Tešanjski dnevnik 22-29.5.2017.godine

Sedmica u kojoj je nastupio Ramazan,mjesec posta muslimana, bila je mirnija puno od predhodne. Većina vjernika, a i institucije planiraju minimum aktivnosti tokom Ramazana i već se većim dijelom sedmice osjetio mir koji nadolazi. Prvi dan Ramazana je subota 27.5. U Tešnju je vrijeme sehura prvi dan bilo u 2h i 45 minuta, a iftar u 20h i 27 minuta. Ukupno vrijeme posta 17h i 42 min.

Dva dana prije početka Ramazana održan je koncert ilahija u jelaškoj džamiji pod nazivom Predramazansko veče ilahija u susret Ranazanu. Učestvovali su:hor predškolske ustanove Revda, hor Preporod iz Ilijaša i Armin Muzeferija.

Cijele sedmice je bilo pljuskova i sunčanih perioda, da bi u pojedinim dijelovima općine bilo i nepogoda zbog obilne vode i grada. Tako sam u utorak vraćajući se iz Šija doživio strahovit pljusak sa gradom i velike količine vode koje su na strmim dijelovima ceste izgledale kao rijeke. Bilo je odvaljivanja bankina, pucanja asfalta, formiranja jezera.U ravničarskim dijelovima oranice su bile pod vodom.Subota je bio sunčan dan, a noćne temperature su bile relativno niske. Nedjelja osvanula sunčana i toplija od subote.

TOŠK pobjedio u Vitkovićima iako je već prošle sedmice proslavio titulu. Preostala je još jedna utakmica u Tešnju.

Nagrada za biznis godine Sarajevo Business Foruma 2017 dodijeljena kompaniji Hifa group

Tradicionalno, već osmu godinu Sarajevo Business Forum organizuje BBI banka u saradnji sa Islamic Development Bank Group (IDB). Pokrovitelj 8. SBF-a je Predsjedništvo BiH uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora Federacije BiH i Republike Srpske, te mnogih kompanija u BiH.

Na ovogodišnjem Business Forumu 2017, održana je ceremonija dodjele SBF Bridge nagrada, koje su dodijeljene u pet kategorija.

Nagradu za biznis godine dodijeljena je kompaniji HIFA group. Veliki je to uspjeh i priznanje menadžmentu i svim uposlenicima, ali i ponos svih Tešnjaka.

Za tako velike kompanije, za naše prilike, bi sasvim normalno bilo očekivati da egzistiraju u Sarajevu. To je firma koja od svog osnivanja pravi velike uspješne korake u svom razvoju i to ne samo u prometu (kod prometa pojedinih naftnih derivata lider je u regionu, gorivom puni tankove velikih aviokompanija kao što je Turkish Airlines i dr.), nego i u proizvodnji. Svoje prometne i proizvodne kapacitete ima na prostoru cijele BiH, a sjedište je u Tešnju. Prva je Hifa oil, članica Hifa grupavije,je prva firma u BiH koja je kupila jednu njemačku proizvodnu firmu, o čemu sam u Tešanjskom dnevniku već detaljnije pisao.

Privreženost Tešnju vlasnika Hife braće Ahmetlić je i bila razlog ostanka u našem gradu. Ta odluka je veoma važna za Tešanj i cjelokupnu njegovu privredu, ali i za jačanje lokalne zajednice.
HIFA redovno pomaže zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, brojnim neprofitnim, nevladinim i humanitarnim organizacijama, organizacijama za osobe sa invaliditetom, koji će im omogućiti da bolje integracije u zajednicu. Da samo napomenem dio aktivnosti u Tešnju:zgrada za dnevnik boravak djece sa posebnim potrebama, uređenje betonskih zidova u gradu oblaganjem kamenom, konstantna materijalna podrška institucijama iz oblasti kulture i sporta, socijalna davanja. Svjesni svoje društvene odgovornosti, HIFA podržava brojne projekte u oblasti obrazovanja i zaštite okoliša.

Međutim ono što ja smatram posebno važnim za naš grad je doprinos Izudina Ahmetlića, vlasnika i direktora Hifa oil d.o.o., članice grupacije, koji je svojim znanjem, autoritetom i energijom značajno doprineo da se ta njegova energija i shvatanje biznisa prenese na mnoge druge poduzetnike, da se obezbjedi jedinstveno i kvalitetno djelovanje privrednika kroz Udruženje Biznis centar, da se uspostave dobra koorelacija privrede i lokalne zajednice.

Nikada neću zaboraviti njegov prijem za nas predratne direktore privrednih organizacija i predratne predsjednike općine. Pokazao je veličinu time što je visoko ocijenio nosioce razvoja tešanjske privrede prije rata i pokazao da nikada život ne počinje od danas i ako je ovo privredno vrijeme prevazišlo po uspješnosti ondašnje. Zapamtio sam i jednu rečenicu sa tog razgovora:

Danas je u biznisu tako vrijeme da više velika riba ne jede malu nego brza sporu!

Mislim da se iz ove rečenice može vidjeti njegov pristup biznisu, veliki rad i brzina u radu koja je u sienergiji sa braćom dala takve rezultate kakve danas ima ova kompanija i koji su davno prevazišli tešanjske okvire pa i okvire BiH. Pri tome nijednog trenutka nije izgubljen osjećaj za druge, privreženost gradu i potreba podrške svemu što je u ovom društvu pozitivno.

Svjedok sam podrške i pisanju Tešanjskog dnevnika kada mi je Izudin jednom na nekom skupu prišao i kazao da je dobro to što radim.

Zaista sam bio iznenađen. Znao je za pisanje Tešanjkog dnevnika, ali da ima vremena i da ga pročita (jer on nikada ne bih dao podršku nečemu što nije pročitao) nisam mogao ni pomisliti.

Izudin Ahmetlić je rođen 1965. godine u Tešnju u porodici gdje su rad i moral imali posebno mjesto. Završio je studij agronomije na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu. Od 1994.godine je suvlasnik u preduzeću Hifa d.o.o. Tešanj. Početkom 2002.godine je samostalno osnovao privatno preduzeće Hifa-Oil d.o.o. Tešanj, koje se bavi prometom i distribucijom nafte i naftnih derivata. U periodu poslije toga, osnovao je i preduzeća Euro-Metali d.o.o. Doboj Jug, Petrobit d.o.o. Tešanj, Euro-Roal d.o.o. Doboj Jug, Euro-Stil d.o.o. Doboj te Euro-Power d.o.o. Tešanj. Trenutno preduzeće Hifa-Oil d.o.o. Tešanj je jedan od vodećih distributera nafte i naftnih derivata u BiH, te ujedno spada u top 10 preduzeća u Bosni i Hercegovini. Također, i ostala navedena preduzeća, imaju izvanredne poslovne rezultate, tako da dobro kotiraju u svojim branšama po svim parametrima. Izudin Ahmetlić je čovjek, koji je učesnik brojnih društvenih projekata i humanitarnih akcija, u kojima je dao, ali i dalje daje nemjerljiv doprinos u razvoju, kako lokalne, tako i šire društvene zajednice.

Maturanti Mješovite srednje škole

Jedanaest odjeljenja maturanata po zanimanjima Mješovite srednje škole je prodefilovalo je gradom.

Zahvaljujući novinarki Radio ZOS-a Rifi Vilašević dobio sam fotografije maturanata po zanimanjima, a sekretarici direktora Fatimi Turkeš mi je obezbijedila identifikaciju pa sam odlučio u dva dijela objaviti njihove fotografije.

Poljoprivredni tehničari, prvi red s lijeva:Dženetina Jusufbašić razrednik, Sead Grebenarević, Nurija Ademović, Haris Mudrov, Nedina Hasanić, Rasema Salkić, Selma Hadžan i Jasmina Čehajić

Drugi red s lijeva:Muharem Saračević direktor, Elvedin Unkić, Salih Delić, Edin Alić, Eldar Blitović, Haris Halvadžić, Amir Omerbašić i Ismet Ljevaković

Prehrambeni tehničari, prvi red s lijeva:Muharem Sračević direktor, Dženana Hrnjić, Medina Kopić, Irena Šimunović, Zlata Kotorić, Muhamed Hadžalić, Suada Mević, Amina Kotorić, Martina Lukić, Ana Marija Gašić, Ajla Zajimović i Meliha Hasanović

Drugi red:Ševko Hasanbašić, Rukija Hadžić, Veldana Dedić, Džanela Omeragić, Amina Kadić, Enida Đogaz, Medina Turalić, Ajla Muratović, Jozefina Glavaš i Melisa Pašić

Treći red:Alem Zeničanin, Kenan Kapić, Belmin Dubravac, Mesud Hadžić, Šemsudin Ćeman i Ahmet Begović

Tekstilni tehničari, prvi red: Muharem Saračević direktor, Medina Ćeman, Emira Joldić, Ajla Ogrić, Armina Mehinović, Šeherzada Djedović, Selma Fetić i Samila Čamdžić razrednik

Drugi red:Hamza Hrnjić, Elmedin Hrnjić, Maid Bašić, Eldin Muratović, Emin Lihić, Ajdin Spahić i Nermin Čajić

Kuhari, prvi red s lijeva:Muharem Saračević direktor, Mirel Jacić, Ermina Mujkić, Hanid Žilić, Anida Ramić, Zehrija Husičić,

Drugi red:Danijela Barić, Nikolina Barić, Ajla Bećirević, Zerina Halilović, Hasan Solo razrednik, Ahmet Medarić i Adem Škiljo

Treći red:Elvedin Delić, Ibrahim Bobaić, Mirza Ahmić, Ekrem Ćeman, Anes Ljevaković i Osman Škapurević

Vozač motornih vozila, s lijeva:Muharem Saračević direktor, Tarik Prnjavorac profesor, Jasmin Smajić, Muamer Alibalić, Haso Kadušić, Ednan Agić

Ispred:Lejla Ćerimagić profesor

Održan okrugli sto i seminar u organizaciji Privredne komore FBiH i certifikacijske kuće TŰV SŰD

U organizaciji Privredne komo re Federacije BiH i certifikacijske kuće TŰV SŰD održan je okrugli sto pod nazivom ISO9001-korist ili formalnost za menadžment. Učestvovao je Mitja Plos vodeći auditor i trener certifikacijske kuće TŰV SŰD, zatim Almin Mališević direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH i Jamin Hamza direktor TŰV SŰD Sarajevo. Naravno da je tu i motivator Šefket Turalić koji živi ISO standarde.Na Okruglom stolu su prisustvovali direktorifirmi (a kod pojedinih firmi i članovi menadžmenta):Mann und Hummel, Pobjeda, Belif, Medena, FAD, Dukat, Imaco i GMC iz Usore. U jednom dijelu učetvovao je i načelnik mr. Suad Huskić. Bio je to otvoren razgovor direktora i Mitje Plosa na obostranu korist. Drugog dana je održan seminar za auditore firmi pod nazivom Procesni pristup-rizici.

Okrugli sto i seminar su održani u sobi za edukaciju Mann und Hummela. Učesnici su nakon toga obišli proizvodne pogone ove firme.

Nisam možda i dvije godine obilazio pogone Mann und Hummela. Svaki put se vidi razlika.

Smatram da je to najbolja firma u BiH, ako se u u obzir uzmu, pored osnovnih elemnata poslovanja koji određuju veličinu, i sociološki i ekološki aspekti.

S lijeva:Haris Hodžić (Dukat), Ermelina Ćostović (Mann und Hummel), Almin Mališević, Mitja Plos, Amira Čengić (FAD), Fikret Ireiz (Medena), Adem Šišić (Belif), Šefket Turalić, Sead Jahić (auditorza QMS i predsjednik Udruženja privrednika Gračanica), Mahmut Galijašević (Mann und Hummel), Jasmin Hamza, Karolina Perić (Imaco), Damir Mandir (Imaco) i Adnan Bajraktarević (GMC)

Slušaoci seminar

Foto zabilješka

Na Gornjoj čaršiji me zaustavi Angelina Rajkovača i pozva u slastičarnu HD. Tamo zatekoh penzionerke Pobjede, firme gdje sam i ja proveo najveći dio svog radnog vijeka. Obradovao sam se kada sam vidio ovo društvo. Među njima je bila i gošća Zineta Husremović supruga r. Mehmedalije predratnog i ratnog direktora koji je puno toga dao Pobjedi. Obradovao sam se i čestitao organizatorima. Penzionerima ne treba puno da budu zadovoljni. Vjerujem da su ih ona kafa i kolač jako obradovali. Kolači su bili navedeni kao razlog druženja, a motiv je mnogo veći, a to je pažnja. Drago mi je da je to neko u Pobjedi zadržao. Za ovo okupljanje zaslužna je jedna jedna neformalna humanitarna grupa. U ovom slučaju druženje su organizirale Angelina Rajkovača i Azra Jašić.


Penzionerke Pobjede

Stare fotografije

Gdje god sjedim u društvu spomenem stare fotografije ne bi li mi neko ponudio one koje nemam. Uvijek naglasim dvije koje bi volio naći, a to je Zvečaj, mjesto gdje su se Tešnjaci nekada kupali i stara bosanska kuća na čijem mjestu je pedesetih godina napravljen Vatrogasni dom u srcu čaršije. Dok sam tako u društvu sjedio kod Berzada Vilaševića i spominjao fotografije, Sead Kotorić pokaza mi na mobitelu fotografiju Zvečaja. Kaže da je fotografiju našao na profilu Dževada Prnjavorca.

Na tom mjestu voda rječice Tešanjke se duboko uvlačila pod Gradinu pa su samo odvažni skakali sa vrha stijene i kupali se na ovom mjestu. Među njima su najpoznatiji bili Fejzo Fejzić (invalid sa defektnom rukom) koji je skakao na glavu i Sakib Zejnilović Gala koji je skakao na noge .

Zvečaj kako je izgledao unazad oko 60 godina

U istom društvu dok smo razgovarali o fotografijama Sulejman Handžić iz Matuzića mi pokaza sa svog mobitela ovu fotografiju. Željeznička stanicanaTešanjci. Fotografija je iz doba austrougarske okupacije. Na terezini se nalazi Otto Steinbeis vlasnik željeznice.

Naravno da sam i Seji i Sulji odmah naložio da mi odmah na moj E-mail “iskipuju” obje fotografije i evo objavljujem ih.

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *