, Nusret Kadrić, Fahrija Hrvat.

Utakmica je odigrana pred oko 3000 gledalaca. Željo je tada imao šampionsku ekipu koja je u sezoni 1971/72 postala prvak Jugoslavije i bio je veliki favorit. Pored igrača sa fotografije u igru su kod Željezničara ulazi Avdija Deraković i Boško Janković.

TOŠK je tada bio u sredini tabele Sjeveroistočne bosanske lige i bio je pred utakmicu totalni autsajder. Međutim TOŠK je zaigrao izvanredno i Adil Bukvić je u 65 minutu makazicama dao prvi gol, a u 80. Minutu Dautefendić Mustafa sa 16 metara dao i drugi. Pred kraj utakmice penal za goste, koji je izvodio Janković, odbranio je Salko Hadžiselimović. Tadašnji trener Želje Ribar čestitao je TOŠK-u na dobroj igri, a nezvanično je rekao svojim igračima da nije bio Ramazan dobili biste četiri komada.

Trener TOŠK-a je bio Ćamil Muratović, predsjednik Rizah Sofić, a sekretar Hasan Brkić Krco.

U polufinalu TOŠK je igrao u Trebinju sa Leotarom i izgubio sa 2:1.

Ovu fotografiju nisam prije objavio ranije jer sam čekao 90 godišnjicu od osnivanja TOŠK-a i osvojeno prvenstvo.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *