Tešanjski dnevnik 17-24.7.2017. godine

Ova sedmica je bila prava ljetna sa dnevnim temperaturama oko 35ºC. Noći su nešto svježije.

U 19h i 10min temperatura je iznosila 34ºC

Uključio sam se u rad sektorskog tima za izradu Općinske Strategije 2018-2022. Prikupljao sam papire kako bi naplatio štetu na automobilu nakon saobraćajke. U oba slučaja sam uvidio koliko smo neuređena država.

Iz zapisnika o saobraćajnoj nesreći, koju sam imao, se može vidjeti da je za onog drugog učesnika podesena prekršajna prijava. U svemu sam ni kriv ni dužan, žrtva. Da bih ostvario nadoknadu štete morao sam iskopirat svu potrebnu dokumentaciju, potražiti vještaka procjenitelja štete osiguravajuće kuće (sjedište daleko 20 km) onog drugog vozača koji je zauzet i čijim terminima se treba prilagoditi pri čemu je potrebno obezbijediti vozilo na dizalici i procjenitelja u tom trenutku da bi on fotografisao ono što se ne vidi s vana. Nakon nesreće policajac mi je dao papir i rekao da po zapisnik mogu otići u MUP za pet dana, predhodno uplativši 10 KM. Zapisnik nije bio taj dan nego je tada podnesen zahtjev za izdavanje zapisnika, a dobio sam broj telefona na koji mogu za dva dana provjeriti da li je zapisnik gotov. I eto sve ja to uradi (bez kola i još uvijek otežano se krećući). E kada osiguravajuća kuća zaprimi sve papire (i bezbel tražit će još neke podatke, a na kraju obzirom na starost vozila od 20 godina ima svoje rješenje za nadoknadu) zakonski rok za realizaciju je 3 mjeseca. U ovoj državi žrtve su posebna meta za maltretiranje. Ne znam kako to organizovan svijet radi, ali ovakvi postupci nemaju logike.

U izradi bilo kakavog strateškog dokumenta veoma važni su podaci koji govore o sadašnjem stanju i proteklom vremenu da bi se uočili trendovi i realno planiralo. Pouzdanih podataka, na primjer za ekonomska planiranja, nema. Imamo mi i tri Privredne komore i Statističke zavode, ali dostupnih relevatnih podataka nema. Suhe cifre sa zavoda za zapošljavanje, realizacija izvoza, vrijednost proizvodnje po vrstama djelatnosti jednostavno su paušalne bez prave strukture ili nedostupne.

A kada se piše o ulasku u Evropu samo se spominje uknjiženje vojne imovine i neke koordinacije, kao politička nemoć dogovaranja.

Kada se uđe malo dublje zašto nema podataka onda se dođe do toga da i firme ne vole davati podatke posebno one o platama, jer u većini firmi se plata sumira od one redovne, i neoporezovanih davanja kao što je topli obrok, prijevoz i zna se plava koverta. I kada nađete podatak o maloj plati u Tešnju koja je još 2015. pala u odnosu na 2010 (oko 540 KM) je li to podatak za analizu?

Održana radionica u okviru Programa okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG

U projektu općinskog okolišnog upravljanja (MEG), vrijednom 21 milion KM učestvuje 18 općina među kojima i općina Tešanj. Finasijer projekta je Vlada Švajcarske, a implementator Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

U okviru realizaccije programa održana je Radionica :Utvrđivanje prioriteta i usaglašavanjeplana djelovanja sa ciljem unapređenja građanskog učešća u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou. Učesnicima se obratila direktorica za saradnju Švajcarske Ambasade u Sarajevu Barbara Dätwyler Scheuer. Radionicu je vodio konsultant Marko Martić

Radionici su prisustvovali: predsjednici mjesnih zajednica, predstvanici političkih partija, predstavnici Uprave, predstavnici nevladinih udruženja. Skupu je prisustvovao i predsjednik OV-a Senad Subašić

Učesnici radionice i voditelj Marko Martić

U fazi izrade Strategija razvoja općine 2017-2022

Radne grupe rade intenzivno, i pored perioda kada se koriste godišnji odmori, na izradi prijedloga Strategije razvoja općine 2017-2022.Razvojni tim je napravio Strateški osnov, a sektorski timovi ( mladi, društveni sektor, životna srdina i ekonomija) prave prijedloge ciljeva, indikatora, projekta i programa. Vođa Razvojnog tima koji je uradio Stratešku platformu i koji koordinira sve aktivnosti je Fuad Šišić. On je održao sastanak sa sektorskim grupama 8.7. na kome su utvrđene dalje aktivnosti sa termin planom. Plan je da se prijedlog sačini do septembra kada bi bio pušten u redovnu proceduru sa ciljem da ga OV usvoji do kraja godine.

Fuad Šišić je održao sastanak sa sektorskim grupama

Ono što me raduje je učešće dosta mladih stručnjaka, a ono što me je neprijatno iznenadilo je da učešće u sektorskom radu nisu uzeli predstavnici Udruženja privrednika, navodno zbog zauzetosti.

Promovisna knjiga Lean proizvodnja SIX SIGMA prof.dr. Ismara Alagića

U organizaciji i prostorijama JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Lean proizvodnja-SIX SIGMA uz primjenu alata i metoda u konkretnin radnim uslovima autora prof. dr. Ismara Alagića. Promotori su bili dr. Dženan Kulović docent Univerziteta uZenici, dr. Alaudin Brkić docent i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Fuad Šišić direktor firme Saračević d.o.o. i veliki pozavalac tematike knjige. Inače recenzenti knjige su bili i prof.dr. Vojislav Višekruna redovni profesor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Ranko Božičković redovni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof.dr. Darko Petković redovni profesorUniverziteta u Zenici. Promociju je moderirala mr. Almina Alagić.

Knjiga je stručnog karaktera, napisana na 732 strane i namjenjena je menadžmentu firmi i studentima. Promociji je prisustvovao i tako dao značaj knjizi i autoru rektor Univerziteta u Zenici prof.dr. Damir Kukić. Promociji je prisustvovala i pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

Izvod iz predgovora autora:

Navedeni pristup nazvan je lean proizvodnja, jer je potrebno sve manje resursa za još efikasnije funkcionisanje poslovnog sistema. Proces kontinuiranog unapređenja kvaliteta u svim područjima rada i života vodi ka konceptu poslovne izvrsnosti koji “kvalitet čovjeka” sa svim njegovim kompetencijama, znanjima i vještinama stavlja na pijadestal kao strateškog resursa svakog poslovnog sistema. Upravo, navedena činjenica motivisala me je kao autora da pripremim jednu ovakvu publikaciju i predstavim osnove primjene inžinjerskih i menadžerskih alata, metoda i tehnika upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi, čak i u radnim uslovima kompanija koje dolaze iz manje razvijenih država svijeta, kao što je to Bosna i Hercegovina.

S lijeva:mr. Almina Alagić, dr. Dženan Kulović, dr. Alaudin Brkić, Fuad Šišić i dr. Ismar Alagić

Naš privredni i obrazovni prostor je veoma oskudan sa ovakvom stručnom literaturom, a ovako obiman rad zahtjevao je znanje, iskustvo i veliki entuzijazam i energiju što Ismaru nije nikada nedostajalo.

Sve stolice su bile popunjene (na praznoj sam ja sjedio)

Monodrama prema poeziji Mile Stojića Ova zemlja u kojoj utjehe nema

U organizaciji Cko u maloj sali održano je veće posvećeno poeziji Mile Stojića iz knjige Ovazemlja u kojoj utjehe nema, koje se odvijalo kroz autorovo kazivanje stihova i tekstovima iz Monodrame koju je priredila po istoj knjizi i kazivala Hasija Borić.

Hasija Borić i Mile Stojić

I ovaj kulturni događaj je dio Ljeta u Tešnju 2017.

Škola stonog tenisa za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju

Tokom jula u dvorani SRC organizovana je škola stonog tenisa za djecu sa posebnim potrebama. Projekat realizuje neformalna grupa mladih sa područja općine Tešanj koju čine Amar Maleškić, Ibrahim Džafić i Mustafa Džafić u saradnji sa STK NEC Tešanj, JU SRC Tešanj i Centrom za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Tešanj. Projekat finansiraju Fondacija Mozaik Sarajevo i Općina Tešanj.

Svi polaznici Škole su uspješno prošli obuku, dodijeljene su im diplome o završenoj školi stonog tenisa te zlatne medalje, dok je Centru za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama urazvoju u Tešnju dodijeljen veliki pehar sa namjerom da krasi njihove prostorije i podsjeća ih na prelijepo druženje.Svoj doprinos ovoj akciji dala je i direktorica Opće biblioteke Almina Alagić koja je svim polaznicima Škole stonog tenisa obezbjedila prigodne poklone. Organizaciju i provedbu projekta nesebično su pomogli Nermin Jusufović i Mehmed Hasić koji su obezbijedili hranu i osvježenje za učesnike Škole stonog tenisa.Polaznicima škole organizovan je izlet na jezero Mrkotić.

Polaznici škole na jezeru Mrkotić

Promovisana knjiga: gram PRIJATELJSTVA Ismara Krdžalića

Ismar Krdžalić, student na Filozofskom fakultetu, odsjek germanistike, promovirao je svoju drugu knjigu u slastičarni HD. Nakon prve knjige Poseban od prvog udisaja, koja je autobiografska i koja je štampana u 2000 primjeraka, sada je Ismar napisao knjigu priča pod nazivom Gram prijateljstva koje govore o prijateljstvu, ljubavi i socološkim stanju kome se nalazi naše društvo.

Promotor je bila prof. Zulejha Terzić, student i glumac Anes Hodžić je čitao priče, a promociju je moderirala mr. Almina Alagić. Naslovnu stranu kreirao je Miralem Brkić.

S lijeva:mr. Almina Alagić, Ismar Krdžalić, prof. Zulejha Terzić i Anes Hodžić

Ismar je uz podršku porodice, a posebno majke Indire, kao veliki borac se sa svojim sposobnostima uključio u društvo. Naime rođen je sa cerebralnom paralizom, ali uz veliku borbu i učenje on danas govori enkleski, njemački, francuski i španski jezik, student je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek germanistike i piše knjige. Priče koje sadrži knjiga Gram prijateljstva objavljivane su pojedinačno na tesanj.net. Dobio je priznanje UNICEFA Šampion inkluzije.

Promociji je prisustvovala i dr. Besima Prnjavorac Rakić, koja Ismarov razvoj prati od rođenja i profesorica sa Filozofskog fakulteta Nermana Mršo.

Načelnik organizovao prijem za uspješne sportiste

Općinski načelnik Suad Huskić,u saradnji saSportskim savezom općine Tešanj, u sali Općinskog vijeća upriličio je prijem istaknutih  tešanjskih sportista,koji su u prvoj polovini 2017. godine ostvarili značajne rezultate na različitim sportskim takmičenjima.


Na prijem su pozvani:Nogometni klub TOŠK Tešanj: Adis Hankić, Košarkaški klub Gradina Tešanj: Mustafa Turalić, Udruženje sportskih ribolovaca Jelah-Tešanj: Kenan Širbegović, Šahovsko društvo Tešanj: Safija Ahmić, Fudbalski klub Borac Jelah: Kenan Hatibović,Klub borilačkih sportova Borac Jelah: Bajro Đulić,Centar borilačkih sportova Tešanj: Nirmana Brkić,Plesni klub WIN Tešanj: Sara Ćostović,Karate klub Unija Tešanj: Zemir Lugonić,Ragbi klub TRK Tešanj: Armin Čerim,Ženski košarkaški klub Tešanj: Džejna Spahić,Streljački klub Tešanj: Eldar Hadžalić,Streljački klub Paljuge Šije: Elina Meškić,Streljački klub Zigana Tešanj: Alen Spahić,Rukometni klub Bosna TS Tešanj: Duđak Franjo.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Sportskog saveza Tešanj Besim Sejdić i pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

U ugodnom i neformalnom druženju, uz predstavljanje svih prisutnih sportista, klubova i njihovih rezultata, Općinski načelnik pohvalio je postignute izuzetne sportske rezultate, te uručio i skromne poklone (novčana nagrada i knjiga) za sve takmičare

Umro Mehmed Halep

Mehmed Halep rođen 1944, godine u Raduši, 1964. godine završio Gimnaziju u Doboju, a 1966 Višu pedagošku školu u Sarajevu, grupa matematika i fizika. Radio kao nastavnik prvo u Školi učenika uprivredi Tešanj, a kasnije u OŠ Huso Hodžić. Od 1974. do 1982. je bio direktor OŠ 9. septembar u Medakovu nakon čega prelazi na posao prosvjetnog inspektora u Opštini Tešanj da bi sa te dužnosti prešao na rad u OŠ Huso Hodžić kao direktor škole do penzionisanja. Učestvovao je u organizovanju odbrambenih priprema tokom  rata te je obavljao komandne dužnosti u Prvom bataljonu i Artiljerijskom divizionu Prve tešanjske brigade. Velike napore je uložio tokom rata i po završetku rata da se normalizuje nastavni proces u OŠ Huso Hodžić u Tešnju.

Stare fotografije


U okviru velikih poslovnih sistema održavale su sportske igre. Tako su u Sarajevu 1981. godine održane sportske igre Energoinvesta pod nazivom Energofis 81 na kome je učestvovala i Tvornice svjećica (pojačana sa nekoliko sportista iz grada)

Prvi red slijeva:Nermin Piknjač, Sajda Kašibović, Kristina Mandić, Minka Ljevaković

Drugi red: Zijad Skula, Muharem Ćarić, Hilmija Širbegović, Muhamed Mešić, Adem Alić, Salahudin Belagija

Stoje s lijeva:Tomić, Emir Kapić, Smilja Kapić, Emir Agić Gelo, Kemal Čamdžić, Emir Bajraktarević, Hajrudin Hotić Berla, Šemso Mandžukić, Amir Terzić Hapa, Suljo Bukvić, Osman Šišić, Fahir Babajić, Sead Deljkić Čkalja, Džemal Memić i Ejub Dolamić

Sa table na Gornjoj čaršiji



O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *